Aflevering 4 Wrecking Ball

 

Aflevering 4 Wrecking Ball
Zimra verlaat voor het eerst Duivelseiland om het duel aan te gaan met Everon. Zodra Zimra Everon ziet staan roept ze uit: "Wat een mongolen", als ze hoort dat Everon is weggestemd.
De proef gaat als volgt: rennen over de balken die over een watertje liggen. Aan de overkant hangt een net met blokjes waarop cijfers staan. Die cijfers komen overeen met de letters van het alfabet. Met de blokjes moeten ze een woord maken. Ze moeten 8 blokjes ophalen, maar mogen er slechts 2 per keer meenemen. Als de blokjes er liggen, moeten de cijfers opgeteld worden, waarna de uitkomst van deze som de sleutel is om een kistje open te maken. Degene die het eerst hierin slaagt is de winnaar van het duel en mag naar het Duivelseiland.
Het woord Robinson moet gevormd gaan worden. Al snel valt Everon van de balk af, en moet dus opnieuw beginnen. Zimra heeft al meteen een lichte voorsprong. Zimra pakt als eerste 2 blokjes. "Ik ben zo blij dat ik een sport-bh aan heb, ik stop die blokjes daar gewoon in. Die mannen kunnen dat natuurlijk niet....". Ze legt als eerste 2 blokjes neer.Everon blijkt toch wat meer moeite te hebben met het klimmen in het net dan Zimra. Zimra legt als eerste de laatste 2 blokjes neer en gaat beginnen met de som terwijl Everon nog bezig is met blokjes halen. De uitkomst van de som die Zimra oplost is 106 en dat blijkt de goede code om het kistje als eerste te openen. Daarmee is ze dus de winnaar van het duel en mag ze terug naar Duivelseiland. Everon moet helaas de expeditie verlaten. Het heeft hem hard geraakt dat hij zoveel stemmen heeft gekregen.
Inmiddels vinden de mannen en de vrouwen op hun eilanden een kistje met een portofoon. Robert belt als eerste met het vrouweneiland en deelt hun de namen mee die hun spullen moeten pakken om naar een ander eiland te gaan. Deze mededeling komt aan als een schok bij de vrouwen. Valentijn barst in tranen uit en vindt dit echt niet leuk. Edith schakelt over op "rationaliteit" en wil de schijn liever niet ophouden.
Paulien verliest Everon in haar team omdat hij weggestemd is, en krijgt Geraldine erbij. "Paulien, be happy and take the girl", zegt Robert.
Kamp Zuid zal gaan bestaan uit: Sef, Jan, Geza, Geraldine, Veronica en Anna met als "kampoudste" Paulien.
Kamp Noord bestaat uit Valentijn, Sanne, Edith, Kees en Hans met als "kampoudste" Robert.
Paulien vraagt nog snel aan Robert om haar die "zelfvastmakende knoop" te leren, maar Robert geeft als antwoord dat dat nu niet meer kan, het is te laat. Het is nu kamp noord vs kamp zuid.

