De expeditie begint met de restanten van het samensmeltingsmaal. Fajah  heeft nog een taart gered van de mieren en de vieze vliegen. We zien nog beelden van de maaltijd van gisteravond en de slaapproef die Gene, Paul, Peggy en Christophe moeten doen. 

Paul praat met Peggy over de twee zwarte stemmen.
Peggy: “Als mensen je er nu uit gaan stemmen? Je bent een makkelijk doelwit”.
Paul: “ja dan word ik eruit gestemd.
Peggy: “Vind je dat wel prima?”
Paul: “Nee maar dat moet ik wel vinden. Wat moet ik dan? Huilen?"
Peggy: “Nee maar je kunt er bezorgd over zijn”.
Paul“Dan zou ik mijn laatste dag hier verpesten”.
Peggy: “Jij bent zo Zen”
Paul gaat vervolgens nog even verder. Hij geeft weer een modeshow weg met palmbladeren. Iedereen geniet ervan.


Min Hee en Joke praten nu al over hun positie:
Min Hee : “het is nog maar ochtend en je ziet al de kliekjes ontstaan”.
Joke: “tja laat maar doen”.
Min Hee voelt zich ongemakkelijk. Ze heeft het idee buiten de groep te staan.
De groep moet naar de proef. Dennis vraagt aan Paul of hij niet baalt.
Paul: “Na tweeëneenhalf uur had ik in ieder geval twee zwarte stemmen, de rest had niks. Dus wie is hier nu de winnaar?”
Dennis“de winnaar van de proef, wint immuniteit, maar dat niet alleen. Ook dit jaar is er weer een winnaarseiland. De winnaar mag drie andere meenemen naar winaarseiland."
Fajah: “Ik ga wel voor immuniteit, want ik heb eindelijk de kans om mezelf te bewijzen. Ik heb amper nog aan proeven meegedaan”.
De mensen moeten hangen aan een bamboestok. Degene die het langst blijf hangen wint.
Mathhias: “Ik voel me op dat moment zo zwak als een half gebogen plant die daar zo hangt. Die blakende zon waar ik al duizelig van wordt. Deze proef win ik niet. Ik laat het voor wat het is. “
Matthias stapt af.
Fatima: “ opeens zie ik Matti zo eraf gaan. Ik denk CHILL ik ben in ieder geval niet de eerste. Ik zie de rest stil hangen en ik zit maar te hanessen.  Toedeledoki, dit ga ik niet winnen.
Fatima stapt af.
Minhee: “Die bamboe is gewoon heel breed en ik ben heel klein. En op een of andere manier lukt het mij niet om relax te hangen, dus ik wil me verzetten AU AU AU  en ik val opeens van dat ding af.
Fajah en Ruud proberen nog via psychologische oorlogsvoering (slap geklets) elkaar eraf te praten.
Ruud: “Ik hoop dat jullie je hebben ingesmeerd want dit gaat nog heel even duren.”
Fajah: “Ik vind het zo jammer dat ik niet de hele tijd in een mantra terecht kan komen van IK HEB GEEN PIJN IK HEB GEEN PIJN IK HEB GEEN PIJN.  Ik probeerde ook nog aan een leuke man te denken maar ik ging m’n hele telefoonboek na en kon er geen één bedenken met wie ik op dit witte strand wilde. Gewoon geen één. Dat is heel triest hoor." Opeens had ze geen zin meer.
Fajah stapt ook af.
Na ruim anderhalf uur stopt ook Joke.
Ruud wint immuniteit en neemt Gene, Joke en Fajah mee naar winnaarseiland.
Het duurt Fatima te lang allemaal, ze gaat nog tijdens de proef weer strategie bespreken. Min Hee wordt het doel. Fajah krijgt dat ook te horen. Ze krijgt nog een extra rol. Ze moet Gene waarschuwen. Dat ze op hem gaan stemmen. Dan gaat hij munten inzetten.

