quotes aflevering 8

Crew expeditie robinson
In de terugblik zien we de glorieuze terugkomst van Tanja, de race om de samensmelting te halen, het afscheid van Kobe, de uitleg over de twee eilanden en de verstopte munten, het diner, de gevonden munt van Jochem en dan zien we Tanja ook een munt vinden.
Tanja besluit ook niets te zeggen. “ik heb al spijt van dat ik verteld heb dat ik twee munten had, heb gelukkig nog, dus ik heb besloten om niets te zeggen. Tja ik moet het spel weer gaan spelen, want ik wil niet naar huis”.

De samensmelting is een feit en zoals altijd begint meteen het aftasten. Wie gaat met wie, wie is er sterk en vooral wie is er te vertrouwen en wie is er zwak ? Niko en Nicolas hebben elkaar gevonden. Niko noemt Nicolas een toffe peer en Nicolas denkt dat Niko niet iemand is waarop die gaat stemmen. In tegenstelling tot de andere gaan Niko en Nicolas ook meteen aan de slag. Dat niets doen gevolgen kan hebben is iets wat Sascha zich bewust van is.
Sascha: “het is wel meteen zo druk, ik voel wel meteen als anderen aan het werk gaan dat ik ook aan het werk moet”.
Patrick: “het gaat denk ik nog wel een gevaarlijke combinatie worden (Niko en Nicolas) ook al zegt Nicolas dat hij niet iemand is die dingen gaat bekokstoven.
Sascha: “Ja dat zou ik ook zeggen”. Ik denk dat ze wel complotten gaan maken.
Patrick: “Dan moet je nu gaan helpen met de hangmat”.
Sascha:”Nee, totaal niet.”
Patrick: “Tja het is ook heel vroeg.”
Tanja neemt Nicolas in vertrouwen: “Van mijn munten heb ik niets gezegd, je vertrouwt eigenlijk niemand hè. Ik verwacht ook niet dat ze mij vertrouwen”.  “Anne mag ik niet vertrouwen van Deborah, dus van Anne zou ik een stem kunnen krijgen. Lauretta vertrouw ik helemaal niet meer. De enige zekerheid die ik heb is dat jij niet op mij stemt.”

Als de samensmelting voor iemand goed uitpakt is dat voor Nicholas. Met Niko en Tanja heeft hij er in één klap twee bondgenoten bij. Met z’n drieën besluiten ze te gaan vissen. De achterblijvers voelen wel dat er iets veranderd is.
Lauretta: “Er zijn mensen die de hele tijd zin hebben om iets te doen, die gaan meteen alles doen”.  Ik vind dat de groep veel te groot is, dus ik vind het niet erg dat er mensen weg gaan.
Niko: “Morgen is er een proef, op een lege maag gaat dat niet. Er zijn mensen die echt opvallen die niks doen. Doe toch alstjeblieft een beetje moeite om zelf eens mee te gaan.”
En dan krijgen Niko en Nicholas steun uit onverwachte hoek.
Sascha: Ja, Niko en Nicolas, ik denk dat als die teveel bij elkaar zijn het tot complotten gaat komen, dus ik ging toch maar meehelpen”.
Patrick: “Ik moet toch wel doorgeven dat ik het moeilijk heb. Die samensmelting was wel heel leuk, maar later dacht ik we zijn er nog niet. We zijn pas op de helft”. Patrick en Lauretta zeuren nog even verder samen.
Er worden twee vissen gevangen.  Niko begint zich te ergeren aan de anderen:  “Yeah, we eten vis. Dat is niet noodzakelijk. Er zijn er maar een paar die iets doen. En de  rest zit gewoon aan zijn luie reet te krabben.” Sascha, Nicholas en Tanja zijn meegegaan maar de rest zit duimen te draaien. Tja dan kunnen we het ook hard gaan spelen. Die vis is mijn vis. Het is een individuele vis dus vang hem zelf maar”.

Bij de proef wint de winnaar immuniteit en die mag naar winnaarseiland met drie anderen. Daar staat een heerlijk bad klaar. Er moet met balken een evenwichtsbalk gemaakt worden. En dan een ei naar de overkant worden gebracht.  De eieren mogen ook mee naar winnaarseiland. De verliezer krijgt twee tegenstemmen bij de eilandraad.
Sascha: “ voor mij bestaat nog maar één ding, de eerste proef zo goed mogelijk uitvoeren en ik ben niet bang voor concurrentie”.
Evie: “Tanja mag ik jouw ketting terug?”
Tanja: “nee”, maar ze geeft hem wel.
Niko: “concentratie is het belangrijkst, daarom ben ik aan de zijkant gaan staan.”
Tanja: “conditioneel sta ik scherp, maar ik heb zulke scheve poten hè. Ik ga ervoor zorgen dat ik niet de laatste ben. Ik ga op mijn gemakje aan die proef beginnen”.
Patrick: “we zitten hier al 3 weken, dus het evenwicht en de balans, is uit balans”.
Anne: “Dit wordt echt afzien, Niko stond naast mij en dat was demotiverend”.
Niko: “ik ben van opleiding turnleerkracht en ik moest met de vrouwen meedoen. Ik heb dus balk gehad in plaats van ringen. Dat heeft mij een voordeel opgebracht”.
Esther: “het ging wel goed, ik lag voor, maar ik heb niet overal goed gekeken. Opeens hoor ik Evie dat Niko aan de laatste plank was begonnen. Hè waar zit Niko??? Helaas daar ging mijn immuniteit”.

Niko wint, gevolgd door Esther, Sascha, Patrick, Jochem, Nicholas, Lauretta en Tanja.

Anne: “Ik ben 10/15x gevallen. Het lukte me niet om mijn evenwicht te bewaren. Dit was dus echt een klote proef voor mij”.

Niko mag mensen kiezen, hij kiest voor Nicholas, Sascha en Esther
Tanja: Niko mag kiezen en ik denk de kans bestaat dat hij mij neemt. Ik dacht de hele tijd. Tanja, Tanja, Tanja, Tanja, Tanja, Tanja.
Sascha: “Toen noemde hij mijn naam als tweede en toen dacht ik “huh” maar hij wilde natuurlijk voorkomen dat hij met 4 Belgen op het ene eiland en wij met 5 Nederlanders op het andere eiland zouden zitten. Dus dat voor hem wel een goede tactische zet.
Tanja: “Ik ben er zeker van dat hij tactisch heeft gekozen. Ik kan daar niet kwaad om zijn. Ik zou ook alle vrouwen hebben meegenomen”.
Op het winnaarseiland staat het bad klaar. Maar ze willen eerst kijken wat er allemaal nog meer te vinden is.  Een huis en een brief. Maar dat huis moet gebouwd worden. Esther wil gelijk het bad in springen.  De mannen denken er anders over. Esther probeert het nog eens. Maar ze krijgt geen steun. Zullen we dan eerst gaan eten ? Nope ook dat krijgt ze niet voor elkaar. Eerst bouwen, dan eten, dan pas in bad. “Tja dan heb ik maar geholpen met het bouwen van de hut”. 

Lauretta en Patrick zijn zo blij dat de anderen weg zijn. Eindelijk rust en relax.  Beide hadden wel  verwacht dat ze Tanja mee zouden nemen. Ze denken dat Niko aan het zieltjes winnen is.