Jan, Sef en Geza komen aan op het eiland waar Geraldine, Veronica en Anna al staan te wachten. Anna merkt op dat op hun eiland nu de fysiek sterke mensen bij elkaar gezet zijn, en dat het bijna lijkt of het oneerlijk verdeeld is.
Jan vertelt in de biecht dat ze onderweg al hadden gesproken over welke vrouwen ze hadden gehoopt te treffen op het eiland. En ja hoor, daar staan ze alle 3. "We hebben het nu ook niet over de lelijkste vrouwen op deze planeet."
Ze zijn allemaal erg blij met elkaar op dit mooie eiland.
Edith, Sanne en Valentijn komen aan op het eiland waar Kees en Hans staan te wachten. Ze beseffen wel dat er sterke personen op het andere eiland zitten. Het verschil is volgens Kees te omschrijven als "the beauty and the nerd".
Paulien en Robert nemen afscheid van hun eiland en de boomhut en gaan met een bootje, waar Dennis ook op aanwezig is,  op weg.
Dennis vraagt of ze tevreden zijn met hun teams, waarop ze allebei volmondig ja zeggen.
Hij laat ze de 2 kisten zien, die ze al eerder op hun eiland hadden opgehaald en die gevuld  blijken te zijn met sinaasappelen, meloen en blikjes drinken. Hij heeft ook 2 kokers in zijn handen waarin stemmen zitten. Het aantal stemmen dat in de kokers zit, is het gemiddelde aantal stemmen die de deelnemers op de eilanden hebben.  Hij laat ze kiezen, een kist of een koker.  Paulien gaat voor de koker. Robert gaat voor de kist met eten.
Robert komt als eerste aan op "zijn" eiland. Dolblij wordt hij onthaald door zijn team. Hij vertelt ze dat hij zijn eigen brigade heeft samengesteld, en dat vanaf nu de woorden "klote" en  "kut" afgeschaft gaan worden. "Het is alsof je een vocabulaire hebt van 10 woorden!"  Sanne is het er nog niet zo mee eens. "Dikke vinger" zegt ze in de biecht.  "Waarom denkt hij dat hij de baas is over mij? Dat trek ik niet lang." Hans geeft Robert wel gelijk.Robert legt ze uit waarom hij voor de kist heeft gekozen en niet voor de koker met stemmen, en Paulien wel voor de koker. Valentijn vindt het maar een domme keuze van Robert.  Robert begint met een maaltijd klaar te maken en ontdekt een blikje bier in de kist. Ze genieten met volle teugen van het eten dat Robert heeft klaargemaakt.
Op het andere eiland komt inmiddels Paulien aan, en zij vertelt haar teamgenoten hoe ze de teams hebben samengesteld.
Ze vertelt eerlijk dat ze niet voor de kist met eten gekozen heeft maar voor de koker met stemmen.
De proef
Robert ziet zijn team als een voetbalploeg waarvan hijzelf de coach is.
De beide kampoudsten zijn beiden behoorlijk nerveus voor deze eerste proef.
De teams worden door middel van een ketting aan elkaar vastgeketend. Aan het eind van deze ketting hangt een hele zware bal. Ze moeten naar een touw lopen waaraan een sleutel hangt. Met die sleutel kunnen ze de ketting losmaken van hun benen. De bal moet aan het touw worden vastgemaakt. Er wordt zo een "slinger"  gemaakt zodat met die bal 6 kruiken stuk gegooid kunnen worden.  Ze mogen op aanwijzing van de kampoudste van positie veranderen, maar alleen als de bal op de grond ligt.
Het team dat als eerste de 6 kruiken kapot heeft gegooid wint de proef. Het verliezende team moet naar de eilandraad.
Het team van Paulien moet 1 deelnemer aan de kant zetten i.v.m. het oneven aantal deelnemers. Dit wordt Veronica omdat zij last heeft van haar schouder.
De proef gaat van start met het lopen naar het touw waaraan de sleutel hangt. Het team van Robert komt daar als eerste aan.  Ze hangen de bal aan het touw en beginnen te slingeren.
Het andere team is nog bezig om de ketting los te maken als het team van Robert de 1e kruik kapot gooit. Paulien blijkt nog niet echt het overzicht op het spel te hebben.  Er lijkt geen perspectief in te zitten om dit nog goed voor elkaar te krijgen.


In het team van Robert gaat Edith ontzettend tekeer. "Het lijkt wel of er 1 of ander viswijf staat te gillen", en Robert roept haar tot de orde. Het lijkt te helpen.  Ze moeten nog maar 1 kruik kapot gooien.
Sef en Geza nemen de leiding over in hun team en gooien meteen 2 kruiken kapot. Heel snel daarna volgen de nummers 3 en 4. Kamp Noord heeft nog steeds de leiding met 5 kapotte kruiken.
Dan wordt de laatste kruik kapot gegooid door kamp Noord en daarmee zijn ze de winnaars van deze proef.
Kamp Zuid moet naar de eilandraad. Als ze terugvaren naar hun eiland, bedenkt Paulien dat Veronica met haar pijnlijke schouder wel  degene is die waarschijnlijk weggestemd kan worden.
Sef en Geza willen hun plan om met de mannen naar de samensmelting te gaan, doorzetten. De complottenmachine draait op volle toeren.  Het spel is begonnen. Veronica wil wel naar huis, maar wil ook niet opgeven.
Sef zoekt aansluiting bij Paulien. Anna en Geraldine zijn volgens hem de sterktste spelers, en 1 van hun moet weggestemd worden.  Er wordt een hoop gepraat en bekokstoofd onderling.
Op de ochtend van de eilandraad is het gekonkel nog steeds aan de gang. Anna wordt er heel onrustig van en gaat verhaal halen bij Sef en Geza. Ze gaan met z'n allen bij elkaar zitten en het lijkt erop dat ze tot overeenstemming komen om allemaal te gaan stemmen op Veronica die daar wel blij mee is. Ze besluiten om samen te blijven en geen groepjes meer te vormen (terwijl dit besluit valt zien we Jan weglopen van de groep....)


Eilandraad
Dennis wacht kamp Zuid op bij de eilandraad en feliciteert Paulien met de samenstelling van haar team.  Veronica geeft aan dat ze waarschijnlijk een ontsteking heeft in haar schouder en wil graag "ziek" zijn.
De expeditieleden gaan één voor één hun stemmen in de pot gooien, en al snel wordt duidelijk dat, in tegenstelling tot datgene wat afgesproken is, Geraldine veel stemmen gaat krijgen.
Dennis begint met het leeghalen van de pot met stemmen.
Uitslag is Paulien 1 stem, Veronica 3 stemmen, Geraldine 3 stemmen. Extra stemmen die zijn ingebracht: 2 stemmen voor Geraldine. We zien Veronica stomverbaasd kijken en Geraldine is heel erg aangeslagen en begint te huilen. "Ik was niet klaar om te gaan! Echt niet!" Ze geeft een grote vloek en lijkt heel behoorlijk boos te zijn.