Edith - Winnares Expeditie Robinson 2013

Edith BoschBiografie:
Edith Bosch (Den Helder, 31 mei 1980) is een voormalige Nederlandse judoka woonachtig in Rotterdam. Ze werd wereldkampioene, Europees kampioene en meervoudig Nederlands kampioene in de klasse tot 70 kg. Ze nam viermaal deel aan de Olympische Spelen en won hierbij in totaal drie medailles (1 x zilver en 2 x brons). Zij trainde bij Budokan Rotterdam.
Bosch groeide op in Den Helder en wilde als kind ballerina worden. Op haar zevende begon ze met judo. In 1996 won ze haar eerste internationale titel door bij de Europese kampioenschappen voor junioren goud te winnen in de klasse tot 66 kg.
Haar olympisch debuut maakte ze op 20-jarige leeftijd bij de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Hierbij eindigde ze op een gedeelde zevende plaats. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene wist Bosch de zilveren medaille te winnen in de gewichtscategorie tot 70 kg. Tevens werd ze dat jaar voor de eerste keer Europees kampioene bij de senioren. Een jaar later werd zij in Caïro wereldkampioene in de klasse tot 70 kg en prolongeerde ze haar Europese titel. In 2003 had Bosch bij het WK al een bronzen medaille gewonnen.
In 2005 werd zij, mede dankzij bovenstaande prestaties, door de Europese Judo Unie uitgeroepen tot Europees Judoka van het jaar. Diezelfde bond riep haar coach Chris de Korte uit tot Europa's beste vrouwencoach van 2005.
In datzelfde jaar was Edith Bosch een van de drie genomineerden voor de titel Sportvrouw van 2005, maar in de strijd om de 'Jaap Eden', een bronzen beeldje van de legendarische sportman, moest Bosch het afleggen tegen zwemster Edith van Dijk (wereldkampioen lange afstand in 2005).
Op de Olympische Zomerspelen van 2008 in Peking werd zij derde. In de kleine finale versloeg ze de Spaanse Leire Iglesias en besliste de wedstrijd met ippon.
In 2012 werd Bosch voor de vierde maal Europees kampioene bij de senioren en won later dat jaar een bronzen medaille op de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen, net als de Colombiaanse Yuri Alvear.
Bosch behaalde aan de Randstad Topsport Academie een heao-diploma commerciële economie. Momenteel is zij parttime werkzaam als teammanager bij de Nederlandse Spoorwegen.
Bosch speelde in 2013 mee in de spelshow Sabotage. Boschs rol in het spel was de Saboteur. Ze won €28.000.
Bosch maakte in 2013 bekend dat de landenwedstrijd tijdens het EK in april 2013 haar laatste toernooi ging worden. Hier won ze de Europese titel en sloot hiermee haar carrière af.

De expeditie:
Deelname aan Robinson is Ediths grote droom. Als voormalig topsporter weet zij wat afzien is, maar daar gaat het haar niet om. Ze wil vooral meedoen om te kijken hoe zij zich met honger gaat verhouden ten opzichte van haar kampgenoten. Alles in haar carrière heeft altijd om haarzelf en de sport gedraaid. Nu heeft ze nagedacht over wat ze eigenlijk echt wil in het leven en Robinson is onderdeel van haar toekomstdroom.
Edith is innemend en communicatief. Maar als haar iets niet zint, zal ze dat laten weten ook. Ze kan als sporter waarschijnlijk niet tegen haar verlies. Edith vergelijkt zichzelf spelmatig met Fatima Moreira de Melo, de winnares van 2012. Ze begrijpt heel goed dat je strategische keuzes moet maken tijdens de expeditie.