Interview met Olivier Bisback

Lukie4
Interview met Olivier Bisback

Olivier Bisback heeft tot en met aflevering 4 aan de expeditie meegedaan. Hij heeft wel een onuitwisbare indruk achter gelaten op veel forummers. Hij was bereid om vragen te beantwoorden over hoe hij het avontuur beleefd heeft.
Hier kun je zijn gedachten er over terug lezen. Namens realitynet wil ik de auteur en Olivier ontzettend bedanken voor hun medewerking.

Voor de expeditie begon:

Waarom heb je je opgegeven voor Expeditie Robinson?
De Productie heeft me zelf gecontacteerd. Eerst wilde ik niet deelnemen wegens een te drukke agenda en andere verplichtingen. Na veel aandringen heb ik uiteindelijk toch toegezegd met als gedachte: als andere bv’s dit aankunnen moet ik dit ook aankunnen.

Welke voorbereidingen heb je gedaan?

Fysiek heb ik me niet echt voorbereid. Ik train normaal gezien elke dag. Ik heb wel wat inlichtingen ingewonnen over de belangrijkste basic skills van survival in een lokale speciaalzaak. Ik heb daar ook eens met een magnesiumstick geoefend (lacht). Met mijn stuntmensen heb ik enkele knopen herhaald. Ik heb ook gepraat met Freddy De Kerpel en Sergio (kandidaten die al eerder hebben meegedaan). Echt veel voorbereiding heb ik niet gehad: naast mijn filmwerk zat ik midden in de verbouwing van mijn nieuwe fitnesszaak.
Heb je reeds de voorgaande seizoenen van ER ooit gevolgd ?
Door mijn drukke agenda, kijk ik zelden televisie. Ik wist wel wat voor programma het was, maar ik heb het eigenlijk nooit gevolgd.

In interviews heb je al laten vallen dat jij Gene al kende van voor de expeditie, wisten jullie van elkaar dat jullie gingen deelnemen? Hebben jullie samen je voorbereid?
Contractueel mocht ik niets zeggen over mijn deelname. Dat Gene meeging op expeditie was op voorhand gelekt in de krant. Ik heb serieus moeite moeten doen om me niet te verspreken tegen hem. Kort voor ons vertrek heb ik hem uiteindelijk ingelicht dat ik ook meeging. Ik vind het sneu dat we ons samen niet hebben kunnen voorbereiden. We hebben wel één afspraak gemaakt: dit spel mocht niet tussen onze vriendschap komen.
Het sociale gedeelte van het spel

Kan je enkele voorbeelden geven van de eerdere meningen of acties van Ruud toen je hem onderbrak (foutief, foutief (red.) en wat was eigenlijk de bedoeling van deze onderbreking?
In grote lijnen komt het erop neer dat Ruud eigenlijk nogal eigenwijs is en niet wil luisteren naar meningen of goede raad van anderen. Op een dag was hij onze drinkflessen vanuit het water op het platform, waarop we sliepen, aan het gooien. Er bevonden zich nog mensen op het platform. Ik waarschuwde hem hiervoor. Iets later viel zo een fles vanop het platform recht in mijn gezicht. Toen ik hem hierover aansprak, kwam hij naar me toe en en daagde me uit om hem te slaan. Gene, Joke en Zoë hadden dit ook gezien en stonden ook perplex. Ik had geen zin om me de les te laten spellen door een kereltje van 22 jaar en heb hem dat ook op een kalme manier duidelijk gemaakt.

Een beetje later hadden we het bewuste gesprek met het vingertje in het water (lacht). In werkelijkheid duurde dit gesprek meer dan een half uur. Ruud vond Zoë de zwakste en zij moest dan ook weggestemd worden. Ik zag het anders: Zoë was een boost voor de moraal van ons team.
De biechthut was op het strand, jij hebt met Gene een gesprek gehad op het strand. Is het ooit in jullie opgekomen om de mangrove te verlaten en een kamp te bouwen op het strand, of mocht dit niet van de productie?
Dat is eigenlijk iets wat we niet overwogen hebben omdat er in de buurt niet echt iets was. Het platform in de mangrove was eigenlijk het meest voor de hand liggend.

In de conflicten tussen jou en Fajah komt jij op tv over als de slechterik van de twee. Wat voor een nare dingen heeft zij gedaan of gezegd?
In de eerste nacht kreeg Zoë een hypo-aanval waarbij ze regelmatig het bewustzijn verloor. We zijn anderhalf uur continu met haar bezig geweest tot de medische crew er was en het kon overnemen. Ik probeerde haar bij bewustzijn te houden door constant tegen haar te praten, haar voeten in hoogstand te leggen en door haar regelmatig te verfrissen met water. Bijna iedereen was bezig met de toestand van Zoë behalve Fajah. Met uitspraken in de aard van ‘Ik wil slapen’ ‘Stel je niet zo aan’, ‘Ga naar huis dan hebben we een eilandraad minder’, ‘geef toch op want je bent gewoon de zwakste’ wekte ze bij de Vlaamse kandidaten enige verbijstering. Op zo een moment moet je het spel naast je kunnen leggen en zijn zulke opmerkingen gewoonweg ongepast.Willie en Fayah vergeleken je met Johnny Bravo, maar in welk tekenfilmpersonage herken je jezelf het best?
Ik was vroeger en ben nu nog altijd fan van Kuifje. Altijd op reis en op avontuur. Dit is een beetje gelijkaardig met hoe ik mijn leven tot nu geleefd heb.

