Aflevering 12

De val van Hans & Yin

In de vorige aflevering konden we zien dat Hiu Kwan de immuniteitsproef won. Als een razende at , slurpte en slikte ze de bakjes leeg die haar voorgeschoteld werden. Bovendien won ze met deze proef ook een weerzien met haar zus. In de eilandraad wordt Sharon weggestemd door het duo Hans en Yin. Sharon wordt op het afvallersresort hartverwarmend opgewacht door Kyra en Sarah. Al snel wordt de plek des onheils geshowed aan Sharon: De befaamde kamer waar Hans,Yin, Geert en Hiu geslapen en stemafspraken gemaakt hebben. Tenminste, dat beweren de dames.

Op Lima is het onrustig. Er ritselt iets in de bosjes. Warempel, het is de varaan Mister Lucky!! Komt hij terug om koelbloedig wraak te nemen op het duo dat hem wou villen (“I’ll be back!!”) of is hij toch nieuwsgierig naar al dat lekkers?? Hans en Yin vinden het geweldig dat de varaan terug is. Ze willen er alles aan doen om de varaan te vangen (en te eten!!!) voordat de expeditie eindigt.

Dag 42. De Robinsonproef. Evi vertelt de kandidaten dat zij zichzelf mogen bekijken in een spiegel. Ze moeten daarna hun lichaamsgewicht schatten wat ze nu hebben. Degene die de beste schatting maakt wint een prijs: Maleisie langs een andere kant bekijken.
Als 1e bekijkt Yin zichzelf. Ze schrikt wel een beetje, herkent zichzelf niet in het spiegelbeeld. Ze denkt dat ze 50, 5 kilo weegt.
Daarna gaat Hans zichzelf eens bekijken…hmm, die buik is weg. Ook nu is hij de ondernemer: “als ik terug ben ga ik een bestseller schrijven over het Hans Meenhorstdieet: zet iemand 45 dagen op eiland en de kilo’s vliegen eraf!” Hij schat zichzelf op 85 kilo.
Als laatste gaat Hiu voor de spiegel staan, zij ziet een gelukkig en gezond persoon! Ze schat zichzelf 49, 5 kilo en daarmee wint ze de proef. Ze zit er slechts 500 gram naast. Prijs: ze mag gaan duiken op het eiland Tioman en is dolgelukkig met deze overwinning!

Terug in het kamp gaan Hans en Yin verder met het optimaliseren van de varanenval. Hiu voelt zich hierbij een beetje teveel. Hans en Yin zijn volgens haar een eenheid waar je niet tussen kunt komen maar ze blijft hoop houden op een waardige finale met een waardige winnaar. Hoop is goed aldus dappere Hiu!
Dag 43. Na een woelige nacht vreest Hiu dat als ze niets doet de kans groot is dat ze uit de expeditie wordt gestemd. Ze besluit te proberen om Hans en Yin uit elkaar te drijven. Beide gaat ze aanspreken en probeert het voordeligste scenario voor zowel Hans als Yin te schetsen: Stem elkaar eruit en ga de finale met mij aan…Na een gesprek met beide vertrekt Hiu naar Tioman.

Natuurlijk vertellen Hans en Yin elkaar uitgebreid wat Hiu gezegd heeft: Tegen Yin heeft Hiu gezegd dat Hans alle touwtjes in handen heeft en dat als ze niet op Hans stemt ze zelf zal verliezen. Tegen Hans heeft ze gezegd dat zijzelf een makkelijkere tegenstander is dan Yin. Hans en Yin zijn unaniem: “Dit doe je niet. Wat speelt Hiu smerig zeg, Hiu denkt alleen maar aan zichzelf. Hiu is dom dat ze denkt dat ze Hans en Yin tegen elkaar kan uitspelen. Nee, Hiu is een hele foute tante.” De eenheid Hans & Yin zijn weer twee handen op een buik…

Ondertussen op Tioman beleeft Hiu een prachtige ervaring. Na de confrontatie met heerlijke eettentjes mag ze een duikoutfit passen en na een aantal oefeningen in ondiep water gaan ze richting het open water. Daar dalen ze af en Hiu kijkt haar ogen uit. Prachtige koraalformaties, kleurrijke vissen en zeeschildpadden. Ze is diep onder de indruk van deze dieren. Hiu is blij met deze prijs en is vastberaden om ooit nog verder te gaan met duiken.

