In de terugblik de overwinning van Fatima en de gelukkige Min Hee op winnaarseiland.
En de uiteindelijke stemming op de eilandraad.

Ze praten nog even na  met de hele groep.
Fatima: "tja we hebben het allang voorbereid".
Gene: "alleen van u  begrijp ik het niet Christope. Jij zet je persoonlijke vendetta opzij."
Fatima: "dat is toch knap?"
Christophe: "ik leef in een wereld waar ik fouten ga maken als ik emotie een rol laat spelen"
Gene: "Goed gespeeld mannen, it's all in the game."
Er zijn ook nog wat tweegesprekjes.  Eerst tussen Gene en Peggy.
Gene: "ik dacht dat het eergevoel van Chris veel sterker was dan zijn tactisch ding. Zeker als het om zijn broer ging,  ik zou nooit zijn broer willen zijn."
Peggy: "tja ze hebben ook mijn hachje gered eigenlijk, want jullie hadden nooit op elkaar gestapt, Min Hee, Joke en jij". Dus dan was ik de sjaak geweest."
Gene: " tja"
Gene: "tis ook straf om te zien hoe Fajah overal tussendoor glipt."
Peggy: "ja dat doet ze goed"
Gene: "Straf."

Dan tussen Fajah en Christophe.
Christophe: "Zolang zij zich zo makkelijk laten leiden hoef je maar gewoon hun het beeld voor ogen te geven dat je wilt dat ze krijgen."  "Die keek kwaad naar mij, daar stem ik op."  "Of "hij lacht naar mij die zal we samen met me willen, samen met mij willen stemmen." "daar trappen ze volledig in."
Fajah: "Maar nu hoeft er niets meer te gebeuren."
Christophe: "nu hoeft er niks meer te gebeuren nu is het makkelijk". "Maar ik ben er wel een beetje van geschrokken hoe makkelijk zij beïnvloedbaar zijn."

En ook nog tussen Joke en Gene
Joke: "Hoe het spel allemaal in elkaar zit en hoe het allemaal gekeerd is, is het wel grappig om te zien hoe ik ze zie zoeken naar de gouden munt.
Gene: "Als jij morgen de proef wint.."
Joke: " dan hou jij de munt"
Gene: "dan gaan ze sowieso op mij stemmen"
Joke: "jij pakt de munt?"
Gene: "Dan zet ik de munt in".  Dan stemmen wij alletwee op Chris of Fatima."  "Als ik de proef win, geef ik mijn gouden munt aan u en dan gaan ze waarschijnlijk allemaal op u stemmen". "Stemmen wij ook op Chris of Fatima, ik zou voor Fatima gaan want die is sterker dan Chris".
Joke: "ja dat is goed".
Chris: "alleen als wij niet winnen dan moeten we bedenken op wie ze gaan. Ze zijn altijd gegaan voor diegene met de meeste munten."
Joke: "ik heb één munt en jij hebt één munt"......

Fatima en Christophe zoeken zich nog gek naar de gouden munt: Fatima"niks, noppes, nada, ik dacht echt ik heb de perfecte plek gevonden, maar dat was het niet. Ik ben er nu helemaal klaar mee."  Ze gaan krabben vangen......maar niks te zien. Ze staan daar erg grappig op een rijtje. Joke en Gene doen niet mee en verkneukelen zich.
Peggy: "ik word elke morgen wakker met pijn in mijn buik. De honger neemt mijn leven over hier. Ik doe het echt op mijn tandvlees. Als ik opsta zie ik alleen maar vlekken. Ik ben ook  nog aan de buikloop. Ik tel af."
Even later huilend: "ik ben wel trots, maar ook heel moeilijk, maar ik hou het nog wel vol hoor".  Peggy wordt getroost door Fatima.
       