Dennis“de groep van Ruud, mag dus gaan naar winnaarseiland, de andere groep gaat naar een ander eiland. Daar zal jullie nieuwe verblijf zijn maar op dat eiland ligt nog een gouden munt.  En die munt veegt alle stemmen weg. Je kunt de munt doorgeven aan wie je wilt. De aanwijzing om de munt te vinden, krijg je alleen op winaarseiland”

Op winnaarseiland staat er een hut met matrassen en kussens, ligt er wit zacht zand en staat er een tafel met glazen klaar. In de kist die ze mee kregen zit fruit en champagne. Ze proosten met hun bananen. De brief wordt nog niet gelezen.

Op het basiskamp Kador komt de rest aan.  Ze vinden het allemaal erg mooi. Blauwe zee, zacht strand, ook lekker om te slapen.  Christophe neemt de leiding om te gaan bouwen. Er liggen gewoon hele balken op het eiland.  Dat maakt het bouwen wel gemakkelijk.  Christophe: “het was de beste robinson dag voor mij. Qua mentaal gevoel, fysiek, alles, ik ben er weer helemaal klaar voor. Dat is wel fijn."
De brief op winnaarseiland:  “OM DE MUNT TE PAKKEN MOET JE OP EEN ROTSBLOK STAAN”.
Ze besluiten om die tip niet door te geven aan de andere spelers.  De sfeer is prima op winnaarseiland.   Ruud: “Ik hoop dat we een gezellige avond hebben, maar het is ook tactisch. We moet en het eens worden over degene die we gaan wegstemmen. Zodat ik als ik geen immuniteit meer heb ook veilig zit”.

Fajah herinnert zich de afspraak met de broertjes en Fatima heel goed. Maar ze herinnert zich ook de exit van Lodewijk“Het is lachen met Fajah maar ik heb ook gepokerd. Ik heb gewoon even een rekensommetje gemaakt. Ben ik veiliger bij Ruud en Gene”.
Fajah biecht alles op op winnaarseiland:  “Ik weet dat zij op Min Hee gaan stemmen, maar ze gaan zeggen dat ze op jou (Gene) stemmen."
Gene: “het is duidelijk dat we die drievoet, dat is zo’n sterk front dat voel je. Dat we daar één voetje moeten wegkappen. Anders gaan wij er systematisch uitgestemd worden."
Joke: “ik ga voor matthias”.
Er wordt geproost.
Min Hee ligt alleen in een hangmat: "Hier zit ik dan op het andere eiland. En ik merk dat ze niks meer los laten tegen mij. Ik haat het, ik haat het echt”.
Ze gaat praten met Paul"Ik heb een slecht gevoel, want ze praten niet met mij."
Paul: “Niet weten waar ze het over hebben is raar, ik wil weten wat zij zeggen, zodat ik weet wat ik moet doen. Er zijn nog steeds twee groepen. Rood en Geel, maar wij zijn oranje.  Wij horen nergens bij. Ik weet niet wat ik moet doen”.
Min Hee“Ik ook niet”
Er volgt geen afspraak.

Gene is ook nog niet zeker. Hij gaat praten met Joke. Hij besluit twee munten te gaan inzetten. “Als  Fajah nu doet wat ze zegt, dan hebben we een belangrijke stap binnen. Maar ze is wel heel sluw. Dus voor mij wordt het een zware eilandraad."

