Verslag aflevering 12

 

Mr. Polska is weg. De groep praat na over de eilandraad. Freddy. “Ik vond deze wel echt pijnlijk. ‘Jullie doen het echt hè; kijk me aan op mijn Poolse blauwe ogen.’ En dan steek je iemand genadeloos in de rug. Terecht dat ie me de dubbele vinger gaf.” Het voelt Freddy niet goed, zeker nadat ook zijn beste maatje Kay ging twijfelen. “Maar ik zei tegen ‘m, houd je koel, blijf bij ’t plan. Dat hebben we gedaan, ook naar Krystl toe. Als je teveel gaat kronkelen, dan weet zij het ook niet meer en we hebben Krystl nodig.” En zo zet het 3-mans pact met de exit van Mr. Polska een grote stap richting de finale.

De expeditie is inmiddels 4 weken onderweg. De finale komt in zicht. Ferry voelt zich goed en ziet zijn kansen groeien. “Iedereen wil Lobke eruit, iedereen wil Rick eruit. En ik denk dat de mensen Kay ook als een sterkere speler zien dan ik. Dus ik denk dat ik die finale wel haal.” Rick en Kay praten nog even na over de videoboodschappen die ze zagen op winnaarseiland. Rick: “Iedereen heeft wel een meninkje over me. Ik heb toch altijd een soort van druk, dat ik gezellig wil zijn … hier hoeft dat niet meer. Hier kan je zijn wie je bent, dan ben je maar ff stil.” Kay: “Als je wint heb je vrienden.” Rick: “Dus Lobke heeft toch vrienden?”

Tijdens het eten praten de kandidaten over het verloop van het spel. Ferry: “We hebben al 12 mensen achter ons gelaten.” Freddy: “12 klootzakken.” Kay, Freddy en Krystl hebben een duidelijk strijdplan: Lobke moet eruit. Kay: “Kijk, als Lobke immuniteit wint is dat balen, liever Rick en Ferry erin dan zij.” Lobke en Rick realiseren zich dat er een grote kans is dat als één van hen immuniteit wint, de ander er waarschijnlijk uit ligt. Lobke zegt dan ook tegen Rick: “Het steekt me als sporter dat jij al 3x immuniteit hebt.” Rick: “Het gevaar is dan ook, als Lobke immuniteit wint, ik nu een bedreiging kan zijn voor de rest. En dan misschien wel de gevaarlijkste speler ben.” Lobke: “Het gaat wel eens tijd worden dat ik immuniteit haal.” Het gaat hoe dan ook spannend worden, want de proef komt eraan!

 
De kandidaten worden geconfronteerd met een flinke stellage. De kandidaten worden met hun voeten aan een touw en dobbelsteen geketend. Met die dobbelsteen moeten ze door het zand kruipen en over een toren klimmen. Als ze het parcours hebben voltooid, moeten ze met een aantal dobbelstenen een som vormen. Degene die dat als snelste doet wint immuniteit, degene die het laatst klaar is, krijgt een zwarte stem. Rick vreest direct het ergste: “Ik heb de heupen en motoriek van mijn vader, dit is niets voor mij.” De winnaar van de proef wint tevens met twee anderen een overnachting in een luxe-resort. En er is meer. Één van de hotelgasten maakt kans op het winnen van een dode stem. Met een dode stem, kan je tijdens een eilandraad iemand het stemrecht ontnemen. Rick: “Daar kan je iemand monddood mee maken.” Freddy: “Als Lobke de dode stem wint, hebben we de touwtjes niet meer in handen.”

De proef begint. De kandidaten duwen zichzelf voort door het hete zand. Het is loodzwaar. Freddy komt nauwelijks vooruit. Freddy: “Het voelt een beetje als seks met een schuurmachine.” Kay meldt zich als eerst bij de toren, maar raakt daar volledig de draad kwijt. Rick en Ferry halen hem bij. Rick: “En ik zie dat er nog iemand lekker gaat, en dat is juist degene waarvan ik hoop dat ze nog ergens in het zand steekt.” En dat is inderdaad Lobke. Lobke gaat als een speer en heeft zich als eerste met dobbelsteen en touw door toren heen gemanoeuvreerd. Krystl en Freddy liggen hopeloos achteraan en kunnen immuniteit bijna vergeten. Freddy: “In principe is het heel simpel. Je volgt gewoon het touwtje en je schuift er de dobbelsteen naartoe. Op zich niet heel moeilijk, geen puzzel … maar ja … het werkte niet.” Vooraan gaan Lobke en Rick nek aan nek. Lobke: “En dan kijk naast me en dan zie ik dat Rick weer naast me ligt. En dan denk ik, nee hè, niet weer hij.” Rick: “En dan kijk ik naar links en zie ik Lobke … het gaat me toch niet gebeuren.” Het lijkt een tweestrijd te worden tussen de rivalen.

 

Uiteindelijk weet Rick zich als eerste uit de zandbak te bevrijden en kan als eerste beginnen met puzzelen. Al snel is Rick de draad kwijt met min en plus. Ondertussen mag ook Lobke beginnen met puzzelen. Lobke pakt even haar moment om zich te focussen, maar dan is daar ineens Ferry, die ook aan de puzzel mag beginnen. Het spel ligt weer open. Ferry: “Ik heb vroeger vier jaar in de horeca gewerkt. Oprekenen, aftellen, het gaat me wel goed af.” Terwijl Ferry begint komt Rick erachter waar hij de fout in gaat. Hij heeft helemaal niet gezien dat er ook gedeeld en vermenigvuldigd mag worden. En als Ferry ook constateert dat de dobbelstenen ook hoge cijfers bevatten, is Rick helemaal in alle staten. Rick: “Mijn vader zei altijd, altijd eerst de gebruiksaanwijzing lezen, wat zit er allemaal in, wat kunnen we gebruiken. En vanuit daar ga je pas rekenen en dingen doen.” Lobke bewaart de rust. Lobke: “Ik vertrouw erop dat ik een ingeving krijg en dat het goed komt.” De overige kandidaten zwoegen nog voort in het zand, het gaat tussen Rick, Lobke en Ferry. En dan is daar de ingeving van Lobke. Ze ziet de logica in de puzzel, en wint immuniteit! De rest baalt. Rick: “Dit is precies het scenario dat ik niet wilde. Ik gun het Lobke van harte, maar deze mocht ze niet winnen.” Lobke: “Dit is zo’n gaaf gevoel, een enorme ontlading kwam eruit.” Niet lang na Lobke ziet ook Rick de uitkomst en ook Ferry weet uiteindelijk de rekensom op te lossen.
Kay, Krystl en Freddy strijden verder om de zwarte stem te ontlopen. Ze zijn volledig gesloopt. Krystl: “Ik ben helemaal naar de klote.” Kay is uiteindelijk als eerste klaar, vlak voor Krystl. Freddy is nog niet eens aan de puzzel begonnen, hij krijgt de zwarte stem. Freddy: “Een zwarte stem betekent dat je een loser bent. Maar we gaan gewoon door.” Lobke mag haar immuniteitsketting in ontvangst nemen. Nicolette: “Je blijkt een goede menselijke rekenmachine te zijn. Ik hoop dat je ook kunt incalculeren wie je mee neemt naar het luxe-resort.” Lobke maakt inderdaad een strategische keuze en kiest voor Freddy en Krystl. Drie blije mensen gaan naar winnaarseiland. Freddy en Krystl lachen in hun vuistje. Er is nu 66% kans dat ze dode stem in hun handen valt.

Lobke, Krystl en Freddy komen aan in het luxe-resort. Ze wanen zich in de 7e hemel. Krystl: “Het voelt alsof je met z’n 3en op vakantie bent.” In het basiskamp baalt Rick nog steeds als een stekker. Hij ziet het einde van zijn expeditie naderen. Ferry probeert hem op te beuren. Ferry: “Het is hier ook niet zo erg hier in het basiskamp. Met een rijstje, met een aardappeltje.” Rick: “Ik denk dat ik mijn koffer, die ik niet heb, mag gaan pakken.” Terwijl Lobke, Krystl en Freddy genieten van een douche en lekker eten, fantaseert Ferry er op los. Ferry: “Ik ben een echt resort type. Witte lakens, witte handdoeken gevouwen in de vorm van een vogeltje … to die for. En dan vier van die rozenblaadjes. Die hele ambiance, alles mooi wit … een massage.” Rick lacht, maar de camera op winnaarseiland laat zien dat er van dat alles niks gelogen is. Alles ziet er precies zo uit als Ferry het zich inbeeld. Ferry: “Over een week ben ik thuis in m’n eigen huisje … ik heb een Indonesische werkster, misschien kan ik die vragen om mijn handhoeken ook te vouwen in de vorm van een vogel.”

