Quotes aflevering 11

 

In de terugblik zien we het kroegspelletje. De immuniteit van Esther en het afgeven van Niko zijn plek aan Tanja. Ladiesnight op winaarseiland.  Vervolgens nog aandacht voor het masterplan van Niko en de gevolgen tijdens de stemming. 
Niko geeft uitleg: “ik wil geen B finale, ik speel het spel het liefst met de sterkste kandidaten”.
Esther: “Ja dat vind ik prima maar om andere mensen dan gaan beschuldigen van een complot dat vind ik dan gelul”.  Nu wordt er naar Tanja en mij gewezen dat wij de andere hebben omgepraat, maar er waren ook andere mensen, die zelf wilde instappen. Nu krijg ik de zwarte piet en dat vind ik kortzichtig.  Niko je had het ook bij jezelf kunnen houden, ik stem niet op Sascha maar op Lauretta en klaar is kees.”  Niko zucht nog maar eens diep.
Dag 26
Niko: “ Gisteren heb ik zelf de keuze gemaakt om gewoon een bommetje te smijten, ik heb mijn eigen ruiten ingesmeten. Zeker ten opzichte van Tanja en Esther. Hoe het spel nu gaat verlopen dat zien we wel. Als ik er nu uitgesmeten wordt dan ga ik met opgeheven hoofd naar huis en ben ik in mijn ogen een hele fijne speler geweest.”

Esther, Jochem en Sascha praten nog even na:
Esther:” ik heb niet het gevoel dat ik ermee begonnen ben”
Sascha: “dat heb ik ook niet gezegd”
Jochem: “niko is bij mij gekomen om het te vertellen, hij is er uiteindelijk dan op terug gekomen en dat blijft het lastige.
Esther:”Niko heeft voor zichzelf besloten dat hij er niet mee kon leven. Dat siert hem, maar hij naait
andere mensen erbij. Wij werden er opeens mee geconfronteerd op de eilandraad. Eigenlijk is hij gewoon een klikspaan geweest. Voor mij een les, ik ga niet meer communiceren op wie ik ga stemmen en ik denk dat het spel daardoor alleen maar leuker gaat worden.”

Jochem"Dat Niko met mij overlegd heeft op wie hij ging stemmen dat is prima. Dat hij vervolgens alles aan Sascha gaat vertellen zonder dat met mij te overleggen, dat heb ik hem kwalijk genomen. Dit is niet hoe mijn normen en waarden in elkaar steken”.
Tanja: “ik was toch wel geschrokken van Niko en zijn openbaring. Ik had dat niet van Niko verwacht. Ik dacht dat ik hem kon vertrouwen, maar het spel brengt mensen ver. Ik heb hem gezegd dat ik weet waarom hij het in de groep heeft gegooid. Nu zijn wij de slechteriken en jij bent de goederik en je hebt Jochem ook nog weten te overtuigen. Dus wie is hier nu de valserik? Ik vertrouw hem nul komma nul”.

Dag 27
Patrick: “vandaag weer zo’n dagje dat je denkt, ja wat gaan we doen. We hebben een beetje zitten hangen, beetje luieren. Ik ging dan even pissen en dan hoor ik opeens (geluid van een kip).  Ik kijk links en ik zie een kip en ik kijk rechts en daar zie ik een stok hout en ik pak terwijl ik sta te pissen en BAM.  Ik weet niet wat er met me gebeurde, een soort oermens kwam in me naar boven en ik zei, slachten dat ding. Misschien ben ik door deze actie meer robinson waardig. Het voelde wel goed."
De proef:
Vier sticks van de ene naar de andere kant brengen.  Het wordt in rondes gespeeld. Eerste de dames dan de heren.
Tanja: “goh nu had ik toch gehoopt dat Anne er nog in zat, strijden tegen Esther dat wordt nogal wat”
De laatste krijgt 1 zwarte stem.
Je pakt een stick, de brug op, stick in het blokje lopen naar de volgende brug en dan met een touwtje de stick naar je toe trekken. Dat nog een keer.  Met de ladder onder je arm loop je onder de bruggen door naar het startpunt.
Esther: "dit is mijn ding wel."
Tanja: “ik moet die ketting wel, ik heb gedacht wat ik met die stick moest doen.  Ik steek hem in mijn mond."
Esther: “ik maakte een fout, ik liet de stick vallen. Later maakt ik nog een fout, ik maakte me nog niet druk, ik kan dat met mijn snelheid compenseren”.
Jochem: “ik heb naar de dames mogen kijken, wat mij opviel was hoe goed Tanja alles deed. Met grote aandacht. Neerzetten, eraf springen, stok terug pakken, draaien, lopen, naar de andere kant draaien en weer lopen.”
Esther: “ Ik was zo met mijn snelheid bezig, dat mijn concentratie met die pen en aan die touwtjes te trekken, tja ik was het gewoon helemaal kwijt.”
Tanja: “ Eigenlijk pas in de laatste ronde voelde ik de uitputting”.
Tanja wint.  “ik zit echt in mijn eigen wereldje van geluk”.
Esther: “blijkbaar had ik mijn dag niet. Ik ben blij voor haar omdat ik denk dat ze  bij anderen  te boek staat als zwakste robinson”.

