Quotes Aflevering 10

 

 
De sfeer in de groep is na het vertrek van Anne uitstekend. Onder leiding van gamer Niko speelt de groep een spelletje tritsen, een Belgisch café spel. Sascha heeft het spelletje snel door en gunt zichzelf als prijs een banaan. Patrick: “Nee Sas, jij bent de dikste, dus jij krijgt het kleinste banaantje.” Maar Sascha laat zich niet kisten en eet onder het toeziend oog van de groep een overheerlijke banaan op. Niko ziet de eilandraad al voor zich en doet zich voor als Eddy: “De eerste stem … Sascha … de tweede stem … Sascha … wil je de rest van de stemmen nog weten?!”

Als goedmakertje trekt Sascha zich terug in de keuken, om een maaltijd klaar te maken. Jochem ziet dit als een uit gelegen kans om ook iets van zichzelf te laten zien en besluit mee te helpen. Al snel ontstaat er een discussie wat de juiste bereidingswijze voor pannenkoeken is. Uiteindelijk wordt Patrick erbij gehaald. Patrick: “Jochem heeft altijd het laatste woord. Altijd kan iets beter (…) dat is vermoeiend. Maar nu denk ik, die jongen is gewoon zo.” Sascha: “Zijn karakter is niet … gemiddeld. Maar hij is zó eerlijk en zó oprecht … ik vind het een mooie gozer.” Uiteindelijk slagen de heren er toch een smakelijke maaltijd op tafel te krijgen.
De volgende ochtend is alweer de 24e dag van de expeditie. Dat beseffen de kandidaten zich maar al te goed. Tanja: “Ik werd vannacht wakker en had zoiets van … het eerste besef dat ik hier nu wel heel lang zit.” Ze mist haar dochter. “Ik ben gewoon mama, dat besef ik nu heel erg!” Ook Lauretta mist haar vrienden en familie. “Ik besef dat dit het belangrijkste in mijn leven is.”

Dan is het weer tijd voor de eliminatieproef. Naast de reis naar winnaarseiland, immuniteit en eten is er nog een extra prijs te winnen, namelijk een brief van thuis. Dit maakt veel emoties los bij de groep. Er zijn twee opdrachten. Ben je succesvol in de eerste opdracht, mag je in de twee opdracht strijden voor immuniteit. In de eerste opdracht wordt per kandidaat bepaald of hem of haar de tweede opdracht gegund wordt. Laat je een wit balletje zien, mag diegene van jou door, bij een zwart balletje niet. Iedereen die 4 of meer witte balletjes scoort, gaat een ronde verder.
De stemming is uiteindelijk als volgt:
Niko: zwart-wit-wit-wit-wit-wit-wit
Esther: wit-wit-wit-zwart-wit-wit-wit
Tanja: wit-wit-wit-zwart-wit-wit-wit
Jochem: zwart-zwart-wit-zwart-zwart-wit-zwart
Sascha: wit-wit-zwart-wit-zwart-zwart-zwart
Patrick: zwart-zwart-zwart-wit-wit-zwart-zwart
Lauretta: wit-zwart-zwart-wit-zwart-zwart-wit

Sascha motiveert zijn keuze om Jochem een zwarte bal te geven: “Op een gegeven moment had ik zijn tactiek door. De eerste twee witte ballen had hij al weggegeven, de derde was volgens mij Tanja. Toen dacht ik, jouw naam is ook nog niet genoemd, dus jij zal ook nog voor jezelf kiezen.” Jochem is teleurgesteld. “Dat was best zuur. Ik had nog wel een stem van een Niko of een Tanja verwacht, daar heb ik me op verkeken.” Patrick: “Ik heb mezelf een zwarte stem gegeven, anderen hebben het meer nodig.” Lauretta: “Dan toon je echt karakter."
 
Niko, Esther en Tanja weten als enige 4 of meer witte balletjes te scoren en gaan door naar de volgende ronde.  Lauretta: “Dan moet degene die wint mij echt meenemen, anders word ik gek!” Patrick en Jochem krijgen een zwarte stem voor de eilandraad, omdat ze de meeste zwarte balletjes getoond kregen. Jochem: “En toen dacht ik, als er op de eilandraad gebeurt wat er in de laatste proef is gebeurd, zeg dan maar dag met je handje!”

