We zien het begin van de reis van de kandidaten. Ze spreken allemaal over hoe spannend het is om mee te  doen aan Expeditie Robinson en Freddy zegt dat zelfs één van zijn beste vrienden, Kay, meedoet. Na zonsondergang komen de kandidaten aan een strand in de Filipijnen waar een boodschap op hun wacht. Dit jaar worden ze niet in twee kampen, maar in drie kampen verdeeld. Het is nu aan de kandidaten om drie gelijkwaardige teams zelf samen te stellen nog voor de zon opkomt. Lone baalt dat ze nu al moeten kiezen terwijl ze nog niet weten “wat van vlees ze in de kuip hebben”. Ferry stelt voor om iets te doen met beroepen. Al snel worden de teams samengesteld door de, volgens de groep, drie sterkste mannen namelijk Remy, Loek en Rick.


De teams:
Team rood- Remy, Leo, Lone, Nadia, Anouk en Mr. Polska
Team geel- Rick, Ferry, Sabrina, Kay, Coosje en Lobke
Team blauw- Loek, Ancilla, Krystl, Juliette, Manuel en Freddy

Nadat de teams zijn samengesteld is de strijd gelijk begonnen en zitten de teams apart. Coosje laat zien dat ze bang is voor beestjes: “Dat duurt even voordat ik daar aan ben gewend”. Freddy is lang bezig om s ’avonds zijn bed op te maken. “Ik moet gewoon goed liggen”.


Op weg naar de proef bereiden de teams zich mentaal voor. Behalve Coosje, die heeft andere problemen. Ze heeft last van haar hart, maar wil dit niet laten blijken omdat ze haar team niet wil teleurstellen. Aangekomen bij de proef stelt Dennis de nieuwe presentatrice van Expeditie Robinson voor Nicolette Kluijver. Ze legt de kandidaten de proef uit. Het is een groot parcours wat als een estafette wordt gelopen. De estafette bestaat uit vijf onderdelen. Bij elk onderdeel kunnen de kandidaten survival spullen of eten bemachtigen voor hun team. Maar dat is niet alles, ze kunnen ook extra stemmen bemachtigen, maar dit kost vaak meer tijd of is lastiger. Het eerste obstakel is de waterproef, ze moeten zwemmen en een zakje meel ophalen. Als je ervoor kiest om extra stemmen te halen dan moet je over een evenwichtsbalk heen. Het tweede onderdeel is hengelen en het derde onderdeel is een modderpoel waar ze doorheen moeten. Bij het vierde onderdeel kunnen ze onder andere een vuurstick pakken of voor extra stemmen gaat door een touw van een paal te wikkelen.  Het vijfde en laatste onderdeel is een zenuwslopende touwenpuzzel. Wanneer elk teamlid deze heeft opgelost komt er een sleutel vrij waarmee een kist geopend kan worden. In de kist zit de teamvlag en wanneer deze in elkaar gezet is, wint het team. Maar waar spelen de teams voor? Het winnende team gaat naar de hemel. Een eiland met alles erop en er aan. Een meer om in te zwemmen, kruiden om mee te koken en hangmatten. Het tweede team gaat naar de aarde, wat het klassieke robinson strand is zonder voor of nadelen. En het verliezende team gaat naar de hel. Slechts een platform in een moeras, stinkend water, geen eten en heel veel muggen. Nadia: “Wat ik me voorstel bij de hel is ratten, geen eten, geen hut en misschien wel geen eens een strand maar slechts stenen”. Daarnaast moet het kamp dat naar de hel gaat, naar de eilandraad om iemand weg te stemmen. Deze persoon gaat dit jaar echt naar huis, er is geen tweede kans.


Team rood spreekt gelijk af om niet voor extra stembriefjes te gaan. Lone: “Als ik erachter kom dat iemand voor die stembriefjes is gegaan…”. Manuel wil wel extra stemmen pakken, maar niet de groep benadelen. Kay: “Geen extra stemmen, we willen gewoon in de hemel of op aarde terecht komen”. Manuel maakt gelijk als eerste haast:” Maar ik pak wel gewoon wat ik zelf wil”. Hij gaat gelijk voor extra stemmen, en gaat gelijk hard neer bij de evenwichtsbalk. Ferry gaat gelijk stoken: “Ik snap niet waarom Manuel voor extra stemmen gaat”. Leo neemt de koppositie in voor team rood. Ook in de modderpoel liggen er extra stemmen verstopt in de vorm van knikkers. Sabrina gaat proberen een extra stem te halen bij de dilemmatafel. Hierdoor haalt team blauw het gele team in. Team rood staat aan kop en is nog steeds niet voor extra stemmen gegaan. Krystl gaat voor de extra stemmen en hierdoor haalt Lobke haar in waardoor team geel weer voor staat. Remy is zich helemaal aan het klaarstomen, hij verteld dat hij het altijd lastig heeft gevonden om in een team te spelen als er een zwakker iemand inzit. Lobke denkt dat Krystl ver achter haar zit en wil voor een extra stem gaan, maar dan hoort ze Krystl en gaat ze toch door. Krystl daarentegen gaat wel voor de stem. Rick vertrekt maar op dat moment is er een probleem in zijn team. Coosje ligt op de grond en het medische team gaat een kijkje nemen. Haar hartslag is erg hoog en haar bloeddruk is veel te hoog. Ze mag niet meedoen aan de proef. Krystl staat nog steeds te wikkelen, maar krijgt de stem niet los en besluit toch een hakbijl te pakken. Rick van team geel ziet Nadia van rood lopen en haalt haar in door haar voorbij te rennen. Ferry gaat hengelen voor extra stemmen en dat gaat super snel. Binnen no time heeft hij drie extra stemmen. Dan komt hij bij de modderbak: “Ik spring in het bad als een soort van varkentje”. Ook vind hij een extra stem in de bak. Kay gaat voor de tweede keer het parcours op, omdat zijn teamlid Coosje niet mee kan doen. Ancilla moet een grote achterstand inhalen, maar dat gaat helemaal mis bij de modderbak. Ze zit vastgezogen in het modder en komt er niet meer uit. Loek staat als laatste nog te wachten tot hij mag vertrekken, maar Ancilla is nog aan het vechten tegen de modder. Na een tijdje ziet ze zelfs Kay over haar heen vliegen. Manuel: “En het duurde maar en duurde maar, ze gaat hier natuurlijk gewoon rustig haar stemmen pakken”.


