Dag 31 van Expeditie Robinson. De dag van de halve finale. Oscar doet niet mee, hij heeft zijn ticket voor de finale op de eilandraad al veilig gesteld. Klaas heeft het helemaal gehad. “Ik denk al vier dagen lang dat ik in de finale zit, maar elke keer is het niet zo. Die mindf*ck heb ik niet goed doorstaan.”  Een door Oscar gemaakt ontbijtje kan hem met moeite motiveren. De heren willen met elkaar naar de finale. Anna en Amara zijn er wel helemaal klaar voor. Maar het blijft een lastig spel. Anna: “Je wilt je wel graag voorbereiden, maar je weet niet precies waarop.”  Het maakt niet uit wie haar tegenstanders zijn. Amara ziet kansen als Klaas het duel verloren heeft. “Als Klaas verloren heeft, dan zit ie stuk. Dan heb je een betere tegenstander. Eentje waar je beter van kan winnen.”

Klaas meldt zich als eerste in het moeras voor de proef. Dan komen ook Amara en Anna tevoorschijn. Klaas is verrast dat er nog een afvallerseiland is geweest. Hij is blij met Anna als tegenstander, zeker als hij hoort dat ze Danny na 11 dagen heeft verslagen. “Wat heerlijk.” Dan is het tijd voor de proef. De deelnemers moeten op zoek naar een amulet, in de vorm van een dolk. Om de dolk te kunnen vinden, moeten ze op zoek naar een aanwijzing. Die zit in een koker, met een kleur en een getal erop. De kokers zijn te vinden op zoek te gaan naar 3 plekken, die de kandidaten getekend zien op een tafel, waar ze nu met Dennis staan. De windrichting geeft aan waar ze deze plekken kunnen vinden. Bij vondst moeten de kandidaten de aanwijzing achterlaten en terug naar het startpunt, om de kleur te matchen met een windrichting. Daarna moeten de kandidaten terug naar de plek van de koker. Het getal staat voor het aantal passen dat de dolk van de gevonden koker afligt, en de windrichting in welke richting ze die passen moeten nemen. De twee kandidaten die als eerste met een dolk bij Dennis terugkeren, voegen zich bij Oscar in de finale.

De kandidaten krijgen een kaart en en een kompas mee als hulpstuk. Anna: “Dit is absoluut niet mijn proef.” Klaas: “Ik kan goed kaartlezen en ik weet wel hoe een kompas werkt. Dit is wel mijn proef.” Amara: “Ik ben meteoroloog, windrichtingen hoef je mijn niet uit te leggen.” De proef begint. Anna en Klaas gaan dezelfde richting op, richting een eiland met een palmboom, terwijl Amara juist de andere kant op gaat. Klaas vind het vervelend dat Anna hem volgt. Maar dat hoort bij het spel. Anna: “Ik volg mijn plaatje, laat me met rust dude.” Amara wordt op het vaste land kapot gestoken door de mieren, ze kan haar plek niet vinden.
 
Klaas en Anna komen ondertussen ook geen steek verder. Klaas raakt in paniek en gaat op een andere plek zoeken. Anna volgt haar eerste gevoel, maar het feit dat Klaas is vertrokken, doet haar twijfelen. Amara heeft dan plots beet. Ze gaat terug naar Dennis om haar eerste aanwijzing op te halen. Anna is van plaatje gewisseld. Ze komt Amara tegen, maar die laat niks los. Klaas zoekt ondertussen het 3e plaatje, op zoek naar een boom met een vrucht. Hij vindt genoeg bomen met vruchten, maar geen aanwijzing. Amara heeft ondertussen uitgevogeld dat ze 21 stappen in noord-, noordwestelijke richting moet zetten. De 21 stappen brengen haar op een eiland, en ja hoor, daar ligt een dolk.

Ondertussen hebben Klaas en Anna, tot hun eigen frustratie, elkaar weer gevonden. Anna weet niet meer wat ze moet doen. “Zal ik de handdoek in de ring gooien?” Ondertussen keert Amara terug bij Dennis, ze is de eerste finalist. Ze schreeuwt het uit van geluk. “Lekker zeg.” Dat horen Anna en Klaas ook. “Zal ik maar opgeven, ik ben nog niet in de buurt van iets geweest.”

