Verslag aflevering 1

Ieder voor zich en allen voor het team!

Alle kandidaten zwemmen door een mangrove tot ze Evi (Hanssen, nvdr) op een houten brug zien staan. Zij vertelt hen dat er slechts acht kandidaten op een wit strand zullen verblijven. De andere acht moeten overleven in de mangrove, op een platform van 5 meter op 5 meter. Dit jaar speelt Expeditie Robinson zich af in Maleisi. De eerste proef wordt aangekondigd als een lange en zware opdracht. Het team dat de opdracht verliest, moet naar de eilandraad.

De allereerste opdracht bestaat uit een individueel gedeelte en een teamgedeelte. Tijdens het individuele gedeelte moet iedere kandidaat logischerwijze voor zichzelf strijden. Het is de bedoeling zo snel mogelijk door de mangrove naar de overkant te zwemmen. Daar zullen de kandidaten zestien heuptasjes zien hangen. Ze kunnen hun heuptasje losmaken op n manier. Het is aan hen om uit te vissen welke manier. Wanneer de kandidaten daarin geslaagd zijn, moeten ze met de tas door een kanaal richting de zee zwemmen waar ze sleutels zullen zien hangen. Om de sleutels te bereiken, moeten ze via een touw naar boven klimmen. De sleutel kunnen ze dan in hun tas steken en vervolgens het parcours verder zetten door het water.

Er bevinden zich ook vijf hoge torens waarop immuniteitsmunten liggen. Op elke toren ligt een schaal met zestien munten. Per toren mag een kandidaat n munt nemen. In totaal kan iedereen dus vijf munten bemachtigen. Als kandidaat moet je niet langs de torens want het kost tijd maar immuniteitsmunten kunnen een belangrijke rol spelen in de loop van het spel. Voorbij de torens bevindt zich een bak waarin bamboekokers liggen. Elke kandidaat kan met zijn of haar sleutel een persoonlijke bamboekoker openen waarin een rode of gele bandana zit. Pas dan weten ze in welk team ze zitten.

Het teamgedeelte van de opdracht bestaat erin een puzzel te maken. Er bevinden zich drie puzzelblokken op de bodem van de zee. Het is de bedoeling om  de puzzelblokken op een platform te hijsen, de puzzel te maken en de kampvlag erin te steken. Het team moet bovendien volledig, dus met acht personen, op het platform staan. Het kamp dat dit het eerste doet, wint de opdracht en mag naar het strand.

Na de uitgebreide uitleg telt Evi af en de kandidaten vertrekken als chaoten. Ze zwoegen, puffen en proberen de verschillende onderdelen tot een goed einde te brengen. Dit gaat al wat beter bij de ene dan bij de andere: sommige kandidaten hebben enorm veel moeite om hun heuptasje los te maken. Lodewijk is als eerste bij de sleutels maar het klimmen naar zijn sleutel valt niet mee. Vervolgens besluit hij voor de munten te gaan. Alle kandidaten doorlopen het parcous. Olivier is als eerste bij de teamopdracht en mag beginnen puzzelen. Ondertussen vindt iedereen zijn/haar bandana: de teams zijn gevormd en moeten nu werken om de puzzelblokken op het platform te krijgen. Het rode team vormt kamp Noord en bestaat uit Fajah, Joke, Willie, Gene, Zo, Tess, Ruud en Olivier. Zij moeten een rode N maken op het platform. Het gele team vormt kamp Zuid en bestaat uit Fatima, Chris, Matthias, Peggy, Min Hee, Aagje, Paul en Lodewijk. Zij moeten een gele Z creren op het platform. Beide teams zwoegen: eerst met de puzzelblokken, vervolgens met het ineensteken van de puzzel. Uiteindelijk wint het gele team de opdracht.

Wanneer iedereen op zijn bestemming is, hetzij het witte strand hetzij de mangrove, beginnen beide teams hun kamp op te bouwen. Kamp Noord spreekt openlijk over het aantal immuniteitsmunten per persoon. Willie en Fajah hebben beide geen munten en voelen zich onzeker voor de eilandraad. Tijdens de eilandraad zien we enkele van de uitgebrachte stemmen. Fajah stemt op Zo, Olivier op Fajah, Willie op Zo, Gene op Fajah. Evi vraagt wie immuniteitsmunten wil inzetten. Zo besluit er n in te zetten. De uiteindelijke stemming levert het volgende resultaat op: Zo Zo Zo Fajah Fajah Zo Fajah Fajah. Een vier-vier gelijke stand maar omdat Zo een immuniteitsmunt had ingezet, wordt Fajah weggestemd. Dennis (Weening, nvdr) vindt dat de eilandraad sterk lijkt op het ouderwetse Nederland Belgi verhaal want het is voor hem te toevallig dat twee personen allebei vier stemmen krijgen. Veel commentaar geven de kandidaten echter niet.

Evi roept Fajah bij zich. Fajah krijgt een ketting. Ze moet de expeditie niet verlaten maar zal terugkeren naar de mangrove waar ze wacht tot de afvaller van de volgende eilandraad bekend is. Vervolgens zal er een duel plaatsvinden tussen Fajah en de volgende afvaller. De verliezer van dat duel moet de expeditie verlaten. Fajah mag echter niet meer deelnemen aan de proeven. Ook zal ze altijd naar de mangrove terug moeten, zelfs als haar team een robinsonproef wint. Wel is er een lichtpuntje want als Fajah de duels blijft winnen, kan ze alsnog de samensmelting halen