Dag 3
Achter het kamp is er een casave veld. Buiten het zicht van de anderen wordt er strategie besproken. Wietze en Tim twijfelen over hun strategie. Tim: “het is wel een dingetje waar ik over na moet denken, het is meteen al zo hard”.  Wietze: “maar we zouden bij elkaar blijven tot de samensmelting toch?  We hebben een groepje met Wietze, Klaas, Tim, Sander en Oscar." Sander: “ik vraag me af of dit door kan blijven gaan. Dan zou het heel simpel zijn”.

Danny: “Dit is dag 3 van de expeditie, gisteren is Kees weggestemd en daar baal ik ontzettend van. Ze hebben hem weggestemd omdat hij slim is en of hij sterk is.  Klaas, Tim, Sander, Wietze, en Oscar zijn één kliek, dus ik vind het tijd om ze terug te pakken.” Hij gaat met Amara praten. Zij ziet het probleem niet zo. “ik wil wel meestemmen als er een enorme rotte appel tussen zit maar voorlopig even kijken.”

Op Tayak: 
Marian: "Ik heb heerlijk geslapen en ben nu volledig relaxed. Dat ik een beetje een knorrend maagje heb ach. Ik heb ooit eens veel geld betaald voor een vastenkuur. Dat krijg ik nu gratis. Ik ga maar eens genieten van waar ik ben, morgen komt er een ander bij en dat verandert alles."
Terug op het grote eiland vindt Ryanne een bril en zet hem op.  Ronnie heeft zichzelf geforceerd om met mensen te praten. Hij zegt “Goedemorgen” tegen Klaas“Alleen het eten is wel erg kut, het is altijd hetzelfde en het smaakt naar niks. En iedereen vindt het lekker en doet alsof het lekker is. Ik snap dat niet, het is echt niet lekker. Ik eet het gewoon omdat het moet.”
Klaas heeft een visgroepje en wil gaan vissen met Ryanne en Oscar en Ronnie, net als ze willen gaan vissen ziet Oscar een kokertje. Ze moeten zich verdelen in twee groepen van 7. Wie zondert zich af?  Niemand.  Sandra wil misschien wel, of niet ? Veel twijfel.  Klaas: “van te voren heb ik gedacht, alleen op een eiland is het beste wat me kan overkomen, dus weet je wat ik doe het gewoon!”.
Maar hoe gaan we teams maken. Klaas wil het wel doen. Ryanne komt met het voorstel. Klaas kiest twee mensen maar die moeten de vorige keer samen in een team hebben gezeten.  Klaas kiest Tim en Sander, zij maken de teams door om en om te kiezen.  Het is een eerlijke verdeling volgens Kim.  Beide teams zijn door elkaar gehusseld. Ryanne: “Het was een goede verdeling van beauty (moi) en brains.”

Sandra, Amara, Sander, Oscar, Ryanne,  Danny en Teske
Tim, Wietze, Kim, Jaap, Ronnie, Sharon en Anna

Klaas krijgt een cadeautje van Sander. Wat cassave van zijn foute vrienden. Klaas: “ze snapten het gewoon niet, maar dit gaat mij verder brengen.” Wietze: “We hebben het er met elkaar over hebben, ook als we in andere teams zitten, wij moeten de macht houden." Sander: “het kan niet zo simpel zijn, er is nog ergens een addertje”. Ryanne: “die jongens van die oude groep, zag ik nog wegsneaken, “even Klaas gedag zeggen”, jaaa daaag, die gaan gewoon afspraken maken”.
De proef

