Aflevering 13

Een echte Robinson geeft het nooit op!

In de vorige aflevering zagen we hoe een gefrustreerde Hans tijdens de laatste eilandraad zich zorgen begon te maken over  het feit dat hij en Yin zichzelf niet zo sympathiek hebben gemaakt tegenover de afvallers en Hiukwan nu het lievertje van de 3 zal zijn. Hans en Yin beginnen zich blijkbaar pas nu te realiseren dat het precies die afvallers zullen zijn die bepalen wie de winnaar van Expeditie Robinson 2008 wordt. Beiden vrezen dat er zal gestemd worden vanuit een soort van rancune. Er bood zich een situatie aan dat beiden niet onder controle hadden en dat zinde hen duidelijk niet.

Terug op het eiland blijven beiden Hiukwan duidelijk maken dat zij niet Robinson-waardig genoeg is om in de finale te zitten. Hans is van oordeel dat Hiukwan niets heeft bijgebracht op het eiland behalve koken en Yin heeft het over het oorspronkelijke verhaal en ziet het winnen van fysieke proeven duidelijk als een noodzakelijkheid om Robinson-waardig te zijn. Hiukwan heeft daar duidelijk een andere mening over en gaat promp in de tegenaanval. De benjamin v/d expeditie tegen de 2 ouderen.
Na de discusies is het eindelijk zover, de eerste van de 2 laatste proeven. En jawel, het wordt meteen de ondertussen alomgekende balkproef. Eerst een kwartiertje 4 balken dan op 3, dan 2, om na 1 uur nog met 1 balk over te blijven. Hiukwan en Yin beginnen wat te kletsen tegen elkaar terwijl Hans zich vanaf de start begint te concentreren door de seconden af te tellen. Die overconcentratie wordt hem uiteindelijk ook fataal. De 3de balk gaat eraf en Hans gaat gelijk het ruime sop in. Hiukwan probeerd zich o.a. met haar tenen vast te klemmen op de balk . Yin daarentegen heeft vroeger karate beoefend en past de techniek v/d kraanvogel toe, ze steunt voornamelijk op 1 been.

Yin staat vast terwijl Hiukwan wat staat te wiebelen maar op karakter verder doet.
Na 1uur 18min is het dan zover, Huikwan tuimelt van de balk en Yin wint hierdoor de proef en wordt meteen de eerste finaliste van Expeditie Robinson 2008.

Yin realiseert zich ook dat ze de stem van Hiukwan,indien die de laatste proef niet kan winnen,wel eens zou kunnen nodig hebben. Ze gaat meteen op Hiukwan af, feleciteert haar met de geleverde prestatie en trekt meteen al wat ze tegen haar in het verleden heeft gezegd terug. Met die ene prestatie is Hiukwan in Yin's ogen plots wel Robinson-waardig!

Hiukwan heeft wel duidelijk respect afgedwongen bij Yin en Hans.
Volgens Yin heeft het er altijd wel ingezeten maar heeft ze het te weinig laten zien.
Dan komt het moment van de waarheid eraan voor Hans en Hiukwan: de laatste en toch zo belangrijke proef die bepaald wie de 2de finalist wordt en kans maakt op de zo begeerde trofee,oh ja,en natuurlijk de 50000 die daar aan vast hangen.

Het wordt een spectaculaire proef waarbij zowel het fysieke,sociale en mentale aspect bij komen kijken. Een echte Robinson-proef.

Vastgeketend aan een touw moeten beide kandidaten een parkoers afleggen.
Eerst over een net klauteren, dan door het water, op naar een platform waar een 3-keuze vraag moet beantwoord worden: hoeveel kinderen hebben alle kandidaten van deze expeditie samen: 17, 21 of 25?
Een juist antwoord geeft je een volledige foto van de puzzel die op het einde van het parkoers moet in elkaar worden gestoken, een fout antwoord geeft slechts een halve foto. Dan een duik in een lagune waar een huisje in drijft,daar staat er een kist,met een foto v/d puzzel,voor elk mogelijk antwoord.
Hans heeft het ganse parkoers een lichte voorsprong op Hiukwan, doch hij krijgt slechts een halve foto en Hiukwan een hele. Dan moeten de twee kandidaten langs een gibberige helling nog naar de plaats waar de puzzel moet worden opgelost. Beiden komen afgepeigerd aan bij de puzzel.

De puzzel bestaat uit een tiental blokken met tekening erop die op de juiste wijze in elkaar moeten geplaatst worden. In de blokken zitten gaten en pinnen die ook nog in elkaar moeten passen. Hiukwan en Hans zitten ongeveer gelijk.

Als de puzzel is opgelost moet er bovenop een doodshoofd,dat ze onderweg hebben moeten meenemen,geplaatst worden. De kers op de roomtaart zeg maar,maar wie de taart mag aansnijden.......?........?......?,dat zien we volgende week.