Realitynet - Realitynet.org
Off topic => De Huiskamer => Topic gestart door: LC op 6-07-2003, 19:41:10
-
JA, het is weer begonnen. De mooiste wielerwedstrijd van het jaar: DE TOUR DE FRANCE. post hier alles over de Tour
-
Alles? Ik wil niet eens alles weten, LC...
Misschien het verhaal dat in 1988, in de 75e editie van de Tour, een dopingschandaal rondom de toenmalige nummer 1 (Pedro Delgado) bijna een derde Nederlandse eindoverwinning zou hebben opgeleverd.
Steven Rooks stond keurig tweede, en er gingen hardnekkige geruchten de ronde, dat Pedro Delgado "iets" had gebruikt, om iets gemakkelijker te herstellen van zijn inspanningen. Het verhaal gaat dat men juist de jubileum-editie van 1988 niet wilde ontsieren door een spraakmakende doping-affaire, en dat om die reden het doping-schandaal maar snel in de doofpot is gestopt. Jammer, want het was een jaar waarin de Nederlandse renners volop meefietsten voor de ereplaatsen in het eindklassement.
Was daar niet een Steven Rooks, die zou hebben gewonnen als Pedro Delgado zou zijn gediskwalificeerd? En Gert-Jan Theunisse, die de sterren van de hemel fietste. Ja, ik weet ook wel, dat er bij hem later een onwaarschijnlijk hoog testosteron-gehalte werd geconstateerd, waardoor zijn prestaties in een vreemd daglicht kwamen te staan. Maar er is nooit enig bewijs geleverd dat het hier om doping ging. Totdat het tegendeel overtuigend bewezen is, gaat iemand vrijuit, zo is mijn opvatting.
En daarom is ook op de eindoverwinning van Pedro Delgado in 1988 niets af te dingen. Bewijs tegen hem is nooit geleverd, maar toch stonden in juli 1988 alle sport-rubrieken bol van dit nieuws.
-
Hihi Jos, is Jean Nelissen soms familie van je? Die heeft ook altijd van die anekdotes uit het verleden. Daar werd Mart Smeets af en toe helemaal gek van. Dan hoorde hem bijna vanuit zijn commentaarhokje bij de finish denken: nee, niet weer... ;)
Tja, meest dramatische moment van deze dag is toch wel die massale valpartij binnen de laatste kilometer. We zullen morgen wel zien wie daar dermate slachtoffer van is geworden, dat zijn fiets voorlopig in de spreekwoordelijke wilg gehangen kan worden. Ik heb al gegrepen dat de Rabo-kopman Leipheimer waarschijnlijk morgen niet meer gaat starten. :(
-
Jean Nelissen zie ik vaker zitten op het terrasje van In Kanne en Kruike, ja hoor: ik Canne, vlak over de grens bij Maastricht. Het is zeker ongelofelijk wat die man kan vertellen over de buurman van de vriend van het achternichtje van Joop Zoetemelk.
Inderdaad: tot ergernis van zijn voormalige medecommentator Mart Smeets. Jean vertelde tot in de details, welke kleur tegeltjes die buurman in zijn keuken op de muur had zitten. Alsof een tourliefhebber daarin is geïnteresseerd, zeg. ;D
Toch had Jean wel een beetje gelijk: een wielerliefhebber die alleen droog feitenamteriaal te horen krijgt, zal daar evenmin blij mee zijn. Dat er misschien hier en daar iets rechtstreeks uit de grote duim van Jean Nelissen zelf tevoorschijn is gekomen, ach: wie kan zich daar nu druk om maken? :D
Het maakt het volgen van een soms oersaaie tour-etappe eningszins dragelijk, evenals de grappen en grollen die vaak werden uitgehaald door Gerben Karstens. Dit soort capriolen is de laatste jaren traditie geworden in de laatste etappe naar Parijs, maar Gerben Karstens (en ik meen de Belg Willy Debosschere) deed dit ook als de klassementen nog moesten worden gemaakt.
Tot gruwelijke ergernis van de toenmalige Tourdirectie Felix Lévitan en Jacq Goddet.