Op zee is een platform met 3 stapels met ringen. Ze moeten een stapel met ringen aan land brengen, dat doen ze door het volgen van een touw, op, onder, door obstakels in het water. Pas als alle spelers in de cirkel staan  mogen ze met ringen gooien. Het team dat als eerste 7 ringen raak gooit wint immuniteit. Lukt het niet met de eerste stapel met ringen. Dan probeer je het met de tweede en lukt dan nog niet dan heb je nog de derde stapel.
De proef begint en er wordt goed samengewerkt. Welk team bereikt het eerst het strand?  Wietze is als eerste op het strand. De rest van zijn team probeert te volgen.  Bij het andere team is er wat minder overleg. De eindsprint wordt ingezet. Team van Wietze is als eerste in de ring.   Wietze gooit mis. Ik snap er niks van. Sharon dat viel dus vies tegen. Ook mis.  Jaap ook mis.  Anna ook mis. Kim ook mis. Tim ook mis. Ronnie ook mis. IEDEREEN mist. Ronnie: “Als je goed kan zeilen kan je ook goed gooien toch? In mijn team zitten allemaal mensen die in het weekend gaan zeilen"

Andere team:  Sander mis, Danny raak, Ryanne raak “(fucking gaaf)”, Teske mis, Amara mis, Sandra raak, Oscar raak.  Ook deze groep gaat nieuwe ringen halen.

Kim komt weer op het strand aan. Ze gaan weer gooien.  Kim mis, Jaap raak, Ronnie mis, Sharon mis, Anna heel erg mis, (dat voelt heel dom), Wytze mis, Tim mis (het voelde als een penalty). Weer met volle overtuiging terug. 

Dan het volgende team weer. Alleen Danny en Oscar scoren. Maar Ryanne heeft er nog één. "Oei wat een druk.  “Als ik deze mis gaan ze me er vast uitstemmen”. Maar ze gooit raak!

(LOTR muziek) IMMUNITEIT

Tim: “ik baalde als een stekker, zij hebben nu de power”.
Kim: “Super balen, ik vrees dat ik naar huis moet”
Danny: “geweldig zo’n ketting, iedereen kijkt erna en ik heb hem”.
Er wordt bij terugkomst gelijk gesproken over stemmen.  De verliezers wachten maar even af. Die gaan niet iets afspreken.
Jaap: “Er is geen eensgezindheid bij beide groepen niet”.
Danny tegen Jaap: “weten jullie het al, heb je een tip voor ons?” Jaap moet daar even over nadenken.

Klaas komt aan bij zijn nieuwe eiland.  Ow er is een rots dus ik kan vissen. Ze begroeten elkaar heel hartelijk. Marian: “met jou erbij een topkeuze om hier te gaan zitten, het is okay hoor, maar ik kan niet vissen”.  Klaas: "Ik zie al meteen dat ze blij is om mij te zien, ze neemt me mee naar de kampplaats en is er nog niet zoveel gebeurd. En ze heeft nog geen vuur gemaakt dat kan ze niet, er is geen vis want ze kan niet vissen en er is geen eten”.

Er wordt weer gepraat over stemmen op het andere eiland.  Sharon: "Ik weet het zeker dat er plannetjes gemaakt worden, ik weet het zeker, ik zeg niks maar ik zie alles. Ze bespreken alles maar zonder mij”.
  Wietze en Tim: "Wij hebben wel het sterkste complot."  Wietze: "Anna en Sharon kunnen niks samen dat zijn twee meisjes.  Holy shit wij zijn gewoon samen aan het praten, we zijn gewoon aan het regeren. Wij zijn aan het bepalen wie weg moeten. Als het lukt moeten we gewoon zorgen dat Sharon weg gaat. Die is het zwakste van ons”.

Marian: “Klaas is heel ondernemend en heel handig, hij is precies wat ik nodig had”. Klaas: “het is wel een beetje een probleem dat er weinig eten is hier. Dat is dus het enige domme van de keuze, daar was veel eten en hier is het karig”.

Ryanne tegen Danny: “Sharon is heel bang dat ze op haar gaan stemmen, ik vind het wel een goed idee om één van die 5 gasten eruit te stemmen”. Danny: “nee we moeten het subtiel spelen, we moeten veel mensen op onze hand krijgen zonder dat die vijf het door krijgen”. Danny: “het plan is toch om Wietze er uit te stemmen”.  Danny: “Ik ga met Jaap praten”.  Ryanne: “Iedereen ziet jouw praten met iedereen, als hij in een schelp schijt weet hij het nog te verkopen. Ik weet niet of ik hem moet vertrouwen maar ik ga wel met hem mee”.

