We kijken terug op de vorige uitzending. We zien Kees weer een vlot bouwen met zijn harem.  Geraldine wint de immuniteitsproef en is als eerste verzekerd van een plek in de finale. Bij de laatste eilandraad wordt Zimra weggestemd. Inmiddels staan Anna-Alica, Edith en Kees op de balk.

Anna-Alicia: “nu komt het erop aan, jij moet blijven staan. Op twee balken is het goed te doen. De ene is wat hoger en daar zou je last van kunnen krijgen, maar ik heb nog geen last”.
Edith: “ik sta prima, ik ga gewoon uitproberen of ik ook op die ene balk kan staan”.
Kees: “ik zie dat Edith gaat uitproberen hoe het is om op één balk te staan, ik dacht dat is slim, dat ga ik ook doen. Maar nee dat moet ik niet doen. Dan lig ik er al af, gewoon focussen”.
Anna-Alicia: “Als ik deze proef verlies en val… Nee… No option… deze moet ik gewoon pakken”.

Geraldine: “zit ik dan helemaal alleen. Heel raar is het, ik moet afwachten wie er zo op de boot aankomen. Ik ben gewoon zenuwachtig. Het gaat mijn twee concurrenten worden. Ik hoop zo op Anna en Edith. Laatste dag, 32 dagen gezeten, zo intens genoten. Zo veel tijd gehad om na te denken, wat wil ik veranderen aan mezelf, waar ben ik trots op, wie mis ik. Ik kan ook  niet wachten om weer bij de mensen te zijn van wie ik hou.  Maar ik zou dit niet willen missen. Ik zou graag willen winnen. Ik blijf gewoon dromen en hopelijk komen mijn dromen uit”.
Anna-Alicia zingt ondertussen de hele tijd “somewhere over the rainbow”.
Edith wil heel graag focussen op één punt. Dat is met corrigeren makkelijker. Ze is alleen bezig met haar ademhaling.
Kees wil graag een finaleplek. Hij probeert te ontspannen.
Dennis geniet ondertussen van zijn cocktail.
Edith: “het grootste ongemak is dat je voeten voelen als blokken. Je voeten en onderbenen worden zwaar.  Anna doet hetzelfde als ik, ze staat ook niet echt steady”.
Kees: “mijn grootste gevaar is dat ik zo naar één balk moet. Mijn scenario is dat dan die andere twee vallen en dat ik dan nog net kan blijven staan”.

Dennis gaat met het kapmes de zee in, de eerste 15 minuten zijn voorbij.
Anna-Alicia: “de zenuwen gieren meteen door mijn buik. Ik moet tegen mezelf zeggen: Anna doe even normaal, je kan dit. Ik voel dat ik niet lekker sta, ik heb echt mijn armen nodig.”
Edith: “Ik probeer het maar ik sta niet helemaal goed. Ik zet mijn voet nog terug. Het kan nog”.
Kees: “zo mijn scenario kan het best doen”

Als Dennis begint met snijden en de eerste kant los heeft valt Kees: “Dan lig je in het water en dan denk je alleen maar, godsamme dat is de derde proef achter elkaar die ik best kansloos verlies".
Als Dennis de tweede ook los heeft valt Edith: “Ik verwacht dat die balk meteen valt, maar dat doet hij niet".
Anna-Alicia: “ik hoor een plons en ik schreeuw, ik realiseer me opeens dat ik de finale mag spelen. Ik heb op het juiste moment een prestatie geleverd tijdens een proef”.
Kees: “ik dacht serieus ik heb mijn gewicht verdeeld  en op een rare manier ga ik opeens”.
Edith: “Er gebeurt wel iets psychisch. Ik ben niet ontevreden. Ik heb verloren van een danseres”.
Anna-Alicia krijgt een peddel van Dennis.  Ze mogen alle  drie terug naar het eiland. Voor een laatste avond. Morgen moeten Kees en Edith strijden. Ze krijgen nog een kist met eten mee.

