Aflevering 2


Vorige week zagen we hoe zonder een kamp noord of zuid. Het is ieder voor zich, al vanaf het begin van de expeditie. Ze verblijven allemaal op hetzelfde eiland. Ze moeten zich elke aflevering opnieuw indelen in twee gelijke kampen. Dit heeft grote gevolgen voor degene die overblijft.

Dag 2:
Voor Ronnie en Marian is het een beetje veel. Marian: “Ik vind het groepsgedoe wel veel. Ik lever wel een stuk vrijheid in”. Ronnie: “Ik had wel gehoopt dat iemand me op sleeptouw zou nemen, maar dat is niet”. Behalve de mentale ongemakken zijn er ook de fysieke ongemakken. Teske zit de hele tijd al op het randje van overgeven. Teske: “Ik merk dat ze een beetje zorgzaam voor me zijn, dat ze denken een meisje van 19, gaat het wel goed met haar”? Dan komt Nicolette langs met de helikopter, gooit een koker richting het strand en verdwijnt weer. De brief zegt dat ze zich moeten indelen in twee gelijke kampen die tegen elkaar gaan strijden tijdens de immuniteitsproef. De eenling gaat alleen naar een ander eiland. Tim wil absoluut niet naar het andere eiland omdat hij graag de proeven speelt. Danny vraagt of er een vrijwilliger is. Dan steekt Marian haar hand op: “Ik doe het wel”! De groep prijst haar voor haar stoerheid. Haar redenen zijn dat ze graag even uit de groep wil, wat stilte en daarnaast is ze wel nieuwsgierig. Wietze stelt voor om de kampen te maken op basis van aankomst. Zonder Marian kloppen de teams dan precies qua aantal. De eerste twee helikopters tegen de laatste twee. Jaap: “Maar bij 3 en 4 zitten een paar hele sterke jongens, Tim en Sander om maar een paar te noemen”.  Het andere team heeft wel Kim, zegt iemand snel. Danny is niet blij: “Die teamverdeling sloeg helemaal nergens op, alle grote jongens wilden bij elkaar in de groep”. Ryanne: “Niet gelijk er tegen in gaan”. Jaap vindt het jammer dat Marian weggaat. Ze kennen elkaar al een beetje en ze zijn rond dezelfde leeftijd.


Amara: “Ik ben erg benieuwd wat van proef het gaat worden”. Ook Sandra heeft er zin in. Ze vertrekken en Marian blijft achter. Marian geeft toe dat ze stiekem nog een andere reden had om in haar eentje naar het andere eiland wilde. Ze zag ook een beetje op tegen de proef met al die jonge mensen. Ze wil niet afvallen en hoopt hiermee de dans te zijn ontsprongen. Ze wordt naar het andere eiland gebracht en zegt nogmaals dat het een grote gok is.


