Verslag aflevering 7

Tactiek overwint!

Na het vertrek vorige week van Prince, is nu de samensmelting een feit. En dat wordt gevierd met een feest. Alle overgebleven kandidaten arriveren per boot op een nieuw eiland, Lima,  waar hen een tafel  vol heerlijk eten wacht, oa meloenen en kip.  Ondanks de bittere nasmaak van de eilandraad van vorige week smult iedereen van het eten, maar men is stil. Niemand weet goed wát te zeggen. Wel weet de groep die Prince eruit gestemd heeft, nu ook de volgorde van eruit stemmen… eerst Geert, dan Sarah of Kyra, en voelen ze zich ijzersterk.
Slapen op dit eiland is lastiger, want het zit er vol met rode mieren, daarom besluiten de dames op het strand te gaan slapen, maar zelfs daar hebben ze last van zandvlooien. Geert D besluit in een boom te gaan slapen, met bulp van touw maakt hij een soort hangmat om met zijn hoofd op te steunen.  De volgende ochtend is Geert de enige die geslapen heeft en niet onder de beten zit.
Hans voelt zich oppermachtig en bepaalt wie er de volgende keer uit moet. Ondanks dat Sarah de zwakste is, moet Geert er eerst uit, hij zal dat communiceren met Yin, die het vervolgens met de Geert D van het andere kamp bespreekt en zo zal de Geert van zijn eigen kamp verdwijnen. Ook gaat Hans  zijn zwembroek inruilen voor een kleinere en daarmee de tweede helft van de expeditie spelen, de dames mogen zijn zwembroek keuren.
Er moet een kamp gebouwd worden, dus er wordt hard gewerkt.  Er worden bedden gemaakt, een tafel, stoelen.  Omdat Geert perse in de boom wil blijven liggen worden er 7 slaapplaatsen gemaakt.  Ondanks het harde werken moet er wel een proef gespeeld worden, dus men vertrekt per boot naar een ander eiland, waar Ernst-Paul hen op wacht. Omdat het nu de tweede fase is, strijdt nu ieder voor zich. Er wordt gestreden voor een immuniteitsamulet. Wie het langst aan een paal blijft hangen wint de amulet en is onschendbaar op de eilandraad. Het wordt een zware proef, en de kandidaten zullen pijn lijden.  Ondanks dat Geert D het als eerste moeilijk heeft, is Hans de eerste die eraf valt. Hij heeft dus proef dus verloren, maar is absoluut niet bang voor zijn eigen hachje. Sharon is de tweede die eraf valt. Geert van T, is de derde afvaller. Dan Klimt Geert D weer naar boven, hij wil zich niet laten kennen. Als vijfde valt Hiukwan eraf. Na ruim 8 minuten hangen er dus nog 3 aan een paal.  Dan valt ook Geert D eraf en gaat de finale tussen Kyra en Yin, die zich oppermachtig voelt en aangeeft dat ze zelfs kan winnen als ze haar armen los zou laten.  Na 12 minuten krijgt Kyra het moeilijk en valt eraf, Yin wint de amulet en daarmee immuniteit.
Dan tovert Ernst-Paul een munt tevoorschijn, een immuniteitsmunt. Exact zoéén ligt verstopt in de buurt van het kamp en verschaft ook immuniteit. Degene die deze munt vind is ook immuun, maar mag de munt ook doorgeven aan iemand anders, een nieuw, tactisch element in het spel. Op de terugreis per boot mijmert Hans over deze munt;  voor ieder ander is deze munt een manier om in het spel te blijven, voor hem is de munt op een andere manier belangrijk, de munt zal bepalen of hij winnaar wordt of niet.
Eenmaal op het kamp aangekomen gaat iedereen natuurlijk zoeken, in de brandende hitte. Overal wordt gezocht, meer dan een uur en dan laten een paar mensen doorschemeren dat de munt gevonden is, maar niemand geeft toe ook echt de munt te hebben, wel worden sommige mensen hier onzeker van en weten niet meer goed of ze nog verder moeten zoeken.
Sharon en Kyra stoppen wel met zoeken en gaan op zoek naar kokosnoten. Omdat er op de grond bijna niks meer ligt, moeten ze de kokosnoten uit de bomen zien te halen, wat een heel zwaar en arbeidsintensief karwei is.  Als er eindelijk één uit de boom valt, word Sharon hard geraakt op haar rug, ze heeft het benauwd en moet ervan huilen. De kokosnoot word meegenomen, maar hij blijkt niet eens lekker, de noot is te jong.
Geert D trekt de stoute schoenen aan en gaat aan Hans vragen of deze op hem zal stemmen deze avond. Hans geeft toe, hij gaat inderdaad op Geert stemmen en wil ook vertellen waarom;  volgens Hans is Geert de enige die zou toestemmen in een afvallerseiland, de enige die dat aan zou kunnen en Hans is er van overtuigd dat er zo’n eiland is. Omdat Sarah het niet naar haar zin heeft op het eiland, gaat Geert proberen anderen te overtuigen op Sarah te stemmen, wat niet erg lukt. Ook Yin geeft aan dat ze denkt dat Geert als enige een afvallerseiland aan zou kunnen. Geert dus weer op zoek naar de amulet, deze keer in de Mangrove. Ondertussen zit Hans heel triomfantelijk in de biechtstoel met de munt, hij heeft hem gevonden en juist in de Mangrove.  Het geeft hem het gevoel dat  hij niet kapot te krijgen is. Maar toch vertelt hij niemand dat hij de munt heeft, sterker nog, hij geeft bij Sharon aan dat hij denkt dat Geert de munt heeft gevonden.
Op de eilandraad ontvangt Evi de kandidaten. Yin geeft aan dat er gen stemafspraken zijn gemaakt deze keer.  Geert van T echter, geeft aan dat er op voormalig kamp zuid wel een afspraak bestaat om nog niet op elkaar te stemmen. Ook Hans geeft niet echt toe hier dat hij stemafspraken gemaakt heeft. Voor de goede order vraagt Evi of er iemand is, die de munt heeft gevonden en deze wil  inzetten voor immuniteit. Maar Hans zwijgt, hij is immers ook zeker van zijn plek in de finale.  Acht mensen mogen hun stem uitbrengen en alleen Yin heeft immuniteit. Uiteindelijk zuller er 3 mensen stemmen op Geert van T en 5 mensen op Geert D, Geert gaat dus naar huis en niet naar een afvallerseiland…