Quotes aflevering 4

 

Noord zit bij kampvuur en praat over het vertrek van Tanja. Ze vinden het helemaal niet leuk dat Tanja weg is, ze vinden het lullig dat ze weggestemd is.  Sylvia over Tanja  “gezellig ook, je kan met haar lachen, gewoon een fijn mens”.

Tanja gaat naar de grot “ik kom hier aan en ik zie niemand, en als er één ding is wat ik haat in het leven, dat is alleen zijn”

Op kamp noord zit alleen do niet lekker in haar vel, en lucht haar hart bij Patrick en Sachawat me wel verbaasd is aan mezelf is dat ik gewoon soms niet zoveel zeg, of niet zoveel te zeggen heb, omdat ik het gevoel heb dat ik soms niet zo functioneel ben in de groep ”
Patrick is het daar niet mee eens “na ja wat een onzin, je grootste kracht is het team zijn je sociale vaardigheden, je bent veel te prettig in het kamp”
Op kamp zuid zorgt Deborah normaal voor het eten, omdat Anne zich buitengesloten voelt gaat Anne zich bemoeien met eten, wat slecht valt bij Deborah en lucht haar hart bij Esther  “En dan denk ik van: Ben je nu echt zo dom dat je dat niet ziet of doe je dat om mij te vervelen of te koeieneren”
Tegelijkertijd praat Anne over Deborah met Niko, ze vindt dat Deborah anderen ook aan het koken moet laten “Deborah heeft zich het koken toegeëigend en ik heb daar  heel veel respect toe, maar ik vind dat ze het anderen ook moet toelaten.”
In de grot vind Tanja de brief die verteld dat ze de boten moet maken. Tanja probeert vervolgens tevergeefs vuur te maken “Al die takken die daar liggen, blijken te vochtig te zijn”

 Anne beschuldigd Kobe en Nico dat ze haar dom willen houden omdat ze anders een concurrente is.  Nadat Niko haar had opgebiecht dat hij haar eruit zou stemmen omdat ze niet echt een specialisme heeft, wat alle anderen in de groep wel hebben. Kobe tegen Anne “Als je iets wilt leren dan vraag je het toch gewoon, ik heb echt het gevoel dat je heel graag het slachtoffer wilt zijn in iets wat er in mijn ogen niet is”.
Het is tijd voor de proef:
Anne: “sommigen vonden de timing slecht, ze hebben dat mij ook laten voelen, maar ik had zoiets van, zet het uit je hoofd en nu gaan we voor de kill”
Nicolas: “Je bent de enige Belg hier op de boot, dat is niet zo goed he, we moeten alle proeven gaan winnen om te zorgen dat ik blijf”.
De proef:  Het speelvlak, dat onder water ligt, is in 2 delen gedeeld, de ene helft staat voor kamp noord, de ander voor kamp zuid. Precies in het midden staat een kist op de bodem van het water met een boei eraan. Één voor één moeten de kandidaten het water in om de kist te verplaatsen naar de het speelveld van de tegenpartij. Het vak waar de kist ligt nadat alle kandidaten zijn geweest moet naar de eilandraad. Kamp noord mag beginnen met de proef.
Bij kamp noord gaat Patrick als eerst het water in en weet de kist een paar meter te verplaatsen in het vak van kamp zuid. Jochem gaat vervolgens het water in en kreeg de kist vervolgens niet van zijn plek doordat hij verkeerde techniek gebruikte.
Lauretta gaat vervolgens het water in voor kamp noord. Lauretta lukte hem weer een paar meter verder het vak van kamp zuid te verplaatsen.
Kobe kreeg de kist vervolgens net als Jochem ook niet van zijn plaats, evenals Sylvia en Deborah. Vervolgens duikt Nicolas in het water voor kamp noord en weet hem bijna tot de eindstreep te trekken.

Do gaat vervolgens het water in voor kamp noord, het lukt haar om de kist tegen de achterlijn van kamp zuid te trekken. Anne “En dan zorgt Do ervoor dat die kist helemaal tegen ons einde staat en dan denk ik zo van: ja, dit was het heh” weet de kist helemaal over te brengen naar de middenstreep tussen beide gebieden. Deborah: “wat is Anne nu aan het doen, dat kan niet dat Anne dit doet”.
 Esther ging er vervolgens in voor kamp zuid en weet hem in tegenstelling van de rest van haar team een heel stuk te verplaatsen richting de grens tussen de vakken. Esther heeft echter het touw dat de buitenkant van het speelveld markeert getrokken, wat niet mag, waardoor de kist weer terug geplaatst moet worden tot waar ze begon.

Do gaat vervolgens het water in voor kamp noord, het lukt haar om de kist tegen de achterlijn van kamp zuid te trekken. Anne “En dan zorgt Do ervoor dat die kist helemaal tegen ons einde staat en dan denk ik zo van: ja, dit was het heh” weet de kist helemaal over te brengen naar de middenstreep tussen beide gebieden. Deborah: “wat is Anne nu aan het doen, dat kan niet dat Anne dit doet”. 
Anne: “En ik kwam boven en dacht iets van, yes!”
Sascha moet vervolgens na Anne het water in, Sacha weet vervolgens voor kamp noord de kist weer een paar meter over de grens naar kamp zuid te brengen.
Als laatste moet Niko voor kamp zuid het water in. Anne verteld vlak voordat Niko het water in gaat hoe zij de kist verplaatst heeft. Niko weet door de techniek van Anne de kist over de middenstreep naar het vlak van kamp noord te brengen waardoor kamp zuid de proef heeft gewonnen.
Deborah: “Dat was geweldig, echt voor mij echt een kippenvel moment”
Patrick: “Het doet altijd pijn een proef te verliezen, en zeker als je zo dichtbij je doel bent doet het gewoon extra zeer”.
Anne krijgt van Eddy de immuniteitstotem, kamp noord moet naar de eilandraad.
In de grot probeert Tanja nog steeds vuur te maken “Nee, ik kan het niet”.
Anne is de held van kamp zuid “Ik vind dat Anne vandaag haar respect heeft terug gewonnen”

Bij kamp zuid had Sylvia het gevoel dat ze de slechtste van de dag was, de rest probeert haar te troosten. Do: “Je hoeft ook niet overal in uit te blinken, je bent al prachtig mooi, daar steek je onze ogen al mee uit”.
In de grot is Tanja na uren proberen nog steeds bezig met vuur maken. Wat haar in tegenstelling tot Katherine en Sipke-Jan uiteindelijk wel lukt. “Ik ben zo blij dat mijn vuur brand, en blijft branden, en heb mezelf daarom maar verwend met twee handjes rijst”
Tanja brengt de eerste nacht door in de grot “Het heeft wel iets, maar het is best wel griezelig”.

Op kamp zuid gaan Deborah en Kobe samen voedsel zoeken op het eiland.
Kobe: “Ik denk dat Deborah en ik een grote zus en kleine broer relatie hebben”.
Deborah: “ik hoop dat ik en Kobe vrienden voor het leven blijven”.
Op kamp noord is Nicolas overactief, terwijl de rest allemaal opstartproblemen heeft. Iets dat Patrick soms vermoeiend vind. Nicolas: “Er gebeurt niet meer zoveel op het eiland, de explosiviteit is weg, iedereen hangt maar”.
Sascha en Patrick zitten samen te smoezen
Sacha: “We moeten zorgen dat we tot de samensmelting Nicolas nog als collectief gebruiken en dan vlak voor de samensmelting van hem af moeten zijn”
Sylvia en Lauretta zien de anderen continue smoezen en doordat zij beiden niet worden benaderd verwachten ze dat één van hen het spel moet verlaten.
In de grot begint Tanja erachter te komen dat Sipke-jan en Katherine hebben opgegeven. Ze besluit maar om aan de boot te beginnen. “Het is heel zwaar, warm, honger en alleen”. Het lukt haar desondanks om één van de boten in elkaar te zetten.
Op Kamp noord zijn Sylvia en Lauretta bezig met krabben vangen, Nicolas is tegelijkertijd in de jungle lianen te verzamelen om een hangstoel te maken, hij twijfelden  op wie hij moet stemmen “Zou ik op sylvia stemmen omdat ik haar de zwakste vond de laatste proef, of moet ik op Do stemmen omdat ik haar totaal niet ken”.
Sylvia en Lauretta hebben het er ook over op wie ze zouden stemmen. Sylvia: “ik denk dat ik op Do ga stemmen, want ik wil niet op een man stemmen omdat we die nodig hebben voor de proeven en als ik een man eruit zou moeten sturen stuur ik Nicolas eruit”.
Vlak voor de eilandraad trekt Patrick Sacha naar zich toe en twijfelt over wie ze gaan stemmen “Ik heb onwijs slecht geslapen, ik vind het een slecht idee om Nicolas eruit te stemmen, hij werkt keihard en is echt Robinsonwaardig”.

De eilandraad begint, de stemming begint.
Niemand besloot zijn of haar munten in te zetten.
Lauretta en Sylvia hebben op Do gestemd. Do en Patrick hebben gestemd op Sylvia. Hierdoor zijn de stemmen van Nicolas en Sacha bepalend.
De 5de stem gaat naar sylvia, de 6de stem gaat ook naar Sylvia, waardoor Sylvia naar de grot moet.
Sylvia: “Ik had het wel een beetje verwacht, wat kon ik beter doen, de laatste proef had ik een fout gemaakt, maar verder op het eiland, nee”
Tanja begint de grot saai te vinden “Die eenzaamheid vind ik nog erger dan de honger, maar ik blijf volhouden want het is gewoon een ervaring die ik ga meemaken”.