Quotes aflevering 0

 

Na maandenlang wachten is het eindelijk zover. Expeditie Robinson 2013 staat op het punt van beginnen.
Evi: “Morgen landen hier een eindje verderop 14 bekende Nederlanders. En hun cocktail bestaat uit een kokosnoot, wat rijst, een beetje meel en … krabbetjes.”
Dennis: “Dat gecombineerd met hele spectaculaire proeven en nieuwe tactische wapens voor de eilandraad, dat betekent maar één ding: Expeditie Robinson 2013 gaat van start.”
Evi: “En ik ben dit jaar de enige Belg in het gezelschap dus de Nederlanders zullen het onder elkaar moeten uitvechten.”

Terwijl Evi en Dennis toosten op een succesvol seizoen, verzamelen de 14 BN’ers zich in de VIP Lounge op Schiphol. Één voor één maken we kennis met hen. De eerste kandidaat met wie we kennis maken is acteur Geza Weisz, dit jaar de benjamin van de groep. Hij denkt dat zijn vrienden denken dat hij niet ver gaat komen. “Ik denk dat mijn vrienden het heel grappig vinden dat ik mee doe. Ik denk dat zij denken dat ik het niet heel ver ga schoppen, omdat zij mij vooral kennen als een luxe-paardje.” Maar Geza wil zich niet laten kennen en heeft hard getraind voor de start van de expeditie. En hij is niet vies van een complotje. “Ik kan redelijk goed met mensen overweg. Mijn tactiek zal heel erg zijn complotjes, om te zorgen dat je geen stemmen tegen krijgt,  dat er mensen zijn waarvan je zeker weet dat ze niet op je zullen stemmen.”

De eerste vrouwelijke kandidate is voormalig ‘sterretje’ en BN-presentatrice Geralinde Kemper. Ze is al jaren fan van het programma. “De eerste keren dat ik Expeditie Robinson zag dacht ik al: ik wil dit doen, ik wil gewoon meemaken hoe het is om op een eiland te zitten met wildvreemde mensen, zonder eten, warm …” En ze doet niet zomaar mee. “Ik ben best wel competitief. Ik wil echt wel winnen. Vrienden en vriendinnen die ik dit heb verteld zeggen allemaal, dit is wel iets voor jou.” En alles moet wijken. “Ik vind mezelf belangrijker dan de rest.”

 
Ook ex-judoka Edith Bosch gaat mee op expeditie. Ze is vooral benieuwd naar het mentale aspect van het programma. “Als topsporter ben ik structuur gewend. Ik kan me er gewoon geen voorstelling bij maken;  wat gaat er met mij gebeuren op het moment dat ik het echt lastig ga krijgen, op het moment dat ik hele erge honger heb of het moment dat ik tegen mezelf aan loop? Het is gewoon één groot vraagteken, maar dat maakt het wel des te spannender.”

Schrijfster, actrice en theater maakster Sanne Vogel gaat het avontuur ook aan. Ze heeft er heel erg zin in. “Eigenlijk kom je in een wereld die niet bestaat. Net alsof je in ‘Lost’ zit, die TV serie waarvan het vliegtuig neerstort op een eiland. Als ik dat kijk denk ik, dat wil ik ook.” Het onbekende spreekt haar vooral aan. “Ik weet gewoon niet wat er gaat gebeuren. Waar ik wel bang voor ben is dat ik de hele tijd zit te janken. Ik moet nogal snel huilen, dus ik hoop dat dat niet gebeurt.”

Voor Jan Versteeg, reporter van TV omroep POWned, is het meedoen aan Expeditie Robinson een droom die uitkomt. Hij zit zijn baan niet als een voordeel voor dit programma. “Je staat toch bekend om het narre op televisie. Ik denk dat het eerder tegen je werkt dan voor je werkt. En dat wil je niet op een eiland.” Hij heeft in ieder geval een goed idee wat zijn kansen om de eerste dagen door te komen kan vergroten. “Ik hoop dat er dit jaar rappers meegaan. Twee jaar geleden ging Lange Frans er als eerste uit, afgelopen jaar ging Willie Wartaal er als eerste uit, dus als er een rapper meegaat, dit je geramd.”

 
En er is goed nieuws voor Jan, want er gaan maar liefst twee rappers mee dit jaar! De eerste met wie we kennis maken is Nega, tevens acteur in enkele films. Hij heeft er duidelijk zin in. “Ik zeg altijd tegen iedereen: ik ben een ninja. Dat geloof ik heilig van mijzelf, een ninja kan overal overleven, dus dat moet ik ook bij Expeditie Robinson kunnen.” De andere rapper die meedoet is Sef. Hij ziet zichzelf als een goede tactische speler. “De tactiek die ik nu heb is sowieso niet laten merken dat ik een tactiek heb. Ik denk dat de beste manier is om te winnen om andere mensen te laten denken dat zij aan het winnen zijn. Nooit laten merken dat je troeven in handen hebt.”

