Afleveringsverslag aflevering 2

 

De aflevering begint in het Mangrovenbos. De stemming daar is al aardig gezakt.
Gene en Olivier zijn samen aan het vissen en het lukt helaas niet.
Ondertussen zijn Willie en Fajah blij. “We hoeven niet te lachen om grappen die niet leuk zijn”. Fajah: “Dat doe ik toch al niet hoor” Dat zit er niet in bij mij"

Even later zijn ze allemaal samen. Fayah: "Eerlijk gezegd vind ik je meer op Johnny Bravo lijken".  Willie: “kennen jullie die niet?  Hij heft een vetkuif en gaat altijd vrouwen versieren maar het lukt nooit, en hij woont nog bij zijn moeder.” Fayah ligt in een deuk.  Olivier weet niet echt hoe te reageren.

Aan het strand zijn Peggy en Paul zich ondertussen aan het voorbereiden op de proef. Peggy maakt Paul op:
Peggy: “Don’t speak now, because we want to make you beautifull”
Paul: “Ik ga me een alter ego geven Gaston. Bij de proeven of iets anders wat ik niet wil doen, dan word ik Gaston, niet mezelf. Hij is aardig en hij is overal goed in en dat is irritant. Maar tegelijkertijd is hij aardig.”
Terwijl de rest onderweg is naar de proef gaat Fajah vissen. Ze vertelt ook nog wat: “ik ben gewoon degene die er als eerste is uitgestemd. Dat is best wel een beetje jammer. Nu gaat het erg moeilijk worden om van alle afvallers te winnen. Het zijn er zeven. Maar ik ga echt mijn best doen. Het is voor mij geen optie om er uit te liggen voor de samensmelting”.

Bij de proef aangekomen valt Fatima iets op: “Het eerste dat me opviel is dat Fajah is er niet meer bij, dat vond ik verrassend.”
Paul: Toen ik het andere team zag, vond ik ze maar bluurrggh
Fatima: “oh my god, die zagen er echt ziek uit.”
Christophe:  Dan komt er nog een extra boost bij. Ik wil echt niet naar die mangrove. Dat moet een hel zijn”
De proef:
Dennis legt uit: “ Jullie gaan lekker ouderwets puzzelen.   Met de grote blokken moeten jullie het logo van expeditie robinson maken. Jullie moeten de puzzel omgedraaid maken, het logo moet op de grond zitten. Dan moet de puzzel via de balken naar de hefconstructie worden gebracht. Het team dat de puzzel als eerste naar boven weet te hijsen, wint de proef en mag naar het strand.

Christophe: “Het enige wat wij moeten doen is dat één iemand de leiding neemt. “ Fatima krijgt die leiding. Zij denkt het te zien.
In het andere kamp dezelfde tactiek.
Gene: “Wij hadden van te voren gezet:  Ruud jij doet de puzzel. Wij pakken de stukken en jij zegt waar ze moeten liggen”
Ruud: “ik had hem helemaal uit mijn hoofd geleerd. Het kan niet mis gaan.”
Tijdens het puzzelen gaat het helaas wel mis.
Ruud: “ik was aan het dragen en dat had ik niet moeten doen. Daarom werd het een zooitje.”
Olivier:  “Er was een complete chaos niks van leiding of organisatie.”
Fatima gaat als een generaal tekeer:  “Ook al lagen we heel ver voor. We blijven gewoon gaan.”  Paul heeft nog een moment dat hij graag in de slow-motion wil terug zien. De regie luistert daar naar.
Kamp zuid wint afgetekend.
Matthias :”Iedereen springt elkaar in de armen. Yes we hoeven niet naar die stink mangroven. We kunnen op ons eiland blijven”
Joke:  “heel beschamend, tja maar het mocht niet zo wezen”
Willie: “wij hebben die puzzel nog niet eens af. Het is net alsof ik met een kleuter een wedstrijd doe. We hebben het gewoon echt slecht gedaan.”
Gene: Met een opgeheven hoofd ben ik weggegaan. Met een smile op mijn gezicht. Je kunt niet alles winnen.
Kamp Noord bespreekt het nog even na. Willy in een biecht: “Toen we wegliepen dacht ik nog. Ga ik het zeggen, maar dit team druipt al van neppigheid  dus ik dacht: Ik ga het gewoon zeggen. Hij begint over de complotten: “Nu gaan we zo in de bosjes weer complotten maken, we kunnen wel doen alsof het niet zo is maar zo is het wel gewoon. We zijn kleine kinderen gewoon het was nog niet eens een klein stukje verschil, we hadden die puzzel nog niet eens af. Het gaat schandalig. Dit team gaat niks doen.
Gene: “Ja maar we weten niet hoe het bij hun in het kamp is bij ons is het heel slecht”.
Willie: “Daar gaat het niet om”
Tess: “Waar hij het over heeft is dat we weer dezelfde fout hebben gemaakt voor de tweede keer”.
Olivier:  Er moet iets veranderen anders maken we weer dezelfde fout of er moet serieus iets veranderen”.
Willie: “Tja whatever, het interesseert me niet eens zoveel meer. Laten we gewoon gaan. “ En Willie loopt gewoon weg.

