Remy de reus ligt eruit. Door een last minute switch van Lobke redt ze haar eigen verblijf en moet de K1 vechter naar huis. Lobke: “Voor mezelf heb ik dit wel goed opgelost.” Polska herinnert haar aan eerdere afspraken. Polska: “Gelukkig heb ik nog een hele koker met stemmen.” Lobke: “Dit is een hele mooie overwinning op jullie (de mannen, red.).” Met die uitspraak zet Lobke verhoudingen op scherp.

Een nieuwe dag breekt aan. Polska baalt nog steeds van de exit van Remy. “Het is voor het eerst dat ik baal dat er iemand weg is.”  Polska is de laatste kandidaat van het originele rode team die over is. De sfeer is om te snijden. Polska: “Je kunt niemand hier vertrouwen.” Rick mist Remy wat minder. “Er is een nieuwe kokosrammer opgestaan in de vorm van Ricky Bonjasky.” Sabrina en Lobke zonderen zich af. Lobke: “Het is wel raar om jezelf ineens op die bordjes ziet staan. Ik ben blij dat we het goed hebben aangevoeld, nog net op tijd.” Sabrina: “Ik mag Lobke graag, als ik er aan kan bijdragen bij de volgende stemming dat ze kan blijven zal ik dat zeker doen.” De mannen zijn Lobke liever kwijt dan rijk. Samen met Krystl zonderen ze zich af. Kay: Lobke is een hele tactische speler.”  Rick: “Dan zegt ze ook nog op de eilandraad, dat kameraadschap niet zoveel voorstelt. Dan ben je bij mij gewoon klaar.” Krystl hoort het aan. “Ik vind het wel sneu voor Lobke.” Maar vertelt ze het verder of wil ze haar eigen positie veilig spelen en stemt ze mee? Dat laatste lijkt het geval.

Lobke voelt aan de sfeer in het kamp dat haar hoofd op het hakblok ligt. “Gisteren kon ik er nog wel om lachen, maar vandaag voel ik me buitenspel gezet.” De mannen klussen er op los, terwijl Lobke in haar eentje in de zee zwemt. Uiteindelijk besluit ze Kay en Rick ermee te confronteren. Lobke: “Ik word aangevallen op de keuzes die ik maak, maar uiteindelijk zijn er meer mensen in het spel die het niet helemaal fair gespeeld hebben.” De mannen horen Lobke aan. Rick: “Voor mij is het meer een optelsom. Dat kunstje, het kameraadschap én je bent een sterke speler. En ik weet niet wat je allemaal nog meer gaat bedenken. Dan is dat voor mij genoeg om op jou te stemmen.” Kay: “Wij stemmen op jou omdat wij een theorie hebben opgesteld waar jij als gevaarlijkste en tactische speler uit de bus komt.” Lobke hoort het aan. Ze probeert de mannen om te praten, maar die gaan er niet op in. Met een zuur gezicht lijkt ze te berusten in haar lot. Slechts één ding lijkt haar nog te kunnen redden: immuniteit.

 
Dat lijken de mannen zich ook te realiseren. Manuel, Freddy en Polska bespreken een back-up plan. Manuel: “Ik denk dat Ferry een gevaarlijke speler wordt. Omdat hij toch ziet dat wij mannen zijn en hij de kant van de vrouwen voelt.” De rest hoort het aan, terwijl Manuel aan de kijkers biecht. Manuel: “Ik denk dat Ferry op mij gaat, ik denk met extra stemmen. Ik heb geeneens zin om een extra stem in te zetten. Ik ga proberen dit met een klein groepje te doen.” Polska wil niet teveel op de zaken vooruit lopen. Polska: “Dingen veranderen hier zo snel.” De heren besluiten elkaar op de hoogte houden en dat Lobke eerste keuze blijft; maar voor het geval ze immuniteit wint, is er een reserve plan: Ferry Doedens.

