In de terugblik zien we Leo in de hel en we kijken nog even terug naar de discussie in team geel tussen Sabrina en de rest van het team. Ook de ruzie in team rood tijdens de kokosnoten gooi proef komt nog even terug. Op de eilandraad werd Nadia weggestemd, zij mag naar de hel.

Nadia: “Daar zit ik dan weer in de hel, met uitgerekend Leo”. Terwijl Nadia zachtjes aankomt, slaapt Leo rustig door. Nadia besluit hem wakker te maken, maar ziet daar toch vanaf.
Team geel praat nog even na. Kay: "Ik denk wel dat ze het begrijpt, hoop ik".  Lobke: “Ik denk dat we wel de juiste beslissing hebben gemaakt en met dit team de volgende proef super in kunnen knallen”.

Dag 15


Sabrina: “De sfeer op de eilandraad was vervelend, ik ben blij dat het team heeft ingezien dat ik toch een waardevol lid ben van team geel”

Leo wordt wakker in de hel en ziet dat Nadia naast hem ligt: “ik heb bezoek gekregen daar waar ik bang voor ben, Nadia, dat voor mij de hel persoonlijk nog iets erger maakt, ik heb geen zin om sociaal te doen, ik heb geen zin om te praten over wat dan ook en zeker niet met Nadia”.
Nadia: “ik zit hier nu in de hel, Kay zei in het begin van het spel, ow Nadia ik zou nooit op jou stemmen, maar hij heeft me er gewoon keihard uit gestemd. Ik ben vanaf nu meedogenloos."

Kay: “ik had Nadia beloofd er niet uit te stemmen, maar dat voelt als verraad. Ik voel me wel schuldig. Ik heb haar blij gemaakt met een dooie mus.” Rick: "Dat begrijpt ze wel hoor, ze neemt het je heus niet kwalijk ofzo”
Ondertussen in de hemel zijn ze aan het genieten van de hangmatten, maar niet allemaal.
Loek: “ik had niet verwacht dat Robinson zo zou verlopen, ik had andere mensen verwacht. Het is wederzijds het gevoel van geen klik. Ik lig daarom lekker op het strand. Vooral de gesprekken over hoeveel wijven je hebt geneukt, dat heb ik gehad  zeg maar.” Manuel: “vind je de groep te jong?” Loek: “Dat heeft niks met leeftijd te maken denk ik”. "Te weinig intellectueel?” Loek: “het gaat alleen maar over stoer stoerder stoerst”.  Freddy: “terwijl jij natuurlijk stiekem het stoerst bent”.
Later in een biecht: “ik zou liever alleen in de hel zitten”.
Polska: “de samensmelting komt eraan. We moeten nu het juiste groepje maken. Freddy, Manuel, Remy en Polska, als we nu met z'n vieren blijven stemmen, dan rollen we ze één voor één op."

Nadia: "Ik vind het moeilijk met Leo, hij is een beetje autistisch en ik kan niet als een zeehond op dit hokje gaan zitten." Leo: “ik zit er sterk aan te denken om op dat ding te gaan slaan”. Nadia: “echt waar dat is nog veel te vroeg”.  Leo: “ik denk dat we hier tot de finale gaan zitten”. "Dat weet je toch niet?”
“Dat is de pest we weten niks en als ik iets in mijn kop heb.....”  Nadia probeert hem over te halen, denk positief, we hebben nog genoeg eten... Leo denkt na.

Polska vangt een visje. Manuel en Krystl babbelen nog even over hun plannetjes. Manuel adviseert haar om eerst op Loek en daarna op Anouk te stemmen. Krystl gooit haar principes opzij: “in het begin had ik best moeite met Manuel, maar nu begrijp ik dat we elkaar nodig hebben”.
Ferry: “de verveling krenkt me, de stiltes vallen ook, een soort van korte leerschool in 30 dagen over jezelf. Ik heb veel prikkels nodig en die heb ik nu niet, ik word er sterker van” Huilend in een biecht: “ik merk dat ik het moeilijk krijg, ik mis mijn vriendje en mijn moeder en ik wil niet huilen, maar soms wil ik gewoon naar huis maar dat wil ik niet want ik wil mezelf en de mensen thuis trots maken.

Nadia: “we hadden het ons niet zo voorgesteld, je verwacht toch dat de playmates hier terecht komen." Leo: ”Mijn verstand zegt kijk het nog even aan, mijn gevoel zegt wegwezen. Ik wil gewoon niet nog een paar dagen meer. Ik ga naar huis." Nadia schiet vol: “echt”. Leo: “ik ben gewoon geen Robinson” Leo slaat op de gong.
"Ik heb de knoop doorgehakt ik ben er klaar mee, ik kan nog twee weken op dit eiland gaan zitten, maar ik heb daar gewoon geen zin in. Ik heb verloren van mezelf en ik heb er vrede mee”.

De groepen maken zich op voor de proef, Freddy heeft nog steeds last van zijn voet. Hij baalt daar van.  Loek houdt zijn billen op elkaar, want hij weet dat hij de eerste is die eruit ligt. Hetzelfde gevoel is bij Sabrina aanwezig. (al vertelt het verhaal niet of zij ook haar billen op elkaar houdt.)

