In de terugblik zien we Freddy tegen Krystl vertellen over Kay.  Het oude team geel spant weer samen tegen Polska, Rick wint de immuniteitsproef en Krystl steelt de show in de karaokebar. Ze wint een extra stem. Op de eilandraad zien we het afscheid van Sabrina. Ze ziet het niet meer zitten. Het heeft Ferry geraakt zegt hij geëmotioneerd.

Dag 26
Polska wil met Freddy en Krystl afspraken gaan maken, maar hij weet dat elke afspraak niets waard is. “De paranoia is live, ik vertrouw niemand, met zeven mensen op een plek zitten en helemaal niemand vertrouwen, dat is sick, dat heb ik nog nooit meegemaakt.”
Rick heeft een slechte nacht achter de rug en is klaar met het eiland. Hij laat dat duidelijk blijken: “de lol is er nu wel vanaf”.
Ferry: ”Ik merk dat ik nu prikkelbaarder ben, ik heb geen zin meer om iets te doen. Het kost me allemaal veel te veel energie”.
Polska: “Weet je wat allemaal helpt, is dat ik denk dat we er bijna zijn. We gaan het gewoon halen”. Hij vraagt in de biecht aan de kijkers om vergiffenis voor het lamlendige gedrag.


Kay gaat eens navragen bij Krystl hoe het nu zit. “Ik heb tegen Freddy gezegd dat ik aan zijn zijde zit, ik zit al vanaf het begin bij Freddy en ik vind hem heel tof”.   Kay: “Voor mij is het wel heel pittig, want ik zit met een dubbelspel, want ik hoor natuurlijk bij team geel, die zullen we heel verbaasd zijn”.
Ferry en Lobke praten over het gevoel dat ze er geen zin meer in hebben. “het wordt echt zwaar nu, je denkt alleen maar aan dingen van thuis”, zegt Lobke.  Ferry zegt huilend dat hij heel trots is en dat ze mijn moeder en vriend ook heel trots op hem zijn. Lobke: “toch is het beter als je daar zo min mogelijk over denkt en nu geen contact met ze hebt, anders wordt het alleen maar veel erger”.
Krystl en Ferry: “ik denk dat Polska 8 stemmen op mij gaat inzetten, ik zet er gewoon 3 in dan heb ik er nog veel over”. Polska komt langslopen: “Ik ben zo trots op jullie, kijk eens hoe ver jullie zijn gekomen. Het lijkt mij zo tof om met jullie in de finale te staan.” Ferry: “We houden ons aan het plan, Lobke of Ferry, dan zijn we zo 2 rondes verder”.  Later in de biecht zegt Ferry: “het is lastig en niet leuk, maar ik doe het lekker toch”.

Dag 27, de proef.
Lobke: “Polska denkt dat iedereen op mij gaat stemmen, ik heb de afspraak dat ik niet voor immuniteit ga, dus ik leg mijn lot in hun handen.”
Rick heeft al immuniteit en hoeft niet mee te doen.
De deelnemers moeten zoveel mogelijk modder verzamelen, gelijk aan hun gewicht. Daardoor kunnen ze over een balk. Aan het eind krijgen ze een heerlijke koude douche. De winnaar mag met Rick naar prachtig eiland met koffie en koeken en met berichten van het thuisfront.  Ook de nummer 2 mag mee.
Kay gaat voor dikke klonten modder, Ferry voor veel heen en weer lopen.  Freddy: “je propt het tussen je oksels”. Lobke: “het stinkt ontzettend”. Ferry: “het is denk ik wel goed voor je huid”. Krystl: “ik vind het lekker die modder, doe je normaal toch nooit”. Rick: “Die proef is om te smullen als je aan de zijkant staat”.
Krystl doet de eerste poging, helaas heeft ze te weinig modder verzameld. Ze moet terug.

Kay gaat als tweede en hij heeft genoeg verzameld. Hij wint de proef en immuniteit. Kay: “ik ben blij dat ik gewonnen heb, maar ik ben nog blijer dat Dominic en Lobke niet gewonnen hebben.”
Polska doet een poging….. niet goed genoeg.
Polska en Ferry doen tegelijk een poging. Beide niet genoeg.
Krystl doet een poging. Ook niet genoeg.
Krystl probeert weer nu tegelijk met LobkeLobke niet goed genoeg. Krystl weer niet.
Poging van Polska, goed!  Hij mag mee naar winnaarseiland. Weer nummer twee!    Polska, Kay en Rick gaan naar winnaarseiland. Polska geeft Dennis een knuffel.

Lobke huilend: “Ja jammer, als het goed is zitten we hier niet zo lang maar, dus we gaan door."
Ferry: “ja ik had het graag gewonnen. Als er al mensen de moeite hebben gedaan om een brief te schrijven, ook al stonden er maar 3 woorden in…. IK …. HOU  …… VAN …… JE…… (3?!)
Krystl gaat ook even lekker janken, nu troost Ferry haar. Iedereen is emotioneel. De deelnemers zijn moe en op. Ze laten de emoties de vrije loop.

