Naam: Ferry Doedens
geboortedatum: 17 juni 1990Ferry Doedens (Drachten, 17 juni 1990) is een Nederlands acteur en zanger, voornamelijk bekend door zijn rol als Lucas Sanders in de RTL-soap Goede tijden, slechte tijden. Hij is eveneens bekend van zijn rol als Fiyero in de musical Wicked en als deelnemer aan Idols IV.

Hij heeft een oudere broer en een oudere zus. Zijn vader was eigenaar van een speelgoedwinkel in Drachten. Doedens bracht zijn jeugd door in Drachten en volgde het vmbo. Op vijftienjarige leeftijd speelde hij een figurantenrol in de musical Pietje Bell en speelde hij hoofdrollen in diverse lokale musicalproducties van theater De Lawei. Na de middelbare school ging Doedens de MBO opleiding Kunst, Theater en Media volgen aan de Noorderpoort in Groningen.

Doedens werd bekend door zijn prestaties als levend standbeeld. Zo deed hij dit op de Peije Dei in Drachten en won hij in 2006 de Nederlandse kampioenschappen in Arnhem. In diezelfde periode begon Doedens zich ook te ontwikkelen als zanger. In 2007 wist hij bij de laatste 18 kandidaten van Idols 4 te komen. Doedens verwierf hiermee wat bekendheid en werd niet veel later door Marco Verhagen benaderd voor de nieuwe boyband IDSF. Samen met Ivar Oosterloo, Davy Oonincx en Sonny Sinay nam hij de clip Sinner op. Ondanks dat de clip werd uitgezonden op TMF, werd de single geen succes.

In het voorjaar van 2009 werd Doedens gecast voor de rol van het homoseksuele personage Lucas Sanders in de dagelijkse soapserie Goede tijden, slechte tijden. Tijdens zijn kennismakingsinterview benadrukte Doedens dat hij zelf ook openlijk homoseksueel is.
Met zijn rol in de dagelijkse soap levert Doedens een bijdrage aan de homo-emancipatie. De relatie tussen zijn personage Lucas en die van Edwin, gespeeld door Raynor Arkenbout, was onder de afkorting Ludwin ook populair bij buitenlandse fans. De bedscène tussen beide personages resulteerde in vele tweets op socialmedia site Twitter. Hiervoor ontving hij in 2011 de mede door homowebsite Gay.nl ingestelde Gay Media Award.

Door zijn werk voor Goede tijden, slechte tijden werd Doedens al snel gevraagd voor andere programma's. In 2011 presenteerde hij eenmalig het jeugdprogramma Kids Top 20 en speelde hij een gastrol in twee afleveringen van de miniserie Gooische Frieten. Ook was hij samen met collega's Ferri Somogyi, Mark van Eeuwen en Ruud Feltkamp een team in de remake van het televisieprogramma Fort Boyard. Het team behaalde de overwinning en Doedens werd uitgeroepen tot de meest fanatieke speler.

Vanwege zijn achtergrond met muziek werd Doedens gevraagd als de alternate van Jim Bakkum in de musical Wicked. Voor deze rol was Doedens voor lange tijd in de sportschool te vinden. Sinds april is hij met regelmaat in de musical te zien. Tijdens de speciale Wicked-aflevering van GTST op 29 juni 2012 was Doedens samen met zijn collega's Chantal Janzen en Jim Bakkum in de serie te zien. In de zomer van 2012 had Doedens opnames voor de jeugdserie De Vier van Westwijk van de AVRO. In het najaar van 2012 was hij hierin samen met onder andere Tygo Gernandt te zien.