Verslag aflevering 4

Strijd op hoogte

Na de verrassende eliminatie van Olivier volgt het onvermijdelijke duel tussen hem en Fajah. Het duel is nog altijd hetzelfde: de kandidaten moeten over een koord over water lopen waarna ze op een platform pinnen moeten pakken om vervolgens langs hetzelfde koord terug te keren. Op het startplatform staan bakken waarin de kandidaten hun pinnen kunnen zetten. Wie als eerste vijf pinnen kan pakken, wint de opdracht en blijft in de expeditie. Er moet echter met nog een zaak rekening gehouden worden. De kandidaten moeten water in een emmer kappen. De emmer is lek zodat het water eruit loopt en door het gewichtsverlies langzaam maar zeker stijgt. Als de emmer een plankje raakt, klapt het plankje in elkaar en wint de andere kandidaat. Concreet moeten de kandidaten dus enerzijds stokken halen en anderzijds water bijvullen om te voorkomen dat de emmer teveel stijgt.

Fajah ziet het alvast zitten ondanks haar dikke lip waarvoor een insect gezorgd heeft: “Ik voelde me een beetje zwak en die lip daarbij en toen zag ik Olivier echt zo’n beetje ginnegappen en toen dacht ik ‘ginnegap jij maar, ik win gewoon die proef van jou’”.
“Ik zie dat we ongeveer gelijk staan dus ik blijf gaan. En ik had zoiets van: Olivier, blijven focussen. En dat heb ik ook gedaan” praat Olivier zichzelf moed in.

Degene die als eerste vijf stokken weet te pakken en de proef wint, is Fajah!

Gene vindt zijn vertrek een spijtige zaak: “Ik vind het jammer, want Olivier was mijn maatje, mijnen buddy. En het klikte gewoon heel goed tussen ons. […] Dat is een soort van verraad van Ruud en Tess.”

In Kamp Zuid heeft Aagje het nog altijd moeilijk: “Ik zit eigenlijk een beetje vast en ik zou zo graag naar huis gaan. Want ik heb die vechtlust helemaal nog niet. Ik denk eerlijk gezegd dat ik te vroeg aan deze expeditie heb meegedaan. Want ik ben hier mentaal helemaal nog niet klaar voor. Iedere keer dat we ’n proef winnen, ben ik wel blij voor het team. Maar aan de andere kant denk ik: Shit, nu zit ik hier nog een paar dagen. En het hoeft voor mij echt niet meer.”

Tijd voor de eliminatieproef. De teams moeten een brug bouwen over water via kabels met behulp van touwen en planken. Vervolgens moet het hele team de overkant halen en de vlag in de toren steken. Tevens krijgt de winnaar een extra prijs. In de beginfase ervaart Kamp Zuid problemen terwijl het in Kamp Noord beter gaat.
Fatima begint een beetje te stressen: “Wat dan? Wat is niet goed? Die moeten strakker, zie je, dat is wat er gebeurd als die dus langer is dan die andere.”

“Wij gaan hamburgertjes eten, wooh!” roept Ruud.
Kamp Noord ligt voor maar langzaam maar zeker haalt Kamp Zuid hen in. Ondertussen verliest Kamp Noord bijna een plank. De plank zou in het water gevallen zijn maar Ruud weet dat net te voorkomen.
“Op dat moment hoor ik ook de andere ploeg die zegt: kom op. En ik zie ze in mijn ooghoeken allemaal … voorbij lopen” constateert Gene.

Kamp Zuid wint een blik voedsel en een visnet. Ondanks de winst heeft Aagje het nog altijd moeilijk. In de mangrove krijgt Kamp Noord te horen dat Olivier verslagen is door Fajah. De manier waarop het verhaal verteld wordt, bevalt Gene niet: “Ze zit hier wel met een bepaalde … ‘Hé, ik heb gewonnen.’ Dat vond ik ‘n beetje gebrek aan respect.”

Het gele team ontdekt dat er bruine bonen in het blik zitten en ze smaken geweldig. Met wat geluk komt er nog wat vis bij. Christophe: “We gaan nu proberen van die stokken vast te zetten in de grond, in de zee. Hopelijk kunnen we dat ’s nachts laten staan. En als we dan ’s ochtends wakker worden en er zitten ‘n stuk of tien visjes in … dan is het feest. Dan horen ze ons in Japan schreeuwen, denk ik.”

De volgende dag vindt Aagje een koker met haar naam erop. In de koker zit een schatkaart. Ze ontdekken dat kamp Noord – oftewel de mangrove – zich op hetzelfde eiland bevindt. Behalve dat staan er nog zaken op de kaart zoals bananenbomen. Ook zit er een briefje voor Aagje bij: als ze zelf de weg naar de mangrove vindt, mag ze met Kamp Noord mee naar de eilandraad.

Aagje gaat op weg naar de mangrove waar ze haar verhaal doet en de kaart laat zien. Kamp Noord ontdekt een schatkist op de kaart en Ruud wil direct gaan zoeken. Ook Kamp Zuid gaat op expeditie want ze willen de bananenbomen vinden. Ze zijn echter wel aangewezen op hun geheugen omdat Aagje de kaart meegenomen heeft naar de mangrove. Dat is echter geen probleem want ze vinden wat ze zoeken.

“We lopen langs dat strand. En ik ben als laatste en ik zie iedereen gewoon de leider … ‘de leider’, Lodewijk, volgen. En opeens zie ik iets groens en groots. En ik denk … Ik zo: jongens, bananenboom” vertelt Min Hee.

Kamp Noord vindt een schatkist met eten zoals onder meer knakworstjes. In Kamp Zuid haalt Min Hee het visnet leeg en Paul wil de groep vrolijk houden.

Op de eilandraad vertelt Aagje dat ze leeg is en ze mag naar huis vertrekken. Toch moet er nog gestemd worden.
Tess
Zoë
Ruud
Ruud
Zoë
Het is twee-twee tussen Zoë en Ruud maar Zoë had al stemmen van vorige eilandraden tegen dus Zoë lijkt te vertrekken. Echter vertelt Evi haar dat ze niet afvalt en niet moet duelleren met Fajah omdat Aagje vertrokken is. Wel krijgt Zoë op de volgende eilandraad een zwarte stem tegen. Zal deze zwarte stem haar de das omdoen? Een herverdeling van de kampen kan misschien haar redding betekenen …