Aflevering 3: De doolhof

We kijken terug op de vorige aflevering. De expeditie is drie dagen oud en we zien dat Everon een slechte start had. Robert en Paulien kijken vol verbazing naar het filmpje waarin ze zien dat Edith weggestemd zou zijn als Negativ niet had opgegeven. Paulien:’ Oh jeetje dat geeft absolute verdeeldheid in het vrouwenkamp’. Robert biecht:’ Nou mag ik zeggen dat ik het wegstemmen van de dames typisch dames vind. Ja jeetje mina zeg, dat gaat met zo’n groot geweld. Dat zou je bij mannen nooit, maar dan ook nooit meemaken’. Paulien:’ Ze zit dus nu voor haar gevoel bij haar vijanden’. Robert:’ Laat haar maar bij mij komen, ik maak er een winnaar van’.

Edith gaat verhaal halen bij Veronica:’ Nou ik heb er echt slecht van geslapen maar dat komt natuurlijk ook omdat het persoonlijk opnam’. Veronica:’ Voor het stemmen probeerde ik de hele tijd tegen mezelf te zeggen van ik moet stemmen, ik heb geen keus, voel je niet schuldig, je kan niet anders. Maar het is gewoon een verschrikkelijk gevoel’. Edith:’ Het is me gewoon zwaar tegen gevallen, ik wil het niet nog een keer meemaken’.
Edith biecht:’ Veronica, die vertrouw ik gewoon niet meer en die heeft een toch wel grote stempel op de groep’.

Ondertussen zijn Paulien en Robert nog steeds aan het discussiëren over de teamindeling. Paulien:’ Het is wel goed dat jij Edith heb, als we de filmpjes goed hebben bekeken van wat we hebben gezien, lag ze gewoon niet goed in het vrouwenkamp’. Robert:’ Daar is mijn hele strategie op gebaseerd. Topsporters zijn heel gevoelig dus die hebben de juiste omgeving, de juiste ambiance nodig’. Paulien:’ En die ga jij ze geven’? Robert:’ En die ga ik ze geven. Ik kies voor één persoon en daar omheen bouw ik mijn hele brigade. Ik heb gekozen voor Edith, als individuele topsporter moet je zo verschrikkelijk kunnen doorpakken en doorgaan en je kan niet meer op een ander rekenen’.
In het mannenkamp heeft Everon helemaal zijn plek gevonden:’ De natuur is zo mooi’. Hij kookt voor de mannen. Géza:’ Echt lekker Everon’.
In het kamp van Robert en Paulien is Robert aan het koken. Volgens Dennis kunnen we culinair vuurwerk gaan verwachten met deze kok op een eiland. Paulien:’ Ik zit met een chef ik had het slechter kunnen treffen. Ik had er ook met een makelaar kunnen zitten, ik bedoel die kan echt helemaal niets’. Samen eten ze de, volgens hen, overheerlijke poffertjes op.
Op Duivelseiland zit Zimra nog steeds in haar eentje. Ze besluit toch maar een kijkje te nemen bij de oesters en er op zijn minst eentje te proeven. Ze proeft er één:’ Iewl’. Ze spuugt het uit:’ Nee vind ik niet lekker, gatverdamme dat er mensen zoveel geld voor betalen zeg’.

Terug in het mannenkamp praten Géza en Sef nog even na over de opgave van Negativ. Ze vinden het handig dat hij uit zichzelf is opgestapt omdat ze dachten dat het anders moeilijk werd om hem te lozen. Géza en Sef zijn goede vrienden en hebben een verbond. Ze maken een plan. Géza:’ We weten dat we nooit op elkaar zullen stemmen’. Ze spreken af dat als er iemand moet gaan, dat Everon de zwakste schakel is en zal moeten gaan. Ook omdat hij zijn zwakte heeft laten zien.

Dennis heeft een opdracht voor Paulien en Robert. Ze moeten twee kisten zoeken door middel van een kaart die ze vinden aan de trap van de boomhut. De kisten blijven gesloten. Paulien:’ Welke gaan we als eerste halen’? Robert:’ Het verste weg’. Ze gaan op weg, Paulien ziet de kist al snel:’ Die kist is echt fucking zwaar’. Paulien:’ Oh ik weet het’. Robert:’ Rijst’. Paulien:’ Ja er zit eten in’.
Dan is het tijd voor de proef. Hans heeft zijn bandana als stropdas gestrikt:’ Ik dacht dress to impress’. Ana-Alicia:’ We’re not impressed.

