Naam: Lone van Roosendaal
geboortedatum: 12 juni 1969Eva Lone van Roosendaal (Bonn, 12 juni 1969) is een Nederlandse actrice en sopraan.

Van Roosendaal studeerde in 1993 af aan de Academie voor de Kleinkunst in Amsterdam. Daarnaast studeerde ze een jaar aan de Lee Strassberg Academy in Londen. In 1998 nam Van Roosendaal samen met Ryan van den Akker deel aan het Nationale Songfestival met het nummer Over. Van Roosendaal maakt al enkele jaren deel uit van de ABBA-cover-formatie 'Voulez-Vous'. Van Roosendaal is wereldwijd de enige vrouw die de hoofdrol van Donna in Mamma Mia! in drie verschillende landen (Nederland, BelgiŽ en Duitsland) heeft gespeeld.

Zij stond op de planken met Ellen Evers en Richard Groenendijk in 'Liedjes van Toon'. Ze heeft met oud en nieuw 2006 Madonna gespeeld in de satire/comedyserie Koefnoen, tijdens het - zogeheten - Gala van het Gouden Ding, dat op die avond werd uitgezonden op de AVRO. Deze kwam daarmee in de top 5 van best bekeken oudejaarsprogramma's van 2006.
Ze speelde in de musicals Zorro (Inez), Mamma Mia! (Donna), Cats (Grizabella) en Sweet Charity.

Op tv was ze onder andere te zien in Meiden van De Wit, ZOOP (als de moeder van Bionda) en in Voetbalvrouwen (Melanie).Ze was te zien in de bioscoopfilm Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek. In het seizoen 2008/2009 speelde ze de rol van de Duitse stewardess Heidi in de kaskraker Boeing Boeing naast onder andere Jon van Eerd. Vanaf september 2009 was Van Roosendaal opnieuw te zien als Donna in de nationale tourversie van Mamma Mia! in de Nederlandse theaters. Op 22 maart 2010 speelde ze samen met onder andere Brigitte Heitzer en Jamai Loman in Happy Birthday Mr. Sondheim, de show gewijd aan de Amerikaanse componist en tekstschrijver Stephen Sondheim.

Van Roosendaal speelde in Mamma Mia! (Nederland) 160 keer de rol van 'Donna' als alternate van Simone Kleinsma en vervolgens ook in de Vlaamse versie (alternate van Vera Mann). seizoen 2005/2006 was zij te zien als Charity Hope Valentine in de musical Sweet Charity. Voor deze rol heeft zij de Musical Award 2006 voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Grote Musical gewonnen. Seizoen 2006/2007 was zij te zien in 'Liedjes van Toon' en vervolgens in de musical Cats, als Grizabella. Voor de rol van Inez in de musical Zorro kreeg ze op 2 oktober 2011 een John Kraaijkamp Musical Award voor de Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Grote Musical.

Na Zorro was ze in 2012 te zien in een toneelstuk van Rick Engelkes-theaterproducties. In het seizoen 2012-2013 was Van Roosendaal te zien als Rose in Aspects of Love. In het voorjaar van 2013 speelde Lone naast Jon van Eerd in Jon en de jongens.