Edit: het allerlaatste nieuws op dit moment is dat er al 3 renners de tour moeten verlaten, uiteraard na die dramatische valpartij; Levi Leipheimer, Marc Lotz, en ook Tyler Hamilton zal vrijwel zeker niet meer starten, helaas. De laatste heeft een sleutelbeen gebroken. Ik kan me herinneren dat een zekere Pascal Simon in 1983 nog ongeveer een week met een dergelijke blessure is doorgefietst.
[JeanNelissenmodus aan]Hij zou dat jaar de Tour hebben gewonnen, indien die blessure hem het fietsen uiteindelijk niet onmogelijk zou hebben gemaakt.[JeanNelissenmodus uit]
-
Ik kan me herinneren dat een zekere Pascal Simon in 1983 nog ongeveer een week met een dergelijke blessure is doorgefietst.
Maar volgens mij reed Pascal Simon toen in het geel. Dus dan kan ik me ook wel voorstellen dat je nog even door wil fietsen, zelfs met een gebroken sleutelbeen. Alhoewel ik uit eigen ervaring weet dat dat best wel zeer doet.
Simon stopte er toen wel mee toen ie uit het geel werd gereden...
-
Klopt helemaal, dat hij toen in het geel reed. Dat had hij trouwens te danken aan een hele grote voorsprong waarmee hij, en onder andere de latere winnaar Laurent Fignon, vóór het peloton was gefinished. Voor zover ik mij kan herinneren, was dat in een pyreneeën-etappe, maar dat laatste weet ik niet meer zeker.
Monsieur Citron, Laurent Fignon dus, nam grijnzend het geel van Pascal Simon over, om het vervolgens niet meer af te staan. Fignon kwam als meesterknecht van Bernard Hinault als het ware uit het niets, maar herhaalde zijn huzarenstukje in 1984. Om de tour in 1989 bijna weer op zijn naam te schrijven, maar hij werd daarin dwarsgezeten door een ontketende Greg Lemond. Monsieur Citron kon het geloof ik niet zo erg waarderen, dat hij de Tour de France in 1989 als tweede eindigde, slechts 8 seconden na Lemond.
-
Dat hier nog niet is geschreven over de crash! Niet dat ik er nou zo heel veel van heb gezien, alleen in het RTL 4 nieuws om 0.25u ofzo, maar het zag er toch niet erg prettig uit! Weet iemand mij te vertellen hoe het precies/ongeveer kwam?
-
Dan heb je niet goed gelezen Annuh, want in een eerder berichtje hierboven heb ik daar al kort over geschreven.
Hoe dat kwam? Nou dat is niet zo moeilijk hoor. ;) Het hele peleton was aan het sprinten richting finish en 1 renner fiets tegen de achterkant van iemand anders aan, schiet uit zijn toe-clips, verliest zijn evenwicht en valt en daar valt dan een hele meute weer overheen, zoals dat meestal gaat met massale valpartijen. ::)
-
Tja, meest dramatische moment van deze dag is toch wel die massale valpartij binnen de laatste kilometer. We zullen morgen wel zien wie daar dermate slachtoffer van is geworden, dat zijn fiets voorlopig in de spreekwoordelijke wilg gehangen kan worden. Ik heb al gegrepen dat de Rabo-kopman Leipheimer waarschijnlijk morgen niet meer gaat starten. :(
Hans Anders! ;)
Hoe het gebeurd is? Er is er een gewoon gevallen en iedereen dook erover heen (druk). Wie er als 1e viel en wie er daarna allemaal gewond raakten moet je mij niet vragen maar ik weet wel dat er de Raboploeg best een hoop bij zaten :-X
-
Dan heb je niet goed gelezen Annuh, want in een eerder berichtje hierboven heb ik daar al kort over geschreven.
Sorry!
Ik vond het er wel heel erg uitzien, schrok ervan toen ik het hoorde op de radio. En het is natuurlijk balen voor de Rabobankploeg.
