Een nieuwe konkelaar

 

Dag 19
Klaas vindt dat de sfeer een stuk verbeterd is met het vertrek van Danny: 'Hij is continu aan het bekonkelen en dat is zo vermoeiend. We hebben achteraf gezien veel teveel stemmen ingezet natuurlijk, maar het voelt nog steeds heel erg lekker.'
Danny vindt het wel grappig dat ze zoveel stemmen aan hem hebben verspild. Hij vindt zijn afvallerseiland mooi. 'Alles doe ik nu lekker voor mezelf, en dat bevalt me wel tot nu toe. Het enige waar ik tegenop zie is dat ik alleen ben. Ik weet niet of ik me straks ga vervelen, er is niet zoveel te doen hier.'

Ryanne vertelt aan Kim dat ze niet op haar gestemd heeft, ook al heeft ze de anderen gezegd dat ze wel op haar gestemd heeft. 'Ik heb nu de kaarten in handen met zoveel stemmen, dus ik hoop dat mensen me gaan zien als een bondgenoot in plaats van een vijand.' Ze wil graag iets met Kim bekokstoven voor de volgende eilandraad.

Danny ontdekt een de paal met de spiraal van de tweede proef, en hij gaat direct oefenen, in de hoop dat dit straks het duel zal zijn.
Sharon heeft geen motivatie meer. 'Ik wil eigenlijk gewoon naar huis.'

Ryanne gaat met Amara in overleg. 'Wat ik nu zo kut vind is dat ik zoveel stemmen heb en dat ik wel iets moet bekokstoven nu.' Sander komt erbij en Amara stelt voor om op Oscar te gaan, maar dat wil Ryanne niet. Amara: 'Ik voel me niet meer bedreigd als jij na deze ronde net zoveel stemmen overhoudt als wij. Anna is ook een optie, wat Amara betreft. Anna ziet dat Ryanne smoest met de anderen, en ze vraagt met Oscar aan Klaas of Ryanne nu is toegevoegd aan hun groep, maar Klaas weet het niet. Oscar vertrouwt Ryanne niet meer. 'Iedereen 1 stem op Ryanne en dan zijn we daar van af.' Maar Klaas geeft aan hij met Ryanne wel in de finale wil staan, die kan hij nog aan, denkt hij. 'Sander is een goeie vriend, maar die kan ik niet aan, niemand kan hem aan in de finale.' Anna antwoordt: 'Oh ik kan hem wel aan hoor. Oscar en Klaas kijken haar ongelovig aan. 'Echt?' vragen ze. Maar Anna lacht en schudt haar hoofd nee, natuurlijk niet.'
Sharon heeft een slechte nacht gehad: 'Ik heb de hele nacht gedacht aan mijn vriend en mijn hondje. Ik vind het echt prachtig hier, ik vind het super om allemaal mee te maken maar ik loop al een week op mijn tandvlees hier en wil gewoon echt naar huis.

Danny heeft een splinter door zijn nagel gekrgen en dat doet ontzettend veel pijn. 'Op dit soort momenten denk je meteen aan stoppen maar dat is heel makkelijk om te doen, zo ben ik niet opgevoed. Hij maakt zich er wel zorgen over of dit hem gaat belemmeren bij het duel.

Sander gaat in overleg met Amara en Kim. Hij vertrouwt Ryanne niet, maar de dames zeggen hem dat het wegstemmen van Ryanne veel stemmen kost en dat is ook geen optie. Dan is meestemmen met Ryanne op Anna toch slimmer. Sander gaat naar Klaas om hem ook mee te vragen. Klaas is niet zo'n voorstander van het wegstemmen, hij ziet in Oscar of Ryanne een groter gevaar, en misschien gaat Sharon wel weg.
Sander in de biechthut: 'De afgelopen dagen is er ontzettend veel bekonkeld en ik word er gek van. En als ik het niet weet dan volg ik gewoon de groep.

Ryanne vertelt aan Oscar dat ze haar bondgenootschap heeft aangeboden aan het oude kamp Zuid. 'Ik weet dat zij jou of Anna eruit willen hebben. Maar als ik nu met jullie mee stem en ik ga mee op Sander of op Kim... Ik vind het zo erg dat ze zoveel stemmen op Danny hebben gezet. Ik voel me nu zo'n klootzak, ik ga echt naar de hel zo. Maar ik ben wel echt het spel aan het spelen nu.'

Met al dat gekonkel beseft iedereen dat immuniteit winnen nu heel erg belangrijk is. Dennis ontvangt de expeditieleden bij de eliminatieproef. Eerst vraagt hij aan Sharon of zij niet verder wil of niet verder kan. Sharon geeft aan dat het beiden is. Dennis: 'Besef je wel dat de spelers die in het begin zijn weggestemd er een moord voor zouden doen om hier te staan. Dat begrijpt Sharon, maar toch vindt ze het nu genoeg, en ze neemt afscheid van de groep. Dennis vertelt dat er gewoon een proef wordt gespeeld en dat er gewoon een Eilandraad volgt.
Bij de proef moeten de kandidaten aan een rekstok hangen. Zolang ze hangen zien ze een bord met diverse tekens. Deze tekens moeten ze zien te onthouden. Zodra ze loslaten verdwijnt het bord. Pas als de laatste kandidaat de rekstok loslaat mag iedereen de tekens gaan opschrijven. Wie de meeste tekens goed heeft wint immuniteit.