Anne en Tanja bespreken alvast de stemming: “ik zou niet willen vertrekken nu al. Maar ik ben ook niet het type dat gaat slijmen bij mensen. Ik blijf positief ik vecht gewoon.” Ik ga strategische stem moeten geven, gewoon uit puur zelfbehoud. Ik heb met de meeste mensen een goede band”.
Esther: Nicolas is iemand met heel veel ideeën, maar het is ook iemand die ontzettend dominant is. En dat is wel iets waar ik me tijdens het koken wel een beetje aan geïrriteerd heb. Het is gewoon behoorlijk irritant, maar ik wil dat niet uit de hand laten lopen omdat ik hem wel waardeer als Robinson”.
Niko legt uit waarom hij voor deze drie heeft gekozen: “ik moest heel snel beslissen en daarom dacht ik één, twee en drie. Ik heb ook met Esther een hele chill tijd gehad en Sascha ken ik nog niet dus die wilde ik leren kennen.
Sascha: “ja ik heb het wel met Niko. Ik vond hem eerst heel onsympathiek maar daar ben ik van terug gekomen”.

Op de dag van de eilandraad praten Patrick, Jochem en Lauretta over de stemming.
Jochem: “ik wil het best wel delen als je het niet overal gaat rondzingen. Ik heb gewoon geen band met Nicholas, dat is vanaf het begin al water en vuur. Dat commanderen.
Patrick: “ja ik ga ook op hem stemmen. Ik irriteer me gewoon vaak aan hem. Gisteren was die er niet en toen hing hier zo’n ontspannen relaxte sfeer. Hij ziet er soms zo psychotisch uit.”
Ook op winnaarseiland wordt er overlegd door de drie heren. Niko wil het liefst met zo sterk mogelijke kandidaten naar de finale. “Ik vond Lauretta niet supersterk, dus ik stem op haar.” Nicholas weet het niet. Hij twijfelt tussen Anne en Lauretta.  Hij trekt stokjes en het wordt dus Lauretta. Sascha: “ik vind de zwakste kandidaat Anne, Lauretta is sterker dan Anne bij alle proeven.  Niko rekent nog even voor dat het als het tegenzit Sascha of Nicholas ook de kloot kunnen zijn.

Op de eilandraad vraagt Eddy aan Patrick hoe het bevalt met zo’n klein clubje. “Fijn en laid back, de vier die we nu missen zitten toch wel 3 best wel pittige dominante types bij. Dat vond ik wel prettig gisteren”.
Niko vond het ook wel fijn met een kleinere groep: “Ik had met Sascha bijvoorbeeld nog nooit contact gehad. We kenden elkaar ook niet, dan vind ik het wel plezant om mensen te leren kennen.
Eddy: Zo veel als jij doet, Niko,  zo weinig doen Patrick en Lauretta. Hoe komt dat Patrick?
Patrick: “Ik voel me sowieso al een paar dagen niet lekker en ik merk gewoon dat mijn fysiek echt achteruit gaat. Dat irriteert mezelf. Ik ben vrij enthousiast en gezellig. Maar ik weet niet waar dat stukje Patrick is. Ik moet wel blijven genieten maar ik weet niet waar ik het enthousiasme vandaan moet halen”.
Voor Lauretta is het mentaal zwaarder dan fysiek: “vooral omdat als je niks hebt je heel veel gaat denken. Ik heb veel dromen over vroeger en dingen die ik heb meegemaakt. En nu lijkt het dramatisch, maar dat valt ook wel weer mee". 

De stemming:  Sascha op Anne,  Esther op Patrick, Anne op Nicholas en de rest zien we niet.
Er wordt door Jochem één munt ingezet.
De uitslag: Anne, Anne,  Patrick, Lauretta, Lauretta, Anne, Lauretta, Nicholas, Nicholas, Nicholas en Nicholas.
Niko zegt: “een complot dat kan niet anders”.
Nicholas: “Ik zou het graag weten waarom ik eruit gestemd word. Ze vinden mij misschien te sterk of te irritant. Ik weet het niet.”
De rest van de groep mag naar winnaarseiland. Aangezien er een tropische storm aan komt.
Nicholas krijgt nog het laatste woord: “ik denk dat er een complot is geweest tegen de sterke. Ik vrees dan ook nu voor de andere sterken”.