 

Oscar zit ondertussen onwetend van dit alles, alleen op het eiland wat te eten. Hij denkt nog steeds dat er 1 tegenstander is. Maar hij denkt wel stiekem dat er misschien iemand is teruggekeerd in het spel. Maar dat hij twee tegenstanders krijgt, komt niet in hem op.

De proef gaat ondertussen gewoon door. Twee hevig gefrustreerde kandidaten strijden nog om één finaleplek. Anna: “Dit is zo geen proef voor mij, ik verdwaal nog in mijn eigen straat.” Klaas: “Waar ben ik mee bezig. Ik zoek op de goede plekken, maar ik zie ze niet.” De moed zakt hem in de schoenen. Maar dan bij toeval vindt hij ineens de koker achter een vrucht. Klaas' gezicht verraadt dat hij iets gevonden heeft. Anna ziet de bui al hangen. Klaas heeft ondertussen uitgevogeld dat hij de stappen in westelijke richting moet zetten. Anna gaat op zoek naar de laatste koker, bij een grote oude boom. En waar Amara de boom niet kon vinden, lukt het Anna wel. Ze gaat als een speer terug naar Dennis om de windrichting te zoeken. Het spel is nog niet voorbij.

Klaas zoekt zich een ongeluk, maar kan de dolk niet vinden. Anna heeft moeite met het kompas om de juiste richting te vinden. Klaas wordt helemaal gek. Maar dat is niet onbegrijpelijk, aangezien hij in zuidelijke richting loopt te zoeken, in plaats van het westen. En dan vindt Anna haar dolk. Maar ze weet niet of Klaas al binnen is of niet. Maar die gaat hem nooit vinden. Anna is ondertussen terug bij Dennis. Ze is de laatste finalist van Expeditie Robinson! Anna: “Dat is zo’n geluksmoment. Maar tegelijkertijd ben ik helemaal kapot.” Klaas moet één dag voor de finale naar huis. Hij heeft het naar zijn zin gehad. Maar voor de record-visser zit het spel erop.
Oscar zit een boot aankomen varen. Amara en Anna hebben zich verstopt. Oscar snap er niks van. Dan maakt Amara zich bekend. Oscar baalt een klein beetje dat hij Klaas niet ziet. Maar als hij Anna ziet valt hij bijna om van verbazing. Maar hij is wel blij en gunt beide dames hun finale plek. Anna vertelt van afvallerseiland. Oscar is verbaasd. “Zo raar dat er nog een wereld naast ons eiland bestond. Deze heb ik echt nooit aan zien komen.” Het is de laatste dag op het eiland. In de stromende regen brengen Amara, Anna en Oscar die met elkaar door. Amara: “Het is zo’n rare lange reis geweest. Kuilen, ups en downs. Er komt eigenlijk geen einde aan en ineens is het zover.” Het drietal verbrandt zoals velen in series voor hen ritueel hun hut. Anna: “Ik was het meest bang voor het slapen. Maar ik vond het slapen echt het aller-fijnst, zo in de buitenlucht, onder de sterrenhemel, dat ga ik echt missen.”

De laatste ochtend van Expeditie Robinson 2015. De dag van de finale. De kandidaten voelen niet alleen spanning, maar ze hebben er ook wel veel zin in. Nicolette en Dennis vatten de weg naar de finale vatten samen. “Het is een onvoorspelbare expeditie geweest. Favorieten vielen af, underdogs kwamen verder dan ze ooit durfden te dromen. Alleen Anna, Amara en Oscar zijn nog over. Zij beginnen dadelijk aan de langste en zwaarste proef van de gehele Expeditie. De finaleproef van Expeditie Robinson 2015.”

Er is geen eliminatie meer, het is de finale. Er is geen weg meer terug voor Oscar, Anna en Amara. Over niet al te lange tijd weten zij wie van hen zich winnaar van Expeditie Robinson 2015 mag noemen. Amara, Oscar en Anna melden zich bij Nicolette en Oscar. Er staat een slopend parcours op het menu. Niet alleen over en land en door het water, de kandidaten moeten zelfs een grot in. Dennis en Nicolette lopen het parcours door:
- Als eerste moeten de kandidaten met een machete kokosnoten doorhakken.
- Daarna moeten de kandidaten het water in en door een hek. Om het hek te openen, moeten ze een sleutel hengelen, met een hengel die ze zelf moeten maken.
- Daarna moeten de kandidaten vuur maken. Daarna kunnen ze een fakkel aansteken, waarmee ze licht kunnen creëren in een anders donkere grot.
- In de grot moeten de kandidaten vijf vragen beantwoorden. Met de juiste antwoorden kunnen ze een moeilijke som maken.
- Eenmaal opgelost moeten ze buiten een trap maken van ongelijke lengte. Als dat gelukt is, mag een ieder een toren bouwen van 15 blokjes.
De kandidaat die daarmee het eerste klaar is, wint Expeditie Robinson 2015!

