Verslag aflevering 3

 

Het blauwe team praat na over een bewogen eilandraad. Is het toevallig dat alle mannen voor Juliette gingen? Loek heeft een strootje getrokken, Freddy denkt daar zo het zijne van. “Als je strootjes gaat trekken, ik denk dat je zo vaak de dans kan ontspringen, maar het is wel een tactiek.” De volgende ochtend praten Loek en Krystl na over de stemming. Zij denken aan toeval, maar ondertussen biecht Freddy aan de kijkers op dat dat niet zo is. “Het was een tactische stemronde, dat heb ik met Manuel bekokstooft.” Later spreekt hij er ook nog over met Manuel. “Het spel vraagt niet altijd om eerlijkheid, je wilt zo ver mogelijk komen.”

Het gele team geniet in de hemel van een relaxte ochtend. Rick gaat samen met Lobke vissen. Hij vangt een vis. “Hij hangt aan je hengel … dan ben je gelukkigste man op aarde. Dat kom je wel als een koning en koningin terug in dat kamp.” Het gele team geniet van de ‘enorme’ vis. De teamspirit is goed. Op aarde is dat anders. Nadia kan haar draai in het rode team niet vinden. “Ik vind het moeilijk me sociaal hier te nestelen. Ik vind het best wel zwaar om met onbekenden op een onbewoond eiland te zitten. Hoe langer je hier zit, hoe moeilijker het is de ruwe kantjes van jezelf te verbergen. Er wordt zo weinig gelachen.” Daarna zien we een klagende Lone en Leo in beeld. Het leven in kamp aarde gaat niet over rozen. In de hel doet ondertussen iedereen zijn ding. Loek: “Omdat we kamp kneus zijn hebben we een vuurstick gekregen.” Ze gaan pannenkoekjes bakken. Freddy wil met een stok de pan van het vuur halen, maar de stok breekt af en krijgt het hete baksel over zijn voet heen. Hij moet mee met de Expeditie dokter naar het vaste land voor onderzoek; hij heeft een tweedegraads brandwond. Als hij binnen 24 uur niet terug is, zit zijn Expeditie erop. Terwijl kamp hel duimt voor een spoedige terugkeer van Freddy, mogen het gele en rode team zich weer opmaken voor een proef, voor het verblijf in de hemel. Het is een krachtproef. Lobke: “Ik hoop geen handje drukken tegen Remy!”

 
Het rode team arriveert als eerste op de proef locatie. Een enorme zware bal ligt op het strand. Lone: “We gaan er vanuit dat we gaan winnen.” Leo: “Als snel is duidelijk dat de bal ergens naartoe geduwd moet worden. En dan zijn wij in het voordeel, wij hebben Remy Bonjansky.” Ze zien het al helemaal zitten. De teams moeten elk 1 man en 2 vrouwen afvaardigen. Remy twijfelt wie hij van de dames hij naast Anouk moet kiezen. Uiteindelijk kiest hij Lone. Nadia is not amused: “Ik vind dat zoiets gezamenlijk moet worden besloten.” Ze laat dit duidelijk merken aan het team, maar Remy’s beslissing staat vast. Het gele team arriveert daarna. Ze zien de enorme bal liggen, en Remy staat ernaast. Kay: “Op dat moment zakt de moed in je schoenen.” Kamp geel kiest uiteindelijk voor de samenstelling Rick, Lobke en Sabrina.