Uiteindelijk komt Ancilla aan en kan Loek vertrekken. Team geel moet de touwpuzzel nog oplossen, Rick heeft hier grote moeite mee. Team rood wacht op Remy. Ook voor hem is puzzelen niet zijn sterkste punt. Maar met de hulp van zijn teamleden heeft hij hem in no time opgelost. Bij team geel houdt Sabrina de rust erin en helpt ze Rick. Team rood is als eerste binnen en gaat naar de hemel. Wanneer Loek bij de puzzel aankomt, lost Rick de puzzel op en komt team geel binnen. Team geel gaat naar de aarde en team blauw dus naar de hel. Daarnaast stemmen ze iemand weg. Krystl: “Damm dat overkomt mij weer, de eerste dag en dan gelijk verliezen”. Loek: “De hel, dat is, het ergste wat ik me kan indenken is dat je vanavond naar huis moet”. De teams vertrekken naar hun eilanden, behalve Coosje. Slecht nieuws voor haar, haar gezondheid is in gevaar en ze mag niet door met de expeditie, exit Coosje. Coosje: “Het is echt niet leuk, mentaal ben je dan heel sterk en helemaal voorbereid, maar dan laat mijn lichaam me in de steek”.


Team rood komt aan in de hemel en kijken hun ogen uit. Ze vinden een kistje met een gouden appel  waar zelfs wat eten inzit. Fruit, kruiden en nog veel meer. Lone: “Tandenborstels! We moeten wel delen maar dat vind ik niet erg”. Anouk: “We hebben echt een goede start”. Remy: “Het enige wat nog miste was een stuk kip of een vis”. Team blauw is minder enthousiast over hun verblijf plaats. Ze komen erachter dat ze door het water heen moeten. Loek: “Daar kom je nooit levend uit”. Ancilla: “Die muggen zijn het ergste”. Manuel: “Is dit een soort riool”? Ze moeten vuur maken beslissen ze. Dan komen ze erachter dat niemand een vuurstick heeft meegenomen. Loek: “Zit je in de hel, heb je geen vuur”. Op kamp aarde gaat iedereen rustig aan het werk. Hun kunnen wel vuur maken en hebben alles wat ze nodig hebben.


Nadia baalt dat ze geen stemmen heeft gepakt en is bang dat de andere teams hun nu makkelijk kunnen wegstemmen. Leo: “Als we gewoon blijven winnen dan komen we ook niet in de hel”. In de hel zijn ze aan het overleggen over de extra stemmen. Loek zegt dat hij niets heeft gepakt. Ze vermoeden dat Ancilla er zeven heeft. Ancilla zegt dat ze niet meer weet wat ze heeft gepakt, nou in ieder geval een koker. Krystl: “Iedereen is een beetje boos op haar omdat ze erg langzaam heeft gelopen”. Loek: “Die heeft gewoon negen stemmen gepakt en gaat nu in haar eentje iemand eruit knikkeren”. Op de eilandraad vraagt Nicolette hoe het in de hel is en stelt ze dat Manuel en Krystl openlijk voor extra stemmen zijn gegaan: “Daar moet je ballen voor hebben, trouwens Manuel, is daar nog iets van over”? Ancilla verteld dat ze echt vast zat in de modder en daardoor een langzame race heeft gelopen. Er wordt gestemd.

Stem 1: Ancilla, Stem 2: Juliette, Stem 3: Ancilla, Stem 4: Ancilla, Stem 5: Ancilla, Stem 6: Ancilla
Extra stemmen: Stem 1: Ancilla, Stem 2: Ancilla, Stem 3: Ancilla, Stem 4: Ancilla, Stem 5: Ancilla


Dennis: “Was je hier al klaar voor”? Ancilla: “Nee helemaal niet, ik ben pas net begonnen”. Dennis:” Dit lijkt wel afgesproken werk”. Freddy:” Dat klopt, wij dachten dat ze veel extra stemmen had en die allemaal zou inzetten”. De groep neemt afscheid van Ancilla. Ze hoopt nog op een twist, maar die is er niet.