Op winnaarseiland staan er schilderijtjes voor alle drie. Met brieven en foto’s. Ook een kist met videoboodschappen.  Kay leest als eerste zijn brief voor. Kay: “dit winnaarseiland is prachtig en dan word je opeens geconfronteerd met thuis, dat is surrealistisch, prachtig."
Rick leest dan zijn brief voor van zijn moeder. “het is fijn om te horen dat ze je zo missen. Zij hadden het niet gedacht en ik had het ook niet gehad. Ik mag best wel trots zijn op mezelf en dat ben ik eigenlijk nooit, ik ben meestal erg hard voor me”.
De brief van Polska is in het Pools.  “het is even pittig hoor, het is heel mooi wat er allemaal staat”.

In het basiskamp is Ferry erg benieuwd hoe Polska zal reageren. Freddy: “hij gaat flippen, hij gaat Krystl en mij een verrader noemen”.  Lobke: “Polska gaat de jongens niet nog mobiliseren?” Freddy: “nee zeker niet met die videoboodschap en de weinig tijd”. Freddy: “het is goed dat hij met Kay en Rick zit, die letten wel op hem.”  Krystl begint weer over haar zwarte stem.
Lobke aan Krystl: “met wie zou jij de finale in willen?”
Krystl: “Daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht”.
Lobke wil graag Krystl gebruiken om de mannen uit te stemmen. Ze wil een final three met Ferry en Krystl.


Ron Brandsteder komt ook weer even op tv.  Rick waande zich in de tropen weer even thuis.
Een muziekboodschap van broer en vriend voor Kay. Hij vindt het mooi.
Een boodschap in het Pools en Nederlands voor Polska. Tijdens het eten denkt zijn vrouw altijd aan hem.
Rick krijgt het moeilijk: “hij (polska) is echt mijn vriend geworden. Dan zou ik bijna zeggen, ik stem niet op je”.

Polska: “Dit heeft me zeker energie gegeven om door te gaan, nu maar hopen dat ik erin blijf. Het voelde goed om zoiets persoonlijks te delen met Rick en Kay”.
Ze komen terug bij de andere deelnemers, Polska, Rick en Kay vertellen over wat ze hebben meegemaakt. Polska: “was bijna een Poolse waterval” wieeieieieeeieieiei
Rick::tandpastasmiley:: Hij gaat praten met Kay. Kay:”ik wil hem er niet uit hebben, Lobke is nog steeds een tactisch persoon. Ik heb liever Polska om me heen dan haar”. Rick: “aan de andere kant Kay, het is gewoon een spel”.
Eilandraad
Polska: “normaal kan ik niet tegen mijn verlies, maar nu kan ik er goed mee omgaan. Ik denk dat ik het winnen van een proef bewaar tot de finale”.
Kay: “ik voel me relaxed met de ketting”
Lobke: “ik zit vanaf de eerste eilandraad hier met spanning in mijn lichaam. Ik denk dat ik weer een kans maak om eruit te gaan”.
Ferry: “ik had heel graag een bericht van het thuisfront gehad.”

Nicolette: “er zijn brieven van het thuisfront gekomen, een brief van Paul voor Krystl, voor Ferry een hele dikke stapel met brieven van moeder en vriendje, voor Freddy ook een mooie brief. en voor Lobke een mooie hand geschreven brief met foto’s. Deze brieven mogen ze lezen maar dan mag er niet gestemd worden. Je mag niet naar de urn." Kies je ervoor om te stemmen dan verbrandt Nicolette de brieven.”
Lobke: “je maakt me niet gek. Ik weet het zeker”
Rick: “wat een wreed spel”
Ferry: “het is een hele dikke stapel hč”.
Nicolette: “ Het zijn lieve woorden”
Ferry: “ ik heb een paar keer moeten huilen omdat ik mijn emoties niet de baas was, maar ik ben geen homo. Flikker er maar in”.
Krystl: “ ik ga het volgende week allemaal wel horen die lieve woorden, gooi het er maar in.”
Freddy: “Ik ga stemmen”. Weg handgeschreven brief waar ze haar best op gedaan, dat ze me mist en dat ze me over mijn buikje wil aaien. Ik weet dat allemaal, ik hoef dat niet te lezen”.


Polska stemt op Lobke. Krystl op Polska. Freddy ook op Polska (sorry gast, ik moet verder gaan).
De rest zien we niet.

We beginnen met twee zwarte stemmen: Krystl, Freddy.
Dan de uitgebrachte stemmen: Polska, Polska, Polska, Polska, Lobke, Polska, Polska,
Extra stemmen: Lobke, Polska, Polska, Polska, Polska

Polska: “Het is zeker duidelijk. Ik vind dit echt heel jammer, ik wilde dit zo lang mogelijk erin blijven. Ik vind het wel jammer van bepaalde mensen dat ze liever het spel spelen met anderen dan met mij.”
Freddy: “het is een spelletje, ik zie het heel bot. Ik weet hoe snel jij bent en daarom wilde ik je eruit hebben”.
Ze lopen weg, Polska roept Freddy nog even terug: “hey Freddy"   (steekt 2 middelvingers op)”
Polska: “Ik vind het wel echt heel klote, ik zag mezelf wel in de finale en ook wel te winnen, ik doe alleen maar mee met dingen waarmee ik echt de beste zou kunnen zijn en dat was expeditie Robinson”.


Volgende week weer verder!