De immuniteitsproef is daar. De kandidaten worden vastgeketend aan een toren. Door om de toren heen te lopen, maken ze zichzelf los en komen er planken vrij, waarmee ze een brug over het moeras kunnen maken. Eenmaal aan de overkant vinden ze een sleutel, waarmee ze zichzelf kunnen bevrijden. Daarna moeten over een ingewikkelde stellage het moeras oversteken. Aan het einde wacht vervolgens een ingewikkelde kokosnotenpuzzel. De kandidaat die deze als eerste oplost wint immuniteit. De kandidaat die als laatste eindigt, krijgt een zwarte stem bij de eilandraad. Lobke: “Die zwarte stem doet me niet veel. Als ik geen immuniteit win, zal het waarschijnlijk niet op één stem aankomen.”

 

De proef begint. Polska gaat als een speer. Hij tilt als één van de weinigen de ketting op, en komt daarmee niet vast te zitten. Polska en Lobke kunnen als eerste aan de bouw van de brug beginnen. De rest zit vast. Freddy: “Ik ben gewoon aan het klungelen.” Ferry bouwt zijn brug het snelste en probeert zijn ketting los te maken. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht. Polska haalt ‘m in en begint als eerste aan het volgende onderdeel. Polska: “Ik gooi mezelf erin als een Pools aapje, bam bam.” Binnen no-time is Polska aan de overkant en kan hij beginnen aan de puzzel. Lobke en Ferry halen, zij het met wat meer moeite, de overkant, maar kunnen ook aan de puzzel beginnen. Lobke: “Het is vast niet zo simpel als het lijkt.” De drie breken hun hoofd over de puzzel, terwijl de rest klimt of nog aan de brug bouwt. Krystl komt er achter dat ze een fout gemaakt heeft bij het planken leggen en loopt zo kostbare achterstand op. Het aantal puzzelende kandidaten neemt flink toe als ook Freddy eindelijk de puzzel bereikt. Niemand is nog in de buurt van een oplossing. Als ook Sabrina aan de puzzel begint, is alleen Krystl nog onderweg. “Ik moet nu echt wel even gaan knallen, ik wil niet zo’n zwarte stem.” Behalve Krystl lijkt iedereen ineens evenveel kans te maken op immuniteit. De vraag is wie als eerste het mysterie van de kokosnoten puzzel weet te ontrafelen. Freddy: “Ik probeer maar wat, dit ziet er goed uit, dat ziet er goed uit.” Op het moment dat Krystl eindelijk mag beginnen, heeft Freddy de puzzel in elkaar gezet. Hij wint immuniteit! Freddy: “Ik denk, hè, is dit ‘m nou?” Hij er zelf nog het meest verbaasd over, maar. Freddy: Freddy is lekker bezig, ik ga niet liegen.”
De rest gaat door, om maar geen stem tegen te krijgen op de eilandraad. Lobke ziet haar verblijfskansen in het spel in rook opgaan. “Daar zakt de moed me echt wel even in de schoenen.” Manuel heeft uiteindelijk als 2e de puzzel voltooid en is tevreden. “Als ’t niet eerste is, moet het maar tweede zijn.” Lobke verbrandt als 3e haar stembrief. Ze is niet blij. “Ik realiseer me dat de eilandraad een moeilijke gaat worden en dat dit wel eens mijn laatste proef kan zijn en daar baal ik van.” Ook Ferry en Polska zijn eindelijk klaar, gevolgd door Rick. Als ook Kay de puzzel oplost, staan alleen Sabrina en Krystl nog te puzzelen. Wie van de dames krijgt een zwarte stem? Krystl: “Ik snap er gewoon niks van. Ik kon bijna wel janken gewoon. Ik was echt ff gestrest.” Sabrina probeert juist de kalmte te bewaren: “Ik houd gewoon mijn ogen op de puzzel en blijf gefocust.” Maar de oplossing ziet ze niet en uiteindelijk weet Krystl toch eerder de puzzel in elkaar te krijgen. Krystl is door het dolle heen, terwijl Sabrina gelaten haar zwarte stem in ontvangst neemt. Polska baalt van weer een gemiste immuniteitskans: “Ik moet werken aan mijn afronding. Ik heb altijd een vliegende start en aan het einde gaat iets mis.” Freddy mag ondertussen twee vrouwen en één man meenemen naar winnaarseiland, ofwel, de Robinson Spa. Ferry: “Ik denk, kies mij, ik ben ook een beetje een meisje.” Hij kiest voor Sabrina en Lobke, omdat die het zwaar hebben. En uiteindelijk mag ook Ferry mee. Een opvallende keuze van Freddy. Vanwege het gunnen, of uit tactische overwegingen? Het zal de anderen een worst wezen. Sabrina: “Ik vind het echt superlief van ‘m.” Lobke: “Als ik nog één ding op de bucketlist heb staan is het winnaarseiland.” Uiteindelijk vertrekken 4 tevreden mensen naar winnaarseiland, terwijl de rest terugkeert naar het basiskamp.