Everon Jackson Hooi, die de meesten zullen kennen als Bing uit GTST, vind meedoen aan Expeditie Robinson superspannend. “Ik heb er nu al slapeloze nachten van. Er zijn zoveel redenen om niet mee te doen.” Het weinige eten en weinig hygiëne spookt door zijn hoofd. Maar hij ziet er ook wel een uitdaging in. “Ik ga proberen alles om te zetten in iets positiefs.” Voor de start van de expeditie heeft hij extra zwemlessen genomen. “Ik ben een Antilliaan, wij chillen gewoon bij het water.”

Valentijn de Hingh
zal één van de meest opvallende verschijningen tijdens deze Expeditie zijn. Met haar lengte van 1.90m en 59 kilo kan ze op weinig teren. “Toch eet ik best veel, dus weinig eten is geen optie. Ik heb geen conditie, ik rook, ik kan niet met stresssituaties omgaan, ik kan niet puzzelen…” Maar toch schat ze zichzelf niet kansloos is: “Ik ben bloed fanatiek. Als ik begin aan een spelletje, wil ik ook zo hoog mogelijk eindigen. Opgeven komt in mijn boek niet voor.”
 
Hans Ubbink behoort met zijn 51 jaar tot de oudere deelnemers. “Ik vind het niet erg, want ik werk met veel jonge mensen. Maar hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik zie dat het lastig gaat worden. Ik zie echt op tegen het weinig slapen.” Hij kijkt er uit naar het verschil op het eiland tussen de mannen en vrouwen. “De laatste edities zijn gewonnen door vrouwen. Vrouwen kunnen echt keihard zijn. Dat realiseren mannen zich veel te weinig.”
 
Anna-Alicia Sklias zou zo’n iemand kunnen zijn. Deze danseres en presentatrice is er fysiek helemaal klaar voor. “Als danser kan je veel aan. Je bent mentaal heel sterk omdat je gewend bent om te gaan met stress en kritiek. Je blijft jezelf altijd pushen.” Ze is er nog niet helemaal uit hoe ze het spel gaat spelen. “Ik ben niet altijd een leider, maar ook niet echt een volger. Ik denk dat ik dit van de groep af laat hangen.”

Iemand in die groep is playmate Zimra Geurts. In de expeditie wil ze laten zien dat ze meer is dan dat. “In het begin heeft men vast ‘oh dat is een playmate, een mooi poppetje. Dat nemen we niet zo serieus.’ Ik hoop echter wel te laten zien dat ik echt doorzettingsvermogen en er echt helemaal voor ga, zodat men mij ziet als een aanwinst voor een team.” Als model is ze gewend om periodes weinig te eten. “Expeditie Robinson is een groot crash-dieet.”

 
Acteur Kees Boot kennen we van commercials, improvisatie TV en films. Hij hoop snel een plek te vinden in de groep. “Als mensen mij niet kennen, hoor ik wel eens nors, arrogant. Ik ben me daar niet van bewust. Ik kan alleen niet op alles even enthousiast reageren. Als ik ontevreden ben kan ik dat niet maskeren.”  Hij kijkt vooral uit naar het onbekende. “Ik heb geen idee wat dit met mij gaat doen. Het enige wat ik hoop is dat ik, net zoals je elk jaar ziet, mezelf tegenkom.” Maar hij is ook zeker iemand die van tactiek houdt. “Ik acht mezelf slim genoeg om me hier doorheen te bluffen. En dan maar hopen dat ik fysiek nog vol houd, dan denk ik dat ik een heel eind kan komen en zelfs zou kunnen winnen.”

Last but not least is presentatrice Veronica van Hoogdalem. “Expeditie Robinson is het meest avontuurlijke, heftige en belachelijke programma ooit gemaakt is. En daarom hoor ik er denk ik wel in. Ik ben namelijk best ook wel belachelijk!” Voor dit luxe prinsesje dat van lekker eten en drinken houdt gaat het programma wel een uitdaging worden. En ook het feit dat er geen Belgen meegaan, valt haar zwaar. “Ik had een tactiek van tevoren bedacht: dat ik een soort van mol zou zijn bij de Belgen. Maar nu zijn er geen Belgen!” En ze houdt wel van een spelletje. “Ik hoop dat er een vrouw gaat winnen. Ik hoop dat het lukt de vrouwen een beetje op te stoken tegen de mannen. Als we die mannen er snel uit knallen wordt het hopelijk snel een stuk relaxter.”

En dan is het zover. De 14 kandidaten stappen op het vliegveld richting Maleisië, waar hun een onbekend avontuur te wachten staat. Met … onbekende tegenstanders. Want wie zitten daar op dit boot? En waarom zijn zij apart genomen? Deze onbekende man en vrouw vragen het zich ook af. Volgende week weten we vast snel meer.