Bij de mannen gaat het erg gelijk. Tot het moment dat bij Sascha het touw blokkeert. Hij komt op achterstand maar vecht door. Hij wil snel van een ladder af en valt. Dan blijft hij ook nog eens met zijn trap haken. Alles gaat mis.
Niko heeft een hele kleine voorsprong. Patrick er vlak achter, Jochem daar vlak achter. Het is echt spannend.
Patrick en Niko bij de laatste brug nog gelijk.  Patrick valt van de laatste trap. Niko wint. Twee tellen later komt Patrick. Jochem wordt derde. Sascha krijgt de zwarte stem. “Dit kon wel eens mijn laatste proef zijn geweest”.
De laatste ronde er wordt gespeeld voor immuniteit.  En een heerlijke lunch met drop, stroopwafels het beste van Nederland en België. Daarna mogen er bitterballen worden gemaakt. De winnaar mag ook shoppen in het dichtstbijzijnde dorp.
Tanja en Niko
mogen gaan racen
Patrick: "Het is grappig om te zien dat twee die best wel close waren dat er nu iets wringt. En dan staan ze naast elkaar met die rode koppen”.
Tanja deed de proef in 5:40, Niko deed hem in 4:41 das een tijdsverschil van 59 seconden. Dat krijgt Tanja als voorsprong.
Niko: "Ik moet een minuut wachten omdat ik beter gepresteerd heb, toen had ik wel zoiets van, is dat nog fair?"

Het wordt spannend, Niko loopt iets in.
Tanja:” het was af en toe wel aaaaarhgggg  en eeeeeeeh, maar ik moest die ketting”.
Niko: “ik heb nooit het gevoel gehad dat ik inliep”.
Tanja  wint de proef en ze neemt Jochem en Patrick mee.
Jochem: “dat is voor mij tot dusver het hoogtepunt van de Expeditie."
Niko"Ik had niet verwacht dat ze mij zou kiezen, ze wil gewoon Jochem paaien en Patrick aan zijn gat gaan likken, gewoon om zoveel mogelijk stemmen te ronselen. Who cares."

Niko is toch erg boos.
“Dat is dus wat ik zeg over een B finale hč en de zwakste heeft nu immuniteit”.
Sascha: “maar ze was wel heel sterk in deze proef”.
Niko: “ja ze is heel sterk, maar als jij een minuut extra krijgt op 4 minuten 41, dan kan ik ondertussen een douchje pakken en mijn ballen drogen hč.”
Esther:” Niko let it go, you win some and you loose some.”
Niko: “Dit is de eerste proef waar ze wat presteert.”
Esther: “dat is toch knap”.
Niko: “dat is knap tactisch. Dat is B of C finalist. Proficiat.
Sascha: “het is voor jou ook een les in effectiviteit, zo moet het spel dus gespeeld worden.”

Niko“Als ze het zo wil spelen, stamp ik haar gewoon de afgrond in en trap ik ze dood gelijk een sigaret.”
Esther: “Niko niet zo hatelijk doen, come on”
Sascha: “wat ik niet snap is dat ze jou niet meeneemt”.
Esther“ja dat snap ik ook niet”
Niko:  “Dat maakt dus duidelijk wat voor persoon ze is, dat is gewoon een puur egoďstisch mens. Dat is puur egoďsme, punt.”
Tanja gaat shoppen en rijdt als een sinterklaas zwaaiend door de stad heen. Ze koopt eerst een ijsje voor zichzelf.
Patrick en Jochem komen aan op winnaarseiland.
Jochem is zo blij een tafel met stoelen, ze proosten met water.

Sascha komt nog even terug op de woedeuithaal van Niko over Tanja. Niko is inmiddels al weer wat rustiger geworden.
NikoHet laat zien dat Tanja een sterke robinson speelster is en het zegt veel over haar als persoon zijnde.”
Sascha“wie niet sterk is moet slim zijn”.

