Quotes aflevering 15

 

Donderdag 12 december 2013. De finale van Expeditie Robinson 2013! Evi: "Met maar één Belg in de Expeditie, komen we vanavond te weten wie de expeditie heeft gewonnen!"

We blikken met alle kandidaten terug op afgelopen weken. De eerste kandidaten met wie gesproken wordt, zijn Paulien en Robert. Paulien was blij dat Robert in de expeditie zat: "Ik zat tenminste met een chef kok op een eiland! Die weet nog van een drol een kunstwerk te maken."  Paulien en Robert kwamen gedurende hun expeditie goed overeen, maar... Robert: "Ik wist dat ik Paulien niet moest tegenspreken, anders werd het ene hele lange sessie." Beide zijn ze tevreden met de kandidaten die ze kozen, en zijn trots op de finalisten. Robert (over Edith): "Rancune en doorzettingsvermogen is natuurlijk het beste voor een team." Paulien (over Anna-Alicia) : "Ik zag vanaf de foto meteen dat 't een vrouw met ballen was."

Een ander bijzonder expeditie lid is Zimra, die maar liefst 16 dagen alleen op Duivelseiland zat. Toen ze terugkwam in de expeditie moest ze wel even omschakelen. "Dat geluid, toen ik ze zag dacht ik, wow, we zijn echt met vet veel mensen hier." Negativ was de eerste afvaller/opgever van de expeditie. Spijt van zijn opgave heeft hij niet. "Binnen mij zit een domme neger. Als die zich niet op zijn gemak voelt, moet hij eruit." Veronica vond het absoluut niet leuk om zichzelf terug te zien op TV. "Ik zat niet lekker in mijn vel. Dat was echt zuur en niet leuk om te zien." Everon ziet in dat hij de eerste dagen niet had moeten benadrukken dat hij niet lekker in zijn vel zat: "Ik had lekker voor mezelf moeten houden en gewoon knallen."

 
Twee kandidaten die een vriendschap hebben overgehouden aan de expeditie zijn Sanne en Valentijn. Sanne: "Expeditie Robinson is een soort mini maatschappijtje waar je in sneltreinvaart mensen leert kennen. Je hebt alleen elkaar en als dat klikt zoek je ook steun bij elkaar." Ondanks de moeilijke momenten hebben ze geen trauma overgehouden aan het programma. Valentijn: "Ook al lijkt dat misschien zo omdat we vaak huil momentjes hebben. Maar het is soms best lekker om alles eruit te kunnen gooien." Sanne: "Emotie is ook geen teken van zwakte."

Twee kandidaten die elkaar voor de expeditie al kenden waren Geza en Sef. De stemafspraken die werden gemaakt, hebben een flinke stempel gedrukt op de expeditie. Beide heren vonden het leuk om het programma terug te zien. Geza: "Toch zie je 3 dagen in ongeveer 55 minuten. Ik kan niet ontkennen dat we strategieën hebben besproken, maar we hebben ook héél veel over andere dingen gesproken, zoals liefde en kunst. En wat er in terug komt is heel veel strategie. Maar het spel, hoe je daar overleeft, vond ik ook waanzinnig. Dat mis je als je dit nu terug ziet." Sef: "Achteraf had ik het misschien anders aangepakt, maar op dat moment leek alles een goed idee." Ze hebben echter vele kijkers vermaakt en speciaal daarvoor hebben de heren een t-shirt gemaakt.
 

Iemand die de heren dwars zat, was hun voormalig compagnon, maar ook strategisch speler Jan. Jan: "Ik ben een opportunistische speler." Zijn tactiek om open kaart te spelen na de eilandraad waar Sef werd weggestemd heeft hem de das om gedaan. Jan: "Ik vond dat hij een uitleg verdiende." Sef: "Ik hoopte hem daardoor mee te trekken in de val." Jan: "Dat was echt ontzettend dom."

De kandidaten die de finale net niét haalden waren Hans en Kees. Het moment dat Hans zijn glazen ingooide was toen hij aangaf dat hij met Kees en Edith naar de finale wilde. Hans kan zich achteraf wel voor zijn kop slaan: "Dat je met stemmen op zak naar huis gaat. Hoe dom kun je zijn? Als we nog een keer terug gaan doe ik het echt heel anders." Kees werd vooral bekend om zijn woede uitbarsting. Maar zo is hij in het dagelijks leven echt niet. Kees: "Ik ga graag de discussie aan, maar er gebeurde rare dingen daar." Dennis: "Frustratie?" Kees: "Absoluut. En verdriet, en onbegrip. Alles wordt uitvergroot op het eiland, je kunt er niet van wegrennen."

Dan is het tijd om de finalisten erbij te halen: Anne-Alicia, Geraldine en Edith. Anne-Alicia weet wel waarom er 3 vrouwen in de finale staan: "Op het juiste moment pieken." Edith denkt terug aan de eerste eilandraad, waar ze eigenlijk massaal werd weggestemd (ze mocht blijven doordat Negativ opstapte): "Op zo'n moment kan je het alleen maar persoonlijk opnemen." Aan tactiek deed ze niet. Edith: "Ik zat op eilandraden waarvan ik dacht, huh, heb ik iets gemist ofzo?"

Dan is het tijd voor de ontknoping van de proef. Wie gaat er winnen? Vorige week eindigde wij bij de 3 dames die een toren aan het bouwen waren. Geraldine is als eerste begonnen, maar haar toren valt steeds om. Uiteindelijk mag Anne-Alicia als eerste emmers water vullen. Ze heeft moeite om de juiste tactiek te bepalen en verliest tijd op Edith, die ook Geraldine inhaalt. Edith gaat met volle emmers richting het eindpunt, waar Anne-Alicia water morst, omdat de balk niet in de emmer vastzit. Edith gaat hard en denkt de eindemmer gevuld te hebben ... maar komt net water te kort. Op dat moment mag Geraldine ook eindelijk aan het laatste onderdeel beginnen. Ook Anne-Alicia redt het niet en moet nieuw water halen. Dan krijgt Edith een nieuwe kans en dit keer heeft ze wel genoeg water. De R vliegt in de fik en Edith wint!

 
Tranen van geluk overmannen Edith in de studio. Ze had niemand vertelt dat ze had gewonnen: "Dit had ik echt nooit kunnen dromen." Ze ontvangt de felicitaties van alle andere deelnemers, terwijl Dennis en Evi afsluiten. Voor Evi was het de laatste uitzending, zij stopt er mee. Vanaf volgend jaar een Expeditie met alleen maar Nederlanders. Evi, we zullen je missen!