Na het boottochtje terug naar de Mangroven begroet Fajah haar teamgenoten.
“Nee dat meen je niet, stelletje pannenkoeken”.
Lodewijk besluit een schommel te maken, hij wordt weer een stukje populairder en de sfeer in kamp zuid is goed.
Christophe en Matthias liggen samen in het water. Ze bepreken samen de positie van Lodewijk. Die heeft 5 munten en is duidelijk een sterke deelnemer. Daar moeten ze iets op verzinnen. Ze zijn zich ook meteen erg bewust van het feit dat ze niet te veel met z’n tweeën moeten samen zijn en gaan dan snel weer naar de rest van de groep toe.


Dag 4
Het mangrovenkamp gaat in de jungle op zoek naar eten.
Olivier: “We zagen van die grote vruchten. Ik heb van alles geprobeerd om er aan te komen. Maar die gingen er dus niet af. Maar uit eindelijk ben ik naar boven geklommen. Het was net als in de film. Ik heb me echt geamuseerd. Het is net een supergrote filmset hier. Ik voel me gelukkig.”  Uiteindelijk speel ik gewoon mee in een film. Ze noemen me al Rambo in ’t kamp. Dat is een rol die me ligt.

Min hee neemt initiatief in kamp Zuid. “Het lijkt me het beste om op expeditie te gaan vandaag”.
Paul , Min Hee en Aagje gaan op zoek naar kokosnoten. Ze vinden een boom met kokosnoten in de top en gaan met een bamboestok tegen die kokosnoten slaan. Volgens hun zelf wel anderhalf uur.
Aagje: “het was superwarm en Paul stond boven mij en ik voelde zijn zweet zo op mij aaaaargh”
Ze krijgen het uiteindelijk toch voor elkaar. Paul wordt er zelfs een beetje filosofisch van: “het zo’n moment van ‘hier ben ik voor gekomen’. Om te bewijzen dat ik vol passie zit. Het zette mijn leven in perspectief. Als ik genoeg passie heb om anderhalf uur tegen een kokosnoot te meppen, dan kan ik alles aan. Als ik me er maar toe zet, lukt ’t me.

Lodewijk, Fatima, Peggy, Christophe en Matthias gaan een ander gedeelte onderzoeken. Ze vinden iets dat lijkt op munt. Ze hebben straks muntthee. Heel veel meer vinden ze niet.

Aagje vertelt ondertussen aan Min Hee en Paul een stuk van haar levensverhaal: “Mijn eigen  moeder in Brazilië was een kokosnootkraker. Ze zocht naar kokosnoten. Ik ben zo trots dat wij nu ook kokosnoten hebben.  Mijn moeder heeft me weggeven omdat ze geen tijd voor me had omdat ze kokosnoten moest zoeken.” Paul concludeert: “Het mooiste van hier zijn, is dat je voortdurend inzichten krijgt”.
Ondertussen gaat het in kamp Noord alweer over de eilandraad.
Ruud: “Die mangroven is nog wel te doen, maar die eilandraad is erg vervelend.  Ik heb het idee dat ze Willie er uit gaan stemmen. Omdat ik heel goed met Olivier en Gene ben. Je weet het niet, je weet het niet.”

Ook Joke en Zoë babbelen wat tijdens het vissen.
Zoë: denk jij al aan de eilandraad
Joke:  het België- Nederland ding is een vies ding maar wel een natuurlijk ding. Ik ga echt niet op je stemmen en Gene ook niet en Rambo ook niet.

