Interview met Jochem Uytdehaage

Interview met Jochem Uytdehaage

Lukie4
    1. Hoe heb je de expeditie ervaren en zou jij het lang hebben uitgehouden in de grot ?

Het is een unieke ervaring, waarvan ik kan zeggen dat wanneer ik mijn eigen expeditie in 2 deel, ik het 2e deel leuker vond dan het eerste deel! En de grot? Ik denk dat ik dat wel even had volgehouden, leek mij een echte uitdaging, maar ja, dat is makkelijk praten. Ik weet het echt niet.


    2. Wat heb je het meest gemist tijdens de expeditie?

Energie! Echt - mijn angel is uit mijn karakter gehaald. En door het gemis aan energie had ik ook nergens echt fut voor. Anders kan je je echt wel vermaken. Beetje hout hakken, zwemmen, wellicht meubels maken weet ik veel. Maar nee, geen energie dus helemaal niets. Vervelen!
    3. Wat was zwaarder voor je. Trainen voor en deelnemen aan de olympische spelen of deelnemen aan de Expeditie?

Dat is geen vergelijk. Ik heb in de aanloop naar de Spelen minder momenten gehad dat ik dacht: "ik wil naar huis!" Ha, ha!


    4.Hoe gingen jij en andere expeditie leden om met de honger?

Ik heb mij daar niet heel erg mee bezig gehouden. Want continu denken aan eten, daar krijg je alleen maar meer trek van. Maar er werd wel veel over eten gesproken, maar vooral ook uit passie. Bij mij voor met namen Italiaans eten.
    5. Veranderde je van gedrag door het gebrek aan voedsel?

Mijn gedrag is wat vlakker geworden en ik merkte pas naderhand dat mijn mentale capaciteit wel afgenomen is. Snel schakelen in mijn hoofd kon ik niet meer de eerste weken na thuiskomst.

    6. Heb je het gevoel dat je achtergrond als topsporter je een voordeel opleverde tijdens de expeditie?

Ik weet dat echt niet, fysiek was ik denk ik echt de meest fitte, maar voor mijn gevoel ging mijn conditie daardoor ook het meest achteruit. En ja, qua afzien, ik had graag nog veel meer zware fysieke uitdagingen gezien. Dat trekt mij toch echt het meest.    7. Waarom hebben jij en Esther niet op Anne gestemd op de eilandraad toen Deborah vetrok? (ik vond het nogal raar dat niemand erover nadacht om unaniem Anne weg te stemmen om haar immuniteitsmunten teniet te doen.)

Ik heb puur op buikgevoel gestemd en het klikte tussen mij en Deborah niet. En ik wist dat Anne ook op Deborah zou stemmen en van Esther vermoedde ik dat ook al! En met z'n 2-en hadden wij Anne er niet uit gekregen (Dat bleek wel door het complot 'Pita'


    8. Wat was jouw reactie toen je zag dat Kobe de boottocht tijdens de samensmeltingsaflevering saboteerde? Kwaad vanwege de sabotage? Lachen vanwege het feit dat Kobe hierdoor eigenlijk verloor? Of iets anders?

Ik heb enorm gelachen! Kobe had mij dit bij de pre-view op 29 augustus al direct eerlijk verteld, maar eerlijk is eerlijk. Ik heb het tijdens de proef ook echt niet gemerkt. Ik dacht alleen: "nou die gast kan echt niet roeien!" Dus, ach, ook dat is onderdeel van het spel. En ik was op dat moment zou leeg qua energie dat ik echt iets had van, als ik eruit ga, dan is dat maar zo. Daardoor heb ik totaal geen spanning gehad tijdens de proef, waardoor ik rustig, maar dus snel, vuur kon maken. Kobe wilde graag winnen en gooide zijn vuur met de houtjes juist uit, toen moest hij opnieuw beginnen.
    9. Als er iets is van jouw expeditie, van alles dat totnogtoe uitgezonden was, dat je zou willen veranderen, wat zou het zijn?

Eigenlijk niets. Ik ben zoals ik ben, met mijn goede en leuke kanten en ook mijn af en toe irritante, soms misschien wat mindere kanten. Zoals misschien soms wat betweterig gedrag. Maar dat komt vooral voort uit dat ik graag andere wil helpen het makkelijker te maken of iets handiger te doen.


    10. Jochem, jij bent iemand die volgens mij vaak lang over dingen nadenkt.  Had jij enig idee hoe jij op de overige  deelnemers overkwam?

Geen idee, nogmaals, ik denk soms idd wat langer na. Vaak handig, soms ook niet. Maar kijk naar Niko... hij is een echte gamer en denkt nog veel meer na!


      11. Zijn er volgens jou veel dingen anders over doen komen op tv dan dat zij in werklijkheid gebeurd zijn? En zoja, kan je enkele voorbeelden geven?

Het zijn vaak de details of dingen die ze niet laten zien. Maar om alles te gaan benoemen wat ze niet laten zien.... Nou 1 voorbeeld, wat toch wel wat vertekend. Bij de proef voor de samensmelting, waar Kobe en ik tegelijk vuur gingen maken, daar zie je dus niet hoe ik snel vuur heb, rustig aan mijn fakkel in de brand steek, terwijl naast mij Kobe zijn vuur min of meer weer uit gooit. Toen mij fakkel vervolgens echt goed brandde, ben ik (snel) wandelend naar de Eilandraad gelopen. In beeld zie jij mij aankomen, en in werkelijkheid roep ik nog: "ik zal geen Olympisch Kampioen roeien worden", best grappig als je ziet dat Kobe de boel saboteert. Maar in datzelfde shott zie je Kobe ook al aankomen. En dat klopt ook, alleen heeft Kobe gerend. Dus het vertekend iets. Maar goed, het verandert niets aan de uitslag!
 12. Als topsporter, je bent toch stiekem een held van mij, moet je vaak een einzelgänger zijn, maar dat kan tegen je werken tijdens een sociaal spel als ER. Heb je daar over nagedacht toen je besloot mee te doen en tijdens het spel zelf?