De eilandraad
Eerst komt de groep van Kador aan.
Evi“Paul ben je zenuwachtig?”
Paul: “Ik ben iets meer nerveus dan anders. Ik probeer er niet teveel over te piekeren want dit is een rottige situatie. Dit is de eerste keer dat niemand echt weet wat hij moet doen. Ik ben het makkelijke doelwit. Ik heb in beide teams gezeten. En nu weet ik me niet goed raad. Het is me niet duidelijk waar ik aan toe ben. Ik voel wel veel liefde."
Evi“Min Hee we hebben de samensmelting gehad maar jij ziet hier met 6 mensen van het originele kamp zuid. Is dat toeval?
Min Hee: “Ik denk dat Ruud het heel tactisch speelt. De laatste keer hadden Joke en Gene op hem gestemd. En dan kiest hij toch hen voor het winnaarseiland. Ik denk mensenkennis te hebben. Hij speelt het tactisch en terecht want het is een spel”.
Evi: “zo komen de vier van winnaarseiland terug. Vind je het irritant dat je ze niet heb kunnen zien?
Christophe: “Je verliest enigszins de controle. Je hebt geen overzicht meer.  Zeker in zo’n grote groep van 10 man.De vier van winnaarseiland komen erbij.
Evi: “De prijzen op winnaarseiland worden steeds mooier en beter op winnaarseiland.
Evi: “Toevallig heb jij de laatste vier personen van kamp Noord meegenomen ?"
Ruud: “Het is niet helemaal toeval, het is niet dat ik dacht ik neem alleen kamp Noord mee."
Evi: “Bestaat dat nog kamp Noord tegen kamp Zuid”.
Ruud: “Dat zullen we wel zien tijdens de stemming.”
Evi: “Wat denk jij?”
Ruud: “ik hoop het misschien wel een klein beetje”.
Evi: “Jij hoopt dat ? want? “
Ruud: “dat lijkt me niet handig om nu te zeggen toch ?”
Fajah“ik heb alle groepen aan het werk gezien en ik weet hoe iedereen in het spel zit. Iedereen is heel open tegen mij geweest”. Na deze eilandraad weet iedereen hoe die in het spel staat.”
Evi: “Oké we gaan stemmen”.

We zien: Ruud op Matthias stemmen (“puur tactisch”), Min Hee op Christophe stemmen (“omdat je een tactische speler bent en om dat ik wil zien hoe het gaat als jullie uit elkaar zijn”), Matthias op Min Hee stemmen (“alles behalve persoonlijk, ik vind je een gewoon een hele sterke kandidaat”), Paul op Gene (“het spijt me”)
We zien niet: Fajah, Gene, Joke,  Christophe, Fatima, Peggy.

De uitslag begint met twee zwarte voor Paul.
Maar er mogen nog mensen munten inzetten. Gene zet er twee in. Paul zet er één in.
Paul (zwarte), Matthias, Christophe, Min Hee, Gene(maar valt weg),  Min Hee, Matthias, Min Hee, Min Hee,  Matthias,  Matthias.  Een gelijkspel. Er moet dus wederom een tiebreaker gespeeld worden.
Min Hee: “ik neem het redelijk goed op omdat ik weet dat het een spel is”.
Matthias: “Nee, ik had het ergens wel zien aankomen. Ze beseffen dat Chris en ik en grotendeels ook Fatima wel een soort van blok zijn waar ze in gaan snijden.”
Fatima: “Ik had meer stemmen op MinHee verwacht, dus het is ergens fout gegaan”.

Het duel is hetzelfde als de vorige keer. Het tasje losmaken van het touw dan moeten ze de zin maken.
Matthias weet het als eerste, hij zegt: “ ik en jullie blijven hier “
Het is fout.
Min Hee weet het dan, zij zegt: “ Hier wil ik blijven  “
Het is goed. Matthias ligt eruit.

Matthias: “ ons plannetje was niet echt waterdicht. Fajah zou Gene bang maken op winnaarseiland dat hij munten zou inzetten.  Paul zou ook munten inzetten. En dan zouden wij met vijven op Min Heen stemmen. We zeiden ook: vanavond gaat alles beslissen. Ze hebben het gewoon slim gespeeld. Ik denk dat de teamoverwinningen mijn hoogtepunt was. Alles samen doen, alles samen beleven. Het heeft echt een band gecreëerd.  “