ProfielNaam: Jochem Uytdehaage
Geboortedatum: 9 juli 1976
Geboorte plaats: Utrecht
Nationaliteit: Nederlands
Bekend van: Schaatsen

Biografie

Jochem Simon Uytdehaage is een Nederlands oud-schaatser, die in 2002 de gouden medaille won op zowel de vijf als de tien kilometer bij de Olympische Spelen in Salt Lake City. Hij was ook de eerste man die een tijd onder de 13 minuten neer zette op de 10 kilometer: 12.58,91.

Uytdehaage is tevens oprichter van de Stichting Sporttop, een stichting die jonge sporters ondersteunt.

 2001-2002: Gouden jaar


In het seizoen 2001-2002 won Uytdehaage internationaal bijna alles waar hij aan deelnam. In januari werd hij Europees kampioen allround in de Gunda Niemann-Stirnemann Halle in Erfurt. Een maand later beleefde Uytdehaage zijn hoogtepunt in zijn schaatscarrière. Bij de Olympische Winterspelen in Salt Lake City won hij goud op de 5000 en 10.000 meter. Op beide afstanden schaatste hij een nieuw wereldrecord, waarbij zijn tijd op de 10.000 meter de eerste onder de 13 minuten was. Op de 1500 meter behaalde Uytdehaage de zilveren medaille, achter de Amerikaan Derek Parra. In maart voltooide Uytdehaage een trilogie. In Thialf (Heerenveen) werd hij Wereldkampioen allround met een wereldrecord puntentotaal.

Als bekroning op dit succesvolle jaar werd hij uitgeroepen tot Nederlands sportman van het jaar en ontving hij de Oscar Mathisen-trofee.

2002-2003: Post-Olympisch

Het seizoen dat volgde begon zeer stroef voor Uytdehaage. Hij plaatste zich via de NK Afstanden nog net voor de wereldbekercyclus, maar bij het NK Allround wist hij zich met een achtste plaats niet te plaatsen voor het EK Allround van 2003. Ook het WK Allround van 2003 moest Uytdehaage aan zich voorbij laten gaan. Hij kon zijn beide titels van 2002 dus niet verdedigen, doordat hij zich niet wist te plaatsen voor de toernooien. Uytdehaage kon zijn seizoen nog enigszins redden met het WK Afstanden in Berlijn. Op de 5000 meter won hij het goud. Op het podium werd hij geflankeerd voor landgenoten Bob de Jong en Carl Verheijen. De Jong was minder dan een halve seconde langzamer, maar voldoende voor een goede seizoensafsluiter voor de geboren Utrechter.

Op 28 september 2004 werd hij opgenomen in het brandwondencentrum van Beverwijk na een ongeluk met zijn Donkervoort sportwagen op de snelweg A27 bij Hilversum.

Van 1998 tot aan het einde van het seizoen 2005-2006 maakte Uytdehaage deel uit van de TVM-ploeg waar hij werd getraind door Gerard Kemkers. Eind maart 2006 maakte Uytdehaage bekend dat hij "behoefte had aan een nieuwe prikkel" en voor Team Telfort ging rijden. Op 6 februari 2007 maakte Jochem Uytdehaage bekend dat hij een punt gezet heeft achter zijn schaatscarrière. Dit besluit nam hij nadat hij twee seizoenen op rij zwak gepresteerd had. Hij kwam tot de conclusie dat hij niet meer op topniveau mee kon draaien. Op 10 februari 2007 nam hij officieel afscheid in een vol Thialf tijdens het Wereldkampioenschap schaatsen allround 2007.

bron: wikipedia

Quotes

  • Jochem komt aan op zijn nieuwe eiland in aflevering 3: Ik ben van 1 ster naar 4 sterren gegaan, het lijkt wel luilekkerland”.
  • Jochem krijgt stemmen in de eilandraad van aflevering 5 en moet dat laten bezinken. Hij zoekt het bij zichzelf: Ik ben hier ook gekomen om te leren. Niet alleen voor de komende dagen, maar ook voor de komende jaren
  • Jochem gaat in aflevering 7 op zoek naar munten en hij vindt er één: Ik ben de hut in gegaan en ben gaan kijken, ik ben het slaapvertrek in geklommen en in de nok zat een bamboedoosje met een munt. Is wel erg leuk. Voor mij. Klaar. Ik vertrouw eigenlijk niemand meer. Dus ik ga ook niks zeggen.