[ikweetookeenbeetjevanwielrennenmode]Hebben ze nou nog genoeg mensen voor de ploegentijdrit?[/ikweetookeenbeetjevanwielrennenmode]
-
Als ze maar met 3 mensen over de finish komen is het goed. En omdat er maar 2 afvallen uit de rabo-ploeg zijn er nog genoeg mensen
-
Daar heb je gelijk in, LC, alleen: ik dacht dat er meer mensen over de finish moesten komen, en dat de tijd van de 3e of de 5e renner bepalend was voor de plek waarop de ploeg in de uitslag terecht komt. Maar dit weet ongetwijfeld TEST beter (of Jean Nelissen natuurlijk, maar die zit op dat terrasje in Canne, met een goede fles wijn....).
Maar het is wel zo dat het een enorm nadeel is ten ozichte van de ploegen die compleet zijn. Die kunnen immers het zware werk van het elkaar uit de wind houden, verdelen over 9 man, terwijl RABO dat nog maar kan over 7 personen. Oftewel: een extra inspanning van 2/9 (twee-negende) deel, ten opzichte van de renners uit de complete ploegen.
-
Nee het zijn er echt 3 die over de finish moeten komen. de 3e tijd is bepalend voor de eindtijd.
Het is zeker een nadeel voor de Rabo-ploeg zeker omdat kopman, Levi Leipheimer, is uitgevallen. Ook jammer is Lotz, hij is een hulp dus kan goed vooraan rijden om de rest mij te "trekken"
-
Volgens mij telt de tijd van de vijfde renner hoor Lc maar ik weet het niet helemaal zeker :-\
-
De tijd van de vijfde renner telt voor de plek waar de ploeg in de uitslag eindigt, maar daar wordt naar mijn weten voor iedere renner individueel de tijd afgetrokken, dan wel bij geteld, indien de renners niet als ploeg bij elkaar over de finish komen. Een achterblijver zal toch extra tijd aan zijn broek krijgen, en zal niet de tijd toegewezen krijgen die zijn team heeft neergezet. Dus de eerste 4 zullen (individueel) een snellere tijd krijgen dan nummer 5, als die bijvoorbeeld is achtergebleven door wat voor oorzaak dan ook.
Uiteraard zullen de ploegen er alles aan doen om met minimaal 5 renners als groep over de finish te komen, om zo de eventuele schade voor het team beperkt te houden.
De belangrijkste reden dat een ploegentijdrit aan het begin van de tour wordt gehouden, ligt eigenlijk wel voor de hand. Dan is namelijk de kans het grootst dat een deelnemend team 9 renners aan de start kan laten verschijnen. In het verlengde daarvan: dan krijgt men ook een eerlijke kans om zich op volle sterkte met elkaar te meten.
-
Daar heb je gelijk in, LC, alleen: ik dacht dat er meer mensen over de finish moesten komen, en dat de tijd van de 3e of de 5e renner bepalend was voor de plek waarop de ploeg in de uitslag terecht komt. Maar dit weet ongetwijfeld TEST beter (of Jean Nelissen natuurlijk, maar die zit op dat terrasje in Canne, met een goede fles wijn....).
Oh nee hoor Jos, dat weet ik niet (meer). :) Ik volg de Tour de laatste jaren veel minder intensief dan vroeger. Daarbij heb ik geen goed geheugen voor triviale weetjes. Ik lijk in de verste verte niet op Jean Nelissen ;)
Dat de tijd van de vijfde renner telt voor de uiteindlijke tijd, klinkt me wel enigszins bekend in de oren, maar ik durf daar mijn hand niet voor in het vuur te steken.
Ik weet wel hoe het algemene ploegenklassement wordt opgemaakt. Maar ja, dat was natuulijk niet de vraag. ;D
-
Nee, Test, dat was ook niet de vraag, dat is dan weer iets anders. En ook hier duikt de vraag op: zijn het nu de tijden van de eerste drie renners of de eerste 5 renners van een ploeg, die bij elkaar worden opgeteld? Ik dacht de eerste 3, omdat op het eind van het drie-weekse spektakel ploegen met veel uitvallers geen "ploegen-uitslag" meer kunnen neerzetten.
Waar is de tijd gebleven van de witte trui, de rode trui, de lapjestrui? Ik vonde het eigenlijk wel leuk, al die door elkaar lopende klassementen, waar de gewone wielerfan geen touw aan vast kon knopen.