Dag 4
Klaas: “ik heb al twee dagen proberen te vissen en niks gevangen. Eindelijk tijd. Ik trek er in een uur tijd zeven visjes eruit. Gaan we ze roosteren of koken." Ze komen in de wok. Marian: “het is zo leuk dat we alles zelf gedaan hebben”. Klaas: “ik voel me nu helemaal Robinson”.

Terug bij de grote groep. Sander heeft immuniteit en een verbond met de jongens. Dat voelt niet helemaal lekker. Hij twijfelt en praat met Amara en Jaap.  In de biecht: “ik wil er wat relaxter mee omgaan”.  Ook Tim twijfelt: “ik heb ook een soort bondje, maar Klaas is weg dus daar kan ik niet meer op rekenen. Sander en Oscar twijfelen ook al. Hoe sterk is het?”

Danny lokt Amara en Kim mee naar het casave veld. Hij doet alsof hij twijfelt.  Kim: “ik denk dat ik op Wietze ga stemmen, want daar heb ik over gehoord dat hij meer stemmen krijgt.” Danny zegt in het gesprek niet veel maar in voice over doet hij het gesprek nog eens na in zijn hoofd: “ow dat zou zomaar kunnen bla bla bla bla bla "(zegt hij echt)” 
Kim heeft hem door: “jij bent ook een slimme speler.” Danny: “nou” 
Kim: “kijk die ogen joh”.

De eilandraad:
Dennis interviewt de deelnemers nog even voor de stemming:

Ryanne:"in mijn leven is het geluk meestal niet aan mijn kant, maar dit was wel echt Yolo"
Ronnie: "Het gaat lekker, ik heb me goed herpakt, niemand ziet me als bedreiging. Dit moet ik niet zeggen. Ik sta op een vreedzame positie."
Sharon: "Ja, er is iets veranderd in de groep, je moet echt alles in de gaten houden. Ik merkte dat iedereen met elkaar ging smoezen en ik werd er niet bij betrokken. Je bent er voor je zelf."
Kim: "Vorige keer was het tussen Kees en mij, dus ik maak me zorgen. Ik probeer te praten en informatie in te winnen, maar ook genieten."
Danny:"Go with the flow is niet mijn ding, ik heb geen controle hier en dat is lastig. Je leeft continue in onzekerheid. "
Wietze: "Ik ben bezig met het spel, het fokt me erg op. Ik knijp hem ook enorm. Ik ben bang dat ik mezelf overschreeuwd heb. Ik wil graag leuk gevonden worden."
Jaap: "Ik merk dat iedereen aan het twijfelen is. Iedereen is prooi geworden."

We gaan stemmen:
Kim stemt op Wietze: om mezelf te redden, niet omdat je jezelf hebt overschreeuwd
Wietze op Kim: “sorry”
Ryanne op Wietze: “die clan van jullie moet uit elkaar”.
Teske op Tim
Oscar op Kim: “je bent gewoon een sterke speler”.
De rest zien we niet, dus het komt op het tellen aan:

We gaan tellen:  Ronnie, Kim, Wietze, Sharon, Wietze, Kim, Tim, Wietze, Wietze, Wietze, Wietze en daarmee is het al duidelijk.  De volgende nog: Wietze, Wietze. En ook de allerlaatste Wietze.

Wietze: “holy shit, heftig hoor. Dit had ik niet verwacht, dit voelde ik ook niet aankomen. Zo veel ook. Ik ben wel benieuwd."
Kim is de enige die wil reageren: “ik heb op jou gestemd om mezelf te redden”.
Wietze: “balen, ik had als doel de samensmelting te halen, het komt natuurlijk voor iedereen als verrassing, ik vind het echt balen."
Hij moet afscheid nemen van de groep.

Nog even apart met Dennis:
"Je leert jezelf wel even kennen, dat ik dat niet door had. Ik had er enorm veel zin in. Ik had nooit verwacht dat ik zo keihard keihard weggestemd zou hebben. Een dag later had ik spijt van het wegstemmen van Kees. Ons pact stelde niks voor, lag al op straat. "