Willie: die eilandraad is wel echt kut, ik ben fokking bang op stemmen want ik heb ook geen munten. Ik heb ook al mijn vrienden er mee lastig gevallen en dan ben ik na een week weer terug. Dat is niet cool.

Willie doet een actie: stem op Ruud.  “Want ik heb geen munten, mij kun je er altijd uitstemmen. Ruud heeft 5 munten, die is gevaarlijk.   Gene, Olivier en Tess horen het aan.
Tess in de biecht: “Dan begint Willie opeens met een complot tegen Ruud en dat is  alsof er kokosnoten op je hoofd vallen. Dan hoor ik mijn vriend zeggen:  Tess doe niet zo naïef, wordt eens een beetje hard.”
Ook Olivier komt nog met een reden om op Ruud te stemmen maar echt eens worden ze het nog niet.

Willie: “Hier kan je het gewoon doen, in het normale leven kun je het niet doen omdat het niet netjes is. Maar hier kan je het spel gewoon goed spelen.”
De eilandraad

Willie: “Ik heb nog niet gevonden  waarvoor ik gekomen ben. Mijn vrienden zeiden tegen mij dat ik niet moest huilen, anders gingen ze me in elkaar slaan. Maar nu wil ik wel op dat punt komen. Ja ja ja ik wil wel weten waar het is en hoe het zal zijn. Ik wil mijn breekpunt leren kennen.”

Evie:” Gene, altijd zijn er wel complotten en afspraken, hoe is dat dit jaar?”
Er volgt een wat stamelend antwoord:  “Ik denk dat wij sowieso  alle twee de ploegen, ik bedoel Nederland en Belgie beide hetzelfde zijn gaan doen.”   
Evie: “Bedoel je dat het toch Nederland – België is?”
Gene: “In het begin is dat sowieso, ik denk dat dat een hele logische stap is.”
Evie: “ Maar zijn er nu afspraken gemaakt of zijn er geen afspraken gemaakt?”
Gene: “Wat zijn afspraken, we hebben met elkaar gesproken.”
Evie: “En jullie zijn het eens geworden? “
Gene: Tja eens geworden is niet het goeie woord, maar we hadden zoiets van:  Wat vind jij en wat vind jij. En dat was het.
Fajah mag haar mening geven: “Een verkapte uitleg over een complot. Dat is echt Belgisch, gewoon niet recht door zee zijn. Maar het stoort me niet, het is gewoon een verschil tussen Belgen en Nederlanders”.
Gene: “ ik ben recht door zee, ik kan mezelf niets verwijten.”
Ruud stemt op Zoë,
Gene stemt op Willy (en wenst hem veel succes met de 1 tegen 1, want hij vindt hem een coole gast)
Willy, Tess, Olivier,  Joke, Zoë zien we niet en er worden geen munten ingezet
De stemmen: Zoë, Zoë, Zoë, Willie, Willie, Willie, Willie.

Willie mag nog even zijn mening geven:  “Ik dacht het al.  Ik ben geen Belg, want volgens mij vinden ze me wel aardig”.
Gene: “Het is duidelijk dat zowel de Nederlanders als de Belgen hetzelfde hebben gedaan, wederom.”
Tess: “Ik wist niet op wie Willie en Ruud gingen stemmen”.
Olivier: “Bij mij was het puur mathematisch uiteindelijk. Ik wist dat zij, ondanks dat er geen complot was, dat zij toch op, hebben ze toevallig op Zoë gestemd hebben.
Fajah: “Ongelooflijk geef het gewoon toe dat jullie met z’n allen hebben afgesproken om op Willie te zitten.”
Evie: “Hebben jullie het afgesproken?”
Zoë: “Je kunt geen Robinson spelen zonder afspraken.”
Tot slot zitten ze nog even bij elkaar. Wachten op de boot, Willy is niet blij:   “Ik vind het gewoon lafjes. Ik heb niet de ervaring gehad die ik wilde hebben en dat vind ik echt jammer”. Ook verwijt hij dat de Belgen het spel niet begrijpen. Olivier: “hoe kan het dan dat jij eruit ligt en wij niet?”
Fajah gaat ook nog eens los tegen Olivier: “Ja jij bent geweldig en wil dat ook de hele dag horen en laten zien.” Dit levert een woedende reactie van Olivier op.”


Volgende week:  tranen bij Aagje en Fatima, een duel tussen Willie en Fajah en een nieuwe proef waarbij beide teams tot het uiterste gaan om maar niet in de mangroven terecht te komen.