Absoluut! Ik wilde graag kijken hoe ik mij binnen een groep zou gaan gedragen. En dat is niet altijd makkelijk geweest, maar het gaat steeds beter!

    13. Kan jij enkele concrete bedragen noemen ivm de 'motivatiepremie(s)' die de bekende koppen krijgen voor hun deelname aan Expeditie Robinson?

Nee, sorry. Dat vind ik niet gepast. Ik kan wel zeggen dat het geen enorme bedragen zijn in vergelijking met de tijd en energie deelname aan ER van je vraagt. Zowel tijdens de opname periode, maar met name ook erna. Im weer de oude te worden. Alles bij elkaar, heb ik zeker 3 tot 4 maanden nodig gehad van start expeditie tot weer helemaal de oude voelen!

    14. Waarom heb je vanaf het begin de tactische spelletjes geschuwd? (Misschien verandert dat later, we moeten nog even...) Ben je het er niet mee eens dat je als je wilt winnen eigenlijk wel verbonden moet sluiten en afspraken wil maken? En jij wilt natuurlijk altijd winnen. In mijn ogen hoort het er gewoon bij.

Ach, tactische spelletjes. Ik dat ik daar wel degelijk aan mee heb gedaan, alleen op zo'n manier dat het wellicht niet opvalt! Ik vind dat je binnen het spel alles mag doen om te winnen, maar wel met respect en gevoel voor de normen en waarden. Maar ja, wanneer speel je een spelletje en wanneer niet? That's the question!


    15. Heb je na de expeditie nog vaak contact met de andere kandidaten ? En zo ja, met wie ?


Nee, minimaal. Ik volg Sylvia en Sascha op de twitter en Tanja op Facebook.
    16. Heeft je deelname aan Eeuwige Roem nog meegeholpen in de aanloop/verloop van je deelname aan Expeditie Robinson?

Ja, zeker. Ik heb geleerd dat altijd maar volle bak een spel willen winnen niet het juiste resultaat oplevert. Zoals bij de balken proef vorige week. Ik zag dat Niko ver voor lag (ik had eerst alle balken op een rij gelegd om lentes te checken, koste wat extra tijd) maar Niko kon ik niet inhalen meer, dus ja, dan is er maar een doel: geen laatste worden. Dus wat voorzichtiger, geen blessures oplopen en geen extra energie verspillen.
Punt is dat bij stress namelijk ook nog eens een keer je hersenen minder werken en bij inspanning je bijvoorbeeld ook niet goed kan rekenen... Dus: take it easy!


    17. hoe bleef je zo wit..?  Hou je (net als ik) meer van de schaduw?

Simpel! factor 50 smeren en niet te veel in de zon. Ben 2 keer verbrand en ik weet wat brandwonden met je energie huishouding doet! dat vreet energie! Daarnaast, ik vond het in de zon vaak ook veel te warm!

    18. Met wie kon je het allerbeste opschieten op het eiland en met wie het minst?

Minst? Deborah en Nicolas. Het beste? Het klikt wel goed met Esther, Tanja, Anne en Niko


    19.  Volg je de online community en wat valt je daar in op ?

Nee, niet of nauwelijks eerlijk gezegd.


    20. Heb je wat geleerd van ER? In de aflevering waarin je veel stemmen kreeg  kwam bv naar voren dat het sociale aspect een minder sterke kant van je is. En zo ja, pas je dit toe in je dagelijkse leven?

Ik heb bevestiging gekregen van wat ik al wist. Wat betreft het sociale aspect. Ik denk er wel meer bij na en probeer mij daar meer en meer in te ontwikkelen. Maar daar ben ik nooit klaar mee.
    21. Hoe heb je de expeditie ervaren? Was het wat je ervan verwacht had? Zijn er dingen mee- of tegengevallen?

Ik vond het een erg leuke ervaring, maar wel voor een keer. Zou het niet snel nog een keer doen, dit omdat het terug komen, fysiek (spiermassa en weer mooi in balans) toch wel veel tijd en energie kost. Maar zeg nooit nooit! Het stomme is dat ik mij niet echt had voorbereid op wat er zou komen. Niet nagedacht in de trant van, laat ik bijvoorbeeld de samensmelting proberen te halen. Totaal niet! En de verveling, had ik ook niet op gerekend. Wat mij is tegengevallen is dat ik niet echt mijzelf was door een gebrek aan energie. En daardoor ook minder heb kunnen genieten denk ik.


    22. Wat was je motivatie om met de expeditie mee te doen?

Ik wilde mijzelf tegenkomen en kijken hoe ik binnen een groep zou functioneren. En ja, het is ook wel erg bijzonder om z alternatief te leven met minimale middelen in een prachtige omgeving. Want wat je niet ziet, ik heb na een van de Eilandraden op het strand onder de mooiste sterrenhemel geslapen op het witte zand. Echt heel bijzonder!

Dit waren alle vragen en antwoorden. Tot slot van zijn e-mail wenst Jochem ons nog veel kijkplezier bij aflevering 9!

Ik wil Jochem graag bedanken voor zijn leuke, eerlijke antwoorden. Ik vond het heel sportief dat hij zo spontaan en direct reageerde op mijn verzoek of we hem wat vragen mochten stellen. Dat het er uiteindelijk 22 zijn geworden en dat hij ze allemaal beantwoord heeft vind ik echt klasse!