Geraldine verveelt zich alleen op het eiland. Ze krijgt nog meer respect voor Zimra. De boot komt.
“ik zie het niet, ik zie het niet, ik zie het niet”  Anna???  yeaaaaaaaaaaaaaah lekker wijfieeeeeeeeeeeeeeeeee. Edith ? Kees ????? huh hoe kan dat nou ? “  Ze leggen alles uit aan Geraldine.
Edith: “laten we nu lekker gaan genieten met z’n vieren. Het is de laatste avond. Morgen gaan we weer strijden”.  Ik wil bewust een hele leuke avond gaan creëren. En dan ga ik vanavond voor de laatste keer aan het kampvuur zitten, lachen, sterren kijken en morgen BAM”.
Er breekt een flink onweer los.
Geraldine en Anna-Alicia spreken samen en langzaam gaan ze het beseffen.
Geraldine: “dit had niemand kunnen voorspellen”.
Anna-Alicia: "Dit is geniaal, ik hoop nog dat Edith er bij komt, jammer voor Kees”. The battle of the sexes.
Geraldine: “die hebben we sowieso gewonnen”

Na het avondeten verbranden ze veel  spulletjes met een groot vuur op het strand. De volgende ochtend is het hondenweer.
Kees: “ik zit er nog en daar ben ik heel blij mee. Het is wat onstuimig en ik realiseer me nu wat ik allemaal heb meegemaakt. Het is toch een emotionele rollercoaster geweest. Echt absurd. Het is niet dat ik mezelf heb herontdekt. Ik heb mezelf af een toe verrast en dat vind ik wel heel fijn. Nog één battle en dan zit ik in de finale."
Edith en Kees moeten met al hun spullen naar de andere kant van het eiland. Slechts een van hun zal terugkeren.  Ze gaan naar het duel.

Pijl en boog schieten 5 pijlen.  3 cirkels.  grote cirkel 10, middel cirkel 20 kleine cirkel 30 punten.
Maar eerst door het stof kruipen met de vijf pijlen. Geboeide handen, geboeide voeten. Pas als je het parcours hebt afgelegd mag je jezelf bevrijden. Wie het eerst zijn voeten bevrijd heeft krijgt 5 bonuspunten.

Edith pakt de pijl met haar handen, Kees in zijn mond. Edith neemt een voorsprong.
Edith: “kikkeren bij judotraining heeft mij geholpen in het begin."
Kees: “ ik had dus een achterstand maar ik kreeg door dat lopen sneller ging dan huppen”
Edith is het eerst bij de machete. Kees volgt op korte afstand.
Kees heeft als eerste zijn handen los en ook als eerste zijn voeten los.
Kees pijl 1   mis    er voor
Kees pijl 2   mis    ernaast
Kees pijl 3  10 punten  erin
Kees pijl 4  net niet
Kees pijl 5  mis   “nee”   Totaal 15 punten.

Edith is nu pas los. Alles hangt af van hoe zij schiet.  “ik denk ik heb tijd. Rustig loskomen, rustig ademhalen en gaan focussen op gaan schieten”.
Edith pijl 1 mis   “ow wat gaat dit worden”
Kees: “bij de eerste pijl denk ik, dit gaat hem worden. Als zij raak schiet zal het een godswonder zijn”.
Edith: “ineens denk ik ik snap het.”
Edith pijl 2 10 punten. “ik hoef nog maar 1x in die grote ronde cirkel te schieten. Ik laat hem los pffffft en ik kijk en "
Edith pijl 3  30 punten   
Evie:  “we hebben een winnaar, Edith gaat naar de finale”.
Kees: “in de 30!!!!"
Edith: “ik wil niet te hard juichen, het is mijn maatje Kees”.
Kees: “dat is balen ik zou zo graag op dat vlot willen springen, dat ik met bloed, zweet en tranen heb gebouwd”.
Kees:”ik had het niet beter kunnen doen”
Evie: “ik denk niet dat een man van boven de 40 het beter had kunnen doen”.
Kees: “haahhaahahahaha, ik ga lekker douchen”.   Je bent hier 32 dagen en dan pak je de laatste middag niet mee. Hoe sneu is dat. Ik vind dat echt sneu. Het is surrealistisch. Ik hoop dat ik mensen kan uitleggen wat we hebben meegemaakt. Het ene moment ben je euforisch en het andere moment heel verdrietig of kwaad. Ik ben wel heel trots dat ik het zo lang heb volgehouden”.
Dennis: “toen we begonnen was het de mannen tegen de vrouwen. Nu staan er nog 3 vrouwen in de finale. Chapeau daarvoor”

"Jullie moeten noordwaarts varen,  daar staat een puzzel. Die puzzel moet je maken en details onthouden van de puzzel want verderop komen er vragen over de puzzel. Je krijgt sowieso een dejavu moment. Want de evenwichtsbalk, de grote loden kogel, de trap naar de hemel, de toren van Babylon komen terug en tenslotte zullen jullie emmers moeten dragen. Niet om een R te blussen, maar om hem in brand te steken. Degene die dat lukt mag zich Robinson 2013 noemen en wint 50.000 euro."