In de tweede ronde moeten de kandidaten in een overheerlijke worst snijden. Elke ronde moet er een stukje afgesneden worden, wie het grootste stuk heeft, krijgt een punt. De kandidaat die als eerste 3 punten scoort, wint immuniteit. Het wordt een tactisch spel. Esther: “Pas als het bedreigend wordt ga ik grote stukken snijden.” Tanja gaat de fout in en snijdt een veel te groot stuk af. Tanja scoort al wel snel 2 punten (tegenover 1 van Niko en 0 van Esther). Bij de volgende zet scoort echter Esther en is Tanja zo goed als door haar worst heen. Tanja: “Dat denk ik, sodeju!” Ook de volgende twee stukken van Esther zijn het grootst, zij wint immuniteit! Esther: “Ik was super gelukkig, ik had eindelijk een keer een proef gewonnen!”
 
Esther kiest ervoor om Lauretta en Niko mee te nemen naar winnaarseiland. Niko besluit echter zijn plek af te staan aan Tanja, die daarmee dolgelukkig is. Esther: “Ik vind het een superactie van Niko, ik gun het haar echt. Maar ik vind niet omdat je moeder bent en meedoet aan Expeditie Robinson, dat je daardoor een voorkeursbehandeling krijgt. Dat vind ik onzin.” Tanja: “Ik was aan het verdrinken en hij (Niko) heeft me uit het water gered. Zo voelt dat echt aan. Dat is echt mijn held geworden.” Met de pizza’s en de worst vertrekken de dames naar winnaarseiland, terwijl de heren teruggaan naar visserseiland.
De dames nemen het ervan op winnaarseiland. Esther: “Het eerste wat we deden? Hop, naar die fles wijn!” Op visserseiland is de sfeer iets bedrukter. Jochem vreest na zijn extra zwarte stem voor zijn positie: “Ik hoop dat het spel op de eilandraad niet zo wordt gespeeld en het voordeel van de twijfel krijg. Maar ik zal m’n eigen broek op moeten houden morgen.”

Op winnaarseiland echter geen zorgen. Zoals voice-over Eddy ook zegt: “Drie vrouwen, drie brieven van thuis, dat wordt janken.” Lauretta is de eerste die haar brief leest. “Ik ben er heel gelukkig mee, je krijgt er echt een boost van.” Esther: “Ik had van te voren bepaald dat deze prijs niet zo belangrijk was, ik heb een knop omgezet. Echter toen die brief kwam (…) dat was een heerlijk moment.” De tranen vloeien rijkelijk. Op visserseiland mist Patrick de prijs duidelijk niet. “In zo’n brief staat alleen maar, ik ben zo trots op je, wat goed dat je er nog steeds in zit, ik hou van je, ik mis je. Een beetje voorspelbaar.” Jochem: “Ik denk dat er ook wel beschrijvingen van thuis bij zitten, hoe bepaalde dingen lopen.” Niko: “Ik krijg naaktfoto’s.” Ondertussen is ook Tanja aan haar brief begonnen en ook zij houdt het niet droog. “Een bliksem door je hart … van gemis.”

Op het vissereiland is Niko, ‘geheel in Niko-stijl’, al bezig met de eilandraad. Hij biecht aan Jochem op dat Tanja en Esther op Sascha gaan stemmen en hij met hen meestemt. “Maar aan de andere kant vrees ik ook voor jou.” Jochem: “Ik zit nu in een positie dat ik niet op m’n gevoel ga stemmen, maar strategisch.”  Het zit Niko aan de andere kant niet lekker. “Ik heb altijd gezegd, ik stem eerst de zwaksten eruit.” Jochem: “En dat kan nu niet. Met de kennis die ik heb van Tanja en Esther graaf ik dan mijn eigen graf.” Op winaarseiland hebben ze hele andere zorgen, de pizza’s zijn bijna klaar en de dames smullen ervan. De heren genieten van gebakken banaan. Patrick: “Zij hebben de pizza, de rooksworst, de wijn en de brieven, wij hebben banaan, dat is ook een wereldmaaltijd. Maar ik gun het die meiden van harte, dit is hun girls-night-out, wij hebben een boys-night-out. Het enige dat wij missen is bier, chips en een afstandsbediening. “
 
