In de terugblik zien we dat Lobke immuniteit wint. Rick baalt en Freddy en Krystl gniffelen in hun vuistje. Krystl wint een dode stem die ze nog niet gebruikt in de eilandraad. Rick is het slachtoffer. Ferry wil graag weten wie op hem gestemd heeft. Kay: “wie denk jij, Rick en ik natuurlijk”.  Ferry geeft een high-five aan Kay.  Ferry wil ook nog weten wie die dode stem heeft. Dat gaat niet verteld worden. Ferry: “dat vind ik wel jammer”.

Dag 30
Ferryin een biecht: “Het zit er bijna op, je bent er nu wel klaar mee ook, je merkt dat je je meer begint te irriteren aan mensen”. Ik had net een irritatiemomentje met Lobke, ik heb af en toe het idee dat ze niet al te veel doet in het kamp”.
Lobke:”je weet het altijd beter en als je het altijd beter weet dan gaan mensen het ook niet meer doen”.
Ferry: “ja maar ik heb altijd het idee dat het zoveel moeite kost bij jou”.
Lobke:”Dan moet je dat zeggen en gewoon met mij bespreken”.
Ferry: “dat is wel het gevoel, maar het is nog wel een paar dagen, dus het is goed zo”.
Lobke: “je moet niet zeggen dat meer mensen dat zeggen en dat het allemaal zo is, rot op”
Ferry: “hoezo ga je nu opeens Rot op zeggen. Dat vind ik zo onaardig”.
Kay is vredesstichter: “het is allemaal oké, we zitten op een eiland en het duurt allemaal te lang”.
Ferry: “ik vind het niet leuk dat je rot op zegt”.
Lobke: “dat is niet netjes, excuus daarvoor”.
Ferry gaat nog even door: “ja ik vind dat toch niet kunnen”
Lobke: “ik zeg toch excuus daarvoor?”
Ferry: “ik mag daar toch op reageren? Ik ben goed nu”.

Kay vertelt dat zijn vader van de Fiji eilanden komt. Dit verblijf hier doet hem aan zijn vader denken. “Ik heb het weten te omarmen. Ik merk dat ik dit kan”.
Lobke: “kay is de volgende, dat hebben Freddy en Krystl afgesproken op het resort, Ferry is het er ook mee eens.” Al probeert hij nog wel te vissen naar de dode stem. Met zijn vieren wordt nogmaals afgesproken op Kay te gaan. Krystl: “Lobke heeft echt niets door, wat ik grappig vind”.
De laatste immuniteitsproef

De winnaar mag met één genodigde de eilanden bezichtigen vanuit de lucht in een helikopter.
En in de helikopter kun je een glimp opvangen van wat “de engste ER finale proef ooit wordt”.
De proef bestaat uit vuur maken, sleutel pakken, kistje openmaken.  De laatste krijgt een zwarte stem. Ferry maakt een valse start en rent naar de tafel met het hout. Die staat in het water. Met zijn gespetter maakt hij alles nat. De rest doet het wat rustiger. Lobke kijkt goed waar de wind vandaan komt. Ze heeft al snel een vonkje.  Het wil nog niet echt doorbranden.  Kay heeft het eerst vuur. Met een hefboom principe moet de wok naar het touw gebracht worden.  Emmertje water vullen brengt de wok naar het touw.  Jammer dat de emmer gaten heeft. Lobke heeft ook vuur.  Krystl, Freddy en Ferry zijn nog steeds bezig. Kay wint immuniteit. Ferry: “ik word er helemaal krankzinnig van”. Krystl: “ik blaas me echt rot, maar het lukt gewoon niet”. Freddy zijn vuur brandt ook. Hij moet water halen om de hefboom te laten werken. Freddy: “ik doe wat zand bij het water, dat is zwaarder. Je moet ook niet eerlijk spelen”.   Maar dan vallen er houtblokken uit zijn wok.  “Freddy: “tja koekje van eigen zanddeeg”. Ferry zit nog steeds te schelden.  Lobke wordt tweede, Freddy wordt derde. Krystl: “ik ben redelijk kansloos, ik denk ik heb nog 3 stemmen over en ik kan iemand een dode stem geven, dus ik maak me niet druk”.
Kay bedankt zijn pa en stiefbroer voor het winnen van de proef: “wij staken vroeger echt alles in de fik”. Dan mag hij iemand meenemen: “ik neem mijn gabber Freddy mee”.  Krystl: oké dat was dus echt iets te duidelijk, want niemand weet dat ze vrienden zijn”. Freddy: “ik ben een bofkont, ik ben niet goed in proeven, maar mensen gunnen mij”.

