"Eerlijkheid duurt het langst" was een spreuk die op een tegel bij ons in de woonkamer sotnd. Nou al snel kwam ik er achter dat als ik stiekum de klokken een uur verzette ik langer op mocht blijven. Dus wat duurde nou het langst ?(Het gevoel van de brandende hand op mijn bloot achterste denk ik, omdat mij ma erachter was gekomen ).

Billy Joel zong al :"Honesty is such a lonely word
Everyone is so untrue". En boy had hij het bij het rechte eind. De gehele wereld speelt zich af als een slecht verhaal in een supergrote poppenkast, waarin geld de hoofdrol speelt en ons als marionetten naar zijn pijpen laat dansen (Voor sommigen van onn gaat dat dansen zelfs niet eens ver genoeg ).

Ik denk dat veel mensen reeds op jonge leeftijd dat tactisch gevoel, die overwinningsdrang meekrijgen (Misschien een idee voor TNO om eens te onderzoeken wat er nu exact in zon potje babyvoeding zit, veel goeds kan dat niet zijn ). Voor mijzelf was dit gevoel , het moeten meelopen in de wedren om geld, aandacht en macht ( De vergelijking met cavia's in zon rad in een kooitje komt ongewild bij me op )) de reden om me te vestigen op mijn eiland.
De eilandbewoners en hun eerlijkheid.
Hoe cru is het om dan te zien dat de drang naar macht, aandacht en geld juist een aantal deelnemers doet besluiten om tijdelijk te verhuizen naar zo'n eiland. Niet alle deelnemers komen daar zo open een eerlijk voor uit, maar allemaal weten ze dat ze het in hun diepste diepe van binnen ([i} Dat weke gedeelte dat ze zo stevig trachten verborgen te houden voor hun tegenstanders[/i])doen voor la pecunia, de knaken, de pot met goud.

Ze mogen dan wel zeggen dat ze het doen voor de ervaring voor het  avontuur. En ik moet zeggen voor sommigen biedt dit programma ook een schat aan nieuwe ervaringen (Nog nooit een rups een vlinder zien worden en dan een sprinkhaan eten, wow ). Voor een ander is dit eiland een speeltuin voor zijn onvoltooide kinderdromen (En ja ook ik wilde met een laken om mijn lichaam een kip vangen in een superheldenpak, alleen heette het kippetje Petra en was het op een gemaskerd bal ).

Met de finale in zicht wordt nog maar eens open over eerlijkheid gesproken, maar zoals al eerder bekend werd,  is het tactisch spelen wat je ver brengt. En dat eerlijkheid het langst duurt, dat wist ik als kind al te verwijzen naar het land der fabeltjes (Spijtig dat de Fabeltjeskrant niet meer komt, want dat kon me nooit lang genoeg duren ).

Moge de oneerlijkste het spel winnen en anders het spelbord omgooien !!
opvallend in de picture
 • Er werd maar weer eens over de bananenkwestie gesproken. (Hierbij werd het woord bananen door velen in de mond genomen, de daadwerkelijke bananen waren voorbehouden aan Gio )
 • "Recht is Recht" , een zeer toepasselijk nummer , dat op meer kan slaan dan enkel bananen
 • Ilona zou een schitterende karikatuur kunnen tekenen van Gio, een leugenaar die te weinig zelfbeheersing heeft (Ik zie nu ineens de karaktereigenschappen van een wel zeer bekend wereldburger voor me en denk dat die karikatuur daar zeker op gaat lijken. Mijn dank naar MR GW B, te W, USA )
 • Jutta denkt dat de mening van Ilona voortkomt uit haar jeugdige leeftijd (Op een mening valt geen leeftijdssticker te plakken )
 • Ilona zegt daarentegen dat zij juist dingen langer onthoud en geeft daarmee aan nog geen last van dementie te hebben, zoals misschien een Jutta wel ( Hoe verklaren we anders het afvallen van Gio op een afstandje, maar als ze dichtbij zijn wasbord en gebruinde lichaam zit is dat als sneeuw voor de zon verdwenen )
 • Ogen zeggen meer als woorden, want zij zijn het venster naar de ziel en het venster liet zien dat Judge de schildpad enkel als eten zag.
 • Door de redding van de schildpad, keert Robin nog even terug naar datgene waar hij in het begin zoveel mee bezig was de natuur en het groen (Meteen daarna was zijn aandacht weer gericht op het groen van de afgunst van de anderen als hij de pot met goud wint )
 • Er blijkt toch een verschil te zijn tussen je Robinson voelen en het ook zijn.
 • Onder deze omstandigheden nog een prima uitleg kunnen geven over hoe Visuele gegevensopslag werkt, is al een applaus waard, maar om dan daarmee ook nog eens te winnen, chapeau (Petje af betekent dat en hij heeft nu toch een hoedje op )
 • Judge is een een oprecht en eerlijk mens, hij heeft nog nooit gezegd dat hij geen honger had. (Dat is niet alleen eerlijk en oprecht dat is zelfs een teken van vastberadenheid)
 • Het feit dat Ilona zichzelf aan het verliezen was, was een aankondiging voor het naderende verlies
 • Gio had het de laatste tijd wat moeilijk omdat hij thuis miste (Of omdat Jutta en Ilona steeds op hem letten bij het koken en er dus niet veel bananen meer binnekwamen )
 • Je als een kip zonder kop gedragen bij de jacht op een kip helpt niet echt. Wie de kip vangt zou de winnaar zijn, nou dus de winnaar is -----  de kip .
 • Robinsonwaardigheid een nieuw woord, waar iedereen de mond van vol heeft, maar wat de tactiek vaak in de weg staat.
 • En het is dus niet robinsonwaardigheid of eerlijkheid wat je in de finale brengt, maar een hele dosis tactiek (En wat sociaal gedrag, doorzettingsvermogen , incasseringsvermogen etc etc.)
eliminatie
Ofschoon de dames nog een ultieme poging deden het naderende tij te keren, was het toch Ilona die moest vertrekken. Haar mislukte graafpoging in de proef is haar fataal geworden.

De mannen hebben nog even besproken dat ze op een robinson onwaardig iemand zouden stemmen, maar tactiek overwon weer eens (Zou tactiek een Duits woord zijn ?).

Gio zei dat Ilona mensen een 2e kans moest geven. Nou de dames hadden na de inlevering van de amulet voor een etra stem vorige week al geen kans meer. Dus waarom spreken over een 2e kans of de 2e kans moet het duivelseiland zijn ..