De proef begint. Kamp geel neemt een kleine voorsprong. Lobke: “Op dat moment gaat er bij mij een klik om, dat het echt mogelijk is.” Remy besluit gebukt voor de bal te gaan staan. Het gele team kan zo niet vooruit, maar het rode team zelf ook niet. Remy: “Laat ze maar even duwen, daarna gaan wij.” Rick: “Het is een blok beton waar je tegen vecht.” Het is een zware battle. De bal beweegt amper. De kandidaten staan in de volle zon. Ze zijn al meer dan een uur bezig. Sabrina: “Er komt gewoon geen einde aan.” Langzaam schuift het gele team op. Maar het wordt het ook vloed. Anouk ziet dat Sabrina als eerste met haar voeten in het water komt te staan en hoopt daarvan te profiteren. Remy gooit er een strijdkreet en brengt het rode team iets terug, maar lang kunnen ze er niet van genieten. Ondertussen ligt de bal bijna in het water. Het gele team is er bijna, als Rick bijna knock-out gaat. Hij ziet sterretjes. Remy: “Als je hoort dat het andere team bijna dood valt, weet je, ik moet nog ff door.” Maar Rick herpakt zich. Onder leiding van Lobke gaan ze langzaam vooruit … en ze winnen! Lobke: “Het was zo’n euforisch moment, maar we zaten zo stuk, dat we het niet meer konden vieren.” Rick:”Gewoon Remy, een K1 kampioen verslagen. Daar heb ik nu een K3 fan van gemaakt.” Kamp geel verlengt zo zijn verblijf in de hemel, en het rode team gaat terug naar de aarde. 
Het blauwe team in kamp hel krijgt hier niks van mee. Ze zijn nog maar met 3. De verslagenheid door het vertrek van Freddy is groot. Ze maken zich zorgen. Manuel: “Verbrand. In de hel.” Maar Manuel heeft nog meer redenen om zich zorgen te maken. Freddy moet een nachtje op het vaste land blijven. Manuel: “Alsjeblieft Freddy, kom terug. We hebben een hele strategie bedacht, nu is mijn partner in crime weg. Ik zit nu alleen, in mijn eentje, met m’n rug tegen de muur. Hij moet terugkomen, dan kunnen we het spel afmaken.”

Het rode team keert ondertussen terug op kamp aarde. Ze proberen nog iets positiefs uit de nederlaag te halen, maar dat is eigenlijk onmogelijk. Ondertussen geniet het gele team hernieuwd van de luxe in de hemel. Rick: “Dit is nog beter dan de vis van vanochtend!” Vooral Lobke krijgt veel credits. Op de aarde kan Nadia nog steeds niet verkroppen dat Remy Lone boven haar verkoos. Ze deelt haar frustraties met Anouk. Nadia: “Ik vind niet dat we Remy op een voetstuk moeten zetten, hij is gelijk aan een ieder van ons. Volgens mij doet Lone enorm haar best om bij Remy in de smaak te vallen en Leo kijkt enorm tegen hem op.”

In de hel is het stil. Manuel: “Ik heb het gevoel dat kamp hel een soort uitstervend ras is.” Iedereen is moe, ze willen weg uit de hel. Maar daar hebben ze Freddy voor nodig. En net als ze de moed dreigen op te geven, keert Freddy terug in het kamp! Manuel: “Ik ben blij dat ie terug is. Ik heb ‘m nodig. Los van het feit dat ik het een aardige, joviale kerel vindt, is het belangrijk voor mij dat ie in het spel is.” Hij is net op tijd terug voor de immuniteitsproef. De spirit is gelijk goed. In tegenstelling tot bij het rode team. De nederlaag van de dag ervoor heeft een aantal spelers nog niet verwerkt.

 
Team rood en blauw arriveren op het strand. Dennis vangt hen op bij de bal die Remy en co gisteren nog een nederlaag bezorgde. Achter de bal staat de volgende proef klaar … de eetproef! Freddy: “Ik zie bam, eetproef, yes!” Nadia: “Dit is de proef waar ik het meest tegenop zie deze expeditie. Ik vind het ontzettend goor en ranzig.” Remy: “Ik heb van tevoren gezegd, als de eetproef komt, heb ik verloren. Want ik ga dit niet eten.” Er staan 7 gerechten klaar. Het is 1 tegen 1, degene die het als eerste opeet, krijgt 1 punt. Het team dat als eerste 4 punten heeft, wint en hoeft niet naar de hel én ontloopt de eilandraad. Het eerste gerecht is kikkers, het wordt Nadia tegen Krystl. Freddy probeert Nadia uit haar concentratie te halen door ‘Vies hè’ te roepen, maar het werkt niet. Ze heeft als eerste haar mond leeg. Het is 1-0 voor het rode team. Nadia: “Ik heb nu wel aan het team laten zien dat ik er echt voor ga.” Het volgende gerecht is ingewanden van een varken, gekookt in bloed. Loek: “Dat klinkt lekker, dat staat in Frankrijk ook op een gewone menukaart.” Loek neemt het op tegen Lone. Loek eet lekker door, maar krijgt het niet doorgeslikt. Lone heeft daar geen moeite mee, en sleept zo het tweede punt voor haar team binnen. Dan is het tijd voor levende maden. Freddy meldt zich aan voor het blauwe team en strijdt tegen Anouk. Anouk: “Deze moet ik doen, om mijn angst te overwinnen.” Ze eet snel, maar Freddy eet zo op alsof het frietjes bij de McDonalds zijn en heeft als eerste zijn mond leeg. Het is 2-1. Een ei met foetus is gerecht nummer 4. Manuel en Leo gaan het proberen op te eten. Manuel focust zich, terwijl Leo zich bij voorbaat al niet goed voelt, met dank aan ‘Vieze Freddy’, die zijn naam eer aan doet, door vieze taal richting Leo uit te slaan. In recordtijd werkt Manuel het ei naar binnen. Het staat 2-2. Remy slaat helemaal wit uit. Het vindt het vreselijk.