Ferry zit later met de twee dames in het basiskamp: “ik ben niet geïrriteerd maar ik had het wel verwacht dat Kay mij mee zou nemen.”  Lobke: “Ik denk dat het een tactische keuze is”.  Ferry: “of Kay wil mij er uit hebben”. Lobke: “ja dat kan allemaal, we moeten er goed over nadenken”. Ferry: “we zullen het wel horen, we zullen het wel zien”.
Freddy en Kay gaan nog even proosten, ze zitten in een restaurantje te wachten op de helikoptervlucht.  Ze genieten nog even van het feit dat hun tactiek gewerkt heeft.Ferry: “ik heb gewoon de hele maand gekookt, maar ik kreeg het vuur niet aan”
Lobke: “immuniteit voor Kay was niet het plan.  Gisteren was besloten dat Kay eruit gaat.  Plan B was Ferry, dus ik heb er geen probleem mee om Freddy er nu uit te stemmen”.
Ferry: “ow daar heb ik ook geen probleem mee”.
Lobke: “als we Krystl aan onze kant kunnen krijgen, dan wordt het Freddy. In vertrouwen, Krystl heeft...
Ferry: “de dode stem?”
Lobke: “Ja, we moeten Krystl voor ons winnen”.
Ferry in biecht: “Ik praat met Lobke mee, terwijl ik haar eruit wil hebben. Ik heb Freddy in vertrouwen verteld dat ik twee extra stemmen heb. Had ik dat moeten doen? Dat weet ik niet”.
Lobke in biecht: “ik ben blij dat we even met deze mensen op een eiland zitten. De finale is dichtbij.”
Krystl en Ferry: “Ze probeert haar eigen hachie te redden, we praten gewoon mee”.
Ferry: “Ik wil wel van Kay weten waarom hij mij niet mee nam”.
Krystl: “We zeggen dat we op Freddy gaan, inclusief dode stem”.
dag 31
Weer een gesprek over de eilandraad. Lobke praat vrolijk mee.
Weer een gesprek over de eilandraad. Nu Ferry, Krystl en Freddy: “als ze niks door heeft, heeft ze echt haar kop in het zand”.
Lobkein biecht: “De finale komt wel dichtbij, ik heb met Krystl gesproken, haar vertrouw ik. De sporter in mij is boven gekomen, het feit dat ik geloof in mezelf, heeft me ver gebracht”.

de eilandraad
Nicolette heet iedereen welkom bij de allerlaatste eilandraad, ze vraagt eerst Freddy naar zijn helikopterervaring.
Freddy: “het was fantastisch, alsof je door de lucht zweeft”.
Kay: “het was niet moeilijk om iemand uit te kiezen, ik respecteer Freddy als persoon en het sterke karakter van hem. De ketting voelt zwaar en veilig”
Lobke: “Nee, ik voel me niet veilig, ik heb me altijd gespannen gevoeld op de eilandraad. Na zo’n proef gaan er twee groepen een andere kant op en je weet nooit wat er dan besproken wordt. Kamp geel is niet meer heel sterk, de band met mij is niet meer zo heel sterk”.
Ferry: “Ik ben heel trots, ik heb dan wel nooit immuniteit gehaald, maar 31 dagen zonder eten, ik ben wel trots”. 
Krystl: “hier zitten zonder immuniteit ooit. Ik blijk niet de sterkste te zijn maar ik ben daardoor niet minder trots. Met een zwarte stem, zo zei het. Ik hou vol op karakter”.
Nicolette: “ga jij de dode stem inzetten? “.
Krystl: “ja, ik ga hem inzetten op Freddy”.
Freddy: “oke, we zullen zien hoe dat loopt”.
Stemmen:
Kay zien we niet
Lobke op Freddy  (“sorry, jongen je hebt het ontzettend goed gedaan”)
Krystl op Lobke (“sorry, lobke, ik ga niet mee op Freddy want dat is mijn mattie en ik had nog wat extra stemmen dus die moeten op”.)
Ferry zien we niet.

Stemmen tellen.
1 zwarte stem op Krystl,gewone stemmen op Lobke, Freddy, Lobke, Lobke.
Extra stemmen:   Lobke, Lobke, Lobke, Lobke, Lobke
Ondertussen kan Ferry zijn lachen niet meer inhouden.

Lobke: “Tja een plan, dat niet heeft gewerkt. Aan de mannen had ik ook niet veel gehad. Ferry heeft ook nog aan mijn kant gestaan, maar het heeft niet gewerkt."
Ferry: "Wat ik eigenlijk heel grappig vindt, is dat Lobke ook heel tactisch heeft gespeeld. Ik had nog een geheim wapen en dat waren twee extra stemmen. Ik had ze nu graag ingestemd.”
Lobke: “Waarom is de geheime stem naar Freddy gegaan”.
Ferry: “Om het verrassingseffect wat groter  te maken”.
Freddy: “ze wou Kay eruit hebben, dat heeft niet gewerkt. Ik  vind Lobke een moedige speler en heb groot respect voor hoe lang ze het heeft volgehouden. Ik vind het ook heel fijn om met deze vier naar de halve finale te gaan”.
Lobke: “ja ik voel me in de maling genomen. Maar ik hou de eer aan mezelf, ik ben zelf ook tactisch bezig geweest. Ze waren bang voor me in de finale denk ik.  Mijn hoogtepunt was het winnen van immuniteit, de eerste eilandraad na de samensmelting de mannen te slim af zijn geweest. Ik heb veel nagedacht over mijn toekomst en daar kan ik nu mee aan de slag”.


Volgende week een doldraaiende proef!