Wie kent nog het verhaal over Miguel Indurain uit 1992, die als grote verrassing een van de fakkeldragers zou zijn bij de opening van de Olympische Zomerspelen in Barcelona? De Tourreglementen verboden hem echter dit uitstapje te maken. Als hij zijn gezicht in Barcelona had laten zien, had hem dit zijn tweede tourzege gekost. Tot 27 juli aanstaande is hij de enige deelnemer die het heeft gepresteerd 5 zeges op rij te behalen.
-
Kijk dat weet dus wel. :) Dat is de tijd van de beste 3 gekwalificeerde renners van een ploeg bij elkaar opgeteld. Als een ploeg minder dan 3 renners in koers heeft, doen ze niet meer mee in dit klassement.
Oh ja, de witte trui bestaat nog wel hoor...
-
De tijd van de 5e teldt (meestal de middelste, als je uitgaat van 9 renners). Je moet dus minimaal met 5 finishen.
-
Oh ja, de witte trui bestaat nog wel hoor...
Dat laatste zag ik vandaag toevallig ook, hij is er een tijdje uit geweest, als ik mij niet vergis. De winnaar van vandaag heeft hem nu om zijn schouders.
Weet iemand ook nog bij welk klassement de gele petten hoorden? Het is, als je logisch nadenkt, heel erg gemakkelijk. Gewoon doorborduren op hetgeen al in dit topic staat, het antwoord op die vraag staat ook al genoemd.
Voor de echte wielerfanaten: wie weet wat "de peer van polleke was?"
-
Voor de echte wielerfanaten: wie weet wat "de peer van polleke was?"
[lozeopmerking]Zoiets als de fiets van Piet van pa?[/lozeopmerking]
Het staat niet op internet ;) bij Google.
-
Ik zou het moeten weten. In welk jaar is dat gezegd jos?
-
Toen was je nog niet geboren, LC, tenminste: als ik je profiel mag geloven.
In 1978 lag de Belg Michel Pollentier voorop in de etappe naar de Alp d'Huez, de etappe die in de twee jaar daarvoor door achtereenvolgens Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper was gewonnen.
Michel Pollentier kwam ook als eerste over de streep, maar moest toen naar de dopingcontrole. Deze dacht Polleke (zoals hij ook weleens werd genoemd in het peloton) handig te omzeilen, door via een ingenieus systeem "schone" urine af te leveren. Het verhaal gaat, dat die van zijn vrouw afkomstig was.
Deze urine was verborgen in een peervormig reservoir onder 1 van zijn oksels, en werd via slangetjes naar de meest logische plaats geleid. Het leek dus alsof hij deze zelf aan het produceren was, om het op een nette manier uit te drukken.
Helaas voor Polleke: de dopingcontroleurs ontdekten het bedrog, en Polleke werd uit de koers genomen, waarop Hennie Kuiper vanachter de groene tafel zijn tweede overwinning op de Alpe d'Huez kreeg toegewezen. Heeft hij wel de kussen van de rondemiss moeten missen.
Gerard Cox heeft er een meesterlijke conference over gemaakt. Welke van de twee versies (de conference, of de werkelijke gebeurtenis) het eerste was, en wie zich dus door wie heeft laten inspireren, daar kan ik dus niet achter komen. Grappig is alleen, dat in de conference de hoofdpersoon Polleke heet.
Het ging zo: de eerste helft van deze conference verliep hetzelfde als het bovenstaande verhaal. Wielrenner Polleke won na zware inspanning de wedstrijd, en moest naar de doping-controle.
Vervolgens ging de dopingarts de urine eens aan een nauwgezet onderzoek onderwerpen, en riep toen Polleke bij zich in zijn spreekkamer.
De dopingarts zei Polleke dat hij hem ging gelukwensen. Antwoord van de zichtbaar opgeluchte Polleke: " dus er is geen spoor van doping ontdekt?"
Waarop de doping-arts hem een handdruk gaf, en zei: "Als ik u was, zou ik mijzelf de komende maanden eens ontzien".
