Quotes aflevering 15

 

Fatima, Fajah, Peggy en Christophe zijn de laatste 4 kandidaten van Expeditie Robinson 2012. Fatima en Fajah zitten al in de finale. Wie komt daar nog bij? Of mogen ze met z’n allen de finale spelen? Evi en Dennis hebben het verlossende woord.

Evi: “Jullie weten dat elk jaar de finale wordt gespeeld met 3. “
Dennis: “Ook dit jaar hebben wij daar eens goed over nagedacht en dit jaar doen we dat … niet.”

Het nieuws wordt uiteraard met groot enthousiasme ontvangen. En als bonus mogen de vier de laatste nacht ook nog eens op winnaarseiland verblijven!
Peggy: “Dit is het beste wat me had kunnen gebeuren aan het einde van deze mooie expeditie. Het is los van het feit hoe ik het er vanaf ga brengen al een superprestatie, daar ben ik heel trots op.”
Christophe: “Ik ben op dit moment zo euforisch. Je bent zo blij dat je tot hier bent geraakt. Want je wordt hier een beetje van het kastje naar de muur, van links naar rechts geslagen qua emoties. Dit is dan weer zo’n piekmoment.”

Met een zonnetje en vers fruit genieten de van hun laatste dag in de expeditie. Één voor één kijken ze terug op de expeditie.
Fatima: “Het is toch wel bijzonder om dit meegemaakt te hebben. Dat je met random mensen op een random eiland zit en random dingen moet doen en niks weet en telkens weer het wiel aan het uitvinden bent. En dat je dat gewoon kan. Je kan als mens zoveel. […] Het gaat uiteindelijk om de ervaring.”

Fajah: “Eergisteren werd ik wakker en dacht ik, ik haat de expeditie. En een paar uur later dacht ik weer, dit is een fantastische expeditie. [ … ] Ik weet niet of ik echt voor dit spel gemaakt ben, maar uiteindelijk heb ik het wel goed gespeeld. Ik hoop natuurlijk dat ik win.”

Christophe: “Voor ik hier heen kwam, heb ik mezelf voorgenomen; ik doe alleen mee zoals in het pokerleven. Mijn emotie van het verstand scheiden. Want anders zou ik dit niet aankunnen. Mensen zeggen wel dat wij de harde spelers zijn. Maar uiteindelijk vind ik het veel harder om iemand weg te stemmen omdat je die persoon niet leuk vindt en dat dan ook zegt, dan dat je iemand tactisch wegstemt.”

Peggy: “Ik heb de hele expeditie mogen meemaken, ik ben er geweest van het begin tot het eind. Ik mag het gewoon afsluiten. [ … ] Ik zie dit echt als de kers op de taart. Een taart die heel erg zuur is geweest, het is zo zwaar geweest. [ … ] Maar ik ben hier nog wel op dag 32 en mag gewoon naar de finale. Ik heb er hard voor geknokt. Voor mij was dat één van de redenen om mee te doen, het sociale experiment. Haal mensen uit hun natuurlijke omgeving en zet ze ergens anders neer, terwijl ze elkaar niet kennen. Neem alles van ze af. Wat blijft er dan nog over?”
Die avond wordt als afscheid de eettafel op winnaarseiland in de fik gestoken. Nog één nachtje slapen en dan is daar toch echt de finale proef van Expeditie Robinson 2012. Bij sportvrouw Fatima blijkt het fanatisme in ieder geval niet verloren gegaan na 32 dagen afzien.”
Fatima: “Ik wens jullie veel sterkte morgen.”
Christophe: “Wat bedoel je daarmee?”

De volgende dag is het dan zover. De finale proef.  Evi legt de proef uit.

* De kandidaten moeten vuur maken. Als het touw is doorgebrand kunnen de kandidaten een sleutel pakken. Tevens moeten ze een toorts aansteken met het gemaakte vuur en meenemen.
* Met toorts en sleutel moeten de kandidaten op een vlot door de mangrove naar een eiland varen. De stroming is tegen.
* Op het eiland wacht het tasje, de puzzel uit de allereerste aflevering. Als ze het tasje los gemaakt hebben kunnen ze deze openmaken (touwtjes) en doorlopen naar de kist, die ze kunnen openen met de eerder gevonden sleutel.
* In de kist zitten bamboe stokken. Die moeten ze met touw aan elkaar knopen en een hengel maken. Hiermee kunnen ze een vishaak maken. Als ze de vishaak te pakken hebben kunnen ze door een luik en doorlopen naar het laatste onderdeel.
* Ze moeten met toorts en al een platform opklimmen. Met de vishaak aan een touw moeten ze een stokken uit het water vissen. Hierin kunnen ze een bal leggen. Die bal steken ze aan. Vanaf het platform moeten ze deze al branden in de verderop staande wok zien te slingeren. Wie de wok in vuur en vlam weet te krijgen wint de expeditie en is €50.000,- rijker!”

De proef begint. Christophe heeft als eerste vuur, maar het blijft een klein vuurtje. Fajah is uiteindelijk als eerste weg. Peggy en Fatima gaan gelijk op, alleen vergeet Fatima haar toorts, waardoor ze een achterstand op loopt. Christophe loopt al direct een grote achterstand op, want zijn touw brandt pas door als de anderen allang vertrokken zijn.

Fajah peddelt door de mangrove. Peggy loopt langzaam in terwijl ook Fatima beide dames in het vizier houdt. Op open zee is er geen houden meer aan en haalt Peggy Fajah in. Peggy komt als eerste aan op het eiland en heeft binnen no-time haar tasje uit de knoop. Ze mag aan de hengel beginnen. Fajah en Fatima liggen echter niet ver achter. Fatima heeft echter iets meer om haar tasje los te krijgen, waardoor ze een kleine achterstand oploopt. Maar de hengelproef zou haar moeten liggen. Christophe is nog nergens te bekennen, hij komt amper vooruit op het vlot.

Peggy waagt als eerste een poging de vishaak te pakken, maar dat mislukt. Het schiet in haar rug. Fajah ruikt haar kans, maar ook zij heeft moeite. Uiteindelijk heeft Peggy toch als eerste beet, maar Fajah volgt nog geen 20 seconden later. Fatima is nog bezig met de hengel in elkaar te zetten. Zowel Peggy als Fajah zetten koers richting het laatste onderdeel. Peggy beklimt als eerste het platform, die ze met haar toorts ook nog eens bijna in de fik steekt. Ze heeft direct beet. Fajah is op dat moment ook al op het platform, Fatima is nog bij de hengelopdracht en Christophe nadert het strand. Peggy mag echter als eerste een poging wagen om de expeditie te winnen. Ze mikt, mikt, gooit en … het eindresultaat zien we volgende week!