De proef
De winnaar mag 2 personen meenemen.
Een touw hangt vast aan hun middel en aan een kist met daarin de helft van hun gewicht. Eerst wordt dat gewicht bekend gemaakt:
  • Fatima 62  kg -->  55 kg
  • Fajah 58 kg --> 51 kg
  • Christophe 89 kg - 78 kg
  • Gene 73kg -->  62 kg
  • Joke 57 kg --> 53 kg
  • Peggy 54 kg --> 48 kg
Met het gewicht aan hun middel, moeten ze een stok pakken en die verderop neerzetten. Dan komt er een getal.
Terug weer een stok, weer een getal (4x)
Als je de vier getallen hebt, is dat de code voor het slot. Slot open en er verschijnt een schuifpuzzel. Die kun je dan gaan doen of toch gaan smullen van de mand met fruit (meloen, bananen, sinaasappels).  De winnaar krijgt kip, wijn, curry kruiden, sap kortom genoeg om te genieten op winaarseiland.
Peggy heeft als eerste de cijfers, dan Joke, Gene, Christophe, Fajah, Fatima
Alleen Fajah neemt een appel. De rest puzzelt. Peggy neemt ook snel een banaan.
Joke: "ik moet me concentreren op één ding, of de puzzel of het eten. De puzzel is 1.000.000 keer belangrijker".  Fajah: de puzzel lukt niet, ik focus me wel op eten, dat is voor mij wel belangrijk nu".  Fatima: "ik heb een palmboom en opeens is die weer weg, weet je wat ik neem een stukje appel en op een gegeven moment denk ik laat ik maar een banaantje slachten, het is wel leuke bezigheidstherapie, moeten ze maar op het basiskamp zetten".
Christophe: "op een gegeven moment hoor ik  (piepstem) ja ja ja ja ja
Peggy: "ja ik ben blij"  En nu moet ze kiezen.
Peggy: Fajah je gaat me haten, maar ik kies voor Chris en Fatima mijn maatjes van de hele expeditie. Ze zegt dan nog heel lief dat ze me niet haat, maar ik laat haar wel achter met die twee ".
Ze gaan lekker kokkerelen en vermaken zich met de grootste kip die Chris ooit gezien heeft.

De eilandraad komt eraan. Elk groepje bereidt zijn stem voor:
Gene: "We zitten nu echt met een 50 - 50 deal. Ofwel ze gaan op u ofwel ze gaan op mij. Chris kwam bij mij en zei: we gaan op Joke stemmen". "Dan denk ik bij me eigen van:  Ik geloof u niet."  "Het zou zonde zijn om te verliezen maar het zou ook zonde zijn om de munten voor niks in te zetten."
Joke: "als ze op gevoel gaan stemmen, stemmen ze mij eruit. Als ze tactisch stemmen, stemmen ze op Gene want ze denken dat hij twee munten heeft." "Het is kop of munt, het is gokken". "Het wordt één van de spannendste eilandraden voor ons, maar ook voor hun".

Op winaarseiland is het eten klaar.
Christophe: "ik ben heel benieuw hoe Fajah het maakt".
Fatima: "ik ben bang dat ze Fajah  omturnen in het andere kamp." Fajah kan als ze zich bij hun aansluit, stemmen ze er eerst mij eruit en dan staan ze drie tegen twee."[/i]
Christophe: "Het was dus een groot risico om Fajah daar te laten."
Fatima in een biecht: "het is dom dat we met drieën zitten hier. We waren te hongerig. Nu zijn we niet meer zeker." "Echt heel dom"  "De vraag is of we Fajah kunnen vertrouwen?" We hebben nog wel een optie en dat is met z'n drieën Fajah eruit stemmen".
Fajah is gewoon nog helemaal alleen op Kador: "ik heb wel de munt gezocht, maar dat kost te veel energie. Ik vind het niet heel erg jammer dat de anderen er niet zijn. Ik hoop dat ik de mensen met wie ik goed ben, kan vertrouwen".