 
Anna vraagt zich terecht af. “Hoe lang gaat dit duren?” De proef begint. De kandidaten moeten door een modderige buis kokosnoten meenemen, kapot hakken en het sap in een beker gieten. Als de beker halfvol zit, komt er een sleutel vrij voor een kist, met onderdelen voor het volgende parcours. Oscar gaat er vol in, maar besluit gas terug te nemen, om energie te sparen. Vooral Anna gaat er vol in, maar vindt een kokosnoot zonder inhoud. Het kost veel energie. Oscar: “Hoe ga ik die 6 andere onderdelen nog doen?” Oscar’s beker zit na 6 kokosnoten bijna half vol, maar de sleutel is net niet te grijpen. Daardoor gaat Anna hem voorbij. “Als eerste, dat voelt goed.” Maar Oscar ligt niet ver achter.

Anna komt aan bij het tweede onderdeel. Met touw en bamboestokjes moet ze een hengel maken, om een sleutel achter een hek vandaan te vissen. Anna en Oscar gaan gelijk op, maar ook Amara is nog niet kansloos. Oscar heeft als eerste een hengel af, maar zijn hengel is véél te slap. Anna gaat als eerste een poging wagen. “Het ziet er niet uit als een hengel, als ik die sleutel maar pak.” En die pakt ze ook … alleen de sleutel valt in het water. Ze moet een nieuwe poging wagen. Terwijl Oscar knutselt aan zijn hengel, wil Amara ook een poging wagen. Maar haar hengel valt bijna uit elkaar. Uiteindelijk komt ook Oscar aan. Het heeft even geduurd, maar zijn hengel is wel stevig. En heel voorzichtig hengelt hij de sleutel binnen. Hij maakt het hek open en mag zich aan vuur maken gaan onderwerpen. Niet zijn proef. “Op hoop van zegen.” Ondertussen heeft Anna bij haar tweede poging wel succes. Amara ligt achter. “Aan de ene kant maakt het niet heel veel uit als je een stukje achter ligt, maar ondertussen fluistert wel een stemmetje, Amara, je ligt achter. Je moet wel proberen de achterstand zo klein mogelijk te houden.”

 

Anna mag ook aan het vuur maken beginnen. “Ik zie Oscar gewoon spieken, hoe doet ze dat.” Amara komt ondertussen ook aan. “O ze zijn daar nog.” Maar niet vlak daarna heeft Oscar vuur en mag hij de grot in. Anna en Amara balen. Oscar buigt zich over de vragen. Hij weet er twee, maar de rest wordt gokwerk. Dan schiet ook Anna’s vuur aan en mag ze weer in de achtervolging. Amara: “Dit is de tweede keer dat tijdens een proef het vuur niet aan schiet, terwijl ’t op het kamp wel lukt.”

Oscar kijkt eens in de grot. De vijf cijfers die hij nodig heeft, moeten ingevuld worden in een som. Deze som levert een code op, waarmee ze een cijferslot van een kist kunnen kraken, waarin hulpstukken zitten voor het volgende onderdeel. Oscar vult de eerste twee onderdelen in en gaat terug.

De som is pittig, daarom hebben de kandidaten de mogelijkheid om een antwoord af te kopen. Daarvoor moeten ze wel een schroef losdraaien, en dat kost tijd. Oscar besluit 3 kokers af te gaan kopen, omdat hij de laatste 3 vragen echt niet weet. Amara gokt een vraag, maar dat is fout. Oscar heeft ondertussen de 3 antwoorden. Hij zwemt echter terug naar het platform, ipv in de grot de cijfers erbij te zoeken. En dan ligt het spel weer helemaal open.
 

Maar wie gaat er winnen? Dat zien we volgende week in de allerlaatste aflevering van Expeditie Robinson 2015!