Aagje

Voornaam: Aagje
Achternaam: Vanwalleghem
Nationaliteit: Belgische
Leeftijd: 25 jaar
Geboorteland: BraziliŽ
Geboortedatum: 24 oktober 1987
Beroep: Ex-Turnster
Aagje Vanwalleghem (BraziliŽ, 24 oktober 1987) is een gewezen Belgisch turnster. Haar eerste naam luidde Ana Maria Pereira Da Silva.

Aagje Vanwalleghem werd geadopteerd door onderwijzeres Hilde Vanwalleghem toen ze vier maanden oud was. Op dat moment was ze zwaar ziek, de adoptie redde niet alleen haar leven, maar gaf haar ook een betere toekomst. Aagje heeft nog altijd familie in BraziliŽ die ze, toen ze 9 jaar was, heeft bezocht. Aagje heeft in haar nieuwe familie twee zussen, Lieke en Auke, die beiden geboren zijn in EthiopiŽ en eveneens geadopteerd zijn. In het najaar van 2005 kregen ze er drie Ethiopische zusjes bij: Aster, Ele en June.

Voor 1999 trainde Aagje in Wevelgem met coach Hilde Masselis, voor slechts 8 uur per week. In 1999 startte de Vlaamse Turnfederatie een nieuw programma voor getalenteerde turnsters, Aagje werd geselecteerd. Ze begon te trainen met de Nederlandse coach Gerrit Beltman in Opmeer.

In september 2000 verhuisde Beltman samen met Aagje naar Gent. In 2001 keerde Beltman echter terug naar Nederland, maar Aagje bleef in Gent. Ze begon te trainen met een nieuwe coach, Youri Kiritchenko, die echter weinig geduld met haar had. Dit resulteerde al snel in een heupbreuk. Hoewel ze al snel terugkeerde naar haar oude coach Beltman, verloor ze toch een heel seizoen door deze breuk, en moest ze twee keer geopereerd worden in 2002.

Aagje kreeg haar eerste ervaring in het internationale sportcircuit toen ze een bronzen medaille won in Thessaloniki. Ze was de eerste Belgische die ooit zo'n medaille won.

Aagje was derde op de Roemeense internationale turnwedstrijd, gehouden in Ploieşti in april 2003. Ze werd rond dezelfde periode geselecteerd voor de Olympische Zomerspelen 2004. Ze stootte in de individuele meerkamp turnen door naar de olympische finale. In deze finale behaalde zij de 23ste plaats, de op ťťn na laatste. (Resultaat: 34,862 punten)

Op 28 maart 2012 maakte Vanwalleghem bekend te stoppen met turnen.


Bron: Wikipedia