Ieder heeft zijn eigen methode om de tekens te onthouden. Klaas valt al snel van de rekstok. Terwijl de anderen nog hangen krast Klaas stiekem met zijn nagel de eerste regel in het hout.
Ook Amara valt, en zodra het bord weg is denkt ze dat ze de tekst al kwijt is. Ook Anna valt, en zij blijft het in haar hoofd herhalen. Sander valt vervolgens, en dan ook Oscar en Ryanne. Kim hangt nog, en de rest moet wachten tot zij gevallen is. Dan hebben ze vijf minuten om alles te noteren.

Al snel legt iedereen zijn krijtje neer. Dennis laat zien dat de 1 er al staat, en dat het eerste teken een 0 is. Kim geeft aan dat ze weer de 1 had opgeschreven, en dat is dus fout, zij valt af en heeft een zwarte stem. Amara heeft het volgende teken fout. Daarna volgt een n. Klaas heeft een N geschreven, maar volgens hem schrijft hij altijd een kleine letter n zo. Dennis is niet te vermurwen en ook Klaas ligt eruit. Dan volgt de hoofdletter E en die heeft Anna vergeten. Na de m en de u volgen de K en de O. Ryanne roept dit al naar Dennis voordat hij het kan zeggen. De eerste rij eindigt met de d.
De tweede rij heeft Ryanne echter niet ingevuld, en dus ligt ook zij eruit. Het gaat nog tussen Oscar en Sander. Sander ziet dat Oscar meer tekens heeft ingevuld. Oscar: 'Come on... Ik wil ook wel eens een keertje winnen, die gast kan blijkbaar alles! Halverwege de tweede rij hebben ze ieder een ander teken staan. Oscar heeft het juiste teken, en hij wint immuniteit!

Oscar mag naar winnaarseiland waar een hele kip op hem wacht. Hij mag drie kandidaten meenemen, en hij kiest Anna, Ryanne en Klaas. 'Ik neem Klaas mee omdat ik denk te weten dat hij uiteindelijk niet met Sander in de finale wil staan.
De kip op winnaarseiland zit nog in de veren, en Klaas gaat direct plukken. Ook Ryanne is blij: 'Ik zie wijn. Klaas roept naar het andere eiland dat ze aan het proosten zijn met wijn.
Sander is benieuwd of het complotje met Ryanne nog wel standhoudt. 'Ik heb hier nu wel geleerd, alles wat je bedenkt komt gewoon niet uit.

Op winnaarseiland zegt Anna dat haar hoofd op het hakblok ligt. Maar dan vertelt Ryanne dat na Anna ze Klaas weg willen hebben, want Kim, Sander en Amara willen met z'n drieen de finale halen. Klaas schrikt er van, en wil het bijna niet geloven. Ryanne tegen de camera: 'Ik overdrijf een klein beetje, ze willen Klaas er uiteindelijk wel uit hebben...
Tegen de anderen zegt ze: 'Ik wil Sander eruit. Het is een prachtvent, ik zou wel met hem willen trouwen, maar in het spel is het de duivel en moet hij eruit.
Klaas wil niet op zijn vriend stemmen, en zegt er even over na te denken. Ryanne denkt dat hij wel mee moet stemmen op Sander, als hij verstandig is.

De dokter komt de splinter verwijderen bij Danny. Zijn vinger doet echt pijn. 'Nu moet ik me focussen op het doel, en het doel is de halve finale halen. Ik kan niet verliezen, dan heb ik al die pijn geleden voor niets.

Dag 21, de dag van de Eilandraad. Klaas zegt dat hij gewoon niet op Sander kan stemmen, maar Oscar herinnert hem eraan dat hij niet met Sander in de finale wil staan. Klaas denkt erover zich deze ronde afzijdig te houden, maar Ryanne geeft aan dat hij dan de volgende is.
Sander maakt zich zorgen nu hij voor het eerst geen immuniteit heeft, maar Kim is er van overtuigd dat zij met haar zwarte stem een makkelijker target is.
Klaas: 'Ik ben vrienden met Sander, Kim en Amara, maar als je diep in mijn hart kijkt sta ik liever met de anderen in de finale, want daar kan ik van winnen. Wat een moeilijke positie!'

De stemmen worden uitgebracht. We zien dat Klaas toch op Sander stemt. Sander stemt op Anna en hij hoopt dat er genoeg met hem mee stemmen.
Nicolette gaat de stemmen tellen. De eerste stem is de zwarte stem op Kim. Afwisselend worden er vervolgens stemmen op Sander en Anna voorgelezen. Tot er ineens alleen nog maar stemmen op Sander volgen. Uiteindelijk zijn er 9 stemmen op hem uitgebracht. Ryanne zegt sorry, en Sander zegt tegen Klaas licht sarcastisch 'thanks' maar Klaas geeft aan dat hij er niets aan kon doen. Sander neemt afscheid van de groep.
Direct na de Eilandraad confronteren Kim en Amara Klaas dat hij heeft meegestemd met de anderen, maar hij geeft aan dat hij anders de volgende zou zijn. Dan verwijten ze Ryanne dat ze spelletjes speelt, maar Ryanne gooit terug dat zij ook zulke spelletjes hebben gespeeld, bijvoorbeeld met Sandra.

Sander geeft aan dat hij genoten heeft, er vrienden aan over heeft gehouden, en dat het jammer is dat hij er nu uit ligt. Maar dan doen Nicolette en Dennis hem een aanbod, om te overleven op een eiland, en te duelleren voor een plek in de halve finale. 'Ik ben geen einzelganger, ik heb het liefst mensen om me heen, maar dit is wel een kans, als ik die niet aangrijp... ik ga ervoor.