Hoe was je band met Willie en Tess?
Met Willie zat ik nog een kleine tijd op het recuperatie-eiland. Met Willie heb ik verschillende goeie gesprekken gehad. Hij gaf toe dat hij alles een beetje uitvergroot had voor televisie. Willy is een toffe kerel. No hard feelings jegens hem. Met Tess had ik weinig of geen contact: ze hield zich meestal op de achtergrond.Eilandraad & Munten

Op een gegeven moment zien we je een armbeweging maken na de 2de eilandraad tegen Fajah, wat was toen de figuurlijke druppel voor deze reactie?
Fajah wilde zich niet neerleggen bij het feit dat ze weggestemd werd door de Vlamingen omdat ze slecht in de groep lag. Dat ze slecht in de groep lag had ze vooral aan zichzelf te danken en had niets te maken met een complot. Ze was een irritatiefactor vanaf dag 1. Soms vroegen we ons af of ze zichzelf was of gevraagd werd zo’n rol te spelen.

Als je het zo belangrijk vond dat de sterkste overbleven, waarom stemde je dan eerst op Fajah, daarna op Willie en daarna op Tess? Het was overduidelijk dat Zoe zwakker was. Dus waarom niet op haar gestemd?

Hebben jullie "als Belgen" er over nagedacht hoe de stemming zou kunnen verlopen op de derde eilandraad waar jij werd weggestemd? En zo ja, waarom hebben jullie dan geen munten ingezet om safe te zitten?

Waarom werd er direct vanaf het begin op nationaliteit gestemd en niet op het zwakste teamlid?


Mijn stem was gekozen in het belang van het team. Harmonie krijgt bij mij voorrang op kracht. Ik wilde de negatieve impulsen binnen het team er zo snel mogelijk uit.

Zoë en Joke zorgden ervoor dat het platform in de mangrove netjes bleef en wanneer Gene en ik opgefokt geraakten door Fajah haar gedrag kwamen de meisjes ons kalmeren. Ze waren de positieve noot in het kamp en deden meer dan het nodige. Joke en Zoë waren voor mij dan ook een grotere aanwinst voor het team dan Fajah en Ruud.

Wat er ook beweerd wordt i.v.m. complotten, we werden het telkens bijna in stilzwijgen eens. Door haar opmerkingen en haar negativiteit was de keuze om Fajah als eerste weg te stemmen evident. De tweede keuze (die op Willy) was voor mij een puur mathematische keuze.

Een uur voor de 3de eilandraad waarbij ik weggestemd werd, kwam Ruud naar me toe en zei dat de Nederlanders mij niet gingen wegstemmen omdat ze mijn kracht nog tot de samensmelting nodig hadden. Hij vroeg ook aan Gene en mij of we hem niet wilden wegstemmen. We hadden een gentlemen’s agreement.

Tess hield zich vooral op de achtergrond en op Joke of Zoë stemmen was voor mij geen optie. Ervan uitgaande dat Ruud zich aan de deal ging houden heb ik dus geen munten ingezet. Achteraf gezien hadden we er misschien toch beter Ruud uitgestemd (lacht).
Wat ging er als eerst door je hoofd toen je 2 stemmen kreeg op de eilandraad?
Ik was vooral verwonderd en ook een beetje geschokt omdat ik net ervoor een deal had gesloten met Ruud. Later bleek het dus zuiver om een misleidende move te gaan. Dit is niet mijn manier van hoe ik Expeditie Robinson wilde spelen. In het milieu waar ik werk, kan ik me niet veroorloven valse beloftes te maken. Ik had me ook voorgenomen om het spel te spelen op een manier waarbij ik na afloop mezelf nog in de spiegel kon blijven bekijken. Tijdens het duel met Tess was ik niet met die proef bezig, maar nog onder de indruk van wat Ruud me geflikt had.

Mocht men binnen het reglement eigenlijk de munten doorgeven aan een medekandidaat?

Munten mochten niet doorgegeven worden. Ik heb mijn munten meegenomen naar huis: een mooi souvenir.

Wat voelde je toen Fajah won van je bij het duel?
Opluchting, in de zin van het is gedaan, ik kan terug naar m’n dochter.
Na de expeditie

Nu je het programma op televisie ziet,Heb je spijt van bepaalde uitspraken/acties?

Met wat ik nu weet, zou ik:

- Willie er niet hebben uitgestemd

- ik op de eilandraad des doems 1 munt hebben ingezet

- iets meer tegengas geboden hebben tegenover Fajah en Ruud. Ik ben achteraf bekeken heel braaf gebleven qua uitspraken.
- Had je liever in het andere kamp gezeten?
Dankzij Zoë, Joke en Gene heb ik een fantastische expeditie gehad en dat avontuur zou ik voor geen geld van de wereld willen missen. De Nederlanders van het andere kamp leken me wel iets zachtaardiger (lach).