Anna-Alicia: “ik krijg een herkansing voor elke proef die ik niet heb gewonnen. We zijn drie vrouwen die aan elkaar gewaagd zijn, ik denk dat het een hele mooie finale gaat worden”.
Geraldine: “We moeten eerst een rotend varen, dus dan nog niet alle krachten geven. Rustig aan finale is nog lang. We moeten zoveel proeven doen, als er iets niet goed gaat, kun je dat later nog inhalen."

De dames hebben besloten met zijn drieën tegelijk te springen.
Geraldine: “nu begint de wedstrijd en is het ieder voor zich”.
Edith is als eerste aan land.
Edith: “ownee een puzzel, ik ben niet zo goed in puzzels”
Anna-Alicia: “ik zie dat het het aapje is wat we kennen uit de proef, ik leg de puzzel eerst op tafel en al vrij snel zie ik hoe het moet”. Anna neemt een voorsprong.
Geraldine gaat als tweede.
Edith heeft nog niks, ze besluit hem op de grond gaan leggen en duikt ook het water in.
In het water moeten ze over een evenwichtsbalk, langs de grote zware bal.
Edith: “die andere meiden zijn al over die evenwichtsbalk heen en ik moet daar nog heen zwemmen. Er zijn heel veel onderdelen dus ik denk komt goed goed”.
Anna-Alicia: “aangekomen bij het strand pak ik de eerste fakkel en ik ga aan mijn estafette beginnen”.
Anna-Alicia wordt op de voet gevolgd door Geraldine. Edith valt twee keer van de balk af.
Met het vuur moeten ze de touwen doorbranden.  Dan pas kunnen ze de trap gaan bouwen.
Geraldine: “dat touw doorbranden duurt echt heel lang”.
Anna-Alicia: “je kijkt dat touw bijna kapot”.
Edith: “ik kom aan bij het touw, zij zijn nog steeds bezig om het touw door te branden, dan duurt het nog wel even dus dat ik hier sta”.
Anna-Alicia haar touw gaat los en dan kan ze beginnen aan de puzzel. Ook Geraldine begint.
Edith ook, dus traptreden in elkaar puzzelen.
Edith: “ik blijf vooruitkijken en op de een of andere manier gaat het als de brandweer”.
Edith neemt zelfs een voorsprong.
Anna-Alicia: “ik kom er achter dat ik mijn aller eerste trede mis. Die moet erin anders mag ik niet verder. Dus ik zoeken en zoeken en ik voel de andere twee steeds hoger gaan”.
Edith: “ineens ben ik boven als eerste!”

Bij het volgende onderdeel moeten de finalisten een sleutel bemachtigen. Daarvoor moeten ze twee meerkeuze vragen beantwoorden.
 Edith“de eerste vraag is uit hoeveel puzzelstukken bestaat de puzzel. Ik weet dat hij een geel broekje heeft en een banaan heeft en nog geen hapje heeft genomen. Ik kan er echt niet opkomen”
Geraldine: “De eerste vraag wist ik heel goed. De tweede vraag is een brief en die brief is van mijn moeder en  dat was heel moeilijk. Ik zag een foto van mijn zusje en mijn moeder en dan moet je de knop omzetten.”
In de brief staat een woord, de kandidaten moeten tellen hoe vaak dat woord erin voor komt.
Geraldine is er als eerste, het slot gaat niet open.
Edith is er ook, maar haar slot gaat niet open, ze rent terug.
Anna-Alicia: “de eerste wist ik, dat waren er 7. Dan die brief. Dat was een persoonlijke brief van mijn moeder, dat wilde ik zo graag lezen, maar ik dacht ik vraag die brief later wel. Ik moet gaan tellen."
Edith: “de tweede sleutel past, dan mag ik terug naar de toren”
De volgende opdracht is blokken stapelen en dan een moer losdraaien. Dan komen er twee haken vrij waarmee ze andere emmertjes kunnen vullen, dan nog over balk heen en dan vliegt de R in de brand.

Edith: "Oké ik moet nu blokken gaan bouwen, maar daar was ik helemaal niet goed in”.
Anna-Alicia:  "en dan kom ik bij die muur maar die is zo hoog. Ik spring en ik voel dat er stukken van mijn tanden af zijn. Maar i don’t care, ik ga door”.

Geraldine: “ik bouw die toren zo en ik heb een techniek om langzaam te draaien en dat gaat goed  en dan lig ik eerste ik ben nummer 1 in de finale en dan zie ik opeens Anna naast me en die draait veel sneller dan ik, dus ik ga sneller draaien”
BOEM alles valt van Geraldine

en dan ......................
 is het afgelopen