Verslag aflevering 14

 

De kandidaten praten na over de eilandraad. Kay spreekt Freddy en Ferry aan op hun gedrag. “Dat is niet chique jongens.” Ferry gooit het op ontlading en al snel is zit iedereen weer op één lijn. Het is tijd om uit te rusten, want er wacht de dag erop een halve finale proef.

Dag 32. De dag van de halve finale. Ferry en Krystl hebben een onderonsje. Krystl denkt dat mensen haar onderschat hebben: ”Doordat ik klein ben, denken mensen vaak ook dat ik lief ben. Ik heb ook laten zien dat ik sneaky ben en tactisch kan spelen.” Ferry: “Je moet het wel zo spelen, anders kom je niet verder.” Voor Freddy en Kay is het tijd om hun jarenlange vriendschap op te biechten. Krystl is al op de hoogte, maar Ferry nog niet. Ferry is onder de indruk. “Dat wist ik helemaal niet. Dat hebben jullie goed gespeeld.” Freddy:Ferry heeft ook de hele tijd de boel lopen belazeren, dus is het wel leuk dat je het beter hebt gedaan dan hem.” Kay: “De beste leugenaars zitten vandaag aan tafel.” Dan is er post. De proef is daar. Één van kandidaten keert niet terug op het eiland.

De kandidaten worden gedropt op een enorme stellage. De kandidaten moeten zich vastklampen aan een deegrol. De kandidaten nemen het in duo's tegen elkaar op. De opdracht is simpel: degene die als langste blijft hangen wint. De twee verliezers moeten nog een keer tegen elkaar en de wie daar verliest, haalt de finale niet. Het eerste duel is tussen Krystl en Ferry. Ze klemmen zich vast aan de deegrol; het touw wordt doorgehakt en met een noodgang gaan ze er vandoor. Krystl valt er als eerste af. Ferry is door naar de finale. Ferry is blij dat ie door is, maar heeft ook pijn aan zijn been. Gelukkig valt het mee. Krystl wil niet nog een keer, maar zal nog een keer moeten tegen de verliezer van het duel tussen best buddy’s Kay en Freddy. Zij hebben naar de anderen gekeken; het ziet er niet fijn uit. Maar ze zullen toch moeten. Freddy hangt volgens eigen zeggen niet lekker als de deegroller er weer vandoor gaat. Freddy laat ook als eerste los. Kay zit ook in de finale. Maar het gaat niet goed met Freddy. Hij is met zijn oor op het water geklapt. Hij wil een dokter zien. De anderen maken zich zorgen. De dokter stelt een diagnose: gat in het trommelvlies. Om verdere kans op schade te voorkomen, mag Freddy niet verder spelen. En zo moet Freddy in het zicht van de haven de expeditie verlaten. Zijn expeditie begon met een ongeluk en eindigt er met een. Krystl mag met Kay en Ferry naar de finale. Met tranen in de ogen neemt iedereen afscheid van Freddy.

 
Krystl, Kay en Ferry genieten met een wijntje en wat zoutjes van hun plek in de finale. Ook toosten ze op Freddy, die het net niet gehaald heeft. Kay: “Aan de ene kant ben ik heel blij, want ik kan de hele expeditie meemaken, van begin tot eind. Maar zonder mijn vriend, dat vind ik wel heel ***.”  Krystl: “Het voelt nu wel een beetje of ik deze plek niet helemaal waard ben.” Krystl is een beetje down. Het voelt dubbel, maar het is overmacht, niemand kan er wat aan doen dat Freddy eruit ligt. Ze besluiten er van te gaan genieten en het kamp af te breken. Nog één avondje om het kampvuur met een bakje rijst. Nog één keer terugblikken op het spel. Nog één nachtje slapen en dan is het tijd voor … de finaleproef.

