Jaap Jongbloed
60 jaar

Jaap Jongbloed Jaap Jongbloed is al jaren een van de gezichtsbepalende presentatoren van AVROTROS. Hij wordt geboren in Scheveningen, rondt zijn gymnasiumopleiding af in Den Helder, en studeert rechten aan de VU in Amsterdam. Na een korte periode als bedrijfsjurist verlegt hij zijn koers naar de tv-journalistiek.

In 1980 neemt Wibo van de Linde hem aan als verslaggever bij Tros Aktua. Jaap presenteert in de jaren daarna een groot aantal tv-programma’s en maakt documentaires en specials. Eind jaren ’80 vormt hij een succesvol duo met Astrid Joosten in de spraakmakende talkshow Jongbloed & Joosten. Voor AVROTROS maakt Jaap diverse documentaires: onder meer over de politieke omwentelingen in Polen, het Nederlandse bedrijfsleven in Saoedi-Arabië, de TWA-vliegtuigkaping in Libanon en de ramp met de Herald of Free Enterprise in België. Hij interviewt diverse groten der aarde, zoals vakbondsleider Lech Walesa.

 Jaap heeft als eindredacteur en/of presentator een lange reeks programma’s op zijn naam staan, zoals de succesvolle misdaadprogramma’s Crime Time en Deadline en het langlopende Vermist. Daarnaast presenteerde hij onder andere Tros Aktua Export, Tros Vakantiekompas, Criminee, Vrijdag Robinson, In Kort Geding, Monument, De Nationale Misdaadmeter en Twee/Een Vandaag.

Al vele jaren is hij presentator van ‘Het Mooiste Meisje van de Klas’. Daarnaast maakt hij reportages en specials over het werk van het Liliane Fonds, waarvan Jaap ambassadeur is. In 2008 werd hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau.