Dag 29.

De laatste restjes meel worden opgemaakt. Het is geen feestmaal. Oscar, Klaas en Amara hebben geen idee hoe het spel gaat eindigen. Ze denken aan de finale maar is het al zover ? Dat breekt mentaal op.  Danny bouwt verder aan zijn hut. En focust zich op de naderende proef.  Anna is op weg naar afvallerseiland, zij is de enige nog die Danny van een plek in de halve finale kan afhouden. Danny: “ik zie een boot en ik hoop dat het Klaas is of Amara”.  De hereniging is mooi. Anna is totaal verbaasd om Danny te zien. Danny en Anna praten gezellig. Anna is wel bezorgd om Danny. 11 dagen daar zitten. Gaat het echt wel goed met je. Danny vertelt over de ratten.

Klaas heeft het zwaar: “De enige reden dat ik blijf, ik weet niet wat het is, het loopt niet lekker, ik heb nu alleen maar een depressie, ik ben een beetje door mijn reserves denk ik”.

Anna: “het is lastig, ik vind het leuk om Danny weer te zien, maar dan moet ik zo tegen haar battlen”. Danny: “ik heb geen rekening open te staan met Anna, dus dat is het gevaar, straks heb ik minder focus, maar dat mag me niet gebeuren. Dat zou ik mezelf nooit vergeven”. De strijd begint met als winnaar
ANNA
Anna:”Holy SHIT”
Danny: “gefeliciteerd”
Anna: “sorry man”
Danny is er kapot van, maar neemt het sportief op. Hij gaat zijn spullen pakken en richting huis.
Anna: “holy shit, hier helemaal alleen hé.”
Danny: “ik voel me leeg, ik kon de halve finale gewoon ruiken, vandaag had ik een offday” Danny moet huilen.
”Dit was de expeditie, ik heb gelachen, streken uitgehaald, ik moet het thuis allemaal gaan verwerken, het past in mijn levensverhaal, dus het is prima, ik ben dankbaar voor de kans, alles wat ik gekregen heb, dit is wat je nooit meer mee maakt”.

Amara: “de mannen zijn down, ik ben er wel klaar voor om alles te winnen hier. Ik heb alleen geen zin meer in al die proeven, ik weet dat het nodig is, maar ik knijp hem een beetje”.
De proef
De nummers 1 en 2 van de proef gaan morgen bij de eilandraad strijden om de eerste finaleplek. De nummer 3 van de proef wordt weggehaald en moet de halve finale gaan spelen. Die zal Anna tegenkomen.

Bak vullen met water, via het net klauteren naar de stellage en dan hengelen naar een bamboe bal. Die moet je in de basket gooien. Als je drie ballen in de basket hebt, heb je gewonnen. Als je waterbak leeg is, is het game over. De bak die kan je vullen met water dat je ook binnen kan hengelen.
Oscar pakt eerst een water emmertje. Klaas pakt snel een bal.  Hij gooit mis. Amara pakt ook een water emmer. Klaas heeft zijn tweede bal te pakken. Hij gooit mis.  Ook Oscar heeft weer water te pakken.  Klaas pakt een derde bal. Hij gooit raak. Amara pakt water. Klaas en Oscar gaan voor dezelfde waterkoker. Klaas kiest eieren voor zijn geld en gaat dan toch maar voor de kleine. Oscar pakt de grote. Oscar besluit alleen nog maar op het water te gaan.

Klaas: “ik zie Oscar alleen maar water, dat is slim, dat ga ik ook doen!”. Amara heeft een bal en gooit die bal raak. Oscar pakt weer water. Klaas heeft weer water, Amara ook. Oscar pakt weer water. Amara gaat voor een bal. Klaas pakt ook een bal. Klaas gooit mis. “vanaf nu pak ik alleen nog water”. Amara gooit mis. “dan begin ik hem toch te knijpen, want mijn water is bijna op”.  Klaas heeft water, is hij nog op tijd  beneden?   Amara is leeg...... Oscar en Klaas gaan duelleren morgenavond. Nu mogen ze naar winnaarseiland en daar wacht een chocolade fondue en een ijskraam met schepijs.
Amara: “dan stort ik op dat moment in, dan heb ik zoiets van laat mij maar gaan.  Ik wil naar huis omdat het zwaar was de laatste tijd. Geen zin om alleen naar het eiland terug te gaan”.  Amara moet naar afvallerseiland en de koker geven aan de overblijver daar. Ze twijfelt heel erg, maar Dennis weet haar te overtuigen.

Anna: “dan zit ik lekker in het water te badderen en dan is Amara er al.” In de koker staat. Gefeliciteerd je hebt de halve finale gehaald. Amara is één van je twee tegenstanders.”. Anna: “we zitten in de halve finale”. Amara: “ja maar ik heb geen zin meer”. “De wedstrijdspanning kan ze niet aan, ze heeft vanaf haar 13e geen sport meer gedaan omdat ze een hekel heeft aan wedstrijden”.

Klaas en Oscar genieten van het ijs. Ze nemen er 1,2,3,4,5  en ze genieten dubbelop. Toch hebben ze ook medelijden met Amara. En ze zien haar ook helemaal niet.... Ze zal toch niet opgeven? Ze praten nog even na over hun tactieken. Samen begonnen in de helikopter en dus nu als laatste op winnaarseiland.

Anna vertelt ook haar plannen. “het lijkt alsof ik een dromer ben, maar ondertussen heb ik wel alles in de gaten. Ik ben een doorzetter.”  “Als ik dit programma zou winnen, zou het me nog meer kracht geven om door te gaan omdat ik heel sterk ben”, zegt ze huilend.
Bij de eilandraadlocatie vraagt Nicolette hoe het met de heren gaat.
Klaas: “we weten niet zo goed waar we aan toe zijn”.
Oscar: “Waar is Amara, we zitten ons helemaal gek te maken”.

De proef
Ze krijgen een staf en op de staf komen munten op tekenen van Nicolette. Wiens stapel het eerst valt is de verliezer. De ander is dus de eerste finalist. Er volgt een totaal oninteressant stapelspelletje, echt te saai om nog over te schrijven. Uiteindelijk valt de stapel van ja sorry dat heb ik gemist ik was in slaap gevallen gelukkig is er RTL XL ....... KLAASOSCAR IS FINALIST !

Klaas: “Zo’n dingetje is niet mijn dingetje”. Hij krijgt morgen een herkansing in de halve finale tegen de twee dames.