Polleke snapte er niets van, en vroeg wat er aan de hand was. Waarop de dopingarts zei: "Ge gaat een kind bekomen!!!!!!"
-
Mijn profiel klopt helemaal. Ik was in 1978 nog lang niet geboren.
-
In 1978 lag de Belg Michel Pollentier voorop in de etappe naar de Alp d'Huez, de etappe die in de twee jaar daarvoor door achtereenvolgens Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper was gewonnen.
Pollentier was daarenboven drager van de bolletjestrui als leider van het bergklassement.Die was de jaren daarvoor gemonopoliseerd door Lucien Van Impe,winnaar van de Tour in 1976 en 6x winnaar van het bergklassement én rivaal van Pollentier,wat een extra pigment én motivatie was voor Pollentier.
Ongelukkigerwijze heeft Polleke Peer het spel zeer onhandig gespeeld, mede door zijn onervarenheid in zulke dopingtesten.
Het verhaal gaat dat hij vooraf in het hotel zijn 'nepplas'heeft uitgeprobeerd met ploegmaat Marc Demeyer in de rol van Tourdokter,en dat die hem moeiteloos wist te ontmaskeren.
Ze hebben het scenario dan nog wat verbeterd en uiteindelijk toch beslist om er mee door te gaan.Maar tijdens de controle op Alpe d'Huez was Polleke zo nerveus dat hij er volgens de Tourdokter een zeer aparte 'stijl' op nahield,wat leidde tot een gezonde dosis achterdocht bij deze laatste. Wat uiteindelijk nefast was voor de feestvreugde bij Polleke & co.
Dat het nepstaal afkomstig zou zijn van zijn vrouw is mij totaal onbekend. De versie die in Vlaanderen het meest aangenomen wordt is die waarbij de soigneur van Pollentier als leverancier wordt aangeduid.
-
Het leukste moment vandaag, vond ik toch ook het merkwaardigste moment. Ik heb nog nooit gezien, dat een passagier (medewerker van de ploeg) de teennagels gaat knippen van een op dat moment volop in koers zijnde renner, in dit geval Josep Beloki van de ONCE-ploeg. ::)
Ik vraag me niet eens af of zoiets wel mag, of het wel reglementair is. En als het dat niet is, verdient deze aktie absoluut geen straf. Het gaat me gewoon om het staaltje acrobatiek dat zowel Beloki als de nagelknipper hebben laten zien. Een moment om bij het sportoverzicht 2003, op het eind van het jaar nog eens terug te zien. ;D
Maar, groeien de nagels van een wielrenner dan werkelijk zo hard, dat er 's morgens nog niet te merken is dat die te lang zijn? ??? ??? ???
-
Doen jullie nog mee aan een pool ofzo?
-
Gelegenheden genoeg, zou ik zeggen, pools worden dacht ik toch gemaakt en ingevuld voordat de tour van start gaat?
-
Eén van de prachtigste verhalen over de Tour werd verteld door één van Vlaanderens beste wielercommentatoren en ex-wielrenner Fred De Bruyne. Het verhaal betreft de eerste Zuidamerikaanse deelnemer aan de Tour.
De naam ontgaat me en ook de nationaliteit ( ik dacht aan een Peruaan,maar dat is niet zeker)maar zijn deelname dateert uit de periode tussen de 2 oorlogen.
De man had in zijn thuisland van de heroïek en het drama van de Tour gehoord en hij wou absoluut deelnemen.Het was de periode van de landenploegen, en hij slaagde er in, dankzij financiële en politieke steun uit zijn familie, van zichzelf te laten afvaardigen als vertegenoordiger van zijn land. De Tourdirectie zag dat als een prachtige promotie, vooral ook omdat destijds de Tour absoluut niet de uitstraling had zoals nu. Geen TV,soms radio, maar vooral kranten die het nieuws uit de Tour etaleerden.
De man mocht dus deelnemen en gooide zich heldhaftig maar totaal onvoorbereid in die grote onbekende strijd.
Nu moet je weten dat destijds iedereen voor zichzelf moest zorgen.Volgwagens,soigneurs, mecaniciens e.d. bestonden gewoonweg niet.
