Quotes Aflevering 13

 

 

“Nog vier expeditieleden over. En één mag zich straks de winnaar noemen van Expeditie Robinson 2011.” Zo begint Eddy Zoey de voorlaatste aflevering van dit seizoen. Na de exit van Jochem blijven de kandidaten op de eilandraad. Eddy heeft direct nieuws. “Van jullie gaan er maar drie de finale spelen.” De kandidaten moeten een positieve stem uitbrengen op de kandidaat wie ze het meeste een finale plaats gunnen. Niko: “Je kunt er geen nachtje over slapen, je moet direct een keuze maken.” De kandidaat met de meeste stemmen is de eerste finalist.

Nadat de kandidaten hebben gestemd, heeft Eddy meer nieuws over de stemming. Wanneer er een gelijke stand is, zijn er meerdere finalisten. En dan is er nog iets. Kandidaten die nog munten over hebben, mogen deze inzetten. Die gelden dan als extra positieve stemmen. Patrick: “En toen dacht ik … f*ck.” Tanja: “Ik denk meteen, yes!” Patrick: “Dan heb ik het hele spel zonder munten gedaan, waar ik eigenlijk best wel trots op was, en nu komen ze.” Zowel Niko als Tanja zetten drie munten in. Vooral het aantal munten van Tanja verbaast Niko. “Het blijkt maar weer dat Tanja een heel tactisch spel speelt.” Dan is het tijd voor de stemming. De stemmen zijn voor Sascha (Patrick), Patrick (Sascha), Sacha (Niko) en Patrick (Tanja).  Dat betekent dat Niko en Tanja de eerste finalisten zijn. Patrick en Sascha mogen zich gaan bewijzen op de evenwichtsbalk, de winnaar van dat duel mag zich bij de finalisten op winnaarseiland voegen. Patrick: “We gaan ervoor.”

Patrick en Sascha vertrekken naar de evenwichtsbalk. Patrick: “Dit wordt een lastige proef, maar ik heb in de sportschool juist hierop getraind. Ik ga met een goed gevoel op de proef.” Sascha: “Ik denk juist dat Patrick heel goed is in evenwichtsproeven. Maar ik ga alles in de strijd gooien om te blijven staan.” In een nat pak stappen ze op de balk.

Tanja en Niko settelen zich met fruit en champagne op winnaarseiland. Tanja wil een feestje bouwen, maar Niko is wat terughoudender. Hij wil zich sparen voor de finaleproef. “De prijs is nu zo dichtbij, als je ‘m nu verliest, dan is de teleurstelling des te groter.” Tanja: “Ik word weer bang van jou.” In de biecht zegt Tanja het volgende: “Waar ik het moeilijk mee heb is dat Niko eigenlijk een beetje zuur rondloopt. Hij is zó gefocused op de finale. Voor hem is het nu belangrijk dat hij Robinson wordt, terwijl we eigenlijk al trots mogen zijn dat we zo ver zijn gekomen.” Ze laten de champagne staan en wachten op wie er zich bij hen voegt.

 
Sascha en Patrick staan nog steeds op de balk. Beiden hebben moeite om recht te blijven staan op de gladde balk. Ze denken dat de ander hem uit evenwicht wil brengen. Patrick: “Op zo’n moment ben je gewoon keiharde tegenstanders.” Terwijl de heren alle uit de kast halen om te blijven staan, genieten Niko en Tanja van een mooi kampvuur, ze hebben het huisje op winnaarseiland in brand gestoken. Ze wachten op de winnaar van evenwichtsbalk. Niko: “Ik had liever met iemand andere mensen op winnaarseiland gezeten om de finale te spelen. Maar Tanja heeft in principe een fantastische weg afgelegd. Ze heeft de grot overleefd, ze heeft daarmee wel geluk gehad dat ze geen eilandraden heeft hoeven doen. En ze heeft het na de samensmelting heel slim gespeeld. Maar op het vlak van proeven winnen, tsja, dat vind ik wat minder.” Tanja is wel bang voor Niko. “Je hebt bijna alle proeven gewonnen.”

Na een kwartier maakt Evi zich klaar om één van de balken weg te halen. Op het moment dat ze het eerste deel van de balk losmaakt, klinkt er een plons. Patrick is van de balk gevallen. Sascha zit in de finale! Sascha: “De finale waar we het al 33 dagen over hebben, dat er 3 mensen van de 16 die het gehaald hebben, en daarvan ben ik er één.” Patrick neemt zijn verlies. “Ik vind het héél héél erg jammer, maar ik heb er erg van genoten.” Sascha: “Ik dacht dat jij deze proef zó goed kon, ik dacht vooraf eigenlijk, ik ben al verloren.” Sascha vertrekt naar winnaarseiland en Patrick blijft achter bij Evi. Zijn expeditie zit erop. “Toch is de cirkel rond, ik heb voor mijn gevoel de hele expeditie gespeeld.” Maar toch moet hij naar huis en gaat de expeditie verder. Nog één dag, nog één proef, dan is de winnaar bekend. En dat is niet Patrick.
 