Op Lima regent het. Hans en Yin blijven doorgaan over Hiu. “Wat is het toch een onbetrouwbaar, achterbaks meisje. Nee, in het dagelijkse leven zou Hans nooit met dit soort personen omgaan.” Wel met Yin, die is oprecht, eerlijk en open. Yin is het ermee eens. Bovendien vindt ze dat Hans en zij sterker zijn. “Als Robinson zul je heel wat andere proeven moeten winnen in plaats van raadproefjes. En, als je met achterbaksheid Robinson kunt winnen dan ben je geen Robinson!” Aldus de twee…
Dag 44. De dag van de laatste immuniteitsproef. Denken ze… Ernst Paul vertelt de drie kandidaten dat er geen immuniteit gewonnen kan worden. Ze zijn alle drie door naar de finale. De prijs van deze proef is een positieve stem die ingezet kan worden bij de finale eilandraad.

Hans en Yin beseffen dat dit scenario wel eens heel gunstig voor Hiu kan uitpakken: Ze zijn bang dat de weggestemde kandidaten uit rancune niet op hen zullen stemmen…Hiu is blij met het nieuws van EP: Ze heeft de finale, en dus haar doel,bereikt! De proef is een soort van onderwatermemory. De kandidaten moeten onder water 10 tekens in een rij onthouden en deze op het droge neerleggen.

Hans is een sterke zwemmer en behaalt hier al snel voorsprong mee. Yin beseft dit en weet dat ze sterk moet zijn in het onthouden van de tekens en dat is ze ook. Zij wint de proef: een positieve stem die ze op zichzelf mag inzetten in de finale.
EP nodigt de drie kandidaten uit voor een eilandraad zonder stemming maar met finale info. Deze eilandraad zal later op de dag plaatsvinden.
Terug in het kamp gebeurt het dan eindelijk toch! De varaan is in de val getrapt. De euforie is groot, met name bij Hans. “Hier sluit ik dan toch de expeditie mee af” Meteen daarna wordt Hiu afgekat als ze niet meteen op commando aan komt rennen met een mesje.

Hans gaat nog even verder: “ Wat mag ik trots zijn op mezelf zeg . Ik ben creatief. Ik ben actief. Ik kan improviseren.” Inderdaad, knikt Yin: “Hans, Chapeau.” “Nee, dan Hiu”, besluit Hans, “behalve koken doet ze helemaal niks!” Het varaantje aan het spit smaakt de drie goed.

Op de eilandraad vraagt EP de kandidaten het volgende: Zitten hier nu de 3 sterkste deelnemers? Hans en Yin vinden van niet, ”Hiu is niet de sterkste”. Yin voegt daar nog aan toe dat de factor geluk ook meespeelt en dat Prince en Kyra zeker recht hadden op een finaleplaats omdat ze fysiek sterk waren.

EP vraagt ook nog aan Hans hoe betrouwbaar hij zichzelf vindt. En Hans zegt dat alle kandidaten na de samensmelting afspraken hadden met elkaar… Hij vindt het niet goed te praten dat Hiu de afspraken buiten de camera deed, ze was daar niet open in volgens hem…En nu denkt hij dat Hiu daardoor het lievelingetje van het publiek is en dat zit hem dwars..
Hoe ver kan en mag je gaan als kandidaat vraagt EP vervolgens. Hans vindt het geen probleem dat hij en Yin een sterke afspraak hebben. De andere kandidaten mogen proberen dat te doorbreken volgens Hans.

Als laatste mag Hans de gevonden munt inleveren en ruilen voor een positieve stem op de finale eilandraad. Dag 45 zal bestaan uit de beruchte balkproef. De winnaar is de 1e finalist en de 2 verliezers gaan strijden om de resterende finaleplaats. De dag erna zal de laatste, allesbeslissende, eilandraad plaatsvinden. Met deze info sluit EP de eilandraad af. Wat zal deze heftige eilandraad van vanavond  nog teweeg gaan brengen bij de kandidaten? Dat zien we volgende week als Hiu de strijd met het duo aan zal gaan!!