Quotes aflevering 2

 

Sipke-Jan met de boot naar de grot gebracht. Sipke-Jan: “Op de boot begon ik ontzettend te piekeren. Ik probeer mezelf zo positief mogelijk te houden, hoewel er natuurlijk ook momenten zijn dat ik denk “Oh my god, waar ben ik aan begonnen”. Ik heb ooit eens een boek gelezen wat gaat over iemand die alles meemaakt in z’n leven en uiteindelijk weet ie dat ie dat allemaal heeft mee moeten maken om te komen op de plek waar ie moet komen. Dus toen dacht ik, “Nou dan ga ik gewoon maar en dan is dit gewoon mijn lot op dit moment, en dan is dat zo.””


Op kamp zuid gaat alles er erg relaxed aan toe en het vertrek van Sipke-Jan wordt onderling door de overgebleven kandidaten besproken. Vooral dat Sipke-Jan als complotleider Niko had aangewezen op de eilandraad wordt besproken. Niko: “Ik werd op een of andere manier aangewezen als complotleider, het is wel klote dat ge… Ja, dat is geen toffe titel.” Volgens Niko wordt er altijd wel gepolst wordt wie er op wie zal stemmen, maar van een echt complot zou geen sprake zijn. Niko zou de samensmelting wel graag willen halen met Kobe, Deborah en een van de andere kandidaten. Het lijkt erop dat Niko zijn strategie al voor een groot deel heeft bedacht voor de rest van het spel.

Sipke-Jan komt aan bij de trap bij de grot. Sipke-Jan: “En toen ik hier net aankwam dacht ik, okee eerst die trap, ik denk “Oh die ga ik heel vaak lopen”. En dan de grot, ik dacht wel even van “O, men, waar ben ik terecht gekomen, waar ben ik aan begonnen”.”

In kamp noord is een kokosnoot gevonden en die wordt natuurlijk gedeeld met iedereen. Iedereen wordt geroepen alleen Sylvia is even weg. Later wordt ze gevonden door Esther op het andere strandje waar ze zelf even alleen aan het vissen was. Ook ligt ze even lekker in de zon om weer op te drogen. Esther waarschuwt Sylvia dat ze niet te veel in de zon moet liggen omdat dat zoveel energie kost.

Op kamp zuid wordt de dag begonnen met ochtendgymnastiek. Wat wil zeggen dat Freddy z’n dagelijkse oefeningen doet. Kobe en Deborah doen aan een andere vorm van lichaamsbeweging en gaan op zoek naar eten. Kobe: “De laatste dagen hebben we vooral overleefd op rijst, rijst en nog eens rijst. Omdat we niet de kans hadden om naar buiten te gaan, het was echt constant aan het regenen. Vandaag is echt de eerste dag dat we het eiland verkennen.” Tijdens de zoektocht worden aubergines, pepertjes, citroengras en verschillende kruiden gevonden waar samen met kokosmelk curry mee gekookt zal worden. Kobe is onder de indruk van de kookkunsten van Deborah. “Het eten ziet er rooskleurig uit.”

Sipke-Jan is aangekomen in de grot. Door de regenval van de afgelopen dagen stroomt er veel water naar beneden. Het regent in de grot terwijl het buiten weer droog is. Sipke-Jan maakt gebruik van deze mogelijkheid om een frisse douche te kunnen nemen. Sipke-Jan: “Dit is een van de meest bijzondere dingen die ik in mij leven heb gedaan, douchen in een mega grote grot, wauw!”


Op kamp zuid ligt Sylvia voor de zoveelste keer te zonnen. Esther is hier niet zo blij mee omdat ze al de hele tijd iedereen aan het waarschuwen is om niet te veel in de zon te gaan.Sylvia had zich heerlijk in haar eentje teruggetrokken en was lekker aan het vissen. Ondertussen heeft ze een behoorlijk kleurtje gekregen en besluit ze terug te gaan naar het kamp. Terug bij het kamp zegt Sylvia tegen Esther: “Goh, jij hebt ook een lekker kleurtje gekregen!”  Esther legt nog een keer uit dat ze niet op het eiland is gekomen om een kleurtje te krijgen, maar om te overleven. Deze woordenwisseling leidt tot een conflict tussen Sylvia en Esther. Sylvia vind dat Esther zich te veel herhaald en haar mening blijft door drammen.

In de grot opent Sipke-Jan de koker die hij tijdens de laatste eilandraad had gekregen. Hierin zit een brief en een bouwkaart voor twee traditionele vissersbootjes die hij met de andere kandidaten die in de grot komen moet gaan maken. De bouwmaterialen liggen op verschillende plaatsen verspreidt. Met deze boot zullen de kandidaten na 13 dagen in de grot terug varen naar de rest van de groep waarna een kandidaat alsnog de samensmelting met immuniteit haalt.

Ondertussen op kamp zuid voelt Lauretta zich nog steeds niet echt op haar gemak. Ze wantrouwt Kobe en Niko en kan geen vat krijgen op de afspraken die er onderling op het eiland worden gemaakt. Lauretta: “Je moet gewoon acteren dat je heel sterk bent.”


Op kamp noord suddert het ruzietje van Esther en Sylvia nog even door. Sylvia verteld tegen Nicolas hoe ze erover denkt. Sylvia: “Ik kan dan wel model zijn maar dat betekend toch niet dat alles alleen maar met uiterlijk te maken heeft, anders had ik hier echt niet aan mee gedaan, heb je m’n nagels gezien?”