Op winnaarseiland knalt dan toch de champagne. Tanja deelt de fles met Sascha. Tanja: “Hoe graag ik ook Robinson wil zijn, hier geniet ik al van.” Toch moet het drietal wat slapen, want er wacht een zware proef.

De volgende dag is het dan zover, over enkele uren is de Robinson van 2011 bekend. Niko wil dat zijn: “Ik zal pas trots op mezelf zijn op ’t moment dat ik de finale win.” Dan stappen de 3 op de boot, op weg naar de proef. Ze worden opgevangen door Eddy, die uitlegt hoe de proef in elkaar zit. Allereerst moet er vuur gemaakt worden. Als het touw boven de pan doorbrandt, komt er een bijl vrij. Met die bijl moeten ze een touw doorhakken, zodat een boot loskomt. Daarna moeten de kandidaten een houten toorts aansteken met het vuur dat ze net gemaakt hebben. Daarna stappen ze de boot in en varen ze naar een rots. Via een touwladder komen ze bij een sleutel. Die sleutel moeten ze mee terugnemen naar de boot en doorvaren naar een eiland. Op dat eiland kan met de sleutel een puzzel opengemaakt worden. Als de puzzel wordt opgelost, komt een nieuwe sleutel vrij, waarmee de kandidaten een mes kunnen bemachtigen. Met dat mes kunnen kokosnoten doorgehakt worden, om kokosmelk op te vangen. Bij een bepaalde hoeveelheid kokosmelk komt wederom een sleutel vrij. Met die sleutel kan een kist opengemaakt worden, waarin pijlen zitten. Met de toorts uit het begin van de proef kunnen de pijlen in brand gestoken worden. De pijlen moeten vervolgens in een kruisboog gedaan worden en afgeschoten worden op een bewegende roos. De kandidaat die als eerste de roos raakt, wint het spel en is de winnaar van Expeditie Robinson 2011.
Het spel begint. Niko heeft als eerste vuur, maar Tanja en Sascha liggen niet ver achter. Tanja heeft echter moeite met het varen en valt uit de boot. Sascha: “Ik dacht, die laten we achter ons.” Tanja: “Dexters, wat ben je allemaal aan het doen.” Niko en Sascha gaan gelijk op, maar Sascha maakt een stuurfout en raakt uit koers. Niko: “Toen dacht ik, one gear go.” Niko komt als eerste aan bij de rots en pakt een sleutel. Tanja heeft Sascha bijgehaald en ze gaan gelijk op. Sascha: “Ik was doodop, maar alles wat ik had gooide ik eruit.”

Niko komt als eerste aan op het eiland, waar hem de puzzel wacht. “Ik kan misschien wat tijd winnen ten opzichte van de rest, omdat ik die proeven al eens heb moeten doen.” De achterstand van Tanja en Sascha lijkt echter mee te vallen, want terwijl Niko nog puzzelt, beginnen ook zij aan dit onderdeel. Sascha: “Puzzels, dat is niks voor mij.” En dat blijkt ook, want Sascha heeft de grootste moeite de puzzel op te lossen. Niko is als eerste klaar en begint met het hakken van de kokosnoten. Maar Tanja ligt niet ver achter. “Ineens had ik hem. Yes! Got it!” Het tweetal hakt alsof hun leven er vanaf hangt, terwijl Sascha nog steeds met de puzzel bezig is.
 

Terwijl Sascha eindelijk de puzzel heeft opgelost, is Niko al klaar met het kokosnoot hakken en kan zijn eerste pijl aansteken. Tanja zet nog eens alles op alles. “Hij is niet de minste met al die games.” Niko: “Ik moet nu gewoon heel simpel de pijl in de roos schieten … that’s it.” Maar het blijkt moeilijker dan verwacht, de eerste pijl vliegt over. Maar Tanja en Sascha zijn nog niet klaar met kokosnoot hakken, dus Niko kan nog een poging wagen. Maar ook de 2e en 3e pijl gaan ernaast. “Misschien heeft er toch mee te maken dat ik 30 dagen mijn Playstation heb gemist.” Tanja is met haar laatste kokosnoot bezig, als Niko nogmaals aanlegt. Maar ook die pijl mist de roos. En dan is ineens Tanja klaar en mag ook zij een pijl aanleggen. Ze mist net. Niko raakt gefrustreerd. “Een kandidaat extra is minder kans om te winnen.” Maar ook Tanja is nerveus. “Je staat te wachten, nee, nee, nee…” Maar ze krijgen hun pijlen er maar niet in. Ondertussen blijft Sascha doorhakken. “Zolang zij de pijl er niet inzitten, zit ik er nog in.” En Tanja en Niko blijven missen. De frustraties lopen hoog op. En dan is ook Sascha klaar en mag hij aanleggen voor een eerste poging. Sascha: “Ik trek die hendel naar achteren…” De pijl van Sascha verlaat de kruisboog, richting de roos en …

Het resultaat zien we volgende week, in de laatste aflevering van Expeditie Robinson 2011. Alle kandidaten blikken terug, en de winnaar wordt bekend gemaakt.