Het 5e gerecht is … een hamburger? Jawel, met alles erop en eraan. Remy: “Ik weet zeker dat ze me hier voor de gek houden.” Het wordt Remy tegen wederom Manuel. Remy: “Ik neem een hap, ik denk … dit smaakt naar hamburger … maar er moet iets mee zijn.” Maar er is echt niks mee. Terwijl Manuel smult van de hamburger, krijgt Remy het niet weg. Het moet er van kokhalzen. Het is een mindfuck. Remy is er klaar mee. Hij gooit de hamburger weg en geeft op. Het is 3-2 voor het blauwe team. Anouk: “Je hebt jezelf gek gemaakt in je hoofd.” Nog één overwinning en team blauw is eindelijk de hel uit. Manuel eet ondertussen rustig de hamburger op. Dan is het tijd voor het 6e gerecht: zoute visjes. Het wordt Freddy tegen Mr. Polska. Manuel: Mr. Polska vind ik gevaarlijk. Polen eten gewoon ingewanden van schapen.” Mr. Polska propt in één keer alle zoute visjes in zijn mond. Dat blijkt een foute keuze. Door al het zoute water dat vrijkomt, krijgt hij het niet doorgeslikt. Freddy eet de visjes stuk voor stuk. Mr. Polska: Freddy is echt een monster, een prullenbak.” En Freddy wint! Team blauw is eindelijk verlost van de hel. Voor team rood kan het contrast niet groter. Mr. Polska: “Starting at the top, now we are at the bottom.” De hel wacht. En misschien nog wel erger ... de eilandraad.

Het rode team arriveert in de hel. Ze zien dat ze allemaal op het platform moeten slapen. Lone: “Ik vind iedereen heel aardig, maar ik houd wel een beetje .. space.” Toch zijn niet ontevreden met het huisje dat team blauw heeft achtergelaten. Want op de aarde is namelijk helemaal geen kamp te vinden. Loek: “Hoe lui zijn ze wel niet geweest? Ze hebben drie dagen lopen zonnen zeker. Ze verdienen dat ze in de hel zitten.”
Een nieuwe dag breekt aan. Het rode team is brak. Ze hebben beroerd geslapen. Leo: “Het is allemaal niet zo romantisch als het lijkt.” Maar al snel is de focus op de eilandraad gezet. Leo en Lone besluiten eens te gaan babbelen. Ze voelen zich niet bedreigd. Hun focus is al snel op Nadia. Leo: “Een stoorfactor. Ze is lief en leuk, maar ik word er een beetje moei van.”  Lone: “Tot aan de samensmelting, kies je voor de sterkste samenstelling, dus kies ik voor Nadia.” Ze besluiten stemmen te gaan winnen, maar het plan lekt uit en al snel is Nadia op de hoogte van de coupe tegen haar.

Op de aarde update Manuel Freddy over de verhoudingen in het kamp. Krystl heeft Manuel benaderd om op Loek te stemmen bij een eventuele eilandraad (dit was voor de eetproef). In de hemel geniet met ondertussen van hun hangmat. Kay denkt aan zijn vriend Freddy. De heren kennen elkaar al 18 jaar, maar niemand weet dat. “Ik kom op een punt dat ik me schuldig begin te voelen. Maar dan denk ik weer, nee, ik moet strategisch bezig blijven.” Ondertussen probeert Nadia Anouk voor zich te winnen. Anouk kan de beslissende stem hebben op de eilandraad. Het is Lone of Nadia. Anouk twijfelt enorm. Op de eilandraad zal blijken welke kant ze gekozen heeft.

Op de eilandraad wordt al snel duidelijk waar de stemming op uit gedraaid is. Het is 4 stemmen voor Lone en 2 voor Nadia. Er zijn geen extra stemmen ingezet, dus moet Lone naar huis. Ze is verrast. “Ik heb het niet helemaal zien aankomen. Dat is wel heel pijnlijk.” Tijd om afscheid te nemen. Het rode team is vanaf nu met 5. Maar bestaat het rode team binnenkort nog wel? Dat zien we volgende week in een nieuwe Expeditie Robinson!