De kandidaten komen samen in Amsterdam om terug te kijken en terug te blikken op de afleveringen en om samen te kijken wie deze serie heeft gewonnen.

Willie: " Ik had eerder moeten beginnen met liegen en bedriegen, maar ik was gewoon te laat daarmee".  "Toen zat ik op dat eiland en toen kwam Olivier op eens en die zei: "ow we hadden naar jou moeten luisteren". Maar ja daar heb ik niks aan nu.

Olivier: "Willie deed een voorstel om Ruud eruit te stemmen, want dat kon een lastpost worden en eigenlijk vonden we Willie leuker voor de groep." Natuurlijk met wat we nu weten hadden we het anders moeten doen, dan had ik er ook langer ingezeten misschien".
Olivier ziet de executie nog een keer: "wel onbeleefd dat ze zo aan het lachen zijn".

Tess: "Olivier was soms te zelfverzekerd, dat heeft hem uiteindelijk genekt". "Het is jammer maar ik ben de rust die ik daar had, weer helemaal kwijt. Door de stress van mijn werk".
Lodewijk: "net op het moment dat ik wilde gaan chillen, viel het doek"  "Wie is nu de echte robinson, dat is niet de sterkste of degene die goed is in proeven maar dat is  de grootste slang."   "Ik was daar wel boos en ik was er ook echt klaar mee. Als het spel zo gespeld wordt dan is het goed. Ik wilde ook niet meer winnen tegen Fajah."

Matthias: "Fajah wist wel dat ze bij ons minder veilig was, hetgeen we te slecht hadden ingeschat was hoe goed Min Hee bij die groep zat". "Lodewijk eruit stemmen was het moeilijkste moment, het was tactisch, strategisch maar wel hard op dat moment. Ik heb daar zelfs in BelgiŽ nog twijfels over gehad. Uiteindelijk wat gebeurt is gebeurd en daar moet je achter blijven staan en verder niet te veel over zeuren".

Matthias en Lodewijk drinken er samen een biertje op.

Ruud kijkt terug naar zijn exit: "ow dit was echt triest" "Als je het terug ziet en terug denkt, dan vind ik het zo bizar dat ik het niet gezien heb, ik denk dat ik het gewoon niet wilde geloven. Ik weet niet wat het is".  "Ik ben ook trots op mezelf omdat mijn vrienden me hadden gewaarschuwd dat ik een hele slechte verliezer ben, maar ik heb het heel sportief opgenomen."

Min Hee: " Omdat ze zo ver zijn gegaan, tactisch, dan vind ik het gewoon goed gespeeld. Dat die zo ver zijn gegaan. Proficiat. dit had ik totaal niet verwacht".  Het mooie afscheidscadeau noemt Min Hee:  "een feit". "En iedereen is zo stom geweest om niet op Fajah te stemmen"., voegt ze er nog aan toe.
Paul, Aagje, Joke en ZoŽ zijn ook binnen.  Er is een finale diner.  Alleen de laatste vier zijn er nog niet.

Gene: "het was een dubbel gevoel, als laatste afvallen voor de finale ,dat wil ik niet. " "als ik nu terugkijk, heb ik wel zoiets van ggghh"

ZoŽ: "ik ben wel heel erg hard geschrokken, hoe snel mijn fysiek werd aangetast. Ik kon in het begin heel moeilijk gaan eten wel veel honger maar als ik at, had ik na 10 minuten al zoiets van blugh".

Paul: "ik ben nog blij met mijn beslissing, maar ik had honger.  Het was voor mij, het was goed, het is wie ik ben. Ik wist altijd al wie er uit ging en dat wilde ik niet. En Peggy zou eruit gaan en nu heeft ze de finale gehaald".

Aagje: "Ja ik heb nu heel lang geen heimwee meer, ook niet naar turnen. Ik ben mezelf wel erg tegengekomen op het eiland. Alles was puur en echt.  Ik zou volgend jaar meegaan".

Fajah, Pegy, Fatima en Christophe komen binnen.
De proef:
We zien de beelden van de proef nog eens.  Peggy gooit mis.   Fatima heeft ook de sleutel te pakken. Fajah staat klaar om te gooien. Christophe heeft zijn tasje los.  Fajah gooit de eerste misFatima komt ook bij het het platform aan.  Peggy staat klaar om de volgende te gooien. MisFajah gooit de volgende, Chris is aan het knopen ondertussen.  Fajah gooit ook mis. Fatima gooit haar eerste. Chris pakt zijn sleutel.  Fatima haar eerste RAAK.


Fatima is de Robinson van 2012
.

Evi: " Terecht gewonnen want nooit een stem gehad gedurende de expeditie."
Evi: "Chris jij hebt toch ook meegedaan aan de finale"
Chris: "ja ik heb ook meegedaan"
Evi: "krijg jij veel commentaar?"
Chris: "ja in het noorden hebben ze me niet graag, maar in BelgiŽ krijg ik veel positieve commentaren"

Fajah: "Ik ben heel dankbaar voor de hele expeditie en heel dankbaar voor alle kijkers. Ik heb twee nachtjes slecht geslapen van het niet winnen, het is wel zuur, maar ik heb zoveel voor mezelf gewonnen van de expeditie".

Evi en Dennis sluiten af:  "volgend jaar gaan er weer heel wat vips op expeditie"  en daarna volgt er nog wat reclame