Tanja in de winkel bestelt wodka, cola, chips en bier.” Zolang ik maar dronken wordt”
Jochem en Patrick maken het huisje af. Ze genieten erg van het eten en drinken. Op het menu op visserseiland staat weer eens banaan en ze dobbelen nog maar even door daar.
Patrick: “alsof ik gewoon in de kroeg zit”.
Dag 28
Niko:  “Gisteren was voor mij de grootste kutdag van de expeditie, ik moet wel bekennen dat ik niet gedacht had dat Tanja het zo goed zou doen tijdens de proef. Alleen heb ik nu wel één doel voor ogen en dat is Tanja eruit werken.  Zij mag een B finale thuis gaan spelen op het ER spelbord."
Tanja: “ Ik wil een B finale, het liefst wil ik Niko eruit, maar die heeft nog 3 munten dus ik denk dat ik de zwarte stemmen ga gebruiken.”
Ze probeert Jochem te overtuigen om op Esther te stemmen. "Je wilt toch niet tegen de sterkste in de finale.  Esther is vrij goed in alles, ik zie haar als bedreiging om in de finale van te verliezen. Sascha is zwak in de proeven.  Denk daar maar eens over na als ik u keuze mag beďnvloeden”.

Jochem antwoordt niet.
Patrick komt erbij:  “ik denk dat we nu tactisch kunnen gaan spelen”.
Jochem in de biecht: “ik vind het een hele lastige, de vorige keer was een lastige en ik ga vanaf nu puur op mijn gevoel."
Patrick: “ik ga niet op Jochem, ik ga op Esther deze keer”.
Jochem in de biecht: “ik wil wel de finale gaan spelen, je praat met elkaar en met wie maakt mij niet uit.”
Jochem: “ik wilde in de sport altijd tegen de sterkste rijden”. Als ze dan een foutje maakte in de 500 meter vond ik dat fijn. Nu kun je zeggen dat Esther zo’n foutje heeft gemaakt. Het is een spel dat hard gespeeld wordt."
De eilandraad
Evi: "Schrik je van de zwarte stem."
Esther: “het is mijn allereerste stem tot nu toe, het is wel gevaarlijk nu."
Sascha: “ ik ben een makkelijke prooi, nu”
Evi: "Jij was behoorlijk pissed Niko, waarom?"
Niko: “omdat ik graag win, dat is heel simpel."
Evi: "Je was ook pissed op Tanja, klopt dat?"
Niko: “pissed op Tanja?”
Evi: “of boos”
Niko: “eeeeh mocht het iemand anders geweest zijn was het iemand anders geweest”.
Evi: “maar ze heeft je ook niet meegenomen naar het winnaarseiland.”
Niko: “maar dat zegt meer over hoe zij het spel speelt, ik vind het jammer dat mensen eigenlijk de menselijke factor volledig uitschakelen. Ik heb meer het gevoel dat Tanja meer het gevoel krijgt dat ze puur voor de winst gaat. En als ze dan over lijken moet gaan, zal ze over lijken gaan."
Evi: “Ja maar jij zit hier ook om te winnen?”
Niko:  “Ja maar dan op een faire manier.”

Tanja: “ja ik ben eigenlijk een beetje bang geworden voor Niko. Het vertrouwen is een beetje weg. Ik was teleurgesteld en geschrokken wat de vorige eilandraad gebeurd is. Ik voel me anders nu in het spel ten opzichte van Niko”.
Jochem: “ik heb weer energie”
Patrick: “ik denk dat ik inderdaad zeg dat je niemand meer kan vertrouwen. Iedereen gaat nu keihard voor zichzelf”.

De stemming:
Jochem kiest voor Esther“strategisch, veel samen opgetrokken maar ik heb haar liever niet in de finale”.
NikoJochem dit is niets peroonlijks. Tanja verdiende eigenlijk deze stem. Maar ja er mag niet op haar gestemd worden”.
Esther stemt voor Sascha.
De rest zien we niet.
Er worden geen munten ingezet.

De uitslag:
Stemmen voor  Sascha, Esther, (zwarte stemmen nav de proef), Jochem, Sascha, Esther, Esther, Esther, Esther.

Esther: “ja als ik de commentaren hoor van ik wil de finale winnen dus jij moest eruit. Dan kan ik er een beetje uit concluderen dat ze me eruit gestemd hebben als concurrent en dat zie ik als een compliment. Ik vind het behoorlijk zwak van Jochem, ik heb best veel voor hem gedaan. Ik weet niet wat Tanja op het eiland gedaan heeft met de boys, maar blijkbaar heeft ze het goed gespeeld”.