Finale

Wie wint Expeditie Robinson 2008?

Vorige week zagen we hoe Hans en Hiukwan streden om een plek bij de laatste twee. Beiden waren aan het puzzelen, waarbij Hiukwan een compleet voorbeeld had, en Hans niet. Deze week volgt de ontknoping. Het is spannend, Hiukwan kijkt en kijkt, en ziet dan ineens dat ze ergens een fout heeft gemaakt. Snel gaat ze de boel herstellen, maar vanuit haar ooghoeken ziet ze dat Hans ineens als een speer gaat. En jawel, het is Hans die als eerste de hele puzzel compleet heeft!

Hiukwan is de laatste afvaller, zij voegt zich bij de andere afvallers. Hans en Yin brengen een laatste nacht door op het eiland. De volgende dag volgt de laatste Eilandraad. Zoals altijd mogen de afvallers, voor ze hun laatste,positieve, stem uitbrengen eerst ieder een vraag stellen.
Kyra vraagt Hans waarom ze nu echt werd weggestemd. Hans blijft volhouden dat het vanwege het vermeende vrouwencomplot is, maar de afvallers geloven hem niet. Sarah wijst Hans erop dat het anders was, en Geert T vermeldt dat het bekend was wie er op wie zou stemmen.
Sharon vraagt of Yin nog steeds vindt dat Hans de winst meer verdiend dan zij. Yin draait er omheen, vindt dat ze geluk heeft gehad, dat ieder ander op haar plek had kunnen zitten.
Sarah vraagt aan Hans of hij zich op het Eiland net zo heeft gedragen als dat hij zich thuis gedraagt. Hans vertelt dat hij ieder spel dat hij speelt wil winnen, dat hij zich oppept met de woorden dat hij wel kan winnen. Hij beseft dat het arrogant over kan komen.
Tot slot vraagt Hiukwan wat Robinsonwaardig is volgens Hans. Hans vindt dat Hiukwan met haar gedraai zich niet Robinsonwaardig heeft gedragen. Hij heeft andere normen en waarden. Als Hiukwan wat ouder is zal ze dat wel beter inzien, en zou ze wellicht nog verder komen. Hans vindt zichzelf wel in zijn norm van Robinsonwaardigheid passen.

Dan gaan de zes afvallers stemmen. Ernst Paul haalt de urn met stemmen, maar leest de uitslag niet voor. Dat wil hij vijf maanden later doen, in de finaleshow.
Maastricht, vijf maanden later, de finale show.
Zonder Ernst Paul Hasselbach, die is omgekomen bij een auto-ongeluk. Met een brok in de keel vertelt Evi dat zij noodgedwongen de stemmen uit de urn zal voorlezen, in plaats van Ernst Paul.

De spanning is om te snijden. De eerste stem is voor Yin, de tweede ook, en ook de derde stemmen. De vierde stem is voor Hans, net als de vijfde en de zesde. Een gelijke stand!
Hiukwan geeft een toelichting: de afvallers wilden in eerste instantie niet stemmen, ze konden geen keuze maken tussen Hans en Yin. Uiteindelijk is besloten om de stemmen eerlijk te verdelen. Op die manier bepalen niet de afvallers wie er wint, zij trekken hun handen er vanaf.

Hiukwan wordt in het theater in Maastricht luid toegejuichd door het publiek, dat vooral bestaat uit oud-deelnemers van Expeditie Robinson, van de afgelopen tien jaar. Het voelt een beetje alsof zij de winnares is. Maar het zal Hans of Yin moeten worden die wint.
Evi legt beiden het vuur na aan de schenen. Ze stelt kritische vragen, en Hans en Yin proberen zo eerlijk mogelijk te antwoorden. Yin geeft aan dat in haar plaats net zo goed Kyra of Prince daar als finalist had kunnen zitten. Hans is wel geschrokken van hoe hij is overgekomen op tv. Hij vertelt dat hij op fora heftige reacties heeft gelezen, en het heeft hem wel aan het denken gezet, over hoe hij op anderen overkomt.
Dan vertelt Evi dat er toch een winnaar bepaald moet worden. Wie het ook wordt, Hans of Yin, de overwinning is verdiend. Wie het 47 dagen onder die omstandigheden heeft weten uit te houden, en de laatste proeven heeft gewonnen, die is een terechte winnaar.

Evi vraagt de 81 aanwezige oud-deelnemers te stemmen op wie volgens hen Expeditie Robinson 2008 moet winnen. Iedereen brengt een stem uit. De briefjes worden geteld, en er blijken 7 ongeldige stemmen te zijn. Van de overgebleven stemmen gaan er 58 naar de winnaar van Expeditie Robinson 2008: Yin!

Tot slot van deze spannende finale avond neemt Evi nog eenmaal het woord. Ze herdenkt Ernst Paul, mister Expeditie Robinson. Met de tranen in de ogen neemt Evi afscheid, en het publiek houdt het ook niet droog als er een aantal prachtige beelden van deze geweldige presentator worden getoond.
Ernst Paul, er is een winnaar, en alles ging goed!