Evi en Eddy staan ergens in Nederland samen met alle Belgische en Nederlandse kandidaten van die seizoen. Samen gaan ze kijken naar de ontknoping van de expeditie, maar eerst gaan ze natuurlijk de tijd rekken door te laten zien hoe de kandidaten elkaar weer voor het eerst zien. Verder zien we veel terug blikken van de expeditie. Als de kandidaten elkaar weer voor het eerst zien zijn ze heel erg blij, het is een gelukkig wederzien.
Dan zien we de eilandraad waar Sipke Jan naar de grot gestuurd wordt, waarna hij zijn enkel breekt. Dan worden Katherine, Freddy, Tanja naar de grot gestuurd, waarvan alleen Tanja blijft zitten tot Sylvia komt. Sylvia gaat ook weg na één dag waardoor Tanja weer alleen achter blijft. Een paar dagen later komt Deborah gevolgd door Do. Deborah helpt Tanja de normale expeditie weer in.
We gaan terug naar Nederland waar we met Sipke Jan praten over zijn blessure tijdens de expeditie. Hij is blij dat hij nu eindelijk kan vertellen wat er echt gebeurd is: “Mijn enkelbanden waren gescheurd waardoor ik 5 weken thuis op bed lag”. Sipke Jan vond de grot wel heel mooi, Katherine daarentegen vond het verschrikkelijk. Freddy besloot niet naar de grot te gaan omdat het hem daar veel te saai leek, Sylvia ging wel naar de grot omdat ze naar eigen zeggen “het zand helemaal zat was”. Sylvia liet zich door Tanja overhalen om in de grot te blijven maar na één dag kon ze het toch niet langer uithouden en besloot Tanja weer alleen te laten.
We gaan weer terug naar het eiland en zien hoe de eilandraden tot stand kwamen en de complotten gesmeed werden. We praten dan met Jochem na over de complotten die hem hebben gered maar ook die hem de kop heeft gekost. Daarna gaan we over naar de andere complotjes die gemaakt waren, de meeste complotjes hebben toch wel een zure nasmaak. Veel deelnemers van de complotten zijn al lang weer vergeven, maar zeker niet vergeten.
En dan eindelijk gaan we de reis van de finalisten bekijken, wat betekent dat we dichter bij de ontknoping komen. We zien de leuke momenten, maar ook zeker de moeilijke momenten die de finalisten hebben meegemaakt. Elke finalist had zijn eigen beste vriend in het spel die ze (in)direct verder hebben geholpen in het spel en uiteindelijk naar de finale. Dan spreken we nog met deze mensen die zulke goede vrienden waren.
Patrick, Kobe en Deborah praten na over de expeditie die ze samen met een maatje hebben doorstaan. Kobe en Deborah hebben hun eigen Expeditie Robinson avontuur opgegeven voor hun maatje en Patrick heeft in de halve finale moeten strijden tegen zijn eigen maatje.
De finalisten komen aan tafel zitten en praten na over hun spel. Nico speelde het allemaal natuurlijk vrij strategisch want die is goed in spelletjes, terwijl Sascha gewoon beetje op de achtergrond wilde blijven.
Nu is het dan eindelijk tijd voor de ontknoping, de laatste minuten van de finale proef. Sascha vuurt zijn eerst pijl en op een haar na mist hij het bord. Vervolgens mag Tanja schieten die helaas ook weer mist, net zoals Nico. De kandidaten blijven om de beurt gaan maar iedereen mist het bord telkens op een haar na. Dan mag Tanja weer die het bord raakt met haar pijl en daardoor vliegt het bord in brand!
Tanja is de winnaar van Expeditie Robinson 2011. Met 9 dagen in de grot heeft zij, zonder twijfel, een hele zware tijd gehad, misschien wel het zwaarste van allemaal.