Een heerlijk helder bad verwelkomt de 4 op winnaarseiland. De kandidaten kunnen niet alleen zichzelf, maar ook hun kleren wassen. Ze vergeten even het spel. Lobke: “De boel de boel laten en genieten van het moment.” Op het basiskamp realiseren Polska en Krystl dat zij de enige zijn die nog niet op winnaarseiland geweest zijn. Het duo maakt een deal, als de één wint, mag de ander mee. Met de eilandraad zijn ze niet bezig. Polska: “Doordat iedereen heeft besloten op Lobke te stemmen, hangt er een relaxte sfeer.” Even geen stress in Expeditie Robinson. Dat is wel eens anders geweest.

Lobke en Sabrina genieten op winnaarseiland. Sabrina kon wel een oppepper gebruiken na haar dip. “Je kan weer ff genieten. Gewoon een boost.” In het basiskamp organiseert Rick een spelletjesmiddag: de Filipspelen 2014. Terwijl iedereen zicht vermaakt met kokosstoten, zondert Manuel zich even af. “Ik speel het spel nog steeds als ik het wil spelen. Een soort levend stratego op de mooiste plek op aarde.”
 

De kaarten lijken voor de eilandraad lijken geschut. Maar dan is daar iemand die daar onverwacht verandering in wil brengen: Ferry. Ferry: Kay, Polska en Rick. Ze verwachten niet dat ik op iemand anders stem.” Maar dat is wel zijn plan. En hij heeft al een target in gedachte: Manuel. Hij besluit met de dames te gaan babbelen. Samen hebben ze nog wel wat extra stemmen achter de hand. Ferry: “Als we vanavond Manuel naar huis stemmen, valt dat hele kliekje van Rick, Kay en Polska uit elkaar en is Krystl haar maatje kwijt.” Lobke is blij:Ferry is los.” Ook Sabrina wil wel meedoen. Een nieuwe alliantie is geboren. Sabrina: “Ik vind het een meesterlijk plan. Ik hoop dat het gaat lukken.” In het basiskamp vermoedt men niks en speelt men lekker verder spelletjes. Ook Freddy bemoeit zich nergens mee. Ferry heeft hem wel van zijn plan vertelt, maar Freddy besluit ‘vriendelijk te bedanken.’ Maar niet voordat hij Ferry een advies geeft: “Als ik op Manuel zou stemmen, zou ik dat nu doen.” Wederom een strategische zet? De eilandraad zal uitkomst brengen. Freddy lijkt voorlopig op rozen te zitten. Iedereen loopt met hem weg.

Freddy en zijn schone gasten’ arriveren als eerste op de eilandraad. Iedereen heeft genoten van de Robinson Spa. Ferry ziet zijn plan nog steeds helemaal zitten. “Ik hoop dat het lukt.”  De rest voegt zich nietsvermoedend erbij. De stemming start. En in het begin lijkt er niks aan de hand. Er worden 6 stemmen op Lobke uitgebracht en 3 op Manuel. Daarnaast is er nog een zwarte stem van de proef voor Sabrina. Maar dan komen de extra stemmen erbij. De ene na de andere extra stem op Manuel komt uit de koker. Er zijn geen extra stemmen op Lobke ingezet. Met 6 extra stemmen vliegt Manuel er zonder pardon uit. Lobke kan weer lachen, terwijl Manuel de 'blindside' sportief opneemt. Hij had het niet zien aankomen. "Ik heb supermooie dingen meegemaakt, het spel gespeeld zoals ik wilde spelen. Maar ik baal wel natuurlijk." Manuel neemt afscheid van de kandidaten. Zijn expeditie zit erop.

Wat gaat deze bijzondere stemming doen met de verhoudingen op het eiland? Dat zien we volgende week, in een nieuwe Expeditie Robinson!