Na de eilandraad zijn Jochem, Esther en Tanja boos op Niko omdat hij zonder hen te informeren Sascha over hun plannen om hem eruit te stemmen heeft vertelt. De positie van Niko is erg wankel geworden hierdoor, hij realiseert zich dat hij zichzelf in een lastig parket heeft gewerkt.
De volgende ochtend besluiten de kampleden het laatste beetje meel op te maken terwijl Niko zich afzijdig houd. Niko is nog steeds boos op Tanja, omdat zij hem versloeg in de proef. Tanja snapt niet waarom Niko zo boos is geworden.
Niko trekt met Jochem de jungle in, ondanks dat Niko zich afzijdig wilde houden vandaag. Op zoek naar voedsel ontdekken ze cassave, iets dat ze tot nu toe nog niet gevonden hadden. Ze graven er een handvol op, maar laten er nog een aantal staan voor later. De kampleden genieten van de traktatie die ze hebben meegenomen.
Het zit Tanja dwars dat Niko zo boos is geworden en bij Patrick lucht ze haar hart. Patrick vertelt haar dat het niet haar probleem is, “Als hij het niet aan kan dat hij gefrustreerd is dat hij een proef heeft verloren van jou, dan is dat zijn probleem”. Na het gesprek lijkt Tanja zich weer beter te voelen.
Niko realiseert zich nu pas dat het echt een spel is, eerst zag hij het meer als een sociaal gebeuren waar iedereen leuk en aardig was. Maar na de stemming van de vorige dag waarbij Esther er genadeloos werd uit gestemd besefte hij zich pas goed dat het spel begonnen is. Iedereen is het spel nu tactisch aan het spelen en mensen stappen langzaam van het idee af om met de sterkste naar de finale te gaan.
Alle kampleden zijn nerveus voor de immuniteitsproef, wie deze proef wint zit gegarandeerd bij de laatste vier. Ook de zwarte stem speelt mee, wie deze ontvangt wordt een makkelijke prooi en iedereen realiseert zich dat. Ze zullen alles op alles zetten om deze proef te winnen.
De proef:
De proef bestaat weer uit een hindernisbaan met op het einde een aantal stokken in een bak die ze moeten opvissen. Helemaal aan het begin van het parcours hebben ze echter allemaal een emmer hangen met water, deze heeft gaten aan de zijkant waardoor hij langzaam water verliest. Als de emmer zo hoog komt dat het plankje erboven wegduwt wordt, ligt de speler uit het spel. De twist van het spel is dat wanneer je terug loopt naar de bak voor de stokjes je niet per se je ‘eigen’ bak hoeft te kiezen. Als er een bak vrij is die al meer stokjes bevat mag je ook die kiezen, als jij de gene bent die de bak vult ben jij de winnaar.
De proef gaat van start en Patrick is de eerste die aan het parcours begint. Hij vond het zonde van zijn energie om de hele bak te vullen, hij moet dan ook vrij snel terug om zijn bak weer bij te vullen. Sascha die inmiddels ook was gaan vissen was maar net op tijd terug bij zijn emmer. Later als Sascha nog een keer bijna zijn latje laat vallen zit Tanja ook in de problemen, zij is helaas net een paar seconden te laat. Tanja ligt als eerste uit het spel en heeft daarmee een zwarte stem op zak. Nu gaat ook de twist mee spelen in de tactiek, Niko let erg goed op de timing waarop hij terug gaat naar de stokken zodat hij altijd de beste bak kan kiezen. Wanneer hij bij een bak komt die nog twee stokken bevat speelt het gevaarlijk, hij werkt voor de laatste stok terwijl zijn latje er bijna afvalt. Op het laatste moment haalt hij toch de stok en wint de immuniteit. Patrick die zo dichtbij zat baalt dat hij weer niet heeft gewonnen, maar toch is hij blij voor Niko.
Dit keer mag de winnaar niemand mee nemen naar het winnaarseiland, dus Niko zit er alleen. Op het winnaarseiland is heel veel eten, veel te veel voor één persoon. Daarnaast is er nog een munt verstopt op het eiland.
Terug op het visserseiland speculeren de andere kandidaten of Niko de munt zal vinden. Tanja wordt onrustig en besluit te zoeken voor die laatste munt die nog verstopt ligt op het visserseiland. Ze slaagt hierin waardoor zij nu nog 4 munten heeft.
Patrick en Tanja praten nog over haar zwarte stem en de twee munten die Patrick denkt dat ze heeft. Tanja heeft aan niemand vertelt dat ze twee van de drie munten die verstopt lagen op het eiland heeft gevonden. Patrick oppert om Jochem weg te stemmen en Tanja gaat er in mee. Om er zeker van de zijn dat Jochem niet op Tanja stemt komt Patrick met het plan dat Tanja een nepcomplot met Jochem moet sluiten om Sascha of Patrick eruit te spelen.
Op het winnaarseiland blijft Niko tot diep in de nacht graven maar het lukt hem niet om de munt te vinden terwijl deze vlak boven zijn hoofd ligt. De volgende ochtend na het ontbijt keert Niko terug naar het visserseiland waar hij direct verkondigt wat hij allemaal heeft gegeten en dat hij de munt niet heeft kunnen vinden. Jochem gelooft het niet op z’n woord en vreest voor zijn eigen positie.
Tanja besluit een gesprek met Niko aan te gaan, deels omdat ze graag wilt weten wat er in hem om gaat maar ook omdat ze hoopt dat Niko niet op haar stemt als ze het bijleggen. Na het gesprek lijken zij en Niko lijken het weer bijgelegd hebben. Tanja gaat hierna praten met Jochem om hem er subtiel van te overtuigen op Sascha te stemmen, dit lijkt echter weinig effect te hebben omdat Jochem twijfelt aan het verhaal.
De stemming:
Op de eliandraad is Niko veilig omdat hij de immuniteitsketting heeft, maar Tanja heeft een zwarte stem. Het is nog een verrassing op wie Jochem gaat stemmen en Tanja is er dan ook niet geheel gerust op. Wanneer Jochem gaat stemmen zien wij dat hij op Sascha stemt.
Tanja zet 1 munt in en Jochem zet ook 1 munt in.
De zwarte stem van Tanja komt te vervallen en zo ook de eerste stem voor Jochem. De tweede stem is voor Sascha, waarna de derde, vierde en vijfde voor Jochem zijn. Hierdoor komt het totaal op Sascha : 1, Jochem: 3. Jochem ligt dus uit het spel, maar hij gaat er redelijk sportief mee om. Hij realiseert zich dat hij om de tuin is geleid, maar neemt het niemand kwalijk.