Robert (weggestemd in aflevering 5)

Robert Kranenborg
Robert Kranenborg (Amersfoort, 12 oktober 1950) is een Nederlandse kok. Kranenborg was jarenlang werkzaam bij restaurant Corona in Den Haag en La Rive in het Amstel Hotel in Amsterdam. Hij behaalde daar twee Michelinsterren. Ook was hij betrokken bij zijn voormalige restaurant Vossius en theaterrestaurant Le Cirque van Joop van den Ende in Scheveningen. Momenteel is hij actief als zelfstandig consultant en sinds 2009 is hij als televisiekok betrokken bij diverse programma's als Over de Kook en Topchef.

Biografie

Kranenborg startte zijn carrière op jonge leeftijd in het restaurant van zijn vader Het Posthuis in Het Loo. Vervolgens werkte hij in loondienst bij schouwburgrestaurant Orpheus in Apeldoorn. Hij kwam in aanraking met haute cuisine bij De Witte (één Michelinster) in Amersfoort, dat geleid werd door Ernst Hastrich, een van de oprichters van de Alliance Gastronomique Neerlandaise. Chef in die tijd was Willy Volkers die kort daarvoor Nico Weijsenfeld opgevolgd had. Zijn volgende leerschool was L’Oustau de Baumanière (drie sterren) in Les Baux-de-Provence (Provence, Frankrijk). Hierna volgden nog Péniche Île-de-France in Parijs (één ster) en Le Grand Véfour (drie sterren) eveneens in Parijs dat toen onder leiding stond van de legendarische Raymond Oliver (de eerste televisiekok van Frankrijk in 1954). In 1977 keerde Kranenborg terug naar Nederland waar hij eerst als chef werkte bij restaurant De Echoput in Hoog Soeren samen met chef Theus de Kok onder leiding van Jaap Klosse. Twee jaar later vertrok hij weer. Dit keer naar Brussel waar hij na het overlijden van chef Abel Bernard, chef de cuisine werd van La Cravache d'Or (uiteindelijk twee sterren). Voor zijn gang naar het Amstel Hotel in 1992, werkte Kranenborg vijf jaar als chef bij het Haagse restaurant Corona (eigendom van bierbrouwer Heineken) waar hij tussen 1988 en 1992 een Michelin-ster hehaalde.

Na zijn vertrek bij het Amstel Hotel (april 2000) waar hij tussen 1997 en 2000 twee Michelinsterren had, deed hij samen met Amstel-maître John Vincke (en achter de schermen enkele geldschieters) een poging een restaurant met drie Michelinsterren te krijgen. Hun restaurant Vossius bleek te hoog gegrepen en was een kort leven beschoren, ook al had het in 2002 en 2003 een Michelin-ster. Kranenborg werd vervolgens een contract aangeboden als executive chef de cuisine bij het toen in aanbouw zijnde restaurant Le Cirque (onderdeel van het Circustheater in Scheveningen). Ook daar kreeg Kranenborg eind 2006 een ster van Michelin. Kranenborg was aangesteld om dit restaurant op de culinaire kaart van Nederland te zetten en verliet Le Cirque op 1 november 2007. Ruben van Dieten werd zijn opvolger, maar deze heeft inmiddels zijn eigen zaak. Na de chefswisseling verloor Le Cirque eind 2007 zijn ster. Le Cirque wordt niet meer als regulier restaurant gebruikt. Kranenborg is tegenwoordig zelfstandig culinair adviseur. Verder is hij voorzitter van de vakjury van de Nederlandse Bocuse d'Or.

Sinds 2009 is hij te zien in het RTL-programma Over de Kook, waar hij een week lang met amateurchefs kookt in zijn restaurant in Amsterdam. Tevens is hij sinds 2010 te zien in het RTL-programma Topchef, waarin hij samen met culinair deskundige Julius Jaspers de jury en presentatie voor zijn rekening neemt. In 2011 heeft hij, steeds samen met wisselende koks, enige malen in DWDD een klassiek gerecht bereid.

Vanaf april 2011 is Kranenborg verantwoordelijk voor het culinaire gedeelte van dinnershow Palazzo. Per 20 oktober 2011 zal hij vijf maanden lang de gerechten bereiden bij Palazzo. Palazzo staat van 20 oktober 2011 t/m 28 februari 2012 in Amsterdam Zuidoost en is een avondvullende voorstelling waarbij komedie, illusie, zang, dans en acrobatiek, gecombineerd worden met Kranenborgs gerechten. Den Blijker (seizoen 2009-2010& 2010-2011) en Blaauw (seizoenen 2005-2006 t/m 2008-2010) hadden voor Kranenborg de leiding over de Palazzo-keuken.