Profiel

ProfielNaam: Sipke Jan Bousema
Geboortedatum: 15 augustus 1976
Geboorteplaats: Dokkum
Nationaliteit: Nederlands
Bekend van: Presentator Wie is de mol junior, Opsporing verzocht.

Biografie

Bousema was in zijn vroege jeugd al geïnteresseerd in de media. Op achtjarige leeftijd was hij hoofdredacteur van zijn zogenaamde 'Bousemakrant'. Op de basisschool organiseerde hij diverse playbackshows. Een leven in de mediawereld is dan een logische stap. Op zijn elfde kwam zijn droom echt uit, toen hij mocht gaan werken als correspondent bij de NCRV. Op zijn vijftiende richtte hij zijn viodeobedrijf SJB Producties op. Na de middelbare school volgde hij cursussen aan de Media Academie.

Bousema maakte zijn televisiedebuut in januari 1999 bij Teleac/NOT als presentator van het Schooltv-weekjournaal. Daarvoor was hij al actief geweest achter de schermen, onder andere als productie-assistent bij Toen was geluk heel gewoon. Voor de AVRO presenteerde hij Museumbende, ZipZoo: coördinaat X en ZipZoo: WorldWide. Van 2004 tot 2006 deed hij de voice-over bij het programma Heartbeat VIPS.

In 2003 speelde Bousema de rol van student Joris van Kampen in De Schippers van de Kameleon. In 2005 presenteerde hij de premières van Kameleon 2 en had hij een eigen theatershow Sipke Jan en het Mysterie van de Magische Bol. Die show was een succes en werd in januari 2006 twee keer herhaald.

Bousema is sinds 2002 ambassadeur voor UNICEF. In de laatste week van september 2006 kwam hij in die hoedanigheid in het nieuws, omdat hij actie voerde tegen het feit dat in Nederland kinderen in vreemdelingenbewaring worden gehouden. Diezelfde week presenteerde hij de Nederlandse finale van het Junior Eurovisiesongfestival 2007. Daarin droeg hij het gezamenlijke nummer Vrij op aan deze kinderen.

Sinds 7 augustus 2007 presenteert Bousema ook het misdaadbestrijdingsprogramma Opsporing Verzocht van de AVRO. In 2008 presenteerde hij Wie is de Mol? Junior, de kindereditie van Wie is de Mol? In 2008 deed hij mee aan Ranking the Stars, een programma van BNN. Tijdens de meivakantie van 2010 speelde Bousema twee weken lang de rol van houthakker in de musical Sprookjesboom in Theater de Efteling.

In de zomer van 2010 presenteerde Bousema het programma Cash op Zolder van de AVRO. In 2010 presenteerde hij niet meer het Junior Songfestival Hij gaf daarentegen wel commentaar tijdens het Junior Eurovisie Songfestival op 20 november 2010 in Minsk, Wit-Rusland.

In 2010/11 kondigde Bousema aan te stoppen bij de AVRO omdat hij toe was aan een nieuwe uitdaging. Er zijn nog geen nieuwe programma's bekend waar hij aan mee gaat werken

bron: wikipedia

Quotes

  • Avontuur wilde ik en avontuur kreeg ik: Ik moet je zeggen ik vind het wel spannend. (Tijdens de cycloon in aflevering)
  • Sipke-Jan komt aan bij de trap bij de grot. “En toen ik hier net aankwam dacht ik, okee eerst die trap, ik denk “Oh die ga ik heel vaak lopen”. En dan de grot, ik dacht wel even van “O, men, waar ben ik terecht gekomen, waar ben ik aan begonnen”.”
  • Dit is een van de meest bijzondere dingen die ik in mij leven heb gedaan, douchen in een mega grote grot, wauw!”
  • Sipke jan krijgt de uitslag van de dokter. Hij mag niet verder gaan van de dokter. Hij moet naar huis.
    “het is de veiligste oplossing” zegt Sipke Jan in tranen. “ik wil graag naar huis, het is het beste, dank u”. Einde expeditie voor Sipke Jan
  •