Joke en Gene gaan een besluit nemen.
Joke: " voor mij persoonlijk liefst Fajah".
Gene: "als we goed gokken blijven we er alletwee in en is Fajah weg. Ik moet nu sowieso de gouden munt inzetten."
Later in de biecht: "Ik heb het er nog even met Joke over gehad en Joke zei, neem jij die gouden munt maar.  Maar om het leven van Joke hier op spel te zetten. ik gun het Joke heel erg. Ik wil haar leven hier ook verlengen. Ik zou het heel fijn vinden om met haar de finale te halen."
Christophe mijmert op zijn bedje: "ik haat het als we niet safe zitten"  Gene was tegen Joke aan het praten over  joke wel blijven bij het plan.  Welk plan, het is twee tegen vier dan bestaat er geen plan! Gene jongen wat ben je allemaal van plan."
De eilandraad.

Het gesprek gaat meteen met zes.
Dennis: "Er is nog helemaal niet gesproken over Robinsonwaardig. Doet dat er niet toe dit jaar?"
Christophe: "Wat is robinsonwaardig, je moet je eigen troeven op het juiste moment uitspelen. Het is niet zo dat je de sterkste bent, dat je hier nog zit. Wij zijn hier zeker niet de sterksten maar we hebben ons spel goed gespeeld."
Dennis: "Wat is jouw kwaliteit? Waarom zit jij nog in deze groep?"
Christophe: "Ik denk dat ik analytisch en spelmatig waarschijnlijk één van de sterksten ben. Ik heb het spel helemaal door en hoe het zit met met al die munten, plus het feit dat ik een aangename kerel ben. Hoop ik toch."
Fatima: "ik ben het met Chris eens, we zijn tactisch aan het stemmen en dat blijven we gewoon doen, ieder moet zijn eigen kwaliteiten aanspreken"
Peggy: "iedere keer valt er iemand weg en uiteindelijk is iedereen robinsonwaardig, want nu kunnen we allemaal vuurtje maken en zo. Ik ben sociaal en loyaal en ik kan me snel aanpassen."
Gene: "ik ben denk ik vrij sociaal, ik hou me vrij low profile en ik ben niet de man die zegt we doen dit we doen dat. Ik ben heel average."
Fajah: "iedereen die hier zit is robinsonwaardig. Het is achterhaald dat als je een goede hut kunt bouwen dat je dan robinsonwaardig bent."

De stemming
De stemmen van Peggy, Fatima, Christophe zien we niet.
Fajah: Joke (dit is een tactische stem,  dit heeft niks te maken met die naaistreek die je me vorige hebt geflikt)
Gene en Joke stemmen op Fajah.

Gene laat de gouden munt zien. Dit tot groot verdriet van de rest. Hij zet hem voor zichzelf in.  Joke: "ik wil die verantwoordelijkheid niet op me".  Alle stemmen op Gene vervallen nu.

De stemmen: Fajah, Fajah, Joke, Joke, Joke, Joke. 
Gene: "game over"
Joke: "ik ben trots dat er nog één van ons over is".
Dennis: "hadden jullie niet iets anders kunnen afspreken".
Gene: "Het was sowieso fifty - fifty en ik zat al een week met die munt". "Ik wist niet op wie jullie zouden stemmen, tja het was gokken".
Dennis: "Baal je niet?"
Gene: "ja tuurlijk, ze zijn ons weer te slim afgeweest".
Joke: " Mogen ze me nu een knuffel geven om afscheid te nemen".
Dennis: "hoe vind je het om ze te zien vertrekken?"
Joke: "raar hè, het was 50 - 50 en we hebben verkeerde gegokt.  Ik heb tegen Gene gezegd dat hij moet zorgen dat hij bij de laatste vier komt. Het verzacht de pijn als Gene het gaat redden.  Ik ben een enorme doorbijter en ik kan doelen stellen. Mijn eerste doel was de samensmelting halen en daarna gewoon van dag tot dag leven. Dat moet hier gewoon en ik moet alles loslaten."

In de vooruitblik zien we nog een  ruzie tussen Fajah en Christophe. Fajah lijkt in te storten. En de evenwichtsproef, het laatste gevecht voor de finale.