De proef

De captain moet het parcours afgaan om zijn teamgenoten te bevrijden. Die zitten aan boeien vast in het water. Dan moet er een zware kist boven water gebracht worden. In de kist zitten fakkels. Die moeten ze gebruiken om de grote R aan te steken.  Freddy mag niet meedoen, vanwege zijn voet.
Anouk wordt de captain in team rood, Freddy stelt voor om Polska eruit te halen. Rappers aan de kant. In team geel wordt Lobke de captain. Beide teams gaan gelijk op bij het losmaken.  Ze moeten nog over een paal heen. Remy blijft bovenaan zitten en  sleurt iedereen verder. Dat geeft team rood een voorsprong.
Ondertussen op het strand zijn Polska en Freddy met andere dingen bezig. Het blijkt dat Loek met Freddy heeft gepraat en die heeft gezegd dat Anouk heeft zitten wroeten. Polska denkt dat Anouk er dan maar uit zo, als ze verliezen.
Rood krijgt als eerste de kist aan de haak.  Ferry: “dat ding is zo zwaar wel 90 kg”. Ook geel krijgt het voor elkaar. Nu die kist nog omhoog. Rood is slim genoeg om twee mannen onder die kist te zetten, dan gaat die veel sneller omhoog. Team rood wint de proef.
In de hel gaat Nadia verder, ze was heel verdrietig toen ze aankwam, het was het enige wat ze niet wilde. Alleen zitten in de hel, maar het valt allemaal mee. Er is genoeg eten, ze voelt zich mentaal goed en er is vuur. Nu gaat ze zingen, dat kan beter niet in het verslag.

Anouk, Remy en Polska gaan samen praten. Remy: “we komen in een nieuwe groep en we houden jou de hand boven het hoofd”. Anouk: “owja?”.  Remy: “ja”. “Goh dat heb ik niet meegemaakt” Remy gaat stoïcijns verder: "Je brengt jezelf in een situatie dat wij je niet meer vertrouwen." Anouk: “dat heb ik nooit beseft, ik heb daar niet over nagedacht.” Remy: "dat is dom, ik geloof dat niet in jou, jij denkt altijd overal over na”. Later in een biecht: “wij hebben onze conclusie al getrokken”.
Anouk in een biecht (huilend): “ik hou niet van ruzie en dat mensen opeens namen gaan noemen”.
Loek komt er bij: “jullie spelen toch allemaal een spelletje”
Loek in een biecht: “het is gewoon een spel en ik ben zaadjes aan het planten.”
Polska: “ik ga nu wat aan jou vragen Anouk, wat heb jij mij gezegd toen ik vroeg op wie je ging stemmen”.  Ik heb Loek gezegd en dat weet Loek ook. Loek beaamt dit.
Loek in een biecht: “Ik moet hier zo hard om lachen, het ontploft in het gezicht, het einde van het verhaal is dat ik waarschijnlijk nog wel een eilandraad overleef”.


Dag 16
Anouk praat nog even na in een biecht en met Krystl.
“Ik verlang echt naar de samensmelting, ik vond het gisteren echt ka uu tee. Ik weet nu dat ik er alleen voor sta. Je wordt er onzeker van, je gaat aan jezelf twijfelen. Ik vond het heel intimiderend hoe ze  met z'n tweeën naar me toe kwamen. Het was het eerste dat ik van ze hoorde, sinds we in de nieuwe groep zitten. De mannen zijn een kliekje, tenminste zo lijkt het. We roepen heel hard open kaart, tja dan speel ik open kaart”.
Krystl voelt zich schuldig: “dit hele spel is geen open kaart”.
Manuel tegen Freddy: “Remy en Anouk maken elkaar af, dat is mooi. Met zo'n Remy wil je ook niet in de samensmelting, die gast wordt chagrijnig van de honger. En dan heb je nog die Dominik, met zijn kop. Een soort samenraapsel van een vis en een huurmoordenaar. Die is ook heel tactisch bezig." Freddy: “het team met de meeste complottheorieën en dit en dat is alleen maar aan het winnen".

Rick,Kay en Lobke bespreken alvast het naderende einde van de Sabrina. "Jammer dat ze er niet bij is, maar dat doet ze zelf." Sabrina: “ik denk dat ik naar de hel moet.  Ik ben nog niet klaar, ik denk dat ik nog één kans heb en daar ga ik voor vechten”.
Nadia vindt een brief. Ze moet haar spullen pakken en naar de eilandraad komen.

De eilandraad
Lobke is eendracht nog steeds macht, jullie verliezen alleen maar? “Ja, alle keuzes die we maken zijn daar op gebaseerd en met de samensmelting in aantocht geeft dat kracht.”
Rick jullie besloten de nieuwkomers de deur uit te zetten, spijt van? “Nee daar sta ik nog steeds wel achter”.
Sabrina hoe zit jij hier nu? “ik voel me geen zwakke schakel, ik ga nooit het tegenovergestelde worden van wat ik nu ben, binnen de doelen die ik heb, wil ik de dingen stapje voor stapje nemen.”
Dus je hebt wel hoop voor vanavond? “een beetje”.
We gaan stemmen. We zien Ferry en Sabrina op elkaar stemmen.
Nicolette gaat tellen: Ferry, Sabrina, Sabrina, Sabrina, Sabrina
Geen extra stemmen ingestemd.

Sabrina voelt zich niet geheel verrast. Het is oké. Ze neemt afscheid van haar team.

Bij zonsopkomst volgt de samensmelting.
Vanavond is er nog een duel, tussen Sabrina en Nadia.
Het gaat om het bouwen van de tempel.
Sabrina heeft hem eerder gedaan, maar toen ging het mis.
We zien volgende week wie er wint...........