In het resort praten Lobke, Krystl en Ferry over de dode stem. Freddy bagatelliseert de boel, maar doet dat met een reden. Freddy: “Ik downplay die dode stem een beetje. Ook om Lobke te laten denken, we zijn toch met zijn drieën, dus die dode stem komt toch wel in goede handen.” Lobke heeft geen idee dat ze wordt belazerd. Freddy: “Het is superbelangrijk om die dode stem te hebben.” Ook de eilandraad komt ter sprake. Lobke laat de naam Rick vallen, omdat ze gehoord heeft dat Kay en Ferry daar op willen gaan stemmen. Freddy: “En daarna op Ferry.” Lobke: Kay toch?” Krystl en Freddy praten gewoon met Lobke mee, die helemaal niets door heeft. Krystl: Freddy en ik lullen gewoon alles aan elkaar. Het slaat helemaal nergens op. Het volgende slachtoffer Kay? Dat gaat natuurlijk niet gebeuren.”

 
Terwijl in het basiskamp een kokosnoot wordt geanalyseerd, worden Lobke, Krystl en Freddy heerlijk relaxt wakker. Rick ziet nog één kans om zichzelf veilig te spellen. Rick: “Laten we op Freddy stemmen. Als wij allemaal op Freddy stemmen, heeft hij er vier. En misschien heeft hij vannacht wel een scheet gelaten en denkt Krystl, ik ben helemaal klaar met Freddy. Mijn enige noodgreep.” Kay praat mee, maar biecht ondertussen: “Onzin natuurlijk, Freddy moet hier blijven.” Voor de winnaars staat een onder een parasol een heerlijk ontbijt klaar. Maar tijdens het eten krijgen de kandidaten een brief met daarin de volgende mededeling: ‘De uitkomst van de rekensom maal 3, is het kamernummer waar de dodenstem verstopt is.' Al snel hebben ze door dat ze in kamer 210 moeten gaan zoeken. Lobke, Krystl en Freddy gaan er als een speer vandoor. Kamer 210 wordt helemaal overhoop gehaald door het 3-tal. Krystl wordt bijna bedolven onder een matras. Freddy: “Als een soort paranoïde mongool ben ik alles aan het wegsmijten." Uiteindelijk vindt Krystl de dode stem in een rolgordijn. Ze is uitzinnig van vreugde. “Ik win ook eindelijk iets.” Freddy is iets te blij met de overwinning van Krystl, realiseert hij zich later. “Foutje. Oprechte emoties.” Ook Lobke gunt Krystl de prijs. Lobke: “Ik ga er vanuit dat ik in dit spel een aantal mensen oprecht kan vertrouwen, en Krystl is één van die mensen.” Ze moest eens weten…

Rick denkt na, op zijn mogelijk laatste dag op het eiland. Hij is trots op wat hij heeft bereikt. “Ik heb twee keer de ketting gewonnen, gisteren bijna een 3e keer. Dan denk ik nee Rick, je bent de sterkste speler, win gewoon die Expeditie.” Hij neemt Kay apart. Hij verandert zijn strategie. Rick gaat voor Ferry, samen met Kay, in de hoop dat Krystl meegaat. Krystl en Freddy hebben ondertussen even een onderonsje over Lobke. Freddy: “Het is eigenlijk best wel dom dat ze ons heeft meegenomen.” Krystl: “We zitten als twee kleine kindjes echt even te gniffelen, yes, hoe gaaf is het dat wij deze stem gewonnen hebben en niet Lobke.” Freddy lacht: “We zijn erg, ja we zijn heel erg hè Krystl. We genieten er gewoon van hoe erg we zijn. Wij zijn ook echt erg.” En hij gaat verder. “Ik geniet er gewoon van om het zo ratterig mogelijk te doen. Volgens mij als ik in het vliegtuig terug naar huis ga, heb ik gewoon een staart aan mijn kont van de ratterij.”

De eilandraad breekt aan. Voor Ferry, Rick of Kay is het zéér waarschijnlijk de laatste. Dat zien de heren ook in. Alles heeft te maken met de keuze van Lobke na het winnen van de proef. Kay: “Zij hebben de meeste stemmen. Maar fysiek zijn wij het sterkst.” Ferry baalt dat hij niet mee mocht naar het resort. “Dat Lobke hier nog is, is mede mogelijk gemaakt door Ferry Doedens en Sabrina.” Maar hij moet het er mee doen. Lobke, Krystl en Freddy voegen zich bij de rest. Het is tijd om te stemmen. De dode stem wordt niet ingezet, dus iedereen kan zijn of haar stem gaan uitbrengen. De reguliere stemming levert 4 stemmen voor Rick, 2 voor Ferry en een zwarte stem voor Freddy op. Maar er zijn ook nog extra stemmen ingezet. En die gaan allemaal naar Rick. Zijn vermoeden wordt bevestigd, hij ligt eruit. “Ik voelde ‘m aankomen.” Hij neemt het sportief op. Hij neemt afscheid van de groep.

En toen waren ze nog met 5. Nog één gewone proef. Nog één gewone eilandraad. Na volgende week wordt alles anders.