De kandidaten komen aan bij de proef en zien een helling met een enorme bal. Wietze: ”Dat lijkt wel de finaleproef”. Dennis: “Vanavond gaan jullie allemaal naar de eilandraad”. De acht winnaars winnen immuniteit, terwijl er op de andere acht gestemd kan worden. De bedoeling van de proef is dat de twee teams beide hun kogel naar boven krijgen en daar de zee in rollen. Onderweg komen ze nog wel een paar obstakels tegen. Zo heb je een gat, die ze kunnen opvullen met planken waar ze de bal eerder al overheen hebben gerold. De planken moeten los gehakt worden. Daarna komen ze bij een wipwap, waar de bal overheen moet. Nog iets hoger staan verschillende palen waar ze bal tussendoor moeten manoeuvreren. En tenslotte komen ze bij de ophaalbrug. Hier moeten ze vuur maken en het touw doorbranden. Wanneer het touw los is, kan de bal het water in geduwd worden en wint het team de proef.  Ze krijgen een minuut de tijd om te overleggen en starten de proef. Wietze wil zich gelijk laten zien omdat het de eerste proef is. Maar hij komt niet door het hout heen. Sander daarentegen gaat als een speer. Ook het andere team heeft moeite met het hakken. Danny hakt uiteindelijk het snelste door de balken heen en zijn team pakt hiermee de voorsprong. Het andere team begint harder te hakken. Sander: “De testosteron spuit alle kanten op”. Sharon pakt heel enthousiast één van de balken samen met Anna. Ze krijgt hem niet eens omhoog. “Het was toch even een mannenwerkje”. Het andere team is ondertussen klaar wanneer Kees en Kim de laatste balk neerleggen. Vrij snel na hun komt het andere team. Klaas bepaald voor zijn team welke kant ze op moesten met de bal: “Het is rechts, zeker weten”. Het was links. Het andere team heeft dit wel door en als eerste staan ze bovenaan bij het vuur maken. Jaap krijgt het vuur niet aan: “Er komen vonken vanaf, maar hij gaat niet aan”. Kim ziet langzamerhand de tegenstander dichterbij komen, haar positie is de bal tegenhouden. Het andere team begin ondertussen ook aan het vuur maken. Tim begint omdat hij het naar eigen zeggen wel goed kan. Sharon wil het ook een keer proberen. Tim wisselt. Sandra, Danny, Amara, Jaap en Ronnie staan ondertussen allemaal rond het wok om vuur te krijgen. Sharon heeft het vuur aangemaakt  en binnen een mum van tijd is het touw doorgebrand. Ze winnen de proef en daarmee voor ieder van hun een immuniteitsketting. Kim: “Zuur. Geen andere woorden voor”. Kees baalt ook enorm. Ze worden die avond allemaal op de eilandraad verwacht.


Marian komt aan op het eiland. Ze merkt al gauw dat het een minder vruchtbaar eiland is en het lastiger wordt om hier aan eten te komen. Ze leest de brief voor. Welkom op Tayak. Jij bent de eerste bewoner van een nog te vormen kamp. Over precies een week zullen jullie het gaan opnemen tegen de mensen die jullie hierheen hebben gestuurd. Marian: “Jeetje, ik zit gewoon op een losereiland’. Ze is er niet helemaal gerust op. Terug op Mantapayas is de sfeer gespannen. Danny: “Als ik hun was zou ik op de sterkste stemmen”. Kees denkt dat hij en Kim in de gevarenzone zitten. Het andere kamp doet inderdaad wat ze verwachten. Ze komen bij elkaar en willen samen stemmen. Klaas noemt inderdaad gelijk Kees en Kim. Wietze wil Kees weg en Kim houden. Het vertrouwen in Kees is minder dan in Kim, maar Kim is sterker dan Kees. Ronnie wil zichzelf wel opofferen maar mag niet op zichzelf stemmen. Ryanne wil hem wel naar een KFC sturen. Kim voelt aan dat het echt twee groepen zijn nu. Ze probeert met wat anderen te praten om duidelijk te maken dat het individueel is. Ze is erg bang om af te vallen. Het plan voor hun ‘team’ is op Ronnie stemmen. Danny polst zijn alliantie met Tim om te kijken of hij veilig zit. Tim zegt hem te relaxen. Ondertussen heeft het zwaar in haar eentje en realiseert zich dat het erg hard werken is. Ze is bang om niet te kunnen slapen.


Tijd voor de eilandraad. Dennis benoemt nog eens dat Kees al een groenteboer is genoemd. Ronnie heeft het lastig en dit wordt benoemd door Nicolette. Teske voelt zich al wel weer beter op dit moment. Het is tijd om te stemmen en degene met de meeste stemmen gaat vanavond echt naar huis. Stem 1: Ronnie Stem 2: Ronnie Stem 3: Kees Stem 4: Danny Stem 5: Kees Stem 6: Ronnie Stem 7: Ronnie Stem 8: Ronnie Stem 9: Ronnie Stem 10: Kees Stem 11: Kees Stem 12: Kees Stem 13: Kees Stem 14: Ronnie Stem 15: Kees Stem 16: Kees. Daarmee is Kees de eerste afvaller van Expeditie Robinson 2015.