de proef
Ze gaan een doolhof doen, geblinddoekt. In het doolhof moeten ze emmers zoeken, voor ieder teamlid hebben ze één emmer nodig. Dan kunnen ze naar de uitgang en mogen de blinddoeken af. Met de emmers moeten ze de naar de torens zien te komen zonder dat ze de grond aanraken. Het team dat als eerste compleet is wint de proef. Bij de mannen hebben ze de tactiek om alle emmers door te geven naar Hans. Geraldine:’ Soms voel je opeens een emmer’. Edith:’ Op een gegeven moment komen de mannen langs’. Sef wil de emmer van Edith pakken maar Edith bijt van zich af:’ Mijn emmer’! Zowel de mannen als de vrouwen komen langs de uitgang. De mannen gaan als team terug, de vrouwen splitsen. Alleen Ana-Alicia en Sanne gaan zoeken en de andere vrouwen zorgen dat ze veel lawaai maken zodat ze de uitgang weer terug kunnen vinden. De vrouwen zijn als eerste uit het doolhof met hun emmers. Ana-Alicia:’ Ik zet de emmer op zijn kop en ik voel dat, met mijn balans zit het best goed maar het is niet super stabiel. Ik besluit de emmers om te draaien’. De mannen zijn nu ook uit het doolhof. Ze hebben de tactiek om de emmers neer te zetten met twee naast elkaar zodat ze kunnen doen alsof ze lopen. Géza:’ Het gaat best goed… totdat Kees valt’. Niet lang daarna klimmen de vrouwen één voor één de toren op en winnen ze de proef’.
Everon:’ Fack it, we hebben het gewoon leuk en we gaan het gewoon nog leuk hebben. Maar ik vraag me nu af, zijn we dan straks gewoon een man kwijt? Want zij zijn nog steeds met hun zessen’. Kees:’ Ja dat komt omdat Negativ heeft opgegeven en ik zie aan hun kant niet zo snel iemand opgeven’. Terug op het eiland hebben de mannen minus Everon een gesprek over hoe ze moeten stemmen. Ze denken dat Everon het niet heel erg vind om weg te gaan. Ze besluiten om met hen allen op Everon te stemmen. De vrouwen zijn ondertussen vis aan het vangen op kamp zuid.

Robert en Paulien zoeken naar de tweede kist. Het duurt even, de kist zit namelijk ingegraven, maar dan vinden ze hem. Paulien:’ Er zaten geen handvaten aan deze kist en daar had ik echt de pest in’!

Sef en Géza hebben overleg. Ze kijken vooruit. Ze willen ervoor zorgen dat Everon geen extra stemmen op hun inzet. Maar ze willen wel extra stemmen bij andere spelers wegspelen. Everon noemt Géza de persoon die hij het meeste vertrouwt. Géza krijgt lichte schuldgevoelens omdat hij in zijn gezicht aan het liegen is:’ Maar, dat is ook het spel’. Géza gooit een bom in de groep. Hij zegt tegen de andere mannen dat hij het er moeilijk mee heeft en dat hij het wil zeggen. Kees aarzelt:’ Ik denk dat hij dan gaat kiezen tussen mij of Hans. Ik heb het vage vermoeden dat hij voor mij gaat’. Jan is er ook blij mee:’ Ik ben blij dat ze nu extra stemmen moeten inzetten, des te meer kans voor mij na de samensmelting’. Ze besluiten het te vertellen. Géza voert het woord:’ Everon, we moeten je iets vertellen. We gaan op je stemmen’. Everon:’ Allemaal’? Sef geeft aan dat het komt omdat hij er de eerste dagen al zo doorheen zat. Everon gaat nadenken of hij extra stemmen gaat inzetten.
Kees:’ Dit is zo niet leuk. Het is zo heftig. Het kan zomaar zijn dat hij al zijn stemmen inzet. Ik ga proberen dat Hans er ook eentje inzet want hij is ook een beetje een target’. Kees vraagt het. Hans:’ Ik durf er op te gokken’. Hans zet dus geen extra stemmen in. Kees probeert hem nog te overtuigen maar met weinig succes.

In het vrouwenkamp is Veronica een kokosnoot aan het open hakken. Ze heeft al dagen last van haar schouder. Edith:’ Veronica is al dagen passief’. Tegen Ana-Alicia vertelt ze:’ Veronica is niet sterk maar wel smart. Ik denk dat als het erop aankomt ze misschien wel weer zo’n zet doet. Zij kan wel goed mensen voor zich winnen’. Ana-Alicia vult aan:’ Slim, sluw’.

Bij Paulien en Robert zijn ze alweer aan het discussiëren. Paulien wil eigenlijk Valentijn nog kwijt. Robert vindt het oké en neemt Valentijn in zijn team. Paulien:’ Maar vanavond hebben ze waarschijnlijk ook weer zo’n …’. Robert:’ Zeker weten, je bedoelt een stemming’. Paulien:’ Zullen we dan twee reserves aanwijzen, een man en een vrouw’? Robert geeft Everon op als reserve en Paulien Geraldine.

Everon laat nog even horen dat hij de touwtjes in handen heeft:’ Niemand is veilig, echt niemand’. Jan:’ Wat er echt gaat gebeuren weet niemand, het enige wat we weten, is dat Jan vandaag niet naar huis gaat’.

De eilandraad
Dan is het tijd voor de eilandraad. Géza zegt dat het verlies tegen de vrouwen pijnlijk was. Kees is bang om stemmen te krijgen, vanwege het nieuwe stemsysteem. Dit zijn de stemmen:
Stem 1: Kees
Stem 2: Everon
Stem 3: Everon
Stem 4: Everon
Stem 5: Everon
Stem 6: Everon
Dan is het tijd voor de extra stemmen:
Extra stem 1: Everon
Extra stem 2: Everon
Evi vraagt waarom Everon niet in de tegenaanval is gegaan. Everon antwoord dat hij niet wou terug gaan naar een eiland waar zoveel mensen op hem zouden willen stemmen. Evi licht Everon in dat er nog een kans is om terug te komen. Zimra krijgt ook een brief. Er komt concurrentie naar het eiland en er moet een duel gespeeld worden tegen de eerste afvaller van de eilandraad.

In de vooruitblik zien we dat Paulien en Robert hun definitieve keuze moeten maken, Zimra en Everon een duel aangaan en er een proef wordt gespeeld met een soort van grote kogel. Kortom, gewoon weer kijken volgende week!