De volgende ochtend zit Niko nog steeds in de maag met zijn stemafspraak op Sascha. Hij heeft geen oog dicht gedaan. Hij besluit het hele plan aan Sascha op te biechten. Met een schoolbord legt meester Niko de stemming aan Sascha uit. Die is uiterst verbaasd. “Ik sta nu machteloos. Ik kan helemaal niets tegen 4 mensen. Van Esther had ik het verwacht, van Tanja had ik het verwacht (…) in Jochem heb ik me vergist.” Terwijl de dames op winnaarseiland verder relaxen, zoekt Sascha zijn maatje Patrick op. Hij valt met de deur in huis. “Weet jij ook van het complot?” Patrick is verbaasd. “Dat kwam echt als donder en bliksem bij heldere hemel.” Terwijl Sascha zijn verhaal doet voegt Niko zich bij het tweetal. Dit tot ongenoegen van Jochem. Ook hij voegt zich bij het gesprek. Jochem: “Leuk spelletje hè?” Sascha: “Nu even niet.” Jochem: “Ik beschouw het niet als een complot, ik beschouw het meer als een strategie. Je moet een keuze maken, voor jezelf of voor iemand anders. En dan kies ik voor mezelf.” Sascha en Patrick zien het duidelijk anders. Jochem voelt zich echter verraden door Niko: “Mijn vertrouwen in hem is wel minder geworden (…) Ik stond nu ineens met 1-0 of 2-0 achter.” Terwijl de heren zich terugtrekken, zijn de dames relaxed voor de naderen eilandraad. Lauretta: “Ik denk niet dat één van ons eruit gaat. Er gaan munten vliegen.”

Nu de stemafspraak op Sascha op straat ligt, lijkt het complot verleden tijd. Jochem is nog steeds teleurgesteld in Niko. Niko ziet het anders. “De reden om het spel open te smijten, om het eerlijk te spelen.” Jochem: “Door deze manier van spelen ben ik nu het haasje voor mijn gevoel.” Tegen Niko zegt hij: “Als het zo moet, ga ik terug naar mijn gevoel, bekijk het dan maar lekker. Dan kan ik mezelf ook weer recht aankijken.”
 
Dan is het tijd voor de eilandraad. “Verwarring alom, alles ligt weer open.”, aldus presentator Eddy over het gevallen complot. “Een spannende eilandraad dus, en eentje met veel gevolgen.” Eddy is verbaasd dat Patrick zichzelf een zwart balletje gaf. “De strateeg van de week award zal je daarmee niet winnen.” Sascha wakkert het zogenaamde complot weer aan. “Esther en Tanja zijn er verantwoordelijk voor. Ze hebben de heren ervan overtuigd om mijn munten kwijt te spelen en mij uiteindelijk uit het spel te spelen.” Esther schrikt van deze woorden. “Ik heb inderdaad aan Niko verteld dat ik op Sascha zou gaan stemmen, maar wat hij daarmee doet moet hij zelf weten.” Sascha: “Maar jij hebt dus niet geprobeerd een complot te smeden? Dat is mij namelijk verteld, uit jouw naam.” Esther: “Nee, ik heb niet bewust geprobeerd een complot te smeden.” Niko weet in ieder geval de uitkomst niet. “De stemming ligt volledig open.”

En dan is het tijd voor die stemming. Patrick en Jochem hebben al een tegenstem dankzij de proef. Jochem en Sascha besluiten beiden 2 munten in te zetten. De eerste 6 stemmen gaan naar Jochem, Jochem, Sascha, Sascha, Tanja en Lauretta. Door de munten van Sascha en Jochem is de stad als volgt: 1 stem voor zowel Jochem, Tanja, Patrick en Lauretta. De 7e stem zal beslissend blijken en die is voor … Lauretta. Dit blijkt de stem van Niko te zijn. “Sorry, maar ik vind dat er sterkere kandidaten tussen zitten.” Iedereen neemt afscheid en laten een stomverbaasde Lauretta achter.

Volgende week zal blijken wat voor gevolgen deze eilandraad heeft voor de groep. Dat het gevolgen heeft, staat zeker vast.