Verslag aflevering 7

Strategie

Lodewijk is enorm geschokt door zijn onverwachte exit: “Ik ontken niet dat ik me giga gefuckt voel, zeker door het pokertrio. Ik snap dat het tactisch is. Ik vind het ook een compliment.”.
Christophe geeft toe dat Lodewijk vooral door zijn toedoen uit de expeditie ligt: “Je mag gerust weten dat ik degene was met al de theorieën. Ik had er drie verschillende die het best zouden uitwerken. Dat is puur tactisch en heeft niks met jou te maken.”

In het duel moet Lodewijk het opnemen tegen Fajah die ondertussen zeer ervaren is in de duelproef. Nog altijd is het de bedoeling om zo snel mogelijk van het ene platform naar het andere platform te lopen om vijf pinnen in een bak te steken. Degene die dat het snelste doet, wint het duel. Daarbij moeten de kandidaten erop toezien dat er voldoende water in hun emmer blijft: de emmer is immers lek en loopt stilaan leeg waardoor hij stijgt. Als de emmer teveel stijgt, wordt een plankje geraakt dat vervolgens openklapt. Wanneer dat gebeurt, verliest een kandidaat automatisch.

Zoals altijd starten de kandidaten met het vullen van hun emmer met water. Fajah ligt meteen voor want het water scheppen lukt bij Lodewijk aanvankelijk niet zo goed. Het duo gaat over de balken heen en weer tussen de platforms. Even later verliest Lodewijk zijn emmer in het water. Hij gaat de emmer oprapen die vol water zit maar waarmee hij veel tijd verliest. De achterstand is te groot om goed te maken en Fajah wint opnieuw het duel.

Ondanks dat hij uit de expeditie ligt en nog veel langer had willen blijven, blikt Lodewijk toch tevreden terug op zijn expeditie. “Het zit erop. Het was een prachtige reis, een bijzonder avontuur. Maar aan de andere kant me niet gegund door mijn eigen team. En dat doet wel pijn, dus … […] Voor mij is de expeditie wel geslaagd en is het duidelijk winst.”

In de mangrove is de eliminatie van Lodewijk nog altijd gesprekstof. Peggy vindt het spijtig hoe hij is weggestemd. Haar wordt verteld dat het puur tactisch was: het is een spel en je wil niet tegen de sterkste staan.

Min Hee van Kamp Noord vertelt dat ze structuur nodig heeft. Daarom maakt ze een ketting om de dagen bij te houden. Een schelp representeert een proef terwijl een steentje andere zaken vertegenwoordigt. Een steentje is een dag zonder proef, een steentje met een knoop staat voor iemand die weggaat uit het team die haar dierbaar is en een steentje met twee gaatjes betekent de eilandraad. Ze praat met Joke over het spel. Wie is er te vertrouwen? Moeilijk in een spel waarin maar één persoon kan winnen terwijl je toch ook een team bent. Gene, Paul en Ruud dobbelen ondertussen een spelletje.

In de mangrove weet Fajah dat ze moet oppassen voor het pokertrio en ze heeft haar plan al uitgestippeld. “Ik weet nu dat ik heel erg moet oppassen voor Fatima en de broertjes. Dat is mijn les hieruit. Dus ik heb mijn plan ook al uitgestippeld. Het is leuk lachen met Fatima, maar ik heb ook gepokerd.”

Gene en Ruud van Kamp Noord gaan op bezoek in de mangrove en nemen een krab mee als cadeau. Tot hun grote verbazing ontdekken ze dat Lodewijk genadeloos is weggestemd. Ze leren veel over de strategie en de tactiek van het andere team. Echter heeft ook het pokertrio iets opgepikt: Ruud en Tess zijn heel close en kunnen een front vormen met Fajah.

Fajah: “Ja, omdat jij met mij en Ruud bent, denken ze. Dus toen heb ik tegen zeg gezegd: Nee. Op Tess zou ik gewoon stemmen. Je moet slim spelen. Dat is niet waar, zei ik meteen. Ruud misschien, weet ik niet, maar op Tess zou ik stemmen, die heb ik hier leren kennen. Ruud kende ik al.”Tess: “Wat slim. Heb je dat echt gezegd?”

Tijd voor de Robinsonproef. Dit is de laatste proef voor de samensmelting. De proef bestaat uit twee delen. Tijdens het eerste deel wordt elk team vastgemaakt aan een touw dat door een wirwar van balken loopt. De kandidaten moeten zich bevrijden door met hun hele team door de constructie te gaan. Als dat gelukt is, kunnen ze zich met een machete bevrijden. Het tweede deel van de proef bestaat erin om zeventien pijlen in het zand te vinden en ze met een boog naar een schietschijf te schieten. Per schot dat raak is, worden punten toegekend: vijf, tien of vijftien punten. Hoe meer pijlen een team vindt, hoe meer punten het team kan scoren. In totaal duurt het tweede deel zes minuten maar de tijd start wanneer het eerste team het touw doorhakt. Het tweede team heeft dus sowieso minder tijd. Het team dat de meeste punten scoort, wint.

Fatima: “Het lijkt net, als je met zo’n ding langs zo’n elektrisch ding moet, dat je zo een geluid hoort als je hem raakt.”

In Kamp Noord gaat Min Hee als eerste. Het hele team is geconcentreerd. Het andere kamp ligt al snel achter en Noord blijft voorliggen. Ze bevrijden zich en gaan op zoek naar de pijlen die ze redelijk snel vinden. Ondertussen loopt de tijd. Even later kan ook Kamp Zuid beginnen schieten. Uiteindelijk wordt er heel wat gemist door onder andere Min Hee, Fatima, Christophe en Tess maar er worden ook punten gescoord: vijf door Gene, tien en vijf door Ruud, tien door Paul en vijftien door Matthias. Kamp Noord is de winnaar en moet niet naar de eilandraad.

Was Kamp Zuid minder gemotiveerd omdat vooral het pokertrio al zeker was dat ze geen gevaar liepen op een mogelijke eilandraad? Zelf zouden ze het niet erg vinden om Tess nog voor de samensmelting kwijt te spelen. Fatima en Christophe maken plannen in de biechthut. Op de eilandraad blijkt wat iedereen verwacht: één stem voor Peggy en vier voor Tess waardoor Tess het duel met Fajah moet gaan uitvechten. Nog even en de samensmelting is een feit. Nog even en het is gedaan met de teamplay. Nog even en het is ieder voor zich. There can win only one!