Hoe heb je expeditie Robinson zelf ervaren?
Mij is vooral bijgebleven: het back-to-basicsgevoel en de zintuigen die scherper staan. Een voorbeeld: de eerste dagen zie je een jungle, enkele dagen later zien je specifieke dingen die tussen de bladeren hangen zoals vruchten en kokosnoten.

Ik heb ook geleerd dat een televisieprogramma (meer bepaald de productie en de monteurs) je kunnen weergeven hoe ze zelf willen. Door een bepaalde manier van interviewen proberen ze je dingen te laten zeggen die je anders nooit zou zeggen.

Vind je dat je zo in de expeditie zat zoals je in beeld bent geweest tijdens de uitzendingen of is er meer een soort karikatuur van je gemaakt?

De productie bepaalt je imago, daar wordt je grotendeels op gecast. Voor een deel hebben ze me laten zien hoe ik ben, een vechter die zich 100% inzet. Maar dat is slechts een klein deel van de Olivier: in werkelijkheid ben ik een heel gevoelige jongen met een héél klein hartje.Zijn er leuke dingen of anekdotes die je kan vertellen over je tijd daar die niet in beeld gebracht werden?
Het leukste van de expeditie vond ik de momenten dat ik helemaal alleen was, genietend van de rust en weg van de drukte.

Wat is jouw meest memorabele Robinson-moment?
.
Toen ik in die boom klom en erin slaagde een vrucht af te hakken was ik echt euforisch: ik had 4 dagen bijna niets gegeten.. Op dat moment was ik echt enthousiast, vol energie en gelukkig. Ik had zelfs niet gezien dat ze dit stuk gefilmd hadden.

Heb je de reacties gevolgd op internet/twitter/facebook over Expeditie Robinson? En wat vond je van die reacties?
Ik heb het af en toe eens bekeken, al hadden ze me aangeraden dat niet te doen. Ik had ook nooit gedacht dat het zo’n gevolg ging krijgen qua impact naar mezelf en m’n omgeving. Zulke dingen over jezelf lezen, gebaseerd op beeldmateriaal wat men gemonteerd heeft, is niet aangenaam. Gelukkig heb ik in mijn omgeving ook massa’s positieve reacties gekregen. Daar trek je je dan aan op.

Indien je 3 items mocht meenemen, welke hadden deze geweest?
Een knuffel van mijn dochter, een goed deftig mes en een boek van Bruce Lee met daarin filosofische quotes.

Wat is ‘robinsonwaardig’ naar jouw gevoel en wie van de andere kandidaten hadden die kwaliteiten?

- Iemand met de juiste kennis, kunde en attitude. Persoonlijk zag ik Lodewijk wel als de ideale Robinson.Wie had er van jouw kamp de survivalskills om alleen een maand te kunnen overleven op zo'n eiland?
Gene en Ruud waren het meest voorbereid, Gene was qua kennis nog net iets beter, denk ik.

Welke kandidaat heeft op jou de meeste indruk gemaakt en waarom? Joke, omdat ze net voor de expeditie een preventieve ingreep heeft laten doen en tijdens de expeditie daar de uitslag nog niet van wist. Ze bleef te allen tijde positief en slaagde er steeds in anderen te motiveren en gerust te stellen.

Elk jaar hebben kandidaten geprobeerd dingen mee te smokkelen die normaal niet toegestaan zijn, hebben jullie dat ook geprobeerd en in welke mate is dat gelukt?
Ik had een hemd met lange mouwen mee.  Rechts in de binnenkant had ik mijn dochter, familieleden en vrienden iets laten schrijven. Urbanus had er zelfs een tekening ingezet. Links stonden al mijn favoriete quotes van Bruce lee en andere helden van me. Net voor de expeditie echt begon, werden we gefouilleerd en moesten we onze bagage afgeven. We kregen enkel een rugzak met een basis aan kledij mee, daar moesten we het mee doen. Ik was dankbaar dat ik dit hemd meekreeg en dat de productie niets gemerkt had.
Zou je, als je de kans had, nogmaals willen meedoen aan ER?
Zo ja, zou je dit nogmaals willen doen mocht je weten dat Fajah in je team zit?
Een survivalavontuur op mezelf of met een kleine groep waar survival en lichamelijk afzien primeren, daar zou ik direct voor tekenen. Maar in de context van Robinson met al die mindgames, zou ik toch twee keer moeten nadenken.

Nog enkele laatste woorden voor de lezers en forummers van Expeditierobinson.net?
Ik hoop dat door deze vragen te beantwoorden jullie je iets beter kunnen inleven hoe ik de expeditie ervaren heb.

Olivier, bedankt voor je tijd om op de vragen van de forummers te antwoorden!

En dan wil ik de interviewer weer hartelijk bedanken!