Ondertussen in de grot besluit Sipke-Jan om nog even te wachten met het bouwen van de boot omdat het maken van vuur op dat moment belangrijker is. Dit wil alleen niet zo goed lukken omdat al het hout nat is, maar ook omdat hij zo hard in het vuur blaast dat hij het steeds weer uit blaast. Uiteindelijk lukt het Sipke-Jan dan ook niet om vuur te maken en gaat hij slapen zonder iets gegeten te hebben.

Dan is het tijd voor de eerste eliminatieproef waarin beide kampen tegen elkaar moeten strijden. Het verliezende kamp moet naar de eilandraad waar er iemand naar de grot gestuurd zal worden. Lauretta: “Het is belangrijk dat we de proef winnen, anders moeten we weer naar de eilandraad.” De proef is fysieke proef, van elk team klampt zich een persoon aan een paal vast en twee leden van het andere kamp moeten diegenen van de paal af zien te sjorren en over de lijn heen trekken. Het team dat als eerste drie punten heeft wint de proef en hoeft niet naar de eilandraad. Deborah vreest de proef omdat kamp noord volgens haar fysiek erg sterk is. De eerste ronde in woman only. Esther en Deborah zullen zich als eerste vast klampen aan de paal. Deborah: “Dat is een perfecte proef voor mij omdat ik gewoon heel sterk in mijn benen ben.” Esther:“Toen ik eenmaal aan die paal zat dacht ik echt die paal is van mij en die laat ik nooit, nooit, nooit meer los.” Sylvia moet Deborah los peuteren: ”Ik moet als eerste die handen hebben want die peuter ik zo los.” Uiteindelijk is Deborah vrij snel los en houdt Esther stevig vast. Kamp noord wint de eerste ronde. De tweede ronde is alleen voor de mannen en in deze ronde klampten Freddy en Jochem zich aan de paal vast. Freddy vind dat deze proef op zijn lijf geschreven is en denkt dat hij dit makkelijk moet kunnen winnen. Hij maakt zich alleen niet waar en Jochem wint het dankzij zijn sterke benen. Ook het tweede punt gaat naar kamp noord en Freddy voelt zich schuldig tegenover zijn team. De derde ronde is Tanja tegen Lauretta. Tanja: “Ik heb gewoon een missie, die paal vast houden en niet los laten.” Lauretta was vrij snel los en ook Tanja kan zich niet heel lang aan de paal vast houden. Uiteindelijk wordt Lauretta als eerst over de streep getrokken en kamp noord verdiend ook zijn derde punt. Hiermee wint kamp noord immuniteit en zal kamp zuid alweer naar de eilandraad moeten. Sylvia: “Ik heb zo’n gevoel dat wij eigenlijk alles wel gaan winnen.”


Weer terug op het eiland eet kamp noord de heerlijke curry van Deborah. Na het eten praat de groep na over de proef en Anne maakt zich zorgen over haar fysieke kant. “Als er een zwakke kant in zit bij mij is dat het fysieke. Op gebied van kracht zal ik moeten inboeten.” Ook begint het onderlinge praten over de stemming op de eilandraad weer en Kobe en Niko concluderen dat er een vrouw uit moet.

De volgende dag op kamp zuid gaan Lauretta, Katherine en Freddy op zoek naar eten aan de andere kant van het eiland. Dit mocht alleen niet baten omdat er daar niets te vinden is. Tijdens de zoektocht naar eten wordt er ook gepiekerd over de eilandraad omdat zij allen bang zijn dat ze een paar stemmen zullen ontvangen. Lauretta:”Zit ik daar alleen met Sipke in een grot, het lijkt me echt een hel om daar te zitten.”

Ook op kamp noord wordt er druk gezocht naar eten. Nicolas en Sascha maken een vlot zodat er verder op zee gevist kan worden. Nicolas is door zijn survivalkennis meteen mister Robinson. Sascha is blij dat hij deze positie niet bekleedt en hoopt op de achtergrond verder te kunnen komen in het spel. Sascha: “Ik denk dat het plakkaat mister Robinson best wel veel druk op je legt en veel verwachtingen met zich meebrengt.” Uiteindelijk gaan Tanja en Nicolas vissen met het vlot, maar het mocht niet baten. Er wordt geen vis gevangen.    Op dag twee in de grot gaat Sipke-Jan de gevaarlijke trap weer naar beneden. Elke keer dat hij de afdaling maakt neemt hij een aantal onderdelen van de boot mee naar beneden. Tijdens het tochtje naar beneden gebeurt waar Sipke-Jan al bang voor was, hij valt. De doktoren moeten komen en beslissen dat het er niet best uit ziet. Sipke-Jan wordt meegenomen voor verder onderzoek en terugkomst in de grot wordt onzeker.

Op kamp noord is er nog geen vis gevonden en Sascha laat het er niet bij zitten. Hij gaat tussen de rotsen nog eens proberen vis te vangen, en met succes want hij vangt twee vissen.     

De tweede eilandraad begint voor de tweede keer voor kamp noord. Uit de vragen van Evi blijkt dat niemand zin heeft om naar de grot te moeten vertrekken. Anne: “Allemaal dingen die je niet ziet maar wel hoort.” Ook verteld Lauretta dat de sfeer in de groep is veranderd na het vertrek van Sipke-Jan. Dan volgt de stemming. Niemand zet zijn immuniteitsmunt in. De eerste drie stemmen zijn voor Katherine, de volgende drie stemmen zijn voor Anne. Dit betekend dat Anne en Katherine gelijk staan met nog een stem te gaan. De laatste stem is voor Katherine wat betekend dat zij het eiland moet verlaten en naar de grot toe moet.