De volgende ochtend nemen Krystl, Kay en Ferry afscheid van het eiland waar ze de hele samensmelting hebben gezeten. Nu kunnen ze niet meer terug. De zwaarste uitdaging tot hun toe komt eraan: de finale proef. En die bepaalt wie de winnaar van Expeditie Robinson 2014 wordt. Dennis en Nicolette horen de kandidaten nog even uit. Gaat er weer een vrouw Expeditie Robinson winnen? Krystl: “Ik voel me wel een beetje verplicht.” Dan is het tijd voor de uitleg van de proef.

 

De kandidaten worden opgesloten in een kooi die 10 meter boven de zee hangt. Ze moeten zichzelf hieruit zien te bevrijden. Eenmaal uit de kooi, moeten ze naar een kano zwemmen, waarmee ze de oversteek kunnen maken. Halverwege de route kunnen ze een fakkel op hun kano kunnen aansteken. Met de fakkel moeten ze een touw doorbranden, waarmee het tactische labyrint spel gestart kan worden. Wie dat tot een goed einde brengt kan kokosmunitie pakken en kan met zijn of haar kano naar het platform varen. Daar aangekomen moeten ze met hun munitie proberen een target in de zee te raken. Wie dat als eerste lukt,is de winnaar van Expeditie Robinson 2014.
De kandidaten bereiden zich mentaal voor. Kay: “Je moet zwemmen, je moet peddelen, je moet een puzzel oplossen, vuur aansteken, met een katapult schieten … ik heb er héél véél zin in.” Krystl: “Ik ben niet goed in roeien en de halve proef bestaat uit roeien. Nee!” Ferry: “Het enige wat ik kan doen is mezelf 200% geven. Kom maar op met het spel, ik heb er zin in!”
De proef begint. Na één minuut heeft Krystl al de touwtjes los en kan ze uit de kooi springen en richting haar kano zwemmen. Kay volgt niet veel later en vlak erna is ook Ferry ontsnapt. Het is een nek aan nek race richting de kano. Krystl vergeet de kano los te maken, waardoor Kay en Ferry haar voorbij gaan. Krystl en Ferry hebben moeite vooruit te komen met hun kano. Ferry gaat alle kanten op en Krystl komt amper vooruit en botst ook nog tegen een rots. Kay neemt hierdoor een aardige voorsprong. Tenminste, dat denkt hij, want hij gaat de verkeerde kant op (waar kennen we dit van?). Kay: “Ik voel mezelf een kluns.”
 
De kanotocht is zwaar. De kandidaten raken vermoeid, ook mede door de wind die is komen opzetten. Ferry drijft af. Kay besluit een bocht te nemen, waardoor hij richting de fakkel wordt geblazen. Dat blijkt een slimme zet, want hij kan als eerste zijn fakkel aansteken. Nadat hij zijn fakkel heeft aangestoken is Kay al vrij snel op het strand en kan hij het touw gaan doorbranden. Krystl probeert aan te leggen bij het vuur, maar krijgt haar kano niet onder controle en dreigt af te drijven. Uiteindelijk lukt het toch om haar fakkel aan te steken. Eenmaal op het eiland aangekomen is Kay al met de puzzel bezig. Ferry besluit zijn kano uit te springen en zijn boot voort te trekken, in de hoop ooit nog bij het vuur te komen. Als Krystl haar touw doorbrandt, lukt het Ferry ook eindelijk om vuur te pakken. Kay heeft de labyrint puzzel nog niet voltooid. En ook Krystl heeft er moeite mee. Ferry is ook eindelijk op het strand aangekomen. Eigenlijk ligt alles weer open. Kay probeert de kalmte te bewaren. Dat lukt Ferry zeker niet. Ook Krystl komt er niet uit. Gaat het iemand überhaupt lukken om de labyrint puzzel op te lossen?

 

We zien het volgende week! Dan zien we wie de winnaar wordt en wordt er met alle oud kandidaten teruggeblikt op de expeditie.