Als je lek reed moest je zelf zien dat je je band hersteld kreeg.
Zo zijn er nog prachtige verhalen o.a. over Sylveer Maesdie tijdens de rit Bordeaux-St.Etienne ( zo'n 500 km !) zijn kader brak,een uur te voet moest gaan tot het volgende dorp,daar een smid optrommelde om zijn kader terug aan elkaar te smeden, terug vertrok met enkele uren achterstand en de etappe nog won met 1uur en drie kwartier voorsprong.
Maar terug naar onze vriend.
Tijdens de eerste etappe ging hij er als een hazewind van door en fietste al snel een halfuur voorop.
Maar na een tijdje kreeg hij dorst en aan mondvoorraad had hij niet gedacht.
Hij stopt dus aan de kant en maakt met gebaren aan een lokale landbouwer duidelijk dat hij wil drinken.
Die landbouwer geeft hem, zich van geen kwaad bewust, een flinke kruik van zijn beste landwijn.
Onze vriend, die nog nooit wijn gedronken had en zich dus ook niet bewust van de mogelijke gevolgen er van, ledigde gulzig en snel de kruik en dronk er vervolgens met smaak nog een tweede uit.
Dan toog hij dapper weer op pad, maar weldra merkte hij dat de wegen plots merkbaar smaller werden, de bomen verdubbelden en de heuvels in de verte vertroebelden.
Niet wetende wat hem overkwam slingerde onze vriend verder langs 's Heerens wegen tot hij ten val kwam.
In de volle overtuiging dat hij eervol ging sterven voor volk en vaderland vleide hij zich neder onder het lover van één van de veeeele bomen en zijn ogen gingen vredig toe.
Enkele uren later gingen ze tot zijn eigen grote verbazing terug open en sterk gemotiveerd door dit hemelse mirakel ging hij terug op pad.Hij fietste terug als in zijn beste jaren en gaf er een serieuze lap op. Tot hij op een bepaald moment aan zijn linkerzijde enkele mannen bemerkten die hem nogal eigenaardig bekeken en hem even later met de motorfiets inhaalden en hem deden stoppen.
Uit hun verhaal kon onze vriend opmaken dat ze wilden dat hij terug reed van waar hij gekomen was.Rare kerels toch, die Fransen.
In opperste vertwijfeling deed hij dat maar en fietste verder in de hem aangewezen richting,passeerde eerst de landbouwer en vervolgens zijn laatste rustplaats en enkele uren later bereikte hij een controlepost waar ze hem vol blijdschap ontvingen want niemand wist waar die dwaze Zuidamerikaan was gebleven....
-
Geweldig leuk om te zien, dat iemand die zo ongeveer door alles en iedereen werd afgeschreven, vandaag de tijdrit heeft gewonnen. Zoals Jan Ullrich zojuist zelf al zei: de highlights van DEZE Tour de France (4 zware dagen in de Pyreneeën) moeten nog komen. Het maakt de Tour dit jaar gewoon minder saai, omdat alle lijstjes met voorspellingen overal waar op de uitslagen wordt gegokt, in de prullenmand kunnen verdwijnen.
Zou Lance Armstrong vandaag alleen maar een minder goede dag hebben gehad? Ik denk het niet, want als hij echt de vorm zou hebben gehad van de voorgaande jaren, dan had hij nu nog steeds vele minuten voorsprong op zijn naaste concurrenten gehad. Nu zijn het slechts 34 seconden.
Vergeet niet dat je de Tour op 1 seconde kunt winnen, maar ook verliezen!!!!!!! 34 seconden in de bergen, dat is in meters niet zoveel. Op het vlakke is dat uiteraard vele honderden meters.
-
De tour jahoor die volg ik elke dag
-
Das fijn om te horen dan.
-
Haha, hele lange verhalen hier en Timss komt met een klein berichtje.
Wat ik ook een mooi verhaal vond, dat hoorde ik op de radio, dat een wielrenner 20 min, voorsprong had op het peloton. Vervolgens pakte hij een fles wijn dronk die leeg, viel onder een boom in slaap en fietste vervolgens het peloton tegemoet. Ik ben de naam van deze renner vergeten.
-
ZAAF, is de naam van de goede man, afkomstig uit Marokko, of in ieder geval Noord-Afrika.
Ergens in de jaren 50 moet dat geweest zijn. Toen was jij en Timms nog niet geboren, je ouders waarschijnlijk evenmin, en ik ook niet.
Het is een verhaal, dat tot de legendes van de tour behoort, maar Jean Nelissen vertelt het alsof hij er zelf bij is geweest.
-
Jean Nelissen is een echte fanatiekeling. Die man is gewoon in een woord geweldig...
-
Vandaag geen tour de france gezien.
wel jammer want het is erg spannend.
En dit was een mooie etappe!!!!
Ik ben wezen zwemmen vandaar.
Toen ik terug kwam was het net afgelopen.
Khad van teletekst begrepen dat Lance Armstrong dit keer de etappe heeft gewonnen Mayo daarna op 40 seconden en daarna kwam Ullrich.
Viel me dan nog mee van Boogerd 21e.
En de rest van de Nederlanders ach wat zal ik er van zeggen, ze hebben het weer erg slecht gedaan.
De valpartij van Armstrong die achter een zakje bleef haken dat had ik niet verwacht. Mayo viel vervolgens over hem heen. Maar wat me nog het meest verbaasde beiden hadden niks. Alleen dan Armstrong met zijn kapotte elleboog. Beiden vielen snoeihard op het asvalt, maar ze fietsen gewoon door en werden vervolgens 1e en 2e. knap hoor van zulke renners.
Als je zag wat er met Beloki gebeurde daar word je ook niet vrolijk van. Beloki een favoriet een rivaal van Armstrong die zo de tour moet beeindigen. Das triest.
Erg jammer dat ik deze spannende etappe niet heb kunnen zien. :'(
Morgen is het een rustdag.
Maar daarna kijk ik natuurlijk weer
greetzz
-
Marco Pantani dood aangetroffen in zijn woning.
Tot mijn grote schrik meldde LC in de chat vanavond dat de winnaar van de editie van 1998 is overleden. Doodsoorzaak moet op dit moment nog worden vrijgegeven.
-
Het is waarschijnlijk zelfmoord, Jos. Er zijn verdovende middelen naast hem aangetroffen. Dus het is waarschijnlijk een overdosis. Maandag wordt de doodsoorzaak onderzocht.
Het was een beetje te verwachten want hij was na de doping-schandalen ingestort en kwam 20 kilo aan en leidde aan depresies. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar zeker omdat ik hem nog heb zien rijden en vroeger een groot fan van hem was en zelfs nog een foto ergens heb, zal ik hem nog altijd in mijn gedachten houden.
(http://digilander.libero.it/bikersclubvarzi/foto/Pantani.jpg)
-
Wat je hier dus altijd ziet: iemand die veel succes heeft op het sportieve vlak, indruk maakt door zijn manier van klimmen, wordt in twijfel getrokken. In 1999 wordt hij in de roze leiderstrui uit de Giro gehaald, een beslissing die een rechter pas jaren later ongedaan heeft gemaakt.
Zijn naam wordt door het slijk gehaald, en of beschuldigingen nu wel of niet terecht zijn: altijd en overal wordt de naam Pantani in twijfel getrokken.
Nu hij dood is schreeuwt iedereen moord en brand: Cippolini zegt: een groot verlies voor de wielersport. Ik krijg hier een heel akelig gevoel bij. Hadden ze hem toen een beetje in zijn waarde gelaten, en hem niet zo hard aangepakt, was het misschien niet bergafwaarts met hem gegaan.
Je kunt niet zeggen of hij dan nu nog geleefd had. Ik krijg er echter een dubbel gevoel bij, als ze hem nu de hemel in gaan prijzen. Als men vindt dat het een groot sportman was, had men dat TOEN moeten zeggen, niet pas na zijn dood.
-
Mario Cippolini en Stefano Garzelli vonden hem te vergelijken met Coppi